-1.3 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăSportFormula 1Dezvăluire: Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, agent comercial pentru medicamente...

Dezvăluire: Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, agent comercial pentru medicamente antifumat

Doctorul Magdalena Ciobanu, me­dic pneumolog, este reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pe probleme legate de industria tutunului şi de legislaţie antifumat. Această calitate ar implica, cel puţin din punct de vedere moral (deoarece legal nu este nicio problemă, legislaţia are hibe care sunt exploatate intens de medici şi nu numai), ca Magdalena Ciobanu să nu aibă legături nici cu industria tutu­nului, nici cu cea farmaceutică. Cu a doua legăturile sunt extrem de strânse.

Medicul în cauză, doctor pneumolog, specialist în consiliere antifumat la Institutul Naţional de Pneumologie dr. Marius Nasta din Bucureşti, primeşte bani de la companiile farmaceutice şi nu se sfieşte să recunoască acest lucru. Un exemplu în acest sens îl constituie studiul “Cognitive-behavioral techniques in smoking therapy”, sponsorizat de gigantul farmaceutic Pfizer.

În plus, Magdalena Ciobanu dă prin ziare sfaturi pentru renunţarea la fumat, precizând explicit denumirile comerciale ale produselor farmaceutice pe care ar trebui să le folosim în acest sens, ba chiar şi preţurile la care acestea pot fi cumpărate din farmacii. „Folosiţi plasturi şi nu mai fumaţi atunci când îi utilizaţi. Sunt recomandaţi cei care au efect 16 ore şi cu ajutorul cărora puteţi renunţa la fumat în două luni. Unele dintre aceste produse, ce pot fi găsite în farmacii, sunt: Nicorette (45,80 de lei) sau Corus (53 de lei); mai puteţi cumpăra tot din farmacii comprimate masticabile (gume) cu nicotină (Nicorette 2 mg – 22,13 lei; 4 mg – 20,53 lei). Acestea trebuie «plimbate» în cavitatea bucală; există în farmacii şi tratamente medicamentoase care vă pot ajuta, cum ar fi Zyban şi Champix. Acestea se eliberează numai pe baza reţetelor medicale, îşi fac efectul la nivelul creierului şi nu veţi mai simţi nevoia de a fuma. Zyban 150 mg costă 70,49 lei, iar Champix e 146,87”, recomandă medicul într-un articol din Libertatea, intitulat „Lăsaţi-vă de fumat dintr-o dată”.

Şi, pentru ca cercul să se închidă în favoarea Magdalenei Ciobanu, trebuie menţionat faptul că ea este cea care a propus un Ordin al Ministerului Sănătăţii privind modificarea şi completarea Normelor tehnice de rea­lizare a programelor naţionale de sănătate publică pentru anii 2015 şi 2016. Pentru derularea programelor în acest an sunt propuse mai multe modificări şi completări, printre care includerea DCI-ului Nicotinum (plasturi transdermici) în lista medicamentelor acordate persoanelor pentru combaterea consumului de tutun şi organizarea de către Ministerul Sănătății a unei proceduri de achiziție publică centralizată pentru procurarea, în anul 2016, a acestora.

Contactată de „România liberă“, Magdalena Ciobanu recunoaşte că primeşte bani, sub formă de sponsorizare, de la companiile farmaceutice, dar spune că nu-i nimic rău în asta: „Eu sunt medic şi nu am funcţie de conducere, aşa că sunt doar obligată să precizez sponsorizările în declaraţia de avere, ceea ce am şi făcut. Dacă primesc o sponsorizare pentru o conferinţă despre astm, nu văd care-i problema”, ne-a spus ea.

Întrebată de ce recomandă produse farmaceutice antifumat utilizând denumirile lor comerciale, Magdalena Ciobanu neagă evidenţa şi dă vina pe presă, mai exact pe colegii noştri de la Li­bertatea: „Întotdeauna mă feresc să dau denumirile comerciale. Ziariştii sunt cei care, de regulă, menţionează denumirile comerciale, chiar dacă eu nu fac acest lucru”.

Conflict de interese. 160 milioane de lei pentru medici

Peste 160 milioane de lei au „migrat” de la 90 de companii farmaceutice către cadre medicale și asociațiile profesionale ale acestora, potrivit unei investigații Digi24. Banii au fost daţi sub diferite forme: servicii de consultanță, drepturi de autor, onorarii pentru diferite activități, ba chiar și tablete și scaune directoriale. O parte din bani au fost destinați sponsorizării pentru participarea la evenimente naționale și internaționale, care le aduc medicilor punctele de educaţie medicală continuă cerute de lege. Pe listele publicate pe pagina Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) apar 90 de firme care au plătit către cadre medicale diferite sume, de la câteva zeci de lei la câteva mii de euro.

Cele mai citite

Șoc pe scena politică: Crin Antonescu și-a suspendat candidatura la prezidențiale

Crin Antonescu a anunțat sâmbătă seara, la Digi24, că a suspendat unilateral acordul prin care a fost numit candidat al coaliției. Crin Antonescu a afirmat...

Zelenski un nou apel către partenerii străini pentru consolidarea apărării antiaeriene

Rusia a utilizat peste 300 de drone kamikaze şi aproximativ 20 de rachete, inclusiv rachete balistice, împotriva localităţilor ucrainene de la începutul anului 2025,...

FCSB deplasează un lot-record în Antalya pentru cantonamentul de iarnă

Campioana poate alcătui trei echipe diferite pentru pregătirea noului sezon. Cantonament cu 32 de jucători și un program încărcat FCSB va începe cantonamentul de iarnă pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă