5.3 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăSportFormula 1UPDATE. Scandalul Microsoft. DNA: Victor Ponta nu are calitate de suspect sau...

UPDATE. Scandalul Microsoft. DNA: Victor Ponta nu are calitate de suspect sau inculpat ÎN ACEST MOMENT. Numele-bombă din dosarul cu șpăgi de 60 de milioane de dolari.

UPDATE 14:00 (miercuri): Departamentul Național Anticorupție a precizat miercuri că „În acest moment, persoana menţionată de dvs. în solicitare (Victor Ponta, n.red.) nu are calitate de suspect sau inculpat, în  dosarul la care faceţi referire”. Precizarea a fost făcută după ce numele actualului premier, președinte și candidat pentru prezidențiale al PSD, a apărut în presă în declarația unui martor din dosar. 

UPDATE 12.35 (miercuri): Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat, miercuri, după şedinţa Biroului Permanent, că referatul DNA şi copiile materialului probator în cazul Microsoft au fost trimise la Comisia juridică, care are termen 15 zile calendaristice să facă raport.

Tăriceanu a precizat că în şedinţa Biroului Permanent al Senatului s-a analizat solicitatea primită de la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru începerea urmăririi penale vizând doi membri ai Senatului, foștii miniștri Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu.

UPDATE 12.25 (miercuri): PNL şi PDL vor cere în Biroul Permanent al Camerei Deputaților ca plenul să se întunească a doua zi după ce Comisia juridică va întocmi raportul cu privire la cererea de începere a urmăririi penale a fostului ministru Valerian Vreme, în dosarul Microsoft.

Liderul deputaţilor PNL, George Scutaru, a declarat, miercuri, că în şedinţa Biroului Permanent opoziţia a propus termenul de maximum zece zile pentru Comisia juridică pentru întocmirea raportului cu privire la cererea ICCJ de începere a urmăririi penale în cazul lui Valerian Vreme, puterea dorind doar dezbaterea cu celeritate.

UPDATE 11.55 (miercuri): Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a convocat Biroul Permanent, miercuri, la ora 13.00, în urma primirii cererii DNA privind avizul de începere a urmăririi penale pentru foștii miniștri Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu, în dosarul Microsoft.

Anunțul a fost făcut în plen de către vicepreşedintele Senatului Ioan Chelaru (PSD). Şedinţa Biroului Permanent a fost convocată în urma primirii solicitării privind avizul de începere a urmăririi penale pentru foștii miniștri Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu, în prezent senatori.

UPDATE 10.55 (miercuri): Biroul Permanent al Camerei Deputaților a decis, miercuri, să trimită la Comisia juridică solicitarea Ministerului Justiţie cu privire la începerea urmăririi penale a deputatului Valerian Vreme în dosarul Microsoft, aceasta având termen 10 zile pentru întocmirea raportului.

Potrivit secretarului Camerei, Ion Ciolacu, până luni Comisia juridică trebuie să informeze Biroul Permanent când va depune raportul, dar nu mai târziu de 10 zile. Ciolacu a spus că această decizie a fost luată în unanimitate în Biroul Permanent.

Termenul de 10 zile pentru întocmirea raportului de către Comisia juridică a fost stabilit de Biroul Permanent.

––

Programul „Sistem Educațional Informatizat” (SEI), în valoare de circa 200 de milioane de dolari, aprobat în luna mai 2001 de Guvernul României condus de Adrian Năstase, constituie motorul care a pus în acțiune caracatița spolierii bugetului de stat de sute de milioane de dolari. Pe lângă acest program, au apărut și alte programe de informatizare căpușate de clienții transpartinici, care au tranzitat guvernele Năstase, Tăriceanu, Boc și Ponta.

Citește și: EXCLUSIV. Adrian Năstase a aprobat memorandumul privind parteneriatul cu Microsoft. "Repartizarea" milioanelor de dolari. Rolul lui DAN NICA. Paravanele prin care s-a scos mita din țară

Pe lângă miniștri vizați de ancheta de până acum a DNA, în acest dosar penal mai sunt implicaţi și premierul dintre 2001 şi 2004, Adrian Năstase, precum şi Victor Ponta, Remus Truică ( șeful cancelariei ex-premierului Năstase), Dorin Cocoș, Gheorghe Ștefan, Alexandru Bittner, Dinu Pescariu și multe alte persoane. Între cei vizaţi de procurori sunt şi înalți funcționari de la mai toate ministerele.

Citește și: EXCLUSIV: Cum și pentru ce au luat șpaga Șerban Mihăilescu și Ecaterina Andronescu în dosarul achiziției licențelor Microsoft

Șpaga totală luată a fost estimată la circa 60 de milioane de dolari pentru programul de informatizare a școlilor si pentru alte programe de informatizare, între care și securizarea granițelor.

