România are cele mai scumpe contracte corupte din UE

de Mona Scărişoreanu , 25 martie 2016 - stire actualizata la ora 11:12, 25 martie 2016

Fisiere atasate:

Avem autostrăzi care se surpă după inaugurare şi care au costat cu mult mai mult decât cele construite în Germania sau Franţa. Experţii au demonstrat că nivelul ridicat al corupţiei scumpeşte contractele atribuite prin procedurile de achiziţie publică,sume importante ajungând în anumite buzunare.

De ce în Germania kilometrul de cale ferată construit este mai ieftin decât în ţara noastră deşi costul cu forţa de muncă este mai ridicat? Reprezentanţii Institutului pentru Transparenţă Guvernamentală (GTI) din Budapesta, alături de cei ai Societăţii Academice din România (SAR) au demonstrat că la noi, nu numai  kilometrul de cale ferată construit cu banii publici este mai scump decât în restul UE, dar că  nivelul ridicat al corupţiei creşte valoarea contractelor publice cu aproape 35%.

Cu alte cuvinte, avem cele mai scumpe lucrări şi servicii din spaţiul comunitar, dar şi din Spaţiul Economic European (Islanda, Lichtenstein şi Norvegia), cumpărate din banii contribuabilor. „Nu spunem că nu există corupţie în restul ţărilor, dar corupţia costă mai puţin în ţări precum Danemarca sau Suedia. Corupţia nu poate fi eliminată, dar atât ea, cât şi impactul ei poate fi minimizate. Autostrăzi au fost construite şi în Germania, Spania sau Italia în baza unor contracte atribuite în mod corupt, dar preţul acestora este mai mic decât în România. În plus, acestea sunt de calitate şi sunt construite într-un timp mai scurt”, afirmă reprezentantul GTI, Mihaly Fezekas.

De menţionat faptul că, volumul achiziţiilor publice de anul trecut din România a fost de 14,44 miliarde de euro, din care 12,12 miliarde finanţate din fonduri bugetare şi 2,33 miliarde din fonduri comunitare, conform informaţiilor postate pe site-ul Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice (ANAP).

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, arată că, în procesul de achiziţii publice, corupţia este o sursă de risipă şi de ineficienţă. „Problema nu este partea de legislaţie.Cred că mai degrabă ar trebui să ne focalizăm pe modul în care se aplică legea”, a precizat Bogdan Chiriţoiu. Preşedintele autorităţii de Concurenţă explică faptul că o investigaţie a instituţiei pe care o conduce, ce vizează concurenţa neloială, durează în medie doi ani pentru a fi soluţionată. „Însă, dacă se constată că un contract a fost atribuit în urma constituirii unui cartel, ceea ce a condus la creşterea preţului, autoritatea contractată poate cere daune de la beneficiar, într-un proces civil”, susţine Chiriţoiu.

Semnale de avertizare

Cercetătorii de la GTI au identificat care sunt semnele care ar trebui să-i alerteze pe cei ce se ocupă de eliminarea posibilelor acte de corupţie în procesul de achiziţii publice. Astfel, conform lui Mihaly Fezekas, un indiciu important este primirea unei singure oferte. De aceeaşi părere este şi preşedintele Consiliului Concurenţei: „Atunci când ai un singur ofertant te gândeşti la corupţie şi la modul în care a fost întocmit caietul de sarcini”. De asemenea, o modalitate simplă de a truca licitațiile este evitarea publicării cererii de oferte în jurnalul oficial al achizițiilor publice, informaţia ajungând doar la cine trebuie.

Pe de altă parte, competiția este relativ greu de evitat în cazul unor proceduri de licitație, printre care licitația deschisă, alte proceduri, precum cererile de ofertă, fiind mult mai puțin competitive. Prin urmare, acestea folosesc tipuri de procedură mai puțin deschise și transparente, care ar putea să indice limitarea deliberată a competiției și astfel riscul corupției. Conform ANAP, anul trecut, pentru atribuirea contractelor de achiziţii publice, au fost organizate circa 8.200 de licitaţii deschise şi au fost aproape 14.000 de cereri de ofertă.

