PSD a îndatorat țara cu 10 miliarde de euro în 7 luni. Ca să satisfacă promisiunile electorale, Guvernul crește salarii și pensii din împrumuturi | DEZVĂLUIRE ROMÂNIA LIBERĂ

de Petru Zoltan , 29 august 2017 - stire actualizata la ora 17:00, 29 august 2017
PSD a îndatorat țara cu 10 miliarde de euro în 7 luni. Ca să satisfacă promisiunile electorale, Guvernul crește salarii și pensii din împrumuturi | DEZVĂLUIRE ROMÂNIA LIBERĂ

553 de euro pe secundă. Acesta este ritmul cu care s-au împrumutat cabinetele Grindeanu și Tudose, controlate din umbră de liderul PSD, Liviu Dragnea, în primele șapte luni ale anului 2017.

Pentru anul 2017, Ministerul de Finanțe preconiza că valoarea împrumuturilor contractate de Guvern va fi de aproximativ 68,6 miliarde de lei. Adică în jur de 15,3 miliarde euro. Însă, doar în primele șapte luni de guvernare PSD, s-au luat deja împrumuturi de peste 10,2 miliarde de euro. 

„Trebuie precizat că datoria este angajată în conformitate cu Programul Indicativ de Finanțare pentru anul 2017, care poate fi consultat pe site-ul MFP, iar contractarea împrumuturilor pentru finanțarea deficitului bugetar,  refinanțarea altor împrumuturi ajunse la scadență și finanțarea unor proiecte de dezvoltare au devenit o practică uzuală pentru multe state membre UE”, a transmis Ministerul de Finanțe, la solicitarea “României libere”.

A împrumutat mai mult decât Cioloș

La sfârșitul anului 2016, datoria guvernamentală s-a situat la un nivel de 37,6% din Produsul Intern Brut. „Pentru luna iunie 2017 (date estimate) se situează la un nivel de 38,1% din PIB, net inferior plafonului de 60% stabilit prin Tratatul de la Maastrich”, a transmis Ministerul de Finanțe. Ceea ce înseamnă că, la finalul primelor șase luni din 2017, Guvernele PSD au avut nevoie de mai mulți bani decât a avut nevoie Guvernul Cioloș pentru tot anul 2016.

Potrivit legislației în vigoare privind datoria publică, Ministerul Finanțelor Publice este autorizat să angajeze în numele și în contul statului obligații de natura datoriei publice guvernamentale, printre altele, pentru finanțarea deficitului bugetului de stat și refinanţarea şi rambursarea datoriei publice guvernamentale.

La nivelul țărilor membre ale Uniunii Europene, la sfârșitul trimestrului I 2017, conform datelor publicate de Eurostat la data de 20 iulie 2017, România s-a situat pe locul 5 între statele membre UE cu cel mai scăzut nivel de îndatorare, după Estonia (9,2%), Luxemburg (23,0%), Bulgaria (28,6%) și Danemarca (36,7%).

50 miliarde de lei de pe piața internă

La solicitarea „României libere”, Guvernul României și Ministerul de Finanțe au transmis că, pentru anul 2017, s-a avut în vedere realizarea unor împrumuturi de aproximativ 50 de miliarde de lei, bani care vor fi luați de pe piața internă. Din această sumă, Guvernul a luat deja împrumuturi de aproximativ 30 de miliarde de lei și 340 de milioane de euro. Împrumuturile au fost garantate cu titluri de stat. Restul banilor, adică în jur de 19 miliarde de lei, vor fi luați cu împrumut până la sfârșitul anului. 

Încă 1,5 miliarde lei se vor trage din împrumuturile „contractate de autoritățile publice locale (reprezentând trageri atât din împrumuturile contractate pentru investiții, cât și din cele contractate pentru refinanțarea datoriei publice locale și pentru co-finanțarea pro-iectelor europene)”, a transmis Ministerul de Finanțe.

3,6 miliarde de euro de pe piața externă

Ministerul de Finanțe, condus de Ionuț Mișa, susține că, pentru întreg anul 2017, au fost preconizate și împrumuturi (cuprinse între 3,1 și 3,6 miliarde de euro) de pe piața externă. Din această sumă, aproximativ trei miliarde de euro se vor împrumuta prin euroobligațiuni în cadrul Programului MTN (Medium Terms Notes – n.r.). Până la 31 iulie a.c., s-au emis euroobligațiuni în valoare de 1,75 miliarde de euro. Restul banilor vor fi împrumutați până la finalul anului.

Banca Mondială reprezintă o altă sursă externă de împrumut pentru Guvernul României. În prima jumătate a anului, s-au luat aproximativ 45 de milioane de euro de la Banca Mondială, adică 7,3% dintr-un credit de 600 milioane euro. 

„În luna septembrie 2017 urmează să fie efectuate demersurile pentru tragerea împrumutului (...) de la Banca Mondială în valoare de 500 mil. euro”, a transmis Ministerul de Finanțe.