Caracatița din jurul fostului premier Adrian Năstase

În dosarul „Microsoft – Fujitsu Siemens Computers- SIVECO”, DNA a cerut urmărirea penală pentru Ecaterina Andronescu, Dan Nica, Șerban Mihăilescu, Mihai Tănăsescu, Adriana Țicău, Alexandru Athanasiu, Gabriel Sandu, Valerian Vreme, Daniel Funeriu. Alte 70 de persoane mai sunt implicate precum Victor Viorel Ponta ( acum premier, pe atunci șef al Corpului de control al premierului Adrain Năstase), Dorin Cocoș ( fostul soț al Elenei Udrea), Alexandru Bittner ( apropiatul lui Adrian Năstase), Nicolae Dumitru (NIRO), Dinu Pescariu, Gheorghe Ștefan, Khalil Abi Chanin, alte personaje, fiecare cu rolul său întru devalizarea bugetului public. Dorin Cocoș ar fi beneficiat de 8-9 milioane de dolari, Gheorghe Ștefan de circa 3 milioane de dolare, ca să dăm doar două exemple așa cum apar în documentele DNA.

Prin ce firme a circulat mita de 20 de milioane de dolari

Potrivit documentelor DNA, din contul Fujitsu Siemens Computers a fost plătită în contul firmei Profinet, suma de circa 20.000.000 USD. Din contul firmei Profinet, pe care erau împuterniciţi Stan Dragoş Şerban, Thomas Heinstchel şi Dinu Pescariu, au fost efectuate plăţi către Slytherin Marketing Ltd, iar de aici către următoarele firme/persoane:

Running Toatal Group Ltd. – firmă controlată de Nicolae Dumitru, circa 7.500.000 USD,  

Nero Invest – suma de 450.000 USD.

Menedil Associated SA – firmă controlată de Khalil Abi Chahine, circa 1.250.000 USD

Zonko Overseas Ltd. – firmă controlată de Dragoş Stan, circa 5.000.000 USD,

Atlantis AG – firmă controlată de Nicolae  Culacov, circa 900.000 USD.

Adrian Ujeniuc – 440.000 USD

Pescariu Dinu  – 3.200.000 USD.

Contextul în care apare Victor Ponta în scandal

Potrivit unei declarații de martor, în 2004  “Claudiu Florică ( reprezentantul firmei Fujitsu Siemens România-nn)  s-a întâlnit cu Victor Ponta care avea la acea vreme funcţia de şef al Corpului de Control al premierului Adrian Năstase şi a încercat să-l determine pe Victor Ponta să demareze o anchetă a Corpului de Control  la sediul Ministerului Educaţiei şi prin această presiune să oblige practic, firma Siveco să reintroducă firmele protejate de Claudiu Florică în cele două extensii de contract, una în valoare de 20 milioane de dolari şi cealaltă de 96 milioane de dolari, semnate în timpul guvernării PSD.

În schimbul acestei susţineri din partea lui Victor Ponta, Fujitsu Siemens Computers a dotat sediul Tineretului Social Democrat cu calculatoare Fujitsu Siemens în baza unei donaţii făcută prin partenerii Fujitsu Siemens Computers, de la acea data”.

Claudiu Florică, sforarul

Potrivit documentelor DNA „În anul 2003, Claudiu Florică împreună cu Khalil Abi Chanin – patronul firmei Romanel, importatorul exclusiv al produselor LG şi Nicolae Culacov – patronul Omnitech au început acţiunile de influenţare a factorilor de decizie din Guvernul României  pentru a se încredinţa contractul privind închirierea de licenţe Microsoft pentru Guvernul României şi instituţiile subordonate, firmei FSC Austria, GesmbH.  Khalil Abi Chanin s-a ocupat de intermedierea relaţiei cu MCTI şi SGG  şi a intermediat lui Claudiu Florică întâlnirile cu factorii de decizie din aceste instituţii, respectiv Dan Nica, Şerban Mihăilescu, Ion Morar, Eugen Bejinariu. Nicolae Culacov se ocupa de influenţarea factorilor de decizie din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, respectiv Mihai Tănăsescu şi Enache Jiru. Ca urmare a acestor întâlniri, în octombrie 2003, Claudiu Florică a călătorit la Roma împreună  cu ministrul Dan Nica pentru a stabili cu acesta termenii şi modalitatea în care urma să se încheie acest contract de licenţiere şi pentru a dovedi în acelaşi timp managementului Microsoft România  că avea influenţa şi contactele necesare cu oameni politic importanţi pentru a încheia acest contract. ………………………………………………………………….

Claudiu Florică a reuşit să creeze un mecanism funcţional prin care puteau fi obţinute de la stat, fără licitaţie sume în jur de 100 – 150 milioane dolari. Prin eludarea licitaţiilor se puteau vinde către stat produse la preţuri mult mai mari decât cele care ar fi fost obţinute în urma unei licitaţii publice şi astfel să fie ascunse în preţul contractual sumele necesare plăţii mitelor.  Pentru aceste adiţionări ale contractului Claudiu Florică discuta direct cu reprezentanţii Guvernului şi fiecare adiţionare presupunea plata unei sume din valoarea actului adiţional către cei care făceau posibilă şi aprobau respectivul act.  Ca urmare în 2004, Claudiu Florică a convins persoanele de decizie din SGG şi MCTI să abroge primul HG din decembrie 2003, şi să fie emis un HG în aprilie 2004, care faţă de primul aducea în plus plata în 9 rate, garantată prin bilete la ordin avalizate de Ministerul Finanţelor dar şi schimbarea dintr-un contract de vânzare – cumpărare de licenţe într-un contract de închiriere de licenţe pe 5 ani cu posibilitate de extindere prin mecanismele specificate în contractele tehnice Microsoft sub numele de True-up.

Achiziţia licenţelor prin cumpărarea ar fi dat dreptul de a fi folosite pe toată perioada de viaţă a calculatoarelor pe care erau instalate”.

Tot despre Claudiu Florică, în alt document se scrie:

“În perioada 2003 – 2005, Claudiu Florică a exercitat presiuni pe toate canalele oficiale şi neoficiale  pentru a fi reinclus în proiect, dar fără succes. Astfel, Claudiu Florică s-a întâlnit în primăvara anului 2004 cu Alexandru Bittner care controla toate proiectele de IT în perioada guvernării PSD-iste, 2000 – 2004, iar acesta i-a oferit lui Claudiu Florică susţinerea pe lângă Adrian Năstase în proiectele sistemului de securizare a frontierelor de stat şi proiectul licenţierii Guvernului României pentru produse Microsoft cu condiţia să renunţe să mai facă presiuni pentru a reintra în proiectului Sistemului Educaţional Informatizat. 

REȚEAUA Bittner-Truică

Potrivit DNA, „Rolul Microsoft, deţinătorul legal al dreptului legal al dreptului de utilizare a licenţelor, a fost de a livra bunul contractat. Pe de altă parte, certificatele de acceptanţă emise de Microsoft au fost întocmite în fals de către Claudiu Florică prin intermediul presiunilor pe care le-a pus asupra lui Ovidiu Artopolescu şi Florin Pletea, angajaţi Microsoft, pentru a putea justifica în FSC necesitatea, livrarea şi acceptarea serviciilor fictive din cadrul contractelor cu Profinet şi Colina. Practic, certificatul de acceptanţă nu avea nici o valoare reală.

Din partea administraţiei publice centrale, a fost implicat în derularea acestui contract, în 2004, următorii Adrian Năstase – prim ministru 2000 – 2004, Remus Truică – şeful Cancelariei Primului Ministru, Şerban Mihăilescu, Eugen Bejinariu – secretari generali ai Guvernului, Ion Moraru –  secretar de stat SGG, Nicolae Teodorescu – director SGG, Doina Petrache – director financiar SGG., Daniela Bolea – director IT SGG, George Chivu – angajat SGG, Dan Nica – ministru MCTI, Diana Voicu – director MCTI, Adrian Ţicău – secretar de stat MCTI,  Mihai Tănăsescu – ministru MFP  Enache Jiru – secretar de stat MFP, Paul Ichim – secretar de stat MFP, Ştefan Nan – consilier ministru MFP, iar din partea firmelor contractante Silviu Hotăran – director general al Microsoft România, Ovidiu Artopolescu – director Microsoft România, Florin Pletea – angajat al Microsoft România, Andreea Mihai – angajat Microsoft România, Viktor Malinowski – director FSC Austria, Markus Dekan – director general FSC Austria,  Heinz Mazinger – director financiar  FSC Austria, Dragoş Nicolaescu – angajat FSC România, Miruna Calapar – angajat FSC România, Heike Meier – director general AVAL, Dana Drăgoi – director AVAL.

………………………………………………………………………………………

În prima parte a anului 2004, Claudiu Florică a avut o întâlnire cu Alexandru Bittner care în perioada respectivă controla în numele şi pentru Adrian Năstase orice contract  de tehnică de calcul şi software cu Guvernul României şi ministerele sale, acestea solicitând un procent din respectivele contracte prin firmele off-shore pe care le controla, ca plată pentru obţinerea semnăturilor la nivelul primului – ministru, Adrian Năstase.

