Testamentele-fantomă ale mafiei imobiliare din timpul lui Videanu. De ce nu s-a putut opune fostul primar

de Manuela Golea , 08 ianuarie 2016 - stire actualizata la ora 13:25, 08 ianuarie 2016

„Am cheltuit deja o avere cu avocaţii şi nu înțeleg cum de nu vrea  nici o instituţie a statului să vadă un fals atât de grosolan“, îşi începe povestea Gheorghe Adrian Dinescu. Este vorba despre un imobil din Bucureşti retrocedat unor teleormăneni de către fostul primar Adriean Videanu, în baza unui testament care nu există. Cazul scoate la iveală o încrengătură de relaţii subterane din Primăria Capitalei față de care fostul edil afirmă, surprinzător, că nu a avut cum să refuze să semneze documentele controversate.

Vieţi ruinate. Sute, mii. Acesta este efectul uneia din nenorocirile care a bântuit România postdecembristă, numit, plastic mafia imobiliară. Un balaur care a înghiţit terenuri, păduri, imobile, localităţi. Modul de acţiune al acestei structuri: tu îmi dai două mere, pe acte, iar eu îţi iau livada, cu ajutorul autorităților, prin contrafacerea acelor acte!

Epopeea imobiliară a familiei lui Gheorghe Adrian Dinescu a început în anii ’70, când a fost evacuată din casa în care locuia deoarece imobilul a fost dărâmat pentru sistematizarea ceauşistă a Bucureștiului. Au primit un apartament într-o clădire din strada Dr. Turnescu nr. 12, lângă Palatul Cotroceni. Pe această stradă, există trei imobile cons­truite în perioada interbelică, cu 20 de apartamente, toate la numărul 12.

În 1996, locatarii au început demersurile pentru cumpărarea respectivelor locuinţe, în calitate de chiriaşi la stat. Li s-a confirmat oficial că nu există moştenitori, așa că au putut achiziționa apartamentele. La fel a făcut și familia Dinescu.

Abia în  2008, membrii unei alte familii, din Teleorman, notifică Primăria Capitalei, susținând că sunt moștenitorii imobilelor, şi cer restituirea celor trei clădiri de la adresa Dr. Turnescu nr. 12. Primarul general Adriean Videanu a acceptat restituirea în natură a imobilelor, mai puţin apartamentele care fuseseră deja achiziționate de cumpărătorii de bună credinţă. Pentru aceste apartamente a emis, însă, o dispoziţie de „măsuri reparatorii în echivalent“, adică bani, pentru cei ce revendicaseră clădirile.

Adriean Videanu argumenta deciziile prin faptul că „notificatorii au făcut dovada calităţii îndreptăţite în baza testamentului autentificat sub numărul 4027/1995, certificatul de moştenitor nr. 216/1979 şi certificatul de legatar nr. 47/2004, iar imobilul la data preluării abuzive a fost proprietatea numitei Mihăescu Ella, în baza actelor de vânzare nr. 8410/1923 şi 15796/1927“.

Totuși, în mod straniu, nici unul din documentele menţionate nu are legătură  cu imobilele solicitate din strada Dr. Turnescu nr. 12.

În testament, o persoană din Teleorman face legatar universal pe altcineva din același județ, dar nu arată pe ce bunuri. În certificatul de moştenitor, o teleormăneancă lasă moştenire o casă în Roşiorii de Vede şi câteva carnete CEC. Iar în certificatul de legatar, un notar din Videle  certifică faptul că nişte persoane moştenesc o casă în Roşiori şi una în Bucureşti, pe strada Mendeleev. Nu se face referire la imobilele din str. Dr. Turnescu nr.12.

„Nimeni nu vrea să vadă că este un caz penal“

Mai mult, în ceea ce priveşte fosta proprietară interbelică Ella Mihăilescu, nu se face nici o legătură între aceasta şi notificatori. Totuși, după ce obţin deciziile date de primarul Adriean Videanu, notificatorii dau în judecată toţi locatarii, inclusiv cumpărătorii de bună credinţă, care fuseseră exceptaţi de la restituirea în natură.

