2.8 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSportFormula 1OFICIAL. Vasile Dâncu și Ecaterina Andronescu nu se vor mai putea pronunţa...

OFICIAL. Vasile Dâncu și Ecaterina Andronescu nu se vor mai putea pronunţa în dosarul de plagiat al lui Victor Ponta

De săptămâna aceasta, există mijloacele legale prin care pot fi deposedați de titlul de doctor cei care au plagiat. Consiliul Naţional de Atestare a Diplomelor va cere retragerea titlului de doctor pe baza unui raport al universităților care au acordat distincția. Ulterior, ministrul Educației va valida recomandarea de retragere a titlului.

Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a aprobat, săptămâna aceasta, printr-un ordin, Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor, Certificatelor Universitare (CNATDCU). Documentul este important, deoarece el explică modul în care pot fi retrase titlurile de doctor în cazul celor care l-au obținut prin plagiat și cine poate face acest lucru. Se știe că, în România, există numeroși politicieni, demnitari și persoane publice acuzate de plagiat.

Cine decide

Consiliul general al CNATDCU este format din 47 de membri, dintre care 35 sunt preşedinţii comisiilor de specialitate. El este condus de un preşedinte (în acest moment, profesorul Ioan-Aurel Pop de la Universitatea Babeș-Bolyai) și trei vicepreşedinţi.

Un fapt pozitiv îl reprezintă depolitizarea organismului care analizează plagiatele. Potrivit, “procedurii și criteriilor de selecție a membrilor CNATDCU, nu sunt eligibili demnitarii și membrii structurilor de conducere ale partidelor politice”. Astfel, Ecaterina Andronescu va trebui să renunțe la funcția de membru al Consiliului General al CNATDCU. Andronescu este senator, în acest moment, și președinte al Comisiei de Învățământ. De asemenea, Andronescu este vicepreședinte al PSD, deci ocupă o funcție de conducere politică, fapt incompatibil cu statutul de membru al CNATDCU. Senatorul nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere.

Vasile Dâncu este membru al Comisiei de Sociologie, Științe Politice și Administrative în cadrul CNATDCU din 2012. El deține o demnitate publică, fiind vicepremier. În acest context, el va trebui să renunțe la calitatea de membru al Consiliului și nu se va mai putea pronunța pe dosarele de plagiat. De altfel, după publicarea documentului în Monitorul Oficial, Ministerul Educației va cere tuturor universităților să numească noi membrii în structura CNATDCU care să fie compatibili cu prevederile noului ordin.

În schimb, pot fi membri ai Consiliului cadre didactice universitare şi cercetători având cel puţin titlul de conferenţiar ori titluri echivalente obţinute în străinătate, membri ai Academiei Române şi ai unor instituţii de cultură”, se arată în Regulament. Potrivit documentului, „membrii CNATDCU sunt personalităţi de prestigiu academic şi ştiinţific, cultural şi moral, recunoscute pe plan naţional/internaţional, numite prin ordin al ministrului Educaţiei naţionale şi Cercetării Știinţifice pentru un mandat de maximum 4 ani”, mai scrie în Regulament.

Trebuie spus că pentru fiecare participare la o ședință a Consiliului, fiecare membru va primi echivalentul a 5% din salariul său de bază.

30 de zile pentru verdict

Modul de retragere a titlului de doctor este clar. Astfel, “orice persoană fizică sau juridică poate sesiza în scris Consiliului general al CNATDCU cu privire la nerespectarea standardelor de calitate sau de etică profesională, inclusiv cu privire la existenţa plagiatului, în cadrul unei teze de doctorat, indiferent de data susţinerii acesteia şi indiferent de data acordării titlului de doctor”, arată Ordinul.

Consiliul general al Consiliului va solicita Instituţiei Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat punctul de vedere privind nerespectarea standardelor de etică profesională, inclusiv existenţa plagiatului, în cadrul tezelor de doctorat.

