Interceptări ilegale, încălcarea dreptului la apărare și acte de urmărire penală făcute de polițiștii judiciari fără mandat din partea procurorului de caz. Acestea sunt constatările judecătorilor de cameră preliminară care au analizat dosarul de corupție în care primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a fost acuzat de spălare de bani de către Direcția Națională Anticorupție.
Magistrații de la Tribunalul București care au analizat dosarul în Camera Preliminară au admis în parte cererile și excepțiile formulate de Lia Olguța Vasilescu, Elena Daniela Popescu și Radu Cosmin Preda. Totodată, judecătorii au constatat nulitatea relativă a actelor de urmărire penală în cazul primarului Lia Olguța Vasilescu, prin încălcarea dreptului acesteia la apărare. „Exclude actele de urmărire penală efectuate de ofiţerii de poliţie judiciară fără a avea delegarea procurorului de caz şi anume: declaraţiile martorilor Selavartea Constantin, Vlăsceanu Ion, Miereanu Gabriela şi denunţul (declaraţie) formulat de Pârvulescu Ionuţ Cosmin la dată de 07.03.2016”, se precizează în minută.
Judecătorii au respins și proba prin care s-a efectuat interceptarea convorbirii ambientale „dintre Vlăsceanu Ion şi Pârvulescu Ionuţ din dată de 19.02.2016, această fiind obţinută în mod nelegal”.
În cazul Elenei Daniela Popescu și a lui Radu Cosmin Preda, judecătorii au constatat neregularitatea actului de sesizare a instanței în ceea ce privește stabilirea obiectului și limitelor judecății.
Conform minutei, încheierea motivată se va comunica procurorului care, în termen de 5 zile, trebuie să înștiințeze judecătorul de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată sau solicită restituirea cauzei.
Acuzațiile DNA
În martie 2016, primarul Lia Olguța Vasilescu a fost acuzată de luare de mită, spălare de bani, dar și folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani. Alături de Olguța, au mai fost acuzați administratorul public al Craiovei, Radu Cosmin Preda, dar și Elena Daniela Popescu, reprezentanta unui ONG.
Conform ordonaței procurorilor, în timpul campaniei electorale din 2012, mai mulți afaceriști au fost obligați de Lia Olguța Vasilescu, care era vicepreședinte PSD Dolj, să-i sponsorizeze campania. Procurorii au estimat că Lia Olguța Vasilescu a primit „donații” în valoare de 135.907 euro, sub forma unor materiale electorale, dar și pentru organizarea unor spectacole.
„Într-un context diferit, în cursul anului 2014, inculpata Vasilescu Lia Olguța a pretins și primit de la mai mulți oameni de afaceri, pentru și printr-o asociație non profit, cu titlu de mită, suma totală de 544.209, 33 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu. Concret, în perioada respectivă, inculpata Vasilescu Lia Olguța, direct sau prin intermediari, beneficiind de ajutorul celorlalți inculpați, a solicitat oamenilor de afaceri care aveau în derulare contracte cu Primăria Craiova, să efectueze sponsorizări către asociația reprezentată de inculpata Popescu Elena Daniela, în vederea efectuării unor lucrări de reabilitare a fațadelor unor clădiri din municipiul Craiova”, se menționează într-un comunicat al DNA.
Afaceriștii au acceptat propunerile primarului Lia Olguța Vasilescu pentru a nu întâmpina probleme în desfășurarea contractului.