2.8 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSportFormula 1România, amenințată de Pantera Roz, Anonimii virtuali și traficanți somalezi

România, amenințată de Pantera Roz, Anonimii virtuali și traficanți somalezi

Peste 22.000 de dosare au fost soluţionate în anul 2015 de către Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), fiind întocmite 84 de rechizitorii în ceea ce priveşte crima organizată. 

Cele mai complexe cazuri soluționate de DIICOT anul trecut vizează activități de trafic de droguri, destructurarea unor rețele transfrontaliere de spionaj, atacuri cibernetice. Astfel, 18 persoane au fost inculpate pentru că au constituit și au aderat la un grup criminal organizat. Acestea au fost implicate în comiterea de jafuri armate pe tot spațiul Uniunii Europene. Eșaloanele de comandă se aflau în România, în timp ce membrii executanți comiteau fapte în țările-țintă. În acest fel s-a pus în aplicare un număr uriaș de tâlhării în statele occidentale. „Rețeaua a fost concepută, inițiată și organizată pe criterii militare începând cu anul 2011, având o structură piramidală, cu un lider care avea rolul de comandant suprem și mai multe eșaloane de conducere subordonate acestuia. Fiecare palier era condus de persoane de încredere cu grad de ofițer, ultimul eșalon fiind cel de execuție, în cadrul acestuia fiind recrutați tineri, atât minori, cât și majori, din tot județul Neamț, de regulă provenind din familii fără posibilități financiare, unii din orfelinate, alții cu antecedente penale, dispuși să comită jafuri armate din magazinele de lux din vestul Europei, primind sume modice în raport cu sumele de bani câștigate prin comiterea infracțiunilor“, se arată în raportul de activitate al DIICOT.

Gruparea criminală a fost formată din 100 de români. Aceștia erau pregătiți de „comandantul suprem care îi instruia pentru comiterea de jafuri în plină zi folosind metoda celebrei grupări infracționale «Pink Panther», apărută în spațiul fostei Iugoslavii, respectiv prin violență și amenințare, reușind în câteva zeci de secunde să fure bijuterii, pietre prețioase, ceasuri de ordinul milioanelor de euro“.

Rețeaua infracțională funcționa după un așa-numit Regulament al Academiei, care specifica obligațiile fiecărui membru și metodele de pregătire a infractorilor. Aceștia erau duși la așa-numitele case de antrenament, după ce în prealabil li se puneau saci pe cap pentru a nu recunoaște traseul. Antrenamentul infracțional se derula pe o perioadă de o lună de zile, infractorii fiind instruiți și cum trebuie să se comporte în caz că erau prinși și interogați.

Gruparea acționa cu violență, intrarea în magazinele de lux fiind forțată cu toporul sau cu barosul, infractorii având pe cap cagule sau eșarfe. Jaful nu dura de obicei mai mult de 60 de secunde, iar dacă lucrurile degenerau, în sensul apariției poliției, locul era incendiat cu cocktail-uri Molotov. Bunurile erau predate așa-numitului Contabil, care trecea la valorificarea acestora. Antrenamentul din Academie a fost eficient, toți membrii gupării care au fost prinși refuzând să facă dezvăluiri anchetatorilor. Regula mafiotă a celor trei maimuțe – nu vezi, nu auzi, nu vorbești – era respectată cu strictețe. În dosarul instrumentat de DIICOT au fost puși sub acuzare 27 de inculpați.

Internauții, fani Dan Diaconescu

O activitate complexă este legată de combaterea criminalității informatice. Un simpatizant al grupării de hackeri „Anonymous România“, care își spunea, în mediul virtual, Cedros, a fost autorul mai multor agresiuni cibernetice asupra unor site-uri aparținând unor instituții publice autohtone, printre care și Poliția Română. Cedros a spart site-urile a 20 de inspectorate județene de poliție. Cedros a reușit să spargă site-ul Poliției Române și a încărcat la secțiunea Știri o serie de scripturi malițioase. Printre acestea s-au regăsit: Salutări din partea ciumpalacilor, Vă salutăm, Domnilor, Noi suntem Anonymous. Sesizări trecute cu vederea, Până când?“. Spre finalul paginii postate fraudulos sunt introduse imagini cu sigla Partidului Poporului Dan Diaconescu și imagini cu Vlad Țepeș, Mihai Viteazu, pentru ca la final atacul să fie revendicat în numele Anonymous România“, arată DIICOT. Cedros a fost reținut și trimis în judecată.

S.O.S. Banca Națională a României!

Au existat și tentative de spionaj în urma cărora doi cetățeni israelieni au fost arestați preventiv, iar un cetățean român este cercetat în libertate. Lucrurile nu mai sunt atât de clare, iar detaliile lipsesc. Aflăm, totuși, că cei doi israelieni, în calitate de membri ai ramificației din România ai unei rețele internaționale de spălare de bani, au încercat să-l atragă în rețea pe cetățeanul român. Acesta ar fi avut capacitatea „accesării neautorizate a oricărui sistem informatic la care accesul era restricționat sau blocat, de culegere de date și informații necesare preluării de la distanță a controlului deplin asupra rețelei informatice atacate, de culegere de date și informații clasificate secrete de stat, respectiv de transmitere neautorizată prin sistemele infectate către membrii unei puteri sau organizații străine a unor astfel de informații, facilitând în acest mod accesul fără drept, de la distanță, al membrilor grupării infracționale organizate la sisteme aparținând infrastructurii bancare naționale și, prin aceasta, la un ansamblu de informații clasificate în legislația națională ca secrete de stat, transferul de date informatice, respectiv interceptarea ilegală a unor comunicări de astfel de date“, se arată în documentul citat.