Aceasta înseamnă că, în cazul acuzațiilor de plagiat la adresa lui Ponta, Consiliul General al CNATDCU va cere punctul de vedere al Universității București, unde fostul premier și-a obținut titlul de doctor. Iar în ceea ce-l privește pe procurorul General interimar, se va aștepta o evaluare a tezei sale de doctorat venită din partea Academiei Națională de Informații "Mihai Viteazul" unde Bogdan Licu și-a obținut doctoratul în 2011. Acest punct de vedere trebuie să vină în cel mult 30 de zile de la solicitarea Consiliului de Atestare a Titlurilor.

 În cazul în care decizia finală a Consiliului general al CNATDCU confirmă nerespectarea standardelor de calitate sau de etică profesională, Consiliul general al CNATDCU va propune ministrului Educaţiei luarea următoarelor măsuri, alternativ sau simultan: retragerea calităţii de conducător de doctorat/ atestatului de abilitare, retragerea titlului de doctor, retragerea acreditării şcolii doctorale, ceea ce implică retragerea dreptului şcolii doctorale de a organiza concurs de admitere pentru selectarea de noi studenţi-doctoranzi.

Ordinul nu aduce (nici nu putea să o facă, de altfel) clarificări în ceea ce privește modul în care se vor recupera prejudiciile financiare și de imagine aduse de către persoanele care au obținut, prin plagiat, titlul de doctor. Universitățile care au angajat ca profesori falși doctori, îi vor putea acționa în instanță pentru a recupera sumele ce au reprezentat remunerația acestora cerând în plus și o despăgubire morală.

Cum se notează o lucrare de doctorat

Printre alte atribuții, Consiliul general al CNATDCU verifică modul de desfăşurare a concursurilor pentru ocuparea posturilor didactice şi de cercetare din universităţi şi elaborează raportul privind resursa umană pentru activităţile didactice şi de cercetare din învăţământul superior. În urma analizei tezei de doctorat, comisia şcolii doctorale poate acordă unul din calificativele "Excelent", "Foarte bine", "Bine", "Satisfăcător" şi "Nesatisfăcător". Dacă doctorandul a primit unul din primele patru calificative, atunci comisia poate înainta mai departe la CNATDCU, propunerea acordării titlului de doctor. În urma evaluării dosarului, CNATDCU propune ministrului educaţiei acordarea sau neacordarea titlului de doctor, potrivit metodologiei. Doctorandul poate contesta în termen de 15 zile acordarea sau neacordarea titlului de doctor.

Acuzații de plagiat

Lista politicienilor și persoanelor cu demnitate publică acuzați că au plagiat este lungă. Celebru este Victor Ponta, demascat că a plagiat de către publicația științifică Nature încă din 2002. Fostul viceperemier Gabriel Oprea, actualul ministru de interne, Petre Tobă, edilul Sectorului 2, Neculai Onțanu, procurorul general interimar al României, Bogdan Licu, sunt acuzați de plagiat (ultimul a anunțat că intenționează să renunțe unilateral la distincție).  

Cele mai citite

Peste 20.000 de români au beneficiat de despăgubiri prin asigurările de viață, conform UNSAR

Raportul UNSAR arată că asiguratorii din România plătesc despăgubiri în valoare de 5,2 milioane de euro, în fiecare zi calendaristică Asigurările de viață oferă un...

CSM: Gradul de ocupare al posturilor de magistrați a crescut

Instituția subliniază că reducerea deficitului de magistrați și suplimentarea posturilor de personal auxiliar din instanțe și Parchete reprezintă priorități strategice Consiliul Superior al Magistraturii a...

Proteste în mai multe județe: Polițiștii au ieșit din nou în stradă, împotriva reducerilor salariale

Manifestările includ pichetarea sediilor instituțiilor, marșuri pe străzile orașelor și proteste organizate încă de dimineață Sute de polițiști din întreaga țară protestează față de reducerea...
Ultima oră
Pe aceeași temă