Cine a fost cu adevărat Alexandru Ioan Cuza

de Razvan Voiculescu , 24 ianuarie 2011
cuza

Unirea din 1859 reprezintă unul din cele mai importante evenimente din istoria României, iar Alexandru Ioan Cuza este considerat ca fiind cel care a pus bazele statului modern. Istoricii sunt de părere că imaginea lui Cuza percepută de marele public este decupată din cărţiile de literatură, însă realitatea istorică este mult mai complexă.

„24 ianuarie reprezinta una din cele mai importante date din calendarul nostru istoric. Pe de-o parte este data Unirii mici fără de care nici Unirea mare din 1918 nu s-ar fi realizat. Pe de altă parte este momentul în care statul roman intra în perioada sa moderna, inclusiv prin reformele pe care Alexandru Ioan Cuza avea sa le inceapa ulterior, chiar dacă nu pe toate avea sa le duca la capat. Numele lui Alexandru Ioan Cuza rămâne legat de ideea de reformă şi de modernizarea statului român”, ne-a explicat istoricul Adrian Cioroianu.

De asemenea academicianul Dan Berindei a descris acest eveniment ca punctul de plecare al statului naţional şi modern român.

„24 ianuarie 1859 şi-a dovedit viabilitatea. Statul naţional şi modern, care s-a constituit prin dubla alegere, a devenit magnetul desăvârşirii unităţii statale a românilor. Împlinirea a 150 de ani de la această zi memorabilă ale cărei urmări au marcat profund istoria devenirii românilor confirmă tăria îndrăzneţei, dar şi inteligenţei căi care a fost atunci aleasă. Graniţa nefirească de la Milcov a dispărut pentru totdeauna, iar acel moment istoric a rămas pentru generaţiile următoare un exemplu însufleţitor”, a scris academicianul Dan Berindei, în Cuvânt înainte  în  Unirea Principatelor Române. 150 de ani – catalog de expoziţie, Bucureşti 2009.

Domnitorul Cuza, prea puţin cunoscut

Istoricii spun că figura lui Alexandru Ioan Cuza domină acest eveniment important din istoria românilor, dar aceasta este extrem de controversată şi puţin cunoscută.

„Personalitatea lui Cuza încă pune probleme în istorie pentru că fost o domnie extrem de controversată , în sensul că a început cu multe speranţe, dar s-a terminat într-un conflict cu elita politică din vremea lui. El a fost acuzat că vrea să impună o dinastie proprie şi acesta este motivul pentru care, după ce s-a certat cu Parlamentul din vremea lui, s-a pregătit împotriva lui un complot, o Cabală politică, care a lucrat la destituirea lui şi la înlocuirea lui cu Regele Carol 1”, a spus pentru romanialibera.ro, Adrian Cioroianu.

Cuza a fost mai popular în literatură şi în rândul ţăranilor, care au fost împroprietăriţi.

„Imaginea lui Alexandru Ioan Cuza a fost populară mai mult în literatură. Popularitatea lui a fost la nivelul poporului mai ales prin reforma agrară prin modesta împroprietărire a ţăranilor şi pentru că el a luat din pământurile bisericilor şi mânăstirilor. Este la fel de adevărat că în momentul în care a fost debarcat prin acel complot nu a existat o mişcare de rezistenţă în favoarea lui. Noi când vorbim de popularitatea lui noi ne bazăm pe celebra oca a lui Cuza, ne bazăm pe povestea lui Creangă cu Moş Ion Roată şi Unirea.

Cuza a reuşit să îşi îndepărteze unii oameni cu care a pornit la drum, printre ei s-a numărat şi Kogălniceanu,  şi din acest motiv a eşuat.  Cuza nu a fost un personaj comod. În epocă el a fost acuzat de porniri dictatoriale, cât şi de intenţia de a crea un titlu dinastic cu familia lui. El este un personaj mult mai controversat decât credem noi. Noi l-am înregistrat din perspectiva unor lecturi de manual de la Limba română, dar în istorie lucrurile sunt puţin mai nuanţate”, a conchis Cioroianu.

Date istorice

La 5 ianuarie 1859, Cuza a fost ales domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie 1859 şi al Ţării Româneşti, înfăptuindu-se astfel unirea celor doua ţări române. Devenit domnitor, Cuza a dus o susţinută activitate politică şi diplomatică pentru recunoaşterea unirii de către puterea suzerană şi puterile garante şi apoi pentru desăvârşirea unirii Principatelor Române pe calea înfăptuirii unităţii constituţionale şi administrative, care s-a realizat în ianuarie 1862, când Moldova şi Ţara Românească au format un stat unitar, adoptând oficial, în 1862, numele de România, cu capitala la Bucureşti, cu o singură adunare şi un singur guvern. “Cuza a fost obligat să abdice în anul 1866 de către o largă coaliţie a partidelor vremii, denumită şi Monstruoasa Coaliţie, din cauza orientărilor politice diferite ale membrilor săi, care au reacţionat astfel faţă de manifestările autoritare ale domnitorului”, potrivit Oanei Ilie, muzeograf Secţia de Istorie, Muzeul Naţional de Istorie a României.

