1.9 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSportFormula 1Proiectul de suflet al lui Tudose, în pericol. În politică, orgoliile spulberă...

Proiectul de suflet al lui Tudose, în pericol. În politică, orgoliile spulberă proiectele ambiţioase

Se complică războiul pentru reîntregirea Brăilei, condus de premier. Gălăţenii nu au de gând să restituie cele 655 ha. Memorandumul aprobat de Guvern nu i-a impresionat pe aleşii locali.

Noul război între autorităţile din Brăila şi Galaţi, în care s-a implicat şi Guvernul condus de liderul PSD Brăila, Mihai Tudose, pare să ia amploare, dar şi să ofere surprize. Miza noilor controverse este o suprafaţă de 655 de hectare din cele 1.000 pe care le-a primit în proprietate în 2002 pentru construirea Zonei Metropolitane Galaţi-Brăila. Suprafaţa este situată pe malul drept al Siretului, în judeţul Brăila.

Prin HG 512/2002 cele 1.000 ha au fost transferate de Guvernul Năstase de la Agenția Domeniilor Statului (ADS) în domeniul public al municipiului Galați. Au fost scoase din circuitul agricol 47 ha, pe care au fost construite 15 blocuri ANL, ce formează cartierul “Dimitrie Cantemir”, care are o adresă ciudată: municipiul Galaţi, judeţul Brăila.

Brăila vrea “restitutio in integrum”

Unirea Galaţiului cu Brăila, despărţite de numai 15 km, a fost o idee a Regelui Carol I. Acum unificarea ar avea alte argumente economice decât prosperitatea de la vremea aceea a celor două porturi de la Dunăre, pentru că, unite, Galaţiul şi Brăila ar deveni a doua aglomerare urbană din ţară, după Bucureşti. Aşa ar apărea şansa atragerii de investiţii, poate chiar şansa construirii unui aeroport sau a unor drumuri expres, care să lege zona de A2 şi vestul ţării.

Pentru edificarea Zonei Metropolitane Galaţi-Brăila ar trebui înfiinţată Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Galaţi-Brăila, dar cele 4-5 încercări de constituire a asociaţiei au eşuat din cauza orgoliilor.

Autorităţile din Brăila susţin că cele 1.000 ha le-au fost luate cu japca şi acum, în condiţiile în care liderul PSD Brăila, Mihai Tudose, este 
prim-ministru, au prins momentul optim în care pot obţine cele 1.000 ha. Astfel, este spulberat proiectul ambiţios al zonei metropolitane care să unească cele două porturi.

Premierul trece la atac

În august, consilierii judeţeni ai PNL Brăila au propus în Consiliul Județean o iniţiativă de transferare de la municipiul Galaţi la ADS şi ulterior de la ADS la CJ Brăila a celor 950 ha pe care nu există construcţii şi în prezent sunt închiriate de Primăria Galaţi în scop agricol. Iniţiativa are o expunere de motive de 7 pagini, intitulată „Cartierul Şireteniei, recuperarea unui prejudiciu istoric”! În CJ Brăila a fost luată o hotărâre cu privire la „aprobarea solicitării adresate Guvernului României privind trecerea din domeniul public al municipiului Galaţi şi administrarea Consiliului Local Municipal Galaţi a suprafeţei de 950 ha, pentru care nu au fost respectate prevederile Hotărârii de Guvern 512/2002, şi trecerea acesteia în proprietatea şi administrarea CJ Brăila”. 

Hotărârea a fost transmisă la Guvern. Pe 13 septembrie, Guvernul condus de liderul PSD Brăila a aprobat un „Memorandum cu tema Transmiterea unei cereri către Consiliul Local al Municipiului Galaţi în scopul adoptării de către acesta a unei hotărâri privind trecerea unui teren din domeniul public al municipiului Galaţi în domeniul public al statului”.  

Probleme. De ce nu sunt revendicate alte 300 ha?

