15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportFormula 1Procurorul general interimar, Bogdan Licu, a greșit adresa când a trimis cererea...

Procurorul general interimar, Bogdan Licu, a greșit adresa când a trimis cererea de renunțare la titlu de doctor

După Victor Ponta, un al doilea personaj de rang înalt a decis să renunțe unilateral la titlul de doctor. Procurorul general interimar, Bogdan Licu, a declarat, marți, că a cerut ministrului Educației să-i retraga titlul de doctor. Un ordin semnat de către Adrian Curaj, exact în aceeași zi, demonstrează că Bogdan Licu s-a adresat greșit Ministerului Educației, acesta nemaiavând decât o atribuție formală în retragerea titlului de doctor.

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) este organismul desemnat de ministrul Adrian Curaj să propună și să retragă titlulurile de doctor.

Citește și:  Procurorul general interimar, Bogdan Licu, a cerut retragerea titlului de doctor. Care este motivul și ce răspunde Ministerul Educației

Decizia lui Bogdan Licu este suprinzătoare și, mai ales, haotică. “Am primit o cerere venită dinspre ANI, pentru că dumnealui a depus-o acolo și ANI a direcționat-o către Ministerul Educației. Cererea a fost primită de la ANI pe 10 martie. La momentul acela și, în acest moment, nu există cadrul legal explicit pentru a răspunde solicitării domniei sale”, a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului Educației, Mirabela Amarandei (între timp există cadrul legal). Decizia lui Licu poate fi legată de o investigație publicată de HotNews.ro în august 2015, care arăta că acesta ar fi plagiat lucrarea făcută sub coordonarea lui Gabriel Oprea.

Șase luni de tergiversări

În cazul procurorului general Bogdan Licu, el nu poate renunța la titlul de doctor și pentru că ministrul Educației, Adrian Curaj, nu a reușit, la șase luni de la preluarea mandatului, să simplifice procedurile. Curaj a destituit Consiliul Național de Etică, care avea rolul de a judeca plagiatele demnitarilor. Apoi, a lansat în dezbatere publică un proiect prin care muta decizia de retragere a titlului de doctor la universitățile care l-au acordat. O procedură corectă, dar, deși materializată într-o propunere legislativă, a fost retrasă fără multe explicații.

Într-un final, adică în cursul zilei de azi – exact când Bogdan Licu și-a anunțat public intenția de a renunța la doctorat – ministrul Adrian Curaj a anunțat că a aprobat noul regulament de funcţionare al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare. Acest organism va analiza și va avea rolul de decizie în cazul acuzațiilor de plagiat.

“Printre atribuţiile Consiliului general, se numără monitorizarea activităţii comisiilor de specialitate şi întocmirea de rapoarte anuale către ministrul Educaţiei, primirea sesizărilor privind nerespectarea standardelor de etică profesională, inclusiv existenţa plagiatului, în cadrul tezelor de doctorat şi analizarea responsabilităţii conducătorului de doctorat sau a şcolii doctorale. De asemenea, Consiliul general este cel care solicită Instituţiei Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat (IOSUD) punctul de vedere privind nerespectarea standardelor de etică profesională, inclusiv existenţa plagiatului, în cadrul tezelor de doctorat. Tot Consiliul general este cel care analizează contestaţiile şi decide privind nerespectarea standardelor calitate şi de etică profesională, cum ar fi plagiatul în tezele de doctorat. Nu în ultimul rând, Consiliul general este cel care propune ministerului retragerea calităţii de conducător de doctorat, retragerea titlului de doctor sau retragerea acreditării şcolii doctorale”.

Adrian Curaj semnează formal

De altfel, Ministerul Educației va trebui doar să pună la dispoziție CNATDCU instrumentele pentru depistarea plagiatului neavând niciun rol în pedepsirea acestuia. “Metodologia de evaluare a tezei de doctorat de către CNATDCU spune că Ministerul Educaţiei pune la dispoziţie o platformă electronică naţională unde sunt încărcate tezele de doctorat de către IOSUD. În ceea ce priveşte softul antiplagiat, în metodologie scrie că şcoala doctorală este cea care realizează analiza de similitudini utilizând un program recunoscut de CNATDCU”, se arată în documentul citat mai sus.

Reamintim că fostul premier Victor Ponta a și dat o Ordonanță de Urgență, care să îi permită să renunțe unilateral la titlu, dar nu a mai dus gestul până la capăt. Motivul: renunțând la titlu de doctor, se deschidea o portiță extrem de periculoasă. Premierul ar fi trebui să justifice modul în care s-a folosit de titlul de doctor, pe baza căruia a intrat în Baroul București și a câștigat peste 1,2 milioane de lei.

Proiectul nu clarifică, însă, ce se întâmplă cu beneficiile și avantajele aduse de un titlu de doctor dobândit prin plagiat.

 

 

 

 

Cele mai citite

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...
Ultima oră
Pe aceeași temă