Totodată, cercetătorii maghiari spun că atunci când perioada de depunere a ofertelor, adică numărul de zile de la publicarea cererii de oferte și până la depunerea ofertelor este prea mic pentru pregătirea unei oferte corespunzătoare, acest lucru poată să servească unor anumite interese. Şi nu în ultimul rând, dacă timpul acordat deciziei între ofertele primite este foarte scurt sau este prelungit în urma unor dispoziții juridice, și acest lucru poate indica riscul corupției.

Reprezentanţii GTI şi cei ai SAR susţin că, deşi achiziţiile publice reprezintă printre cele mai mari cheltuieli guvernamentale, dar şi zona cea mai coruptă, conform sondajelor, în suplimentul Jurnalului UE pentru achiziţii publice şi pe site-urile naţionale datele nu sunt complete, astfel încât să se vadă clar modul în care a fost cheltuit banul public. De aceea, cercetătorii GTI au realizat un site, pe baza datelor colectate din fiecare stat membru, http://tendertracking.eu/, cu ajutorul căruia se poate estima riscul de corupţie la nivel de contract în fiecare ţară. Cum? Se introduce numele firmei, programul indicând, în funcţie de contractele publice adjudecate, dacă există sau nu suspiciuni.

Nu spunem că nu există corupţie în restul ţărilor, dar corupţia costă mai puţin în ţări precum Danemarca sau Suedia. Autostrăzi au fost construite şi în Germania, Spania sau Italia în baza unor contracte atribuite în mod corupt, dar preţul acestora este mai mic decât în România. În plus, acestea sunt de calitate şi sunt construite într-un timp mai scurt". Mihaly Fezekas, Institutul pentru Transparenţă Guvernamentală

Comentarii

 • Oana Petrache

  10 octombrie 2016 1:58

  MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI, PARTEA I, Nr. 2531.IV.2008 Felul donației....Oamenii care au furat tara se demasca . Omul care aduna spaga. Petricu Cristian Alexe 1610104400601. Oltean Ioan 1530420060771 , trezorierul . Citeste mai mult pe httpmo.0n.ro20080253.pdfCiteste mai mult pe httpmo.0n.ro20080253.pdfCiteste mai mult pe httpmo.0n.ro20080253.pdfCiteste mai mult pe httpmo.0n.ro20080253.pdfCiteste mai mult pe httpmo.0n.ro20080253.pdf

  raspunde comentariului
 • crest

  26 martie 2016 13:47

  Furati mai civilizat. Nu omorati capra care da lapte. In sat fara caini hotii se plimba fara bat. De unde nu e, nici cel de sus nu cere. Nici cea mai frumoasa nu poate da mai mult decat ce are. Cineva trebuie, totusi, sa munceasca.

  raspunde comentariului
 • Popescu Constantin

  25 martie 2016 12:33

  Stimate domnul Grizu in cadrul documentatiei a proiectului a documentatiei sunt cuprinse si cheltuielele pe timp friguros Deci in Romania exista o cota ,o valoare care se aplica lucrarilor pe timp friguros si la nemti la fiel cu coificientul lor de frig . Problema este ca sintem MULT mai hoti noi romanii decat nemtii .Si sa stiti ca Romania NU are economie ,ceia ce avem acuma nu are nimic de a face cu o economie solida durabila ,aceasta inseamna sa produci si sa exporti .Banii veniti din export stau la baza unei economii solide! Industria romaneasca la care am muncit si eu foarte mult a fost transformata in bani in conturile din afara ale HOTILOR ROMANI.In frunte cu ponta palavragesc continuu de cresterea economica Tariceanul spunea ca economia romaneasca DUDUIE .In realitate DUDUIE SISTEMUL de FURAT al POLITICIENILOR .Cand duduie economia exista o crestere reala, oblgatorie.cresc pensiile,salariile,puterea de cumpararee etc

  raspunde comentariului
 • victoraggio

  25 martie 2016 11:17

  Vorbiti prostii. Singura diferenta intre licitatie si cerea de oferta publicate pe SEAP este durat dintre publicarea anunturilor si data de deschidere a ofertelor 15 zile, respectiv 10 zile . Cititi mai cu atentie OUG 342006.