„Nu există nici o dovadă că cei cărora li s-au retrocedat imobile din Turnescu 12 ar avea vreo calitate în acest sens. Este invocat mereu un testament olograf al Ellei Mihăescu, document pe care nu l-a văzut nimeni. Fără acest document, aşa cum spune vicepreşedintele Uniunii Notarilor Publici (Vasile Varga - n.r.), nu există retrocedare legală. Vor să îmi ia locuinţa prin fals şi uz de fals! Şi nu vrea nimeni să vadă că acesta este un caz penal!“, a concluzionat Gheorghe Adrian Dinescu.

Anterior acestui caz controversat, aceiaşi „moştenitori“ au primit în 2001, la scurtă vreme de la apariţia Legii 10, de la primarul general de atunci, Traian Băsescu, un imobil cu subsol, parter şi două etaje în strada Mendeleev nr. 44, lângă Piaţa Amzei, în centrul Bucureștiului. Traian Băsescu a fost mai ferm decât Videanu: a dat blocul fără să se obosească să mai explice motivele pentru care a luat această decizie.

Gheorghe Adrian Dinescu - fost student al  Ludmilei Loghinovskaia, soacra poetului Mircea Dinescu – afirmă acum că nedreptatea pe care o trăieşte este doar parte a raptului care a însoţit România postdecembristă.

Despre situația în care se află acum Gheorghe Adrian Dinescu, fostul primar general Adriean Videanu are o poziţie stranie. Pe de o parte, recunoaşte greşeala, dar afirmă, într-un răspuns remis redacției,  că a semnat din obligaţie, adică nu a avut încotro.

“Vă rog să luaţi în considerare următoarele elemente cu privire la procedura de decizie în cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti pentru un  astfel de caz:

- Pentru Legea 10, Primăria Municipiului Bucureşti  a avut o comisie formată din aproximativ 15  persoane (expertiza juridică, cadastru, patrimoniu etc). Aceasta a fost condusă de un viceprimar, în calitate de preşedinte.

- Primarul General NU participă la lucrările acestei comisii. Primarul General, în virtutea atribuțiilor legale, investea cu autoritate prin semnare, o decizie a comisiei.

- În situația în care o lucrare nu avea toate semnăturile, Primarul General cerea  explicații suplimentare, neputând invalida o decizie a comisiei.

- Dacă însă Primarul General nu semna, putea fi acuzat de abuz în serviciu.

Strict referitor la subiectul pe care-l menţionati, nu cunosc detaliile. Puteţi însă solicita  Primăriei Municipiului Bucureşti, Direcţiei juridice, detalii suplimentare“, s-a apărat Adriean Videanu.

Reprezentantul legal al unora dintre dintre familiile afectate de „afacerile“ imobiliare ale Primăriei Capitalei ne-a explicat cum s-au făcut manevrele ca cele din dosarul lui Gheorghe Adrian Dinescu.

 „Aceeaşi gaşcă a primit mai multe locuinţe în Bucureşti în baza unui testament olograf pe care nu l-a văzut nimeni, deoarece nu există. Acesta este menţionat într-o hotărâre judecătorească din 1977 care spune că o anume Ella Mihăescu răsplăteşte trei femei care o îngrijeau cu hainele şi mobila din casă. Nici vorbă despre vreun imobil. Mai mult, nu există dovada că Ellei Mihăescu
i-ar fi luat comuniştii imobilul din Turnescu în mod abuziv. Cazul este foarte grav. Există deja dosare penale pentru aceste afaceri imobiliare“, a explicat avocatul Marian Ureche.

„România liberă“ a solicitat un punct de vedere și din partea familiei care pretinde că este adevărata moștenitoare a imobilelor de pe strada Dr. Turnescu nr.12. Avocatul acesteia, care este și membru al familiei, nu a răspuns încercărilor noastre repetate de a obține o poziție față de cazul relatat.   

Hocus-pocus: chitanţă CEC adusă din viitor

Lăcomia imobiliară este fără limite în ţara noastră. Un alt caz, am putea spune ilar, dacă nu ar fi trist, face obiectul unui dosar privind o garsonieră din zona Baicului. Ane­ta Morar a primit de la o bătrână pe care o îngrijea garsoniera în care locuia octagenara. După decesul acesteia, cineva a spart uşa locuinței şi s-a instalat în casă. Era un proprietar care în anii ’90 cumpărase de la aceeaşi bătrână aceeaşi garsonieră contra sumei de… 500 de dolari, cu amendamentul să o lase în locuinţă până la momentul decesului. Cel puţin aşa rezultă din actele acelei persoane.