750 milioane de euro din rezerva de valută

Pentru a face rost de banii necesari pentru acoperirea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice, Ministerul de Finanțe apelează și la rezerva de valută aflată la dispoziția Trezoreriei Statului. De aici se vor lua 3,4 miliarde de lei, echivalentul a 750 milioane euro. Această sumă reprezintă scăderea netă anuală a rezervei în valută la dispoziția Trezoreriei Statului estimată pentru sfârșitul anului 2017 comparativ cu sfârșitul anului 2016.

În plus, Guvernul susține că va obține 50 milioane de lei din privatizarea companiilor de stat.

548 milioane euro de la Banca Mondială

În 2016, Guvernul Cioloș a semnat două contracte de împrumut cu Banca Internațională de Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), parte a Băncii Mondiale. Primul, în valoare de 48 milioane euro, a fost contractat pentru proiectul privind controlul integrat al poluării cu nutrienți. Banii au fost accesați după un an, în aprilie 2017, de Guvernul Grindeanu. Perioada de grație este de cinci ani, iar perioada de rambursare este de zece ani.

Cel de-al doilea contract, în valoare de 500 milioane de euro, a fost încheiat pentru dezvoltarea politicii FEG-DPL2 (Eficiență fiscală și dezvoltare). Banii au fost accesați de Guvernul Grindeanu în mai 2017. 

660 milioane euro de la BEI

Tot Guvernul Cioloș a semnat alte două contracte de împrumut cu Banca Europeană de Investiții pentru ca România să aibă bani pentru cofinanțarea proiectelor UE 2014-2020. Pentru confinanțarea proiectelor pe Mediu, s-a luat un împrumut de 300 milioane euro, accesat de Guvernul Grindeanu în mai 2017. Pentru această sumă, comisionul se stabilește cu ocazia fiecărei trageri.

Celălalt credit, în valoare de 360 milioane euro, a fost luat pentru cofinanțarea UE pentru creștere 2014-2020. Creditul a fost accesat tot în mai 2017.  

 

În 2036, România va plăti împrumuturile PSD din 2017

D

e la începutul anului, guvernele Grindeanu și Tudose s-au împrumutat, în medie, cu 5,66 miliarde de lei în fiecare lună. Banii au fost garantați cu titluri de stat care au data scadentă în perioada 2018-2036. Conform documentelor de la Finanțe, titlurile de stat au fost vândute pe piața internă prin opt dealeri: ING, BCR, UniCredit, Banca Transilvania, BRD, Bancpost, Citibank și Raiffeisein. Pe piața externă, titluri de stat sau fost vândute prin 17 dealeri. 

Dobânzi de 5,8% pentru obligațiuni de stat

Prima plasare de obligațiuni de stat a avut loc pe 9 ianuarie 2017. Atunci, Guvernul Grindeanu a primit 575 de milioane de lei cu o dobândă de 1,35%. Suma este scadentă în aprilie 2019. Până la finalul lunii ianuarie, Guvernul Grindeanu a emis titluri de stat în valoare de 3,355 miliarde de lei, cu dobânzi cuprinse 1,35% și 5,8%. Data scadentă este cuprinsă între anii 2018 și 2027.

În februarie a.c., România a emis titluri de stat în valoare de 4,18 miliarde de lei pentru care va plăti dobânzi cuprinse între 2,25% și 5,8%. Una dintre emisiuni, în valoare de 799,996 milioane lei, a avut data scadentă pe 16 august 2017. Pentru aceasta, s-a plătit suma de 802,250 milioane lei. Restul au data scadentă în perioada 2018-2027.

În luna martie a.c. s-au emis titluri de stat în valoare de 4,153 miliarde de lei, cu data scadentă  în perioada 2017-2031.

Conform documentelor de la Finanțe, în aprilie, Guvernul Grindeanu a emis titluri de stat în cuantum de 12,298 miliarde de lei. Acestea vor fi răscumpărate în perioada 2019-2036, cu dobânzi cuprinse între 1,35% și 3,875%. Una dintre emisiuni, în valoare de 4,518 miliarde de lei, adică 1 miliard de euro, va ajunge la maturitate în zece ani.

15,7 miliarde lei  împrumutate în ultimele trei luni

 Ministerul de Finanțe a emis titluri de stat în valoare de 4,192 miliarde de lei în luna mai. Data scadentă a împrumuturilor a fost stabilită pentru perioada 2018-2031. În luna iunie a.c., s-au emis alte titluri, în valoare de 6,385 miliarde lei. Una dintre emisiuni, în valoare de aproximativ 800 milioane lei, are ca termen de răscumpărare 18 decembrie 2017. Restul împrumuturilor au fost contractate pentru perioada 2018-2024.

În iulie, Guvernul s-a mai împrumutat cu 5,114 miliarde de lei prin emiterea de titluri de stat de Ministerul de Finanțe. Banii au fost împrumutați cu dobânzi cuprinse 3,25% și 5,85%. Doar o singură emisiune, în valoare de 805 milioane de lei, beneficiază de o dobândă de 1,35%.

Datornici pe termen lung

Președintele Asociației Naționale a Antreprenorilor, Cristina Chiriac, a explicat la solicitarea RL care sunt motivele ce determină ca Guvernul să se împrumute pe termen lung. „Dacă ne uităm la obligațiunile emise de Trezorerie, observăm că acestea vor fi răscumpărate, în medie, în următorii cinci ani. Asta înseamnă că statul s-a îndatorat pe termen lung, ceea ce înseamnă că nu va avea prea curând puterea de răscumpărare a acestora. Am fost pe trend ascendent negativ în fiecare lună”, a declarat Cristina Chiriac.   

Cristina Chiriac: „Sistemul fiscal este foarte împovărător în România“

Președintele Asociației Naționale a Antreprenorilor, Cristina Chiriac, menționează că Guvernul se împrumută pentru că se confruntă cu două mari vulnerabilități: gradul scăzut de colectare și creșterea cheltuielilor guvernamentale generate de plata pensiilor speciale, creșterea salariilor și a punctului de pensie. Totodată, atrage atenția că România riscă să nu își mai poată plăti la timp toate obligațiile sociale.

„Guvernul nu se va încadra în ținta de deficit bugetar“

RL: Guvernul s-a împrumutat cu zece miliarde de euro până acum.

Cristina Chiriac: Evoluția a fost ascendentă din punct de vedere negativ. În ultimii ani de zile am ținut-o tot așa. La nivelul anului 2016, în decembrie, datoria publică era de 44,5%. Nu luăm în calcul doar datoria guvernamentală. După care, din ianuarie 2017, am ajuns la 40,9%, februarie - 41,4%, martie - 42%, aprilie - 41,9. Ultima lună raportată, mai, a fost de 43,2%. Asta înseamnă că, per total, trendul a fost ascendent în sens negativ. Părerea mea este că Guvernul nu se va încadra în ținta de deficit bugetar. Urmează rectificarea financiară.

Imposibilitatea plății pensiilor și salariilor, scenariu probabil

De ce ne împrumutăm dacă economia duduie?

Avem două mari vulnerabilități: gradul scăzut de colectare a veniturilor și deficitul bugetar, care creează un dezechilibru major în bugetul consolidat. Au crescut foarte mult pensiile speciale, punctul de pensie și așa mai departe. La ora actuală, am depășit deficitul bugetar pe pensii, calculat la 15 miliarde. Estimez  deficitul pe pensii la aproximativ 27 miliarde. Temerea mea cea mai mare este că vom ajunge spre finalul acestui an, dacă nu se găsesc surse suplimentare de atras la bugetul consolidat, să fim în imposibilitatea achitării tuturor obligațiilor sociale. Mă refer aici la pensii, salarii, ajutoare sociale. Aceste tertipuri de creștere a salariului minim pe economie, de suportare a CAS sau CASS de către angajator sau TVA strict au fost create tocmai ca urmare a găsirii de noi surse de venituri la bugetul de stat. Stăm nu prost, ci foarte prost.

„Toată lumea așteaptă rectificarea bugetară

Ce trebuie să facă Guvernul?

Acest minunat guvern trebuie să înțeleagă că fără niște antreprenori puternici, care să poată să își plătească taxele la stat în mod onorabil, și fără o transparență nu o să ajungem nicăieri. Sistemul fiscal este foarte împovărător în România, în special pentru micul antreprenor. În plus, până la ora actuală, trebuia să avem deja o rectificare bugetară. Multe instituții se află în blocaj financiar. Pentru că și-au prevăzut niște bani în buget, i-au cheltuit și, fără o rectificare bugetară, nu mai pot face nimic. Toată lumea așteaptă rectificarea bugetară.

Putem face rost de bani prin reducerea evaziunii?

În afara faptului că nu știe nimeni care este nivelul evaziunii, nu știm cine face evaziunea fiscală. O fac marii contribuabili? O fac mijlociii? O fac ăia mici? Haideți să facem niște politici fiscale pentru a combate evaziunea, dar țintit, nu orbește.   

Cîțu: „Împrumuturi pentru salarii și pensii, faliment de stat”

Senatorul liberal Florin Cîțu susține că împrumuturile făcute de Guvern sunt făcute pentru a acoperi deficitul bugetar de 24 de miliarde, care este de trei ori mai mare față de anul trecut. „În programul de guvernare, este aprobat un buget de 24 miliarde. Anul acesta, se adaugă la datorie și deficitul bugetar de 3%. Acest deficit nu poate fi acoperit din taxe curente. După cum vedeți, veniturile sunt mult mai mici. Avem datoriile din urmă care au ajuns la dată scadentă și le rostogolesc”, a declarat fostul bancher Florin Cîțu pentru “România liberă”.

În plus, acesta a precizat că majoritatea împrumuturilor se fac pe termen scurt pentru că nimeni nu mai vrea să dea bani României pe termen lung. „De aici apar datoriile rezultate din refinanțare. Nu e o strategie foarte bună să refinanțezi de fiecare dată împrumuturile. Împrumuturile la termen scurt le refinanțezi. Ai o datorie pe care o rostogolești. Tu refinanțezi datoriile vechi cu datorii noi. Nu ai surplus la buget. Este o prostie să refinanțezi datoriile când avem creștere economică de 5,8%. În același timp, incompetența este și mai mare atunci când vedem ce se întâmplă cu banii. Banii se duc pe cheltuieli curente. Pe salarii, pe ajutoare sociale, pe subvenții. Tu nu pregătești economia pentru viitor. Nu reinventează PSD acum nimic nou. E o chestie prin care te împrumuți ca să dai salarii și pensii. Atunci, tu ești falimentar ca stat.”