  raspunde comentariului
 • un roman mai prost

  25 martie 2016 10:40

  pina nu ies cu milioanele in strada romanii iar patrioti ai aresteaza pe membri supleanti frati, capii organizatilor Caracatitei de stat , AI ADUCE IN FATA ALTE JUSTITI NOI CU ALTI PROCURORI JUDECATORI SI JURATI DIN RINDUL POPORULUI, JUDECAti TRANSARENT SI APLICATA LEGEA DREAPTA SALUT CIT DE CIT , DIN ASA ZISUL CUVINT DEMOCRATIE. TENTACULELE AU INCATUSAT STATUL ROMAN.

  raspunde comentariului
 • un roman mai prost

  25 martie 2016 10:35

  iara mi-au virusat organizatile greierasilor , securici,neosecurici hakeri sistemului computerul, si inca ceva acuma cu actele de terorizm au mina libera suport, de la stapini din vest sa-si urmareasca, santajeze, sicaneze, urmareasca si personajele,opozanti care deranjeaza , se opun sistemului,regimului, asa inteleg ei democratia Caracatitei de stat. ORGANIZATILE CARACATIEI DE STAT SUNT MAI PERICULOSI DECIT SECURITATEA COMUNISTA, AU ALT STIL DE A-SI ANIHILA , INDEPARTA, SANTAJA OPOZANTI SI CEI CARE RIDICA GLASUL LA REGIM SISTEM. ASTIA SUNT TARTORI REGIMULUI FANRIOT-MAFIOT, SLUJBASI CAMARILA TERTIONARA POSTDECEMBRISTA, BINE ZICEA INVITATUL DE LA B1, OMUL DE AFACERI DIN NAVODARI, ASTIA SUNT MAI RAU CA TERORISTI, STIU CUM SA-TI PUNA BETE IN ROATE, SA-TI GASEASCA CEVA SA TE ARUNCE SI-N PUSCARIE,

  raspunde comentariului
 • un roman mai prost

  25 martie 2016 10:27

  JUSTITIA CORUPTA SI NEDREApta. 26 de ani de mafiotizarea statuluio roman, acuma este prea tirziu , Caracatita de stat este prea puternica, ORGANIZATILE MASONICE NU MAI POT FI ANIFILATE ELIMINATE, MUOPETI SI PUPETI EXPONANTI REGIMULUI FANARIOT-MAFIOT SUNT SLUJBASI NOI ORINDUIRI MOINDIALE, AU SPATE AMERI-CONI SI EUROPENIZATORI COLONIZATORI GLOBALISTI.

  raspunde comentariului
 • un roman mai prost

  25 martie 2016 10:23

  Multumin regimului, sistemului fanariot-mafiot, sa nr traiasca Caracatita de stat care a incatusat RomANIA. aPROPO UITE JUSTITIA CARE NU=SI FACE TREABA , INCA DIN DECEM,BRIE 89, OCROTESTE TERORISTI , MAFIOTI DIN VIRFUL SATULUI, PARDON COLONIEI SA LE MAi multumim servicilor, csat-ULUI SI CELORLALTE TENTACULE .

  raspunde comentariului
 • Mazilu

  25 martie 2016 10:17

  Mandria de afi roman este valabila , plauzibila si justificabila doar pentru Transilvania ! In restul tarii , mai ales in partea de sud , mai ales si in mod special , asazisii romani sau urmasi ai getodacilor calariti de romani lui Traian , sant de fapt corcituri de minoritari veniti din India , Pakistan si Bangladesh in amestec cu turco -tatari , cumani si alte lighioane degenerate ! Din aceasta jalnica biomocirla este emanata asaziza clasa politica , o adunatura de hominizi degenerati , adunatura furnizoare de parlamentari si guvernanti , specimene care au in comun necinstea si nesatzul furtului si jafului de proportii ! Trebuiesc cat mai multe puscarii unde sa incapa si judecatori si procurori complici ai lighioanelor mai sus amintite ! Legislatia actuala este pur decorativa , caricaturala , ii protejeaza pe hoti si averile lor uriase obtinute din jafuri !

  raspunde comentariului
  • Vlad Tepes

   25 martie 2016 10:35

   La tine e vorba de mindria unui nebun! Napoleoane, purule, mindrule si cinstitule, vezi ca mai sint locuri la Borsa! Asta pentru ca am vazut ca nu-ti place la Balaceanca cu corciturile.