În fine, păgubita face plângeri, deschide procese şi începe să cerceteze documentele. „Actul de vânzare al celor care au spart uşa garsonierei este datat 19 septembrie 1995. Actul este taxat prin chitanţa CEC nr. 0348582.  Ghiciţi ce: chitanţa a fost emisă de CEC în data de 21 septembrie 1995, adică la două zile după ce s-a făcut referire la ea pe contractul notarial. E ca şi cum cineva s-ar fi dus în viitor, ar fi memorat numărul documentului din chitanţierul CEC şi s-ar fi întors în timp să îl pună pe actul de vânzare. Aşa ceva nu poate exista decât în cazul unui fals“, ne-a precizat Aneta Morar.

Comentarii

 • LuigiCFR

  03 iunie 2016 18:18

  Afaceri ale Mafiei din Italia cu salubrizarea din Romania.Alexe Locotenentul Mafiei?La ARR era incadrat pe 358 roni si a facut avere cat un om cu studii superioare in 10 vieti.Dir.Ioan Tatar nu misca un deget fara stirea lui Alexe.Toti care intrau in legatura cu el,mai devreme sau mai tarziu intrau in faliment.CFR Marfa? Niciodata in viata n-o sa intalnesti un om mai prefacut.Alexe niciodata nu ajuta pe nimeni cu nimic,dar poza Painea lui D-zeu acest potlogar,se dadea prieten cu orice om daca avea un interes.Inainte sa cumpere aia groapa Glina,acesta ma suna din Italia sa ma interesez la ce usa sa bata sa vina aia si sa cumpere afacerea ca avea burta lipita de sira spinarii.Ca, ni.ni.ni...na.na.na,pana si-a vazut interesul,facandu-se prieten si cu draq pana a sarit gardul.Tot in perioada accea l-am intrebat,dupa cateva saptamani intalnindu-ne intamplator dc au cumparat aia afacerea, nici nu mai stia, UITA-SE.Nici usturoi nu manca-se nici gura nu-i mirosea.In 2005,nu aveau de un mic si o bere si uite-i acum mari scriitori cu fel de fel de 110 legitimatii ca vorba aia...DP 2006 AVEA BALTA PESTE.Oameni cu 6 fete.Cu timpul dc nu erai si tu din Mafie,miliardar peste noapte,gata si el poza la fel de parlit si spunea ca si lui nu ii merge nimic,ca se zbate,ca are salariu 1400RONI,ca deabia plateste intretinera si lumina,ca e tare greu.In afaceri si in viata de zi cu zi,prefacut si hotoman- potlogar cu acte.Daca avea un interes,Alexe ii invartea pe tabla de sah pana la Ministru,ii dirija din umbra.Se observa dp declaratia de avere a domniei sale.In cativa ani,kg de aur si 10 case.Daca Alexe avea interes,te incadra in scarba un Secretar General in Minister daca semnatura ta ii aducea beneficii.El invartea spagile ca nu il banuia nimeni si facea pe modestul si intelegatorul cu orice om.Alexe isi calculeza repede prioritatile.Niciodata nu intra in legatura cu cineva daca nu are un avantaj.Alexe acum mare miliardar.Cristian Petricu Alexe, mai pervers ca IUDA.Prea s-a folosit de toti.O sa ajunga ca puscarie.

  raspunde comentariului
 • Kurt Roth

  10 ianuarie 2016 15:10
 • gheorghe

  09 ianuarie 2016 21:01

  Partener firma internationala caut colaboratorii pentru a deveni parteneri intr-o afacere de succes cu castiguri garantate din prima luna, castigurile sunt nelimitate in functie de acitivitatea desfasurata. Cerinte-Personalitate energica, gandire pozitiva, amabilitate si eficienta-Cunostinte operare PC-Bun vanzator si negociator cu spirit de convingere-seriozitate si consecventa in activitate-Dorinta de a obtine castiguri peste medie.Detalii la adresa gheorghe_fmyahoo.ro

  raspunde comentariului
 • primaru

  08 ianuarie 2016 16:57

  Cata a fost Basescu primar general s-au retrocedat ilegal sute de imobile si nu il ancheteaza nimeni, asa ca Videanu a avut de la cine invata.