Trei miliarde de leide la companiile de stat

Companiile de stat au fost lăsate de izbeliște după ce guvernele PSD, conduse de Sorin Grindeanu și Mihai Tudose, au luat peste trei miliarde de lei din profitul acestora pentru a acoperi găurile bugetare generate în principal de plata salariilor și a pensiilor.

Cei mai mulți bani au fost încasați de la Hidroelectrica, care a contribuit la bugetul statului cu peste 829 milioane lei. Printre societățile cărora statul le-a luat profitul se află și Rasirom, coordonată de Serviciul Român de Informații. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, condus de Petre Daea, a contribuit la bugetul de stat cu 22.000 lei. Banii au fost luați din profitul companiei Piscicola SA. 

Guvernul condus de Sorin Grindeanu a decis pe 27 ianuarie a.c. ca reprezentanții statului din Adunările Generale ale Acționarilor și Consiliile de Administrație la societățile cu capital integral sau majoritar de stat să ia măsurile necesare pentru repartizarea unei cote de minimum 90% din profitul net realizat în 2016 (sub formă de dividende/vărsăminte) la bugetul de stat.

Acest minunat guvern trebuie să înțeleagă că fără niște antreprenori puternici, care să poată să își plătească taxele la stat în mod onorabil, și fără o transparență nu o să ajungem nicăieri. Sistemul fiscal este foarte împovărător în România, în special pentru micul antreprenor. În plus, până la ora actuală, trebuia să avem deja o rectificare bugetară. Multe instituții se află în blocaj financiar.“

Cristina Chiriac, președintele Asociației Naționale a Antreprenorilor

Citește ziarul integral în format .PDF aici !

Comentarii

 • MARIAN SAVIC

  27 octombrie 2017 21:57

  Buna tuturor,Numele meu este Marian SavicMai întâi de toate apreciez sentimentul de securitate, pentru că am fost înșelat online aici înainte ca un prieten care a primit un împrumut să mă conecteze la Email ivanaluka04gmail.comDupă ce am trimis o copie a cărții mele de identitate și a detaliilor contului meu, împrumutul meu a fost aprobat, a fost de necrezut, am crezut că ar fi la fel ca alții, care mi-au luat banii și nu am mai auzit de ei din nou, în aproximativ o oră mai târziu, "DA" am fost sunat de banca mea că a existat un depozit în contul meu.Acestea sunt reale, tot ce trebuie să faceți este să urmați instrucțiunile și procesul de aplicarecompania este o companie bună, m-au ajutat când aveam nevoie de bani, de aceea mărturisesc despre faptele lor bune .. vă rog, atunci când obțineți în final împrumutul, asigurați-vă că îi informați pe oameni și despre munca bună a acestei companii , astfel încât să nu cadă victimă în mâinile oamenilor falsi și inimii, care se numesc ei înșiși creditori corporativi, în timp ce aceștia doar înșeală și măresc durerea în oameni.mă puteți contacta prin gmail mariansavic271gmail.com, în cazul în care aveți nevoie de informații suplimentare

  raspunde comentariului
 • MARIAN SAVIC

  27 octombrie 2017 21:56

  Buna tuturor,Numele meu este Marian SavicMai întâi de toate apreciez sentimentul de securitate, pentru că am fost înșelat online aici înainte ca un prieten care a primit un împrumut să mă conecteze la Email ivanaluka04gmail.comDupă ce am trimis o copie a cărții mele de identitate și a detaliilor contului meu, împrumutul meu a fost aprobat, a fost de necrezut, am crezut că ar fi la fel ca alții, care mi-au luat banii și nu am mai auzit de ei din nou, în aproximativ o oră mai târziu, "DA" am fost sunat de banca mea că a existat un depozit în contul meu.Acestea sunt reale, tot ce trebuie să faceți este să urmați instrucțiunile și procesul de aplicarecompania este o companie bună, m-au ajutat când aveam nevoie de bani, de aceea mărturisesc despre faptele lor bune .. vă rog, atunci când obțineți în final împrumutul, asigurați-vă că îi informați pe oameni și despre munca bună a acestei companii , astfel încât să nu cadă victimă în mâinile oamenilor falsi și inimii, care se numesc ei înșiși creditori corporativi, în timp ce aceștia doar înșeală și măresc durerea în oameni.mă puteți contacta prin gmail mariansavic271gmail.com, în cazul în care aveți nevoie de informații suplimentare

  raspunde comentariului
 • ESTHER PATRICK

  12 octombrie 2017 23:01

  Buna,Eu sunt dna Esther Patrick, un creditor privat de împrumut, care oferă împrumuturi pentru oportunități de viață. Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a vă achita datoriile sau aveți nevoie de un împrumut pentru a-ți îmbunătăți afacerea? Ați fost respinsă de bănci și de alte instituții financiare? Aveți nevoie de un împrumut de consolidare sau de ipotecă? Căutați mai mult pentru că suntem aici pentru a face toate problemele dvs. financiare un lucru din trecut. Acordăm fonduri persoanelor fizice care au nevoie de asistență financiară, care au un credit rău sau care au nevoie de bani pentru a plăti facturile, să investească în afaceri la o rată de 2. Vreau să folosesc acest suport pentru a vă informa că oferim asistență fiabilă și beneficiară și că vom fi dispuși să oferim un împrumut. Deci, contactați-ne astăzi prin e-mail laestherpatrick83gmail.com