   raspunde comentariului
 • mihai

  25 martie 2016 9:15

  NU VI SE PARE NORMAL SA AVEM CELE MAI SCUMPE CONTRACTE CORUPTE DIN UE,CIND AVEM CEA MAI CORUPT PARLAMENT DIN UE,90 PENAL,O CLASA POLITICA,PARTIDE CORUPTE PUSE NUMAI PE LUAT SPAGI. CUM SI-AU FACUT ATITEA BOGATII vile,terenuri, domenii intregi,masini puternice,vile si case in strainatate, distractii in strainatate, baut si mancat bine la cele mai mari restaurante, SI POPORUL PLATESTE PENTRU ACESTI CORUPTI, NUMAI GAZELE CIT PLATIM SA NE FACEM DE MANCARE SI CALDURA. SECURISTII AU STIUT CE FAC DUPA 1989,ILIESCU KGB, NASTASE,SI TOTI MARII CORUPTI SI BARONI CARE SUNT CU MIILE,NICI NU-I CUNOASTEM PE TOTII MAFIOTII SI CORUPTII DIN POLITICA ROMANEASCA. SA DEA BANI SA SE INTOARCA TINERETUL IN TARA LOR,LA PAMANTUL LOR,NU AU DAR PENTRU MARII CORUPTII AU DE UNDE DA PENSII SPECIALE. SUNTEM O TARA INDOBITOCITA DE MINCIUNILE POLITICIENILOR,A POPILOR . NU AU AVUT SI NU AU NICI UN INTERES CA CETATENII SA SE LUMINEZE.

  raspunde comentariului
 • Popescu Constantin

  25 martie 2016 3:32

  Can se face o documentatie la o lucrare si in Germania si in Romaniia este un deviz pe categorii de lucrari unde se scrie de la inceput valoarea lucrarii .Fata de valoarea lucrarii calculata corect ,cu cantitati ,pret de cost,tehnica noua ,etc se aplica si la romani si la nemti ,Insa noi domnul Grizu avem valoarea coruptiei adica HOTIA mult mai mare ca la nemti .Deci va rog totul ii calculat iar romanii sunt cei care au furat cel mai mult din devizul intocmit pe categorii de lucrari !!!! Va rog nu dezinformati !!!!!!!!!

  raspunde comentariului
 • grizu

  24 martie 2016 23:40

  Asa e, se fura, dar si fara sa fi furat cineva, tot costa mai mult...temperaturile in Romania, iarna, sunt mult mai scazute decat in Germania, ceea ce inseamna ca fundamentul autostrazii trebuie sa fie dublu fata de cel al autostrazii din Germania. Costurile cresc oricum.

  raspunde comentariului
 • coruptia vine mai ales cu contractele publice pe banii europeni- ca nu apartin nimanui !

  24 martie 2016 22:19

  A FOST MEREU CORUPTIE IN ROMANIA DE LA BANCHETELE DE PARTID SI TOT CE DOREAU COMUNISTII DAR SI CE A ADUS EUROPA ESTE 2CRIMA CALIFICATA" - AU INVATAT ROMANII SA SE COMPORTE REPEDE CA OLANDEZII NEMTII ITALIENII CARE CUM AU VENIT IN ROMANIA S-AU UNIT CU CORUPTII NOSTRII SI AU DEVASTAT TARA - O MARE PARTE DIN CORUPTIA DIN ROMANIA ESTE DSIN VEST CE SA MAI VORBIM "PROCENTELE " - NU EXISTA NICI UN CONTRACT CU VESTICII DE EXEMPLU AUSTRIECII CARE NU ESTE BAZAT PE CORUPTIE - ASTA ESTE -CORUPTIA VINE CU INVESTITIILE IN INFRASTRUCTURA SI MAI ALES CU FIRMELE DIN VEST SI CU CEI VOTATI DE NOI - ADEVARUL ! -EUROPA NU A FACUT NIMIC CONTRA CORUPTIEI GENERATA DE EI IN ROMANIA !

  raspunde comentariului
 • dusu

  24 martie 2016 22:12

  unguri astia se amesteca in treburili interne ale rominilorvor sa destabilizeze tara

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design