 Apare o situaţie ciudată, care poate fi o greşeală, dar poate fi şi o tentativă de protejare a intereselor unei firme. La discuţiile din CJ Brăila pe tema revendicării se discuta de 950 ha. Acum se discută de 655 ha. Întrebarea este de ce? Pentru că terenul respectiv putea fi scos din circuitul agricol doar în cazul ridicării unor construcţii, la Cadastru cele 950 ha au rămas cu statut de teren agricol şi trebuia valorificat ca atare, prin închiriere în scop agricol sau arendă. Dacă nu făcea asta, Primăria Galaţi risca sancţiunile Curţii de Conturi. Cele 655,29 ha sunt date în arendă firmei SC Bonagri Holding SRL Galaţi, până în 2022, firma plătind de 2.250 lei/ha/an.

Celelalte 300 ha au fost închiriate, în urma unei licitaţii, tot în scopuri agricole, firmei Ecoagra SRL Galaţi, până în 2019, cu o chirie de 825 lei/ha/an. Întrebarea este de ce revendicarea lansată de CJ Brăila nu ajunge să vizeze şi cele 300 ha arendate. Este o întrebare pe care şi-o pune şi primarul Galaţiului: “Nu vreau să atrag atenţia şi asupra celeilalte parcele, dar nu înţeleg de ce pentru celelalte 300 de hectare, pe care le avem date în arendă către cineva de mai bine de trei ani de zile, nimeni nu spune nimic. Se pare că doar pe acestea 600 am deranjat”, a precizat Ionuţ Pucheanu.

Gălăţenii n-au de gând să facă restituirea

Primarul Galaţiului, Ionuț Pucheanu, a luat notă de Memorandumul Guvernului Tudose şi pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Municipal Galaţi a fost trecut un proiect de hotărâre prin care aleşii locali trebuie să se pronunțe cu privire la „trecerea terenului în suprafață de 655,29 ha, aflat în comuna Vădeni, județul Brăila, din domeniul public al municipiului Galați în domeniul public al statului”.

Însă proiectul a fost retras în ultima clipă de pe ordinea de zi a şedinţei consiliului municipal, deşi era în regulă din punct de vedere juridic, având toate avizele de trei săptămâni. Retragerea proiectului a fost o decizie politică, confirmată şi de primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu, care a precizat că a discutat “cu ceilalţi factori de decizie locali”. Asta înseamnă că este o decizie asumată de conducerea PSD Galaţi, în contradictoriu cu liderul PSD Brăila, Mihai Tudose.

„Este un proiect de hotărâre care avea toate avizele de mai bine de trei săptămâni. În urma discuţiilor pe care le-am mai avut cu ceilalţi factori de decizie locali, am ajuns la concluzia să retragem proiectul şi să reanalizăm această iniţiativă. Cred că pentru o astfel de decizie, atât de importantă pentru noi, este mult mai importantă o analizare a situaţiei decât să ne aruncăm cu capul înainte şi să luăm decizii pripite. Mai există potenţiale proiecte ce pot să apară în zona respectivă şi este mai bine să reanalizăm toate opţiunile. Sperăm, cât de curând, într-un dialog ceva mai direct cu Guvernul României, pentru a înţelege şi noi pentru ce ni se cere acest teren înapoi”, ne-a declarat primarul Galaţiului.

Cele mai citite

Peste 20.000 de români au beneficiat de despăgubiri prin asigurările de viață, conform UNSAR

Raportul UNSAR arată că asiguratorii din România plătesc despăgubiri în valoare de 5,2 milioane de euro, în fiecare zi calendaristică Asigurările de viață oferă un...

Protest de Ziua Culturii Naționale: Sindicaliștii atrag atenția asupra subfinanțării și inechităților din domeniu

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Presă „CulturMedia” a anunțat un protest organizat cu ocazia Zilei Culturii Naționale, pe 15 ianuarie, pentru a...

Peste 20.000 de români au beneficiat de despăgubiri prin asigurările de viață, conform UNSAR

Raportul UNSAR arată că asiguratorii din România plătesc despăgubiri în valoare de 5,2 milioane de euro, în fiecare zi calendaristică Asigurările de viață oferă un...
Ultima oră
Pe aceeași temă