2.1 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSportFormula 1PSD păstrează tradiția miniștrilor cu probleme de integritate academică. Noul ministru al...

PSD păstrează tradiția miniștrilor cu probleme de integritate academică. Noul ministru al Educației, acuzat de plagiat

Suspiciunile au fost confirmate de inițiatorul Indexului Operelor Plagiate în România. 

Ministrul Educației, Pavel Năstase, a semnat alături de doi autori, lucrarea intitulată “Information Systems Audit for University Governance in Bucharest Academy of Economic Studies”, publicată de Informatica Economică.

Suspiciunile de plagiat semnalate de către portalul România Curată au fost confirmate, în urma unei analize realizate de către profesorul Dorin Isoc, iniţiatorul Indexului Operelor Plagiate în România de pe site-ul  www.plagiate.ro.  Concluzia, profesorului Isoc este că lucrarea suspicionată a fost realizată prin plagierea sursei autentice cu preluarea unui fragment a cărui întindere nu a fost delimitată prin ghilimele şi, în completare, fragmentul preluat nu a fost niciodată procesat în mod creativ de autori. 

Circumstanță agravantă

„Plagiatul face apel la o «jmekerie» prin care autorii încearcă să creeze impresia corectitudinii atunci când în mod neglijent aruncă citarea referinţei «…[14]…» de la finele fragmentului. Invocarea neglijenţei de editare nu-şi găseşte locul întrucât fragmentul preluat este unul deosebit de întins şi cuprinde inclusiv menţionarea unui mesaj al unui personaj, ceea ce dovedeşte acţiunea intenţionată şi determinată. Alături de plagiatul evident se adaugă fapta de înşelătorie prin care autorii încearcă să «ajusteze» concluziile lucrării lor ştiinţifice originale «în mod exact» pe un text preexistent fără să facă nicăieri o menţiune de prevenire a cititorului asupra demersului lor «original». La gravitatea încălcării de etică universitară se adaugă faptul că acest plagiat de excepţie a fost realizat de un colectiv din care doi autori, profesorul Roșca Ion Gh. şi profesorul Năstase Pavel, sunt rectori sau foşti rectori ai Academiei de Studii Economice”, arată România Curată, care îl citează pe profesorul Isoc.

„România liberă“ a semnalat că actualul ministru al Educației, Pavel Năstase, a avut o activitate academică modestă, deși a ajuns la vârsta de 65 de ani. Potrivit propriei sale biografii, din cele 70 de articole menționate, Pavel Năstase a publicat doar două articole ISI (reviste incluse în Web of Science: Science Citation Index Expanded, Social Sciences Citation Index și Arts & Humanities Citation Index, care reprezintă fluxul principal de infomații ştiinţifice). Aceste articole indexate ISI  sunt, de altfel, singurele care contează pentru comunitatea științifică internațională și sunt citite, citate și dezbătute de comunitatea internațională a cercetătorilor. 

Lista miniștrilor Educației plagiatori

PSD nu a avut mână bună la alegerea miniștrilor Educației. Victor Ponta a nominalizat-o, pe 7 mai 2012, pe Corina Dumitrescu, dar a trebuit să o retragă  după ce în presă au apărut suspiciuni că și-ar fi falsificat CV-ul. Ioan Mang a fost ministru o singură săptămână. „România liberă“ a scris, în exclusivitate, că acesta a plagiat un articol. Ulterior, s-au mai descoperit alte trei. Nici la Cercetare nu au fost foarte inspirați, după ce tot „România liberă“ a scris că Mihnea Costoiu și-a aprobat un post de profesor în timp ce era rectorul Universității Politehnica. Revista „Nature a“ acuzat-o pe Ecaterina Andronescu de faptul că ar fi girat un proiect de cercetare inspirat din alte lucrări pentru a obţine o finanţare de aproape jumătate de milion de euro.

Cele mai citite

Prognoza meteo pentru Anul Nou și luna ianuarie 2025: Vreme mai caldă decât de obicei

Meteorologii au emis o prognoză detaliată pentru perioada sărbătorilor de Anul Nou și pentru luna ianuarie 2025, anunțând temperaturi mai ridicate decât cele normale,...

Republica Moldova aprobă o strategie de apărare pe zece ani: Accent pe securitate și integrarea în UE

Parlamentul Republicii Moldova, dominat de aleşi pro-occidentali, a adoptat joi o strategie de apărare pentru următorii zece ani. Documentul prevede creșterea cheltuielilor pentru apărare,...

Noi reguli privind TVA pentru IMM-uri începând cu 2025

De la 1 ianuarie 2025, IMM-urile din Uniunea Europeană vor beneficia de un plafon maxim de scutire de TVA stabilit la 85.000 EUR. Măsura vizează...
Ultima oră
Pe aceeași temă