  raspunde comentariului
 • Horea

  08 ianuarie 2016 13:05

  Sa se dea in clar instantele care au judecat respectiva cauza, numele judecatorilor, hotararile si motivatia acestora. Sunt documente publice, pot fi publicate in ziar si va garantez ca o sa fie un articol de succes, daca nu chiar de referinta.

  raspunde comentariului
 • Pentru rizoaica

  08 ianuarie 2016 12:56

  Pentru imbecylul rizoaica Ai fost indobitocit de minciunile, calomniile, dezinformarile si intoxicarile banditilor din usl si de la televiziunile infractorilor Felix, SOV, Guita si DDD. Ce treaba au fostul Presedinte si fostul Ministru al Justitiei cu restituirile frauduloase ? Au promovat acestia vreo lege prin care sa fie permise retrocedari cu acte false, retrocedari unor falsi mostenitori ? Oricum legile sunt votate de parlament. Doar parlamentul poate face legi. Presedintele poate doar sa retrimita o singura data la parlament o lege, apoi este obligat sa o promulge. Fostul Presedinte nu a putut impiedica alungarea PDL-ului din guvernul Moliceanu, nu a putut impiedica suspendarea sa ilegala si neconstitutionala, cum putea impune sau impiedica parlamentul sa voteze o lege ? Mafia este reprezentata de usl Nas6case, Felix, Monta, Dragnea, Mitrea, DIP, Oprisan, Duicu, Cosma, Nicolescu, Bunea Stancu, Mazare, Nicusor Constantinescu, Voicu, Mischie, Micky Spaga, Bradisteanu, Ioan Dumitru - Romsilva, Caty Andronescu, Hrebe, Ilie Sarbu, Ciuperca, Pendiuc, Sova, Valcov, Vanghelie, Moliceanu, David, Fenechiu, Uioreanu, Chitoiu, Chiuariu, Stavarache, Cancescu, Vosganian, Misu Vlasov, Dan Radu Rusanu, Oparescu, Chiliman, Motreanu, Moisescu, Bekali, Copos, Seres, Pantis etc etc etc. Basist este sinonim cu patriot, curajos, corect, competent, care lupta impotriva coruptiei, care apara democratia si statul de drept, care lupta pentru o justitie corecta si independenta, care lupta pentru pedepsirea infractorilor. Cine poate avea ceva cu asa-zisii basisti ? Doar hotii, coruptii, infractorii, banditii, puscariabililii, derbedeii, plagiatorii, repetentii, puscariasii, informarorii, falsii revolutionari, lichelele si retardatii. Fostul Presedinte a facut pentru tara maximum din ce i-au permis prerogativele, legile si constitutia. Fostul Presedinte a salvat tara de la faliment, de la dezastru, de la colaps economic, de la incetare de plati. Fostul Presedinte a scos tara din recesiune si a readus-o pe crestere economica. Fostul Presedinte a limitat, a atenuat si a redus la minimum posibil, efectele crizei economice mondiale, asupra tarii. Fostul Presedinte a declansat si a sustinut lupta impotriva coruptiei. Ca sa scape de puscarie, cei mai mari hoti, cei mai mari corupti, cei mai mari infractori, cei mai mari banditi si cele mai mari likele s-au coalizat impotriva Presedintelui si au declansat o campanie mizerabila de dezinformare si manipulare a retardatilor

  raspunde comentariului
  • Vasile

   10 ianuarie 2016 19:20

   Singurul adevar despe un presedinte ca Basescu

   raspunde comentariului
  • radu

   10 ianuarie 2016 10:58

   Basescu, Videanu si toti primarii de dupa 1990 sunt niste criminali. Au aruncat oameni afara din case si au retrocedat altele. Cum e posibil sa existe atitia oameni ai strazii in Bucuresti? Iata efectul ticalos al retrocedarilor. Case goale si oameni ai strazii.

   raspunde comentariului
 • Grigore

  08 ianuarie 2016 12:01

  Toate marile jafuri comise impotriva statului si cetatenilor tarii din 1990 si pana in prezent , s-au produs cu ajutorul justitiei romanesti ! Justitia romana este vinovatul nr 1 , coruptia , incompetenta si participarea la jafuri alaturi de marii imbogatiti din avutul public !