Droguri în mobilier

Traficul de droguri a constituit una dintre infracțiunile comune pentru anchetele DIICOT. A surprins varietatea țărilor de proveniență, a destinațiilor, dar și a naționalităților persoanelor implicate. „Trei persoane, dintre care un venezuelean și un columbian, au fost trimise în judecată după ce au fost descoperite introducând în România prin portul Constanța-Agigea Sud cantitatea de 75 kilograme de cocaină disimulată în obiecte de mobilier, infracțiunea fiind constatată în Timișoara, unde infractorii au transportat marfa. S-a stabilit că drogurile urmau să ajungă în Spania“. Un alt cetățean român a fost trimis în judecată după ce „s-a reținut că, începând cu luna noiembrie 2013, inculpatul, acționând pe baza convenției infracționale avute cu alți trei cetățeni italieni, membri ai organizației criminale de tip mafiot ’Ndrangheta, i-a ajutat pe aceștia să procure și să transporte 70 de kilograme de cocaină din Bolivia în Milano sub aparența efectuării unui operațiuni comerciale de import/export materiale feroase, derulate prin intermediul firmei sale din România“. Un cetățean danez și un altul somalez au fost trimiși în judecată pentru săvârșirea a două infracțiuni de trafic de droguri de mare risc: „În cursul lunii februarie 2015, inculpații au determinat o altă persoană să introducă pe teritoriul României aproximativ 32 kilograme de khat, drogurile fiind ambalate într-un colet care a fost expediat din Etiopia și care a circulat pe ruta Grecia-România. Unul dintre inculpați a fost depistat în flagrant, în București, în timp ce transporta drogurile în cauză“.

Ingrediente pentru droguri de milioane de euro

Nu doar drogurile, ci și ingredientele pentru confecționarea acestora au fost aduse pe teritoriul României. Cinci persoane (dintre care un belgian și un olandez), alături de două societăți din România, au organizat începând cu februarie 2012 un grup infracțional, efectuând „prin intermediul celor două societăți comerciale, fără a deține autorizații legale și prin folosirea unor documente nereale la autoritatea vamală, 22 de importuri de substanțe clasificate, reprezentând precursori și pre-precursori de droguri (piperonal, glucida PMK și APAAN). Prin utilizarea aceluiași mod de operare, substanțele clasificate au fost trimise ilegal în Olanda și în Austria pentru a fi utilizate la fabricarea drogurilor sintetice de mare risc – ecstasy și amfetamină – destinate comercializării. S-a stabilit că din substanțele clasificate s-ar fi putut produce cantitatea de 3.840 kilograme amfetamină și 1,2 milioane comprimate de ecstasy în valoare totală de 69 milioane de euro“, susține DIICOT.

Patronii din Ucraina

Un caz grav de criminalitate transfrontalieră a dus la arestarea preventivă a cinci persoane: „Pe teritoriul României acționau o serie de persoane originare din spațiul CSI (Comunitatea Statelor Independente), relaționate grupării de crimă organizată transfrontalieră «Patron». Aceasta este afiliată rețelei internaționale denumite «Hoți în lege» (Vor V Zakone, în rusă), care operează mai mult pe teritoriul Europei, grupare ce are drept scop a folosi forța de intimidare pentru a săvârși o gamă largă de infracțiuni grave din sfera crimei organizate. Unul dintre locotenenții liderului grupului este un cetățean ucrainean, P. Oleg, stabilit de mai mulți ani pe teritoriul României, lider al nucleului criminal cunoscut sub numele de «Gruparea lui Jujnîie», format în principal din cetățeni ucraineni și moldoveni implicați în trafic ilegal de persoane, migrație ilicită, colectare de taxe de protecție, șantaj, cămătărie, coruperea unor funcționari publici“. Când Oleg a devenit șeful întregii structuri mafiote, și-a mutat cartierul general de la București – unde acționase până în acel moment – pe raza județului Galați, aflat în proximitatea frontierei externe cu Moldova, scopul fiind acela a activităților de contrabandă și contrafacere a produselor din tutun. Inculpatul a început demersuri pentru achiziționarea și punerea în funcțiune a unei fabrici clandestine de producere și ambalare țigări. În acest scop a adus un utilaj pentru producerea clandestină a țigărilor, acesta urmând a fi introdus în România disimulat într-un autotren, în spatele unor paleți. 

Cele mai citite

Ironia sorții: Donald Trump vrea Groenlanda pentru un fenomen pe care l-a negat vehement multă vreme

În spatele insistenței cu care Donald Trump revendică teritoriul danez Groenlanda pentru Statele Unite ale Americii stă un fenomen pe care liderul republican l-a...

Sorcova și semănatul, practicate de comunități etnice în prima zi a Noului An

Sorcova este specifică grecilor și bulgarilor, în timp ce semănatul este întâlnit în rândul ucrainenilor și rușilor-lipoveni Marți, în prima zi a Anului Nou pe...

Portul Constanța: Sistem inovator de acostare cu geamanduri

Sistemul permite operarea în siguranță a navelor de până la 70.000 TDW, inclusiv a celor de tip Panamax Un sistem modern de acostare cu geamanduri...
Ultima oră
Pe aceeași temă