  raspunde comentariului
 • GRACE MICHAEL

  12 octombrie 2017 23:00

  BINE ATI VENIT PENTRU GARANTIA DE CREDITE DE CREDITEEu sunt dna Grace Michael, un creditor privat de împrumut de la "GARANTEE TRUST LOAN FIRM", care oferă oportunități de viață. Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a vă achita datoriile sau aveți nevoie de un împrumut pentru a vă îmbunătăți afacerea? Email gracemichael901gmail.comOferim toate tipurile de împrumuturi care variază de la- credite pentru afaceri,- împrumuturi de capital,- Credite imobiliare,- Imprumuturi personale,- împrumuturi pentru studenți,- Credite pentru fermeȘi mai mult în investiții cu investitori buni ... Oferim împrumuturiCompaniile și persoanele fizice cu dobândă redusă de 2. Ai dreptateLocul pentru a obține împrumutul.Contactați-ne astăzi și rezolvă-ți problemele financiare!Email gracemichael901gmail.comObțineți rezolvarea problemelor dvs. financiare aici și garantăm 100, fără garanții

  raspunde comentariului
 • nae

  12 septembrie 2017 7:09

  Hotarit lucru, Romania s-a dat ******** ... adica lui .Dragnea

  raspunde comentariului
 • Tepus

  11 septembrie 2017 15:02

  DNA DE CE NU VREA, SA NE SCAPE DE DRAGNEA. CA BUGETUL A UCIS SI-A FURAT HOTEL TURRIS.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  11 septembrie 2017 12:25

  JUSTITIA SA RECUPEREZE HOTELUL TURRIS ! Nu este un ordin al meu, al unui postaci. Este dorinta poporului roman, ca institutia pe care o plateste, DNA=DIRECTIA NATIONALA ANTICORUPTIE, sa instrumenteze urgent dosarul ,,HOTELUL TURRIS,, pe care pCJT= presedintele Consiliului Judetean Teleorman, LD= Liviu Dragnea, la furat in decembrie 2009, folosindu-se de sotia sa Bombonica. Abuzand de functia sa de pCJT, LD a trecut hotelul statului pe numele sotiei sale, ca ,,RESTITUIRE A FOSTEI PROPRIETATI A SOTIEI BOMBONICA,,- conform unei declaratii mincinoase de avere a lui LD. In realitate, Bombonica a ,,cumparat,, Hotelul Turris in dec. 2009, cu suma infima de 214.320 de lei, cand costa in realitate 110.770.151 de lei, conform evaluarii DGFPT=DIRECTIA GENERALA a FINANTELOR PUBLICE TELEORMAN. In 2011, DGFPT a impus-o pe sotia lui LD, Bombonica, proprietara prin furt a Hotelului Turris, sa plateasca statului 31,2 milioane de lei= aproximativ cu 7,5 milioane de euro, pentru evaziune fiscala. Suma reprezenta numai impozitul pe profitul hotelului, care nu a fost platit de ,,proprietara,, Bombonica. Familia Dragnea a refuzat sa plateasca impunerea. Ca urmare, in noiembrie 2011, ANAF a dat-o pe Bombonica in judecata la Tribunalul din Teleorman si dosarul a ajuns la ICCJ in 2012, unde a fost inregistrat cu numarul 6311-2-2012. Dar dosarul respectiv a fost blocat la PG de Nitu, unde sta blocat si in prezent. Din aceasta cauza, familia Dragnea nu a mai platit nimic din impunerea aceea de 31,2 milioane de lei. CEREM SA FiE READUS IN PROPRIETATEA STATULUI HOTELUL TURIS FURAT SI JUDECATI FOSTII SOTI DRAGNEA PENTRU TALHARIE BANDITEASCA. Nu te juca DNA cu vointa poporului, ca banditii n-au furat o gaina. AU FURAT UN HOTEL CU OPT ETAJE.

  raspunde comentariului
 • Rebuturi la conducere

  10 septembrie 2017 18:36

  "Democratia" permite instalarea rebuturilor sociale la conducerea unei tari. Asta s-a intimplat si in cazul Romaniei, cand rebuturile au ajuns la carma - "steering". Aceste rebuturi nu au o pregatire economica, manageriala si isi bazeaza actiunile doar pe satisfacerea nevoile de moment ale sustinatorilor lor. Raspunderea lor este nula. La conducerea tarii a mai fost un rebut, Ceausescu, care a fost impuscat pentru SUBMINAREA ECONOMIEI NATIONALE. Nu peste mult timp actualele REBUTURI, vor sfarsi ca si ceasca, ucisi de multimea satula de experimente economice nereusite.

  raspunde comentariului
 • Dimijoarei Obt

  06 septembrie 2017 22:33

  V-au tras-o derbedeii ! Hahahaha !

  raspunde comentariului
 • Tepus

  05 septembrie 2017 14:27

  CU BANDITII LUI DRAGNEA, O DUC BINE-N TARA MEA HOTII, CARE POTI SA RISTI, DE-I NUMESTI CA-S PESEDISTI.

  raspunde comentariului
 • 'Mde !

