UPDATE3
România liberă a intrat în posesia cărții despre istoria medievală a românilor, scrisă în închisoare de George Copos. Dacă ieri cartea era inaccesibilă, Biblioteca Națională a fost de acord să ne pună la dispoziție un exemplar. Din primele lecturi, reiese faptul că între cartea scrisă de Copos și lucrarea de masterat a lui Cătălin Parfene există numeroase similitudini, ceea ce ar îndreptăți suspiciunile de plagiat.
Vom reveni cu facsimile și cu o analiză mai detaliată în curând
UPDATE 2
Consiliul Național de Cercetare Științifică din Învățământul Superior (CNCSIS), prin purtătorul de cuvânt, Adriana Rotar, a transmis ziarului Rl un răspuns în care susține că instituția nu se poate pronunța asupra caracterului științific al lucrărilor scrise de deținuți, această atribuție revenind editurilor. Un răspuns suprinzător, atâta timp cât editura are interese financiare în această ecuație și, cel mai important, nu este abilitată, de lege, pentru a acorda astfel de avize.
Consiliul contrazice legea care reglementează acest aspect, fapt susținut oficial și de Administrația Națională a Penitenciarelor. ''Menționăm că CNCSIS/CNC nu se poate pronunța asupra caracterului științific avut de o publicație. De acest aspect, dar și de veridicitatea celor publicate, se ocupă editurile prin apelarea la experți din domeniu, aceștia devenind referenții lucrărilor respective. În rapoartele/recenziile întocmite de referenți, se menționează caracterul lucrărilor și eventual observații, propuneri de îmbunătățire ce pot fi aduce de autori înainte de publicarea acestora'', a fost răspunsul CNCSIS, trimis prin mail redacției.
UPDATE:
Purtătorul de cuvânt al Administrației Naționale a Penitenciarelor, Cristina Cârlan, a declarat pentru Rl că instituția nu poate face publice cărțile fostului deținut George Copos, fără acceptul scris al acestuia. ''Cărțile respective se află în dosarul individual și, potrivit legii, datele sunt confidențiale, nu pot fi făcute publice, fără acordul scris al persoanei în cauză, care acum este liberă, nici măcar nu mai este deținut'', a spus Cârlan. Dosarul său a fost evaluat de comisia de eliberare condiționată, al cărei președinte este judecătorul de supraveghere a privării de libertate de la Penitenciarul Rahova. Din comisie au mai făcut parte directorul penitenciarului, directorul adjunct pentru siguranța deținerii și regim penitenciar, directorul adjunct pentru educație și asistență pentru educație și un asistent psihosocial. Penitenciarul nu are competențe legale de a se pronunța cu privire la caracterul științific al lucrărilor elaborate de deținuți. Aceasta atribuție îi revine Consiliului Național al Cercetării Științifice din Învățământul Superior (CNCSIS). Aceste lucrări ar trebui publicate în reviste științifice de către CNCSIS, publicate la edituri cunoscute sau susținute la o conferință națională sau internațională.
Profesorul Stelian Brezeanu s-a pensionat și s-a restras undeva la țară, secretariatul facultății nemaivând un contact al dumnealui.
Istoricul Cătălin Parfene cere Administrației Naționale a Penitenciarelor să facă publică o lucrare științifică semnată de George Copos, pe care acesta ar fi scris-o în perioada detenției. Istoricul are suspiciuni de plagiat, întrucât teza respectivă are același nume cu lucrarea sa de master. Mai mult, profesorul care ar fi coordonat ambele teze este același. Aceasta este prof. univ. dr. Stelian Brezeanu, actualmente pensionar.
Ieri, magistrații Tribunalului București au admis cererea omului de afaceri George Copos în care solicita eliberarea condiționată, iar acesta a fost eliberat. El a cerut eliberarea, susținând că în timpul detenției a scris cinci cărți și că are dreptul să i se reducă pedeapsa cu 200 zile. ''Am avut o atitudine ireproșabilă. Am cerut să lucrez neplătit și la Rahova, și la Jilava, am scris lucrări științifice pe teme care nu au fost abordate de specialiști și care au fost apreciate de profesori'', a susținut Copos, după eliberare.