Comentarii

 • nelu ivan

  25 ianuarie 2015 20:19

  In acest ? zis articol despre Cuza, este anost,nu s-a spus nimic clar si la subiect. Nu il deranjeaza, pe d-nealui ce crede lumea despre supra-iteligenta lui.''PROSTIEA,,ceva foarte elementar, in inclinatia umana.....

  raspunde comentariului
 • valexandru

  25 ianuarie 2015 9:20

  Un articol politicianist. Ati vrut sa transmiteti o asemanare cu Traian Basescu. Jenant articolnu ati spus nimic despre adevaratul Cuza.

  raspunde comentariului
 • Canadezul

  25 ianuarie 2015 2:07

  Articolul se termina inainte sa inceapa. Nici un cuvint despre ce actiuni ale lui Cuza l-au facut sa piarda suportul politic si popular, care erau argumentele Coalitiei care l-a debarcat nu doar generalitati - voia sa faca dinastie, de exemplu si pe ce se bazau. Mi-a lasat gust de neterminat ca atunci cind te uiti intr-o parte si chelnerul ti-a luat farfuria aproape plina din fata.

  raspunde comentariului
 • mircea

  24 ianuarie 2015 18:04

  Cea mai noua oferta de lucru! Foarte multi oameni s-au convins de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time in timpul liber sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul Info la adresa de email mircea_mihasanyahoo.com

  raspunde comentariului
 • Mateias

  24 ianuarie 2015 15:29

  E cu adevarat un om mare.Sa faci ast ain cea mai grea zi a romanilor ma refer pe 24 ianuar care e cea mai grea din cauza gerului bobotezi acum 150 de ani langa 3 imperi de cacao Otoman Tarist si Austriac chiar ca iti trebuie cohones cu carul,tupeu politic cu carul da si un curaj de dincolo de tine ce nu poate fi decat divin.E la fel de mare ca si celelelte respectiv primul om pe Marte la 1600 si primul om pe luna la 1918...restu e tacere si un adanc respect pentru ei.

  raspunde comentariului
 • c.g.

  24 ianuarie 2015 14:31

  Principatele romanesti -Tara Romaneasca,Moldova,Transilvania fiind in sfera de interes a imperiilor vremii au fost in permanenta agresate de otomani,habsburgi,rusi,!Cred ca si debarcarea domnitorului A.I.Cuza are in spate tot lucraturi ale imperiilor amintite,Dar ROMANIA a avut parte totusi de progres sub REGII-Carol I, Ferdinand,Carol II,Mihai I!Nu trebuie neglijat faptul ca dupa 30.dec.1947 ,MONARHIA a fost alungata din ROMANIA de catre fosta URSS,care a impus o amaraciune de republica tovaraseasca,un fel de ''mama hotilor'',prin care au jefuit salbatic ROMANIA timp de 20 de ani ,au asasinat salbatic ELITELE ROMANESTI in locul carora au promovat analfabetii satelor si oraselor din care isi trag seva majoritatea politcienilor de azi,care in fapt sunt inaintarea intereselor imperiului Rusia in ROMANIA !ROMANIA est in N.A.T.O.,U.E., Parteneriat Stategic cu SUA ,dar imperiul Rusia are multe cozi de topor credincioase lor in tara care a nascocit plansul la oaie !

  raspunde comentariului
  • valeanu

   24 ianuarie 2015 23:15

   S-a nu uitam ca Romania si azi este sub infuenta dominatia puterilor mari, SUA, Germania, Franta si Anglia. Este oun vis o ROMANIE libera, care se manevreaza in lume dupa interesele ei. Cea mai mare, importanta act istoric pt. romani este 24 ianuarie si nu 1 decembrie. Fara 24 ianuarie nu se realizase unirile de mai tarziu!

   raspunde comentariului
 • Romanca

  24 ianuarie 2015 11:04

  Poporul roman,un popor de tradatori istoria de la daci pana in prezent.Regele adus la conducerea Romaniei tot datorita partidelor care nu s-au inteles la ciolan.Ca si astazi.

  raspunde comentariului
  • parvu ion

   09 februarie 2015 9:50

   este foarte adevarat, intreaga istorie a rominilor de la burebista si pina in prezent am avut parte numai de conucatori tradatori ai natiei, lipsiti de dragoste pentru popor, lipsiti de patriotism si mila fata de poporul acesta amarit, umilit si batjocarit. eu cred ca sintem un popor blestemat, se zice ca blestemul este de la preotul lui decebal deceneu, care a fost f. suparat pentru amestecarea natiei dacice cu cea a romanilor.

   raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design