  04 septembrie 2017 21:17

  Dar Basescu cand a indatorat tara cu 20 miliarde de Dolari de la FMI, din care ne-am ales cu o telegondola si o frunza de 1 mil ? Asta nu vreti s-o vedeti?.....Leo

  raspunde comentariului
 • ??????

  04 septembrie 2017 15:46

  Ce mă, vi s-a blocat afișarea comentariilor ?

  raspunde comentariului
 • ??????

  04 septembrie 2017 15:42
 • costica

  01 septembrie 2017 23:43

  Castigi online la domiciliu, usor si nou. Oferta limitata pentru cinci mii de persoane extrem de serioase. Castiguri de cel putin patru mii de dolari pe an. Oferim contract de rezolutie globala. Varsta minima 18 ani. Solicitati detalii mai multe la adresa de email pacurarucostica1963gmail com

  raspunde comentariului
 • Florin

  01 septembrie 2017 15:47

  Nu este nimic adevarat. Din imprumuturi se hranesc furturile de bani cazul de azi de la CNAS, vezi viaductul Aciliu, Podul Basarab cu pret triplat, autostrada Bors-Brasov 1miliard euro pentru 60 de km etc si etc si etc ......

  raspunde comentariului
 • Hagi Tudose

  31 august 2017 10:03

  Io cred ca n-o sa mai poata imprumuta niciun leu de acum incolo. Tudose e prost, minte ce-i mai trebuie.

  raspunde comentariului
 • kikideparis

  31 august 2017 4:42
 • BOGDAN CHIRIAC-CONSERVA COMUISTA

  30 august 2017 19:16

  vine si randul taranului penal din telemorman

  raspunde comentariului
 • Valeriu Durac

  30 august 2017 14:27

  E corect ce spune romănia liberă,doar că cea mai mare parte a acestui împrumut, provenite din rostogolirea an de an a unor datorii mai vechi.Dacă scădem din suma totală împrumutată ,împrumutul din anul anterior partea rămasă este nesemnificativă.

  raspunde comentariului
 • TILICA

  30 august 2017 14:18

  NEMERNICII astia sunt adevaratii vanzatori de tara..............

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  30 august 2017 13:22

  Gasca PSD si ALDE au indatorat Romania doar ca sa faca pomeni ??.Daca NEISPRAVITII ASTIA vor guverna tot mandatul si or sa imprumute in ritmul asta !!! atunci datoria externa a Romaniei se dubleaza !!.Can vor fi judecate gastile astea zise partide pentru distrugerea si destabilizarea Romaniei ??.

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  30 august 2017 13:22

  Gasca PSD si ALDE au indatorat Romania doar ca sa faca pomeni ??.Daca NEISPRAVITII ASTIA vor guverna tot mandatul si or sa imprumute in ritmul asta !!! atunci datoria externa a Romaniei se dubleaza !!.Can vor fi judecate gastile astea zise partide pentru distrugerea si destabilizarea Romaniei ??.

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  30 august 2017 13:22

  Gasca PSD si ALDE au indatorat Romania doar ca sa faca pomeni ??.Daca NEISPRAVITII ASTIA vor guverna tot mandatul si or sa imprumute in ritmul asta !!! atunci datoria externa a Romaniei se dubleaza !!.Can vor fi judecate gastile astea zise partide pentru distrugerea si destabilizarea Romaniei ??.

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  30 august 2017 13:22

  Gasca PSD si ALDE au indatorat Romania doar ca sa faca pomeni ??.Daca NEISPRAVITII ASTIA vor guverna tot mandatul si or sa imprumute in ritmul asta !!! atunci datoria externa a Romaniei se dubleaza !!.Can vor fi judecate gastile astea zise partide pentru distrugerea si destabilizarea Romaniei ??.

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  30 august 2017 13:22

  Gasca PSD si ALDE au indatorat Romania doar ca sa faca pomeni ??.Daca NEISPRAVITII ASTIA vor guverna tot mandatul si or sa imprumute in ritmul asta !!! atunci datoria externa a Romaniei se dubleaza !!.Can vor fi judecate gastile astea zise partide pentru distrugerea si destabilizarea Romaniei ??.

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  30 august 2017 13:22

  Gasca PSD si ALDE au indatorat Romania doar ca sa faca pomeni ??.Daca NEISPRAVITII ASTIA vor guverna tot mandatul si or sa imprumute in ritmul asta !!! atunci datoria externa a Romaniei se dubleaza !!.Can vor fi judecate gastile astea zise partide pentru distrugerea si destabilizarea Romaniei ??.