În urma întâlnirii lui  Claudiu Florică cu Alexandru Bittner sumele destinate  mitelor au crescut şi ca urmare managementul FSC a fost condiţionat să semneze o creştere a preţului contractului de servicii fictive cu Profinet de la 14 milioane dolari la 15,5 milioane dolari, sumă plătită de FSC integral. Toate serviciile din contractul FSC cu Profinet erau servicii fictive, contractul fiind folosit exclusiv pentru justificare scoaterii din FSC a sumelor de bani necesare  plăţii mitelor către persoanele implicate în decizia şi derularea contractului.”

Cum au primit banii „intermediarii” între care Dinu Pescariu, dar și Dorin Cocoș și Gheorghe Ștefan

Potrivit unor acte din dosar, Dorin Cocoș ar fi primit circa 8-9 milioane de euro, pe când Dinu Pescariu si Gheorghe Ștefan figurează cu circa 3 milioane de euro.

Cum au intrat în combinații? Răspunsul îl găsim în diverse declrații din dosar. Iată un fragment de declarație”

„În luna mai 2004, din contul firmei Profinet a fost virată în contul firmei Slytherin Marketing Ltd, suma de  peste 20.000.000 dolari.  Cred că din  contul firmei Slytherin Marketing Ltd a fost transferată suma de circa 3.000.000 USD în contul lui Dinu Pescariu.

Din câte am înţeles din această sumă de bani  Dinu Pescariu a efectuat plăţi către Dumitru Nicolae (circa 500.000 dolari) şi Khalil Abi Chahine  (300.000 dolari).

De asemenea din contul firmei Slytherin Marketing Ltd au mai fost efectuate plăţi către Running Toatal Group Ltd. – firmă controlată de Nicolae Dumitru, circa 7.500.000 USD, Menedil Associated SA – firmă controlată de Khalil Abi Chahine, circa 1.000.000 USD,  Zonko Overseas Ltd. – firmă controlată de Dragoş Stan, circa 5.000.000 USD, Atlantis AG – firmă controlată de  Culacov, circa 900.000 USD.

Nu cunosc în ce a constat contribuţia acestora. Se discuta despre faptul că  Khalil Abi Chahine  verifica contractele, Culacov avea rolul de asigura obţinerea scrisorii de confort, Ujeniuc Adrian se ocupa de partea tehnică a contractului. Nu cunosc care a fost rolul lui Pescariu Dinu, dar cred că acesta a asigurat relaţia cu Dumitru Nicolae.”

*

Declaraţie martor

„La scurt timp după semnarea contractului dintre Guvernul României şi firma Fujitsu Siemens Computers, m-am întâlnit ocazional cu Dragoş Stan şi Florică Claudiu, care m-au invitat să sărbătorim împreună semnarea contractului la Zurich.  Îmi amintesc că m-am deplasat la Zurich împreună cu Florică Claudiu. Aici  i-am găsit pe Dragoş Stan şi un austriac pe nume Thomas. În prima seară m-am întâlnit cu Florică Claudiu, Dragoş Stan, Thomas şi încă două persoane din Fujitsu Siemens Computers al căror nume nu mi-l amintesc, la terasa hotelului în care eram cazaţi.

În seara respectivă în timp ce ne aflam la terasă, în prezenţa lui Claudiu Florică, Dragoş Stan  mi-a spus că există o rugăminte comună a lor şi a celor de la Fujitsu Siemens Computers pentru a deschide o firmă de tip off-shore, în contul căreia Fujitsu Siemens Computers să transfere anumite sume de bani. la acel moment nu mi-a dat detalii cu privire la motivul pentru care intenţionau să transfere aceste sume de bani în contul societăţii.”

Dosarul DNA este stufos și abundă de probe, iar dacă-ţi va urma cursul final ar putea provoca un adevărat cutremur la vârful politicii româneşti. Bineînţeles, dacă şi Parlamentul va încuviinţa urmărirea penală a miniştrilor implicați.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_big/b4d7c11475eeab234e704e07ed9d4386/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

Cele mai citite

Vladimir Putin pune condiții pentru intrarea Ucrainei în NATO: Retragerea soldaților americani din România și din alte țări din estul Europei

Președintele rus Vladimir Putin ar putea fi de acord cu aderarea Ucrainei la NATO, dar cu anumite condiții, printre care s-ar număra și plecarea...

Claudiu Năsui dezvăluie că unii membri USR l-ar susține pe Nicușor Dan la alegerile prezidențiale

Vicepreşedintele USR, Claudiu Năsui, a declarat marți, 7 ianuarie, că în interiorul partidului condus de Elena Lasconi sunt oameni care doresc ca Nicuşor Dan...

Angel Tîlvăr: Nu se pune problema ca armata să devină obligatorie în România

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat, marți seară, la Antena 3 CNN, că nu se pune problema ca armata să devină obligatorie în România....
Ultima oră
Pe aceeași temă