  raspunde comentariului
 • agricultorul fericit

  08 ianuarie 2016 9:34

  Daca actualul Presedinte si predecesorul sunt bagati in mismasuri cu case ce sa ne miram de cazul din articol.Era sa fiu si eu victima unei escrocherii pusa la cale de un angajat al primariei sectorului 1. Setul de acte cu care revendica un teren era format din copii dupa niste falsuri si autentificate cu o stampila scoasa din uz, asa ca am avut noroc.Dar daca era mai abil poate pateam si eu ca Dl. Dinescu.

  raspunde comentariului
 • agricultorul fericit

  08 ianuarie 2016 9:34

  Daca actualul Presedinte si predecesorul sunt bagati in mismasuri cu case ce sa ne miram de cazul din articol.Era sa fiu si eu victima unei escrocherii pusa la cale de un angajat al primariei sectorului 1. Setul de acte cu care revendica un teren era format din copii dupa niste falsuri si autentificate cu o stampila scoasa din uz, asa ca am avut noroc.Dar daca era mai abil poate pateam si eu ca Dl. Dinescu.

  raspunde comentariului
 • Dan

  08 ianuarie 2016 8:50

  Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email pauldan.2010gmail.com

  raspunde comentariului
 • gheorghe

  08 ianuarie 2016 7:04

  Partener firma internationala caut colaboratorii pentru a deveni parteneri intr-o afacere de succes cu castiguri garantate din prima luna, castigurile sunt nelimitate in functie de acitivitatea desfasurata. Cerinte-putere de convingere si o buna capacitate de negociere-spirit de initiativa, orientat spre rezultate si atingerea obiectivelor propuse-dorinta de a obtine castiguri peste medie-capacitate de planificare si organizare-gandire pozitiva-bune abilitati de comunicare si interrelationareDetalii la adresa gheorghe_fmyahoo.ro

  raspunde comentariului
 • Ha Vel

  08 ianuarie 2016 1:00

  Oare chiar vine primăvara? de la Praga? In sfârșit un articol la obiect pe tema aceasta, BRAVO! Sunt curios cita vreme va mai putea închide ochii justiția la astfel de fapte. Raul este însă făcut și este adânc precum rădăcina de hrean....

  raspunde comentariului
 • Mihai

  07 ianuarie 2016 23:57

  In parcul IOR, cartierul Titan, este o zona ce a fost lasata in paragina. Pentru mult timp erau placarde pe care era scris ca zona din parc a fost retrocedata de Videanu. Pina acum nu s-a construit nimic. Lumea crede ca este o frauda comisa sub Videanu. Sper ca acest caz sa fie investigat si daca e ilegal, excrocii inclusiv Videanu sa infunde puscaria si sa li se confiste averile. Ei trebue sa plateasca gras pentru faptul ca aceasta parte din parc a stat in paragina atitia ani si zeci de mii de oameni nu au putut beneficia de ea.

  raspunde comentariului
 • https://www.youtube.com/watch?v=SLM7SVALbYY

  07 ianuarie 2016 22:56

  HAHAHAHAHAHA ! ..."cum să refuze să semneze documentele" acel "Vindeanu", când el A FOST ȘPĂGUIT gras de mafiosi ? ...căutați cum a obținut el ILEGAL, din BucaIele lui, în anii '96-'97 - la concurență cu rivalii localnici - controlul asupra firmei proprietate de stat "Marmura" Simeria la pachet cu cele 7 cariere de marmură de primă calitate mondială, din Transilvania, aparținătoare, și veți pricepe ! ...restul Mafiei bolșevice doar S-A CONFORMAT ORDINELOR. Năstase cum a obținut suprafețe agricole imense în valea Mureșului, lângă Lipova, când el era un tărtășean jegos tuciuriu mizerabil fără nici o legătură cu Transilvania ?

  raspunde comentariului
 • Dan Samarescu

  07 ianuarie 2016 22:21

  Revoltator...Si mie mi-a refuzat" judecatorul"cereri legitime si argumentate spunând ca sunt "nefondate"...

  raspunde comentariului
 • cosa nostra

  07 ianuarie 2016 21:41

  Foarte periculos sa vorbesti de mafia retrocedarilor si falimentelelor Basescu executa joc de acoperire cu rosiile olandeze iar Udrea si compania fura de rupea

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design