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  30 august 2017 13:22

  Gasca PSD si ALDE au indatorat Romania doar ca sa faca pomeni ??.Daca NEISPRAVITII ASTIA vor guverna tot mandatul si or sa imprumute in ritmul asta !!! atunci datoria externa a Romaniei se dubleaza !!.Can vor fi judecate gastile astea zise partide pentru distrugerea si destabilizarea Romaniei ??.

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  30 august 2017 13:22

  Gasca PSD si ALDE au indatorat Romania doar ca sa faca pomeni ??.Daca NEISPRAVITII ASTIA vor guverna tot mandatul si or sa imprumute in ritmul asta !!! atunci datoria externa a Romaniei se dubleaza !!.Can vor fi judecate gastile astea zise partide pentru distrugerea si destabilizarea Romaniei ??.

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  30 august 2017 13:22

  Gasca PSD si ALDE au indatorat Romania doar ca sa faca pomeni ??.Daca NEISPRAVITII ASTIA vor guverna tot mandatul si or sa imprumute in ritmul asta !!! atunci datoria externa a Romaniei se dubleaza !!.Can vor fi judecate gastile astea zise partide pentru distrugerea si destabilizarea Romaniei ??.

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  30 august 2017 13:22

  Gasca PSD si ALDE au indatorat Romania doar ca sa faca pomeni ??.Daca NEISPRAVITII ASTIA vor guverna tot mandatul si or sa imprumute in ritmul asta !!! atunci datoria externa a Romaniei se dubleaza !!.Can vor fi judecate gastile astea zise partide pentru distrugerea si destabilizarea Romaniei ??.

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  30 august 2017 13:22

  Gasca PSD si ALDE au indatorat Romania doar ca sa faca pomeni ??.Daca NEISPRAVITII ASTIA vor guverna tot mandatul si or sa imprumute in ritmul asta !!! atunci datoria externa a Romaniei se dubleaza !!.Can vor fi judecate gastile astea zise partide pentru distrugerea si destabilizarea Romaniei ??.

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  30 august 2017 13:22

  Gasca PSD si ALDE au indatorat Romania doar ca sa faca pomeni ??.Daca NEISPRAVITII ASTIA vor guverna tot mandatul si or sa imprumute in ritmul asta !!! atunci datoria externa a Romaniei se dubleaza !!.Can vor fi judecate gastile astea zise partide pentru distrugerea si destabilizarea Romaniei ??.

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  30 august 2017 13:22

  Gasca PSD si ALDE au indatorat Romania doar ca sa faca pomeni ??.Daca NEISPRAVITII ASTIA vor guverna tot mandatul si or sa imprumute in ritmul asta !!! atunci datoria externa a Romaniei se dubleaza !!.Can vor fi judecate gastile astea zise partide pentru distrugerea si destabilizarea Romaniei ??.

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  30 august 2017 13:22

  Gasca PSD si ALDE au indatorat Romania doar ca sa faca pomeni ??.Daca NEISPRAVITII ASTIA vor guverna tot mandatul si or sa imprumute in ritmul asta !!! atunci datoria externa a Romaniei se dubleaza !!.Can vor fi judecate gastile astea zise partide pentru distrugerea si destabilizarea Romaniei ??.

  raspunde comentariului
 • ??????

  30 august 2017 10:45

  Deci, "Considerați că ar fi neconstituional ...." ?

  raspunde comentariului
 • ??????

  30 august 2017 10:43

  Considerai că ar fi neconstituțional actul normativ prin care Ministerul de Finanțe ar fi împuternicit să asigure finanarea prin împrumuturi a bugetului, atâta vreme cât împrumuturile angajate nu sunt aprobate și în parlament, înainte de contractarea lor, avându-se în vedere că parlamentul ar trebui să aprobe atât veniturile cât și cheltuielile bugetelor publice ?Ați remarcat în vremea cărei guvernări a apărut acel act normativ, care permite Ministerului de Finanțe să facă mprumuturi, fără a mai solicita acordul parlamentului ?Considerai că s-ar fi "resimit" din punct de vedere politic efectele acelui act normativ, în evoluțiile scorurilor electorale ale partidelor ?

  raspunde comentariului
 • ??????

  30 august 2017 10:43

  Considerai că ar fi neconstituțional actul normativ prin care Ministerul de Finanțe ar fi împuternicit să asigure finanarea prin împrumuturi a bugetului, atâta vreme cât împrumuturile angajate nu sunt aprobate și în parlament, înainte de contractarea lor, avându-se în vedere că parlamentul ar trebui să aprobe atât veniturile cât și cheltuielile bugetelor publice ?Ați remarcat în vremea cărei guvernări a apărut acel act normativ, care permite Ministerului de Finanțe să facă mprumuturi, fără a mai solicita acordul parlamentului ?Considerai că s-ar fi "resimit" din punct de vedere politic efectele acelui act normativ, în evoluțiile scorurilor electorale ale partidelor ?

  raspunde comentariului
 • ??????

  30 august 2017 9:53

  Ce opinie aveți despre faptul că băsiștii Dragnea și Tăriceanu împrumută pentru stat de pe unde vor ei și când vor ei , de parcă statul ar fi afacerea lor privată, fermă de porci sau distribuitor de mașini ? Observați ce "afaceriști" s-au format pe lângă "procuratorul" de blugi, cafea, videocasetofoane, etc.,Traian Băsescu ?

  raspunde comentariului
 • ??????