Printre cele cinci cărți pe care a pretins că le-a scris într-un an de zile, două dintre ele au fost coordonate de un profesor universitar de la Facultatea de Istorie, Universitatea București, dr. Stelian Brezeanu. Celălalte trei au ca temă principală turismul. Dar de ce George Copos a vrut să scrie atât de multe cărți, într-un timp record?
În legea nr. 275/2006, articolul 76 prevede posibilitatea reducerii pedepsei ca urmare a elaborării de către deținut a unei lucrări cu caracter științific. Așadar nu orice fel de carte scrisă de un deținut îi poate aduce acestuia o reducerea a pedepsei, ci doar cele cu caracter științific.
Pentru a avea dreptul să înceapă să scrie o carte, deținutul trebuie să atașeze în dosarul depus spre aprobare, de către conducerea penitenciarului în care se află, o recomandare din partea unui profesor universitar care garantează că deținutul este capabil să cerceteze acea temă.
Atât lucrarea referitoare la o monografie a Tușnadului medieval, cât și cea pe temă de istorie (‘’Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI / Gheorghe Copos’’), au fost scrise de Copos sub îndrumarea lui Brezeanu.
Coincidență sau nu, istoricul Cătălin Parfene, sub îndrumarea aceluiași profesor Brezeanu, susținea o teză de master la Facultatea de Istorie, Universitatea București, în anul 2005, cu un titlu aproape identic: "Politica matrimonială a domnilor din Țara Românească și Moldova în secolele XIV-XVI’’. Parfene vrea să citească lucrarea lui Copos.
‘’Au fost doua coincidențe care mi-au atras atenția: titlul cărții, extrem de asemănător cu cel al tezei mele, și numele celui care a prefațat cartea, același profesor care a fost coordonatorul lucrării mele. În plus, nu înțeleg de ce această carte a lui George Copos, publicată în 2014, nu poate fi găsită nicăieri. Dincolo de aceste coincidente, nu acuz momentan pe nimeni’’, a declarat pentru Rl Cătălin Parfene.
Misterul cărților lui Copos
Ziarul România liberă a vrut să consulte, ieri, cărțile scrise de George Copos, dar sunt de negăsit. Deși figurează pe site-ul Bibliotecii Naționale a României drept cărți apărute la Editura Niculescu, un îndrumator ne-a explicat că, de fapt, ele nu se găsesc fizic în depozitul bibliotecii, editura semnalându-le ca pe niște cărți pe care urmează să le publice.
Un vânzător al departamentului on-line al Editurii Niculescu susține că, dacă acele cărți nu există pe site-ul editurii, atunci acele cărți nu au fost încă publicate. Cert este că lucrările științifice ale lui George Copos nu există pentru cumpărare pe net. Conducerea Editurii Niculescu ar fi plecată din țară și nu a putut fi contactată.
Potrivit legii, Copos este obligat să publice manuscrisul în timp ce se află în detenție, iar un exemplar trebuie să-l predea penitenciarului pentru a fi cercetat de către judecătorul care decide dacă i se va reduce pedeapsa sau nu.
Ziarul România liberă a solicitat oficial Administrației Naționale a Penitenciarelor încă de săptămâna trecută să explice exact pașii legali pe care trebuie să-i parcurgă un deținut într-un astfel de situație. În mod normal, lucrarea deținutului ar trebui studiată și validată de o comisie de experți, pentru a i se confirma caracterul științific.
Astfel, reporterii Rl au cerut nu numai pentru Copos, dar și pentru alte persoane publice care pretend că au scris lucrări științifice în închisoare (George Becali, Antonie Solomon, MM Stoica etc) să fie făcută publică comisia de experți care validează aceste lucrări.
Vom reveni cu amanunte.