Proprietarii de păduri afirmă că ordonanţa de urgenţă care modifică sancţiunile din domeniul silvic conţine prevederi aberante. Ministerul Mediului susţine că schimbarea era obligatorie.
Reprezentanţii proprietarilor şi administratorilor de păduri afirmă că Ordonanţa de Urgenţă nr. 51 de modificare a contravenţiilor silvice, adoptată de Guvern, va pune pe butuci industria lemnului din România. „Este o lege aberantă, care stabileşte amenzi infime acolo unde ar trebui să fie mari şi sancţiuni foarte dure pentru nişte scăpări administrative. De exemplu, pentru deversarea de deşeuri în pădure amenda e de 500 de lei, dar dacă administratorul silvic uită să trimită nişte rapoarte sancţiunea ajunge la 30.000 de lei“, a declarat Cătălin Tobescu, vicepreşedintele Nostra Silva – Federaţia Proprietarilor de Păduri din România.
Silvicultorii afirmă că, mai mult, actul normativ care va intra în vigoare la 20 octombrie este blând cu hoţii de lemn şi aspru cu administratorii silvici. „Dacă laşi un arbore neexploatat primeşti o amendă mai mare decât dacă îl tai şi-l furi cu totul“, adaugă vicepreşedintele Nostra Silva.
O altă problemă ridicată de reprezentanţii industriei silvice este faptul că, în urma acestei ordonanţe, orice transport de lemn poate fi confiscat cu uşurinţă de către autorităţi, care deja „dau dovadă de exces de zel“ în această privinţă. „Ordonanţa exclude toleranţa la evaluarea volumetrică a lemnului. A fost un caz în care toată încărcătura a fost confiscată, plus camionul, din cauza unei diferenţe de 0,088% între cantitatea declarată în acte şi cea constatată la control. E absurd“, a arătat Cătălin Tobescu.
Cifre din burtă
Silvicultorii susţin că tot acest „heirupism“ al autorităţilor de a suprareglementa şi supracontrola a fost determinat de reportajele din presă care au prezentat tăierile ilegale de păduri ca pe un fenomen scăpat de sub control. Aceştia afirmă că la „isterie“ a contribuit inclusiv Guvernul, care, în nota de fundamentare a OUG nr. 51, precizează că, anual, în România se taie ilegal 8,8 milioane metri cubi de lemn, la un total de aproximativ 18 milioane metri cubi exploataţi oficial. Reprezentanţii industriei susţin că, în realitate, ponderea tăierilor ilegale este mult mai mică decât cea avansată de presă şi de Guvern. „Cifra e scoasă din burtă. Dacă avem 8,8 milioane metri cubi de lemn tăiaţi ilegal, aşa cum se vehiculează în spaţiul public, cum este posibil ca administraţia silvică, cu peste 20.000 de angajaţi, cu răspundere gestionară pentru orice tăiere ilegală, să identifice în pădure prejudicii de doar 100.000 de metri cubi anual, iar toate organele de control, la care se adaugă sesizările populaţiei prin serviciul 112 şi Inspectoratul Pădurii să conducă la confiscări fizice – prin toate controalele – de sub 30.000 de metri cubi anual?“, se întreabă vicepreşedintele Nostra Silva.
Un alt clişeu: exporturile necontrolate de masă lemnoasă.
Silvicultorii acuză faptul că exagerările din spaţiul public precum şi atitudinea autorităţilor, care s-au grăbit cu suprareglementarea, amenzile şi confiscările vor distruge sectorul silvic. „Industria lemnului, cu 3,5% din PIB, 200 milioane de euro investiţii anuale şi peste 300.000 de angajaţi în mod direct şi indirect, este ameninţată de ordonanţe făcute pe picior. Un film care se repetă: România îşi subminează propria economie, lovind în una dintre ultimele ramuri productive din ţară“, a acuzat Cătălin Tobescu.
Un alt clişeu prezent în mass-media, adaugă vicepreşedintele Nostra Silva, este prezentarea României ca un mare exportator de lemn brut. „Adică, ne vindem pădurile străinilor! În fapt, România exportă în prezent sub 500.000 metri cubi de masă lemnoasă şi importă peste două milioane de metri cubi. Exporturile României sunt reprezentate preponderent de mobilă şi furnire, cheresteaua reprezentând doar 13,3%. Iar exporturile de masă lemnoasă neprelucrată sunt practic nerelevante – sub 2%“, precizează vicepreşedintele Nostra Silva.
Reprezentanţii sectorului silvic pregătesc un protest în faţa Guvernului, solicitând suspendarea aplicării OUG nr. 51/2016, act normativ care, susţin ei, a fost redactat fără să fi fost vreodată consultaţi. De asemenea, silvicultorii contestă caracterul de urgenţă al ordonanţei, prevederile excesive şi prezentarea denaturată a realităţii în privinţa tăierilor ilegale de pădure.
INVENTAR. Pe hârtie, stăm bine
- România are 2,2 miliarde metri cubi de masă lemnoasă, cu un volum mediu de 322 metri cubi la hectar, conform Inventarului Forestier Naţional.
- Suprafaţa totală a pădurilor este de 6,9 milioane de hectare.
- Suprafaţa golurilor de pădure (suprafeţe neregenerate) este de 78.000 hectare, reprezentând doar 1% din suprafaţa pădurilor
- Pădurea creşte natural, prin sămânţă, cu aproximativ 54 -milioane de metri cubi anual.
OFICIAL. La un pas de infringement
Fenomenul defrişărilor ilegale este unul de proporţii îngrijorătoare şi trebuie combătut de urgenţă, a precizat, în replică, Erica Stanciu, secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. „În plus, eram în aşteptare pe o procedură de infringement la Comisia Europeană pentru nesancţionarea unor fapte legate de transportul maselor lemnoase, de aici şi caracterul de urgenţă al acestui act normativ. Iar modificările privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice sunt în dezbatere în Parlament de vreo trei ani. Cum Parlamentul nu a finalizat aceste dezbateri înainte de vacanţa de toamnă, Guvernul a fost nevoit să intervină cu această ordonanță“, precizează secretarul de stat.