  30 august 2017 9:41

  Ați remarcat din vremea cărei guvernări împrumuturile nu mai sunt discutate și aprobate în parlament ?

  raspunde comentariului
 • ??????

  30 august 2017 9:36

  Existând o "practică" a împrumuturilor guvernamentale, probabil există și niște "furnizori" ai unor astfel de "împrumuturi" ?Vă "satisface" prestația primului ministru care se declară un "neprieten" al băncilor , dar consimte la împrumuturi "semnificative" în conturile bugetelor statului ?

  raspunde comentariului
 • ??????

  30 august 2017 9:36

  Existând o "practică" a împrumuturilor guvernamentale, probabil există și niște "furnizori" ai unor astfel de "împrumuturi" ?Vă "satisface" prestația primului ministru care se declară un "neprieten" al băncilor , dar consimte la împrumuturi "semnificative" în conturile bugetelor statului ?

  raspunde comentariului
 • Kuminecăturile Gemene

  30 august 2017 7:59

  Deja încearcă să se șteargă la kurcubeu cu ziarul lor strategic și arată disperati cu degetul spre că catul din drum dar de data asta cine l-a făcut îl va și mânca...

  raspunde comentariului
 • 3cce Arianus

  30 august 2017 6:43

  Evident partenerii strategici în frunte cu Mareșalul Johannescu lasă iar o factură grasă care nu va fi ușor de plătit... datoria patriotului de că cat.

  raspunde comentariului
 • Tepus

  29 august 2017 21:33

  DACA VREI SA TII LA MINE, SI ACCEPTI SA MA IMITI, ZI, S-AUDA LUMEA BINE PESEDISTII SUNT BANDITI !

  raspunde comentariului
 • osanu

  29 august 2017 21:03

  mai zilele trecute citeam o parere a Prim.Min.Tudose, care spunea ca " acea firma,companie ,care nu are profit si inregistreaza PIERDERI repetate,trebuie sa se reorienteze si in scurt timp sa treaca pe PROFIT sau sa -si anunte FALIMENTUL .OK sunt si eu de acord.....TAROM parca avea probleme, de ceva vreme,.....P.M. a schimbat dir. numind altul..OK....ceva banci mai erau...,tot P.M.spunea,ca nu mai sunt pe profit de ANI buni,...nu am auzit sa fi luat vre-o masura.....intrebare domnule P.M.Tudose de ce nu faceti ca acest guvern care e la conducere sa treaca pe PLUS 10 miliarde NU pe minus cum arata situatia?????......se poate sau nu????....

  raspunde comentariului
 • osanu

  29 august 2017 21:03

  mai zilele trecute citeam o parere a Prim.Min.Tudose, care spunea ca " acea firma,companie ,care nu are profit si inregistreaza PIERDERI repetate,trebuie sa se reorienteze si in scurt timp sa treaca pe PROFIT sau sa -si anunte FALIMENTUL .OK sunt si eu de acord.....TAROM parca avea probleme, de ceva vreme,.....P.M. a schimbat dir. numind altul..OK....ceva banci mai erau...,tot P.M.spunea,ca nu mai sunt pe profit de ANI buni,...nu am auzit sa fi luat vre-o masura.....intrebare domnule P.M.Tudose de ce nu faceti ca acest guvern care e la conducere sa treaca pe PLUS 10 miliarde NU pe minus cum arata situatia?????......se poate sau nu????....

  raspunde comentariului
 • osanu

  29 august 2017 21:02

  mai zilele trecute citeam o parere a Prim.Min.Tudose, care spunea ca " acea firma,companie ,care nu are profit si inregistreaza PIERDERI repetate,trebuie sa se reorienteze si in scurt timp sa treaca pe PROFIT sau sa -si anunte FALIMENTUL .OK sunt si eu de acord.....TAROM parca avea probleme, de ceva vreme,.....P.M. a schimbat dir. numind altul..OK....ceva banci mai erau...,tot P.M.spunea,ca nu mai sunt pe profit de ANI buni,...nu am auzit sa fi luat vre-o masura.....intrebare domnule P.M.Tudose de ce nu faceti ca acest guvern care e la conducere sa treaca pe PLUS 10 miliarde NU pe minus cum arata situatia?????......se poate sau nu????....

  raspunde comentariului
 • Gorbaciov

  29 august 2017 18:47

  Pușcăriași prezent, foști și viitori, SPĂRGĂTORI ȘI TRĂDĂTORI DE ȚARĂ veniti în grabă și inscriețivă în asociația de P rădători S ecături D elapidatori condusă de tătucul penal, acum Chiabur cu conac din furt din banii copiilor voștri , beizadeaua milițianului care a slujit cu credința la P arveniti C riminali R enegați și distrugători de neam, morală și țară!El, Chiaburul, în câteva luni a îndatorat țara cu yeci de miliarde, miliarde pe care, indirect, le vom plăti noi, plătitori de impozite ca, patronul asociației voastre săși cumpere noi proprietăți în Brazilia si să șteargă urma furturilor.

  Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

  Dezvoltat de Bluebay Design