Nevăzătorii intră în greva foamei pentru că sunt prea mulți

de Manuela Golea , 24 ianuarie 2016 - stire actualizata la ora 21:16, 24 ianuarie 2016
Nevăzătorii intră în greva foamei pentru că sunt prea mulți

Ministerul Muncii va fi pichetat începând de luni de şapte persoane cu deficiențe de vedere, care vor intra în greva foamei. Aceștia vor să afle, astfel, unde se duc fondurile Asociaţia Nevăzătorilor din România, organizație de utilitate publică. Greviștii mai cer deblocarea banilor pentru formare profesională a nevăzătorilor şi verificarea tuturor certificatelor de handicat acordate unor persoane, deoarece, afirmă protestararii, cel puţin 40.000 văd, în realitate, foarte bine.

România are înregistrați oficial, la Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, 106.000 de nevăzători. Dintre aceștia, 60.000 sunt şi membri ai Asociaţiei Nevăzătorilor din România (ANR). “De unde provine diferenţa, până la 106.000? Zeci de mii de falşi nevăzători au fost înregistraţi cu gradul I de handicap pentru a primi indemnizaţia, ajutor de însoţitor. De mulţi ani se ştie despre această situaţie, am încercat să sensibilizăm autorităţile, dar nu ne ascultă nimeni”, a declarat pentru România liberă Valeriu Borşan, purtătorul de cuvânt al “Grupului de iniţiativă pentru reformarea ANR”.

Grupul a demarat o anchetă pe cont propriu pe tema situaţiei acestei categorii defavorizate în ţara noastră. Statisticile spun că în anul 1989 în România existau 16.000 de nevăzători. După 25 de ani s-a întâmplat ceva ciudat, pentru că la Ministerul Muncii sunt înregistraţi acum 106.000 de nevăzători. Aceasta, în condiţiile în care, demografic, populaţia ţării este în scădere.
O concluzie ar fi că aproximativ 40.000 de persoane, neînscrise în asociaţiile de nevăzători teritoriale, sunt perfect sănătoase. Unii au şi permise de conducere, aşa cum au descoperit şi organele statului în anii din urmă. Doar în Iaşi, de exemplu, au fost prinse 515 persoane care era declarate fără vedere și primeau indemnizaţii, dar în realitate munceau ca tractorişti. Valeriu Borşan a explicat modul în care se obţin certificatele de nevăzător.

“Trebuie doar să cunoşti pe cineva din interiorul acestui mecanism de fabricat handicap de gradul 1, care îţi permite apoi să obţii un venit lunar de aproximativ de 1.000 de lei, peste orice alt venit personal”, a precizat acesta. În fine, greviştii nevăzători îşi pun şi problema banilor primiţi de Asociaţiei Nevăzătorilor din România, care este asociaţie de utilitate publică, deci are acces la bunuri publice, inclusiv bani. “ANR se finanţează şi de la Ministerul Muncii, dar şi din cotizaţii. O cotizaţie, în medie la nivel naţional, este de 75 de lei de persoană pe an. Înmulţiţi cu 60.000 de membri ca să înţelegeţi despre ce sume vorbim”, a arătat Valeriu Borşan, purtătorul de cuvânt a grupului mai sus menţionat.

Sumele despre care vorbesc cei din grupul de iniţiativă se ridică, doar pe anul 2014 la 1.659.000 de euro.

Măsuri extreme

Protestatarii vor fi, începând de astăzi, în faţa Ministerului Muncii în fiecare zi, iar cei care vor intra în greva foamei o vor face în intervalul orar 10.00 – 17.00. La ora 17.00 se vor retrage într-o dubă parcată în aproprierea ministerului, unde îşi vor continua greva foamei, de unde a doua zi vor reveni în faţa instituției, după cum au declarat, pentru România liberă, greviștii.

“ANR nu a publicat niciodată pe site  sumele care vin din aceste subvenţii sau donaţii, nu au fost niciodată transparenţi nici cu banii statului, nici cu cei privaţi. De asta am şi făcut miting anul trecut în vară, în faţa Guvernului, unde au participat 100 de nevăzători. Ca urmare am primit promisiuni, cum ar fi că vor fi obligaţi să publice aceste informaţii, dar nu s-a întâmplat nimic. Am ajuns să credem că angajaţi ai Ministerului Muncii sunt mână în mână cu conducerea asociaţiei, adică statul eliberează sumele, potrivit legii, şi apoi acestea se împart între anumite persoane ale celor două entităţi. Credem că această problemă poate fi rezolvată foarte simplu. În definitiv, Ministerul Muncii nu se poate băga în organizarea Asociaţiei, dar poate impune nişte norme generale care să fie inserate în Statul Nevăzătorilor. Propunerea noastră este crearea unei structuri care să aibă în vedere numirea câte unui nevăzător în cele 32 de filialele din ţară pe criterii de competenţă. Nimeni nu a căutat să facă cunoscute aceste sume pe care ANR le primeşte anual, noroc cu DNA care a început cercetarea Siveco şi aşa s-a aflat câţi bani circulă numai pe această filieră. Nici Guvernul, nici Ministerul Muncii, cu atât mai puţin Asociaţia Nevăzătorilor, nimeni nu a încercat să elucideze acest mister. Vă pot spune că peste 2 milioane euro pe an din subvenţii, cotizaţii şi donaţii au intrat în conturile asociaţie, care au dispărut pur şi simplu. Nimeni nu ştie ce s-a întâmplat cu ei. Din 1989 încoace, niciodată vreun nevăzător nu a fost angajat printr-un program realizat de Asociaţie, a cărei menire, până la urmă, aceasta este, să-i ajute pe nevăzători”, a adăugat Valeriu Borşan pentru România liberă.

Cursuri fictive pentru  nevăzători

Valeriu Borşan face referire la scandalul imens izbucnit în 2014 în cadrul ANR, când persoane din conducerea Asociaţiei ar fi convenit să “fabrice” o serie de documente cu ajutorul cărora să obţină nejustificat fonduri europene, potrivit procurorilor DNA. Practic, nevăzătorii ar fi trebuit învăţaţi să folosească computerele, însă cursurile nu au mai avut loc. Persoanele menţionate au întocmit şi au prezentat documente care atestă cheltuieli fictive, în scopul obţinerii pe nedrept a rambursării sumei de aproximativ 2.800.000 de lei din fonduri europene şi de la bugetul de stat. În cursul lunii mai 2014, aceste persoane au depus la Organismul Intermediar pentru POSDRU cererea pentru decontarea ultimelor sume de bani aferente proiectului, respectiv 800.000 de euro, au arătat procurorii. Proiectul European prevedea cursuri de iniţiere pentru 500 de participanţi şi cursuri pentru utilizarea unor tehnologii specifice pentru 900 de participanţi. Alte 300 persoane urmau să fie formate pentru “dezvoltare pagini de web”, iar 300 de persoane formate pentru “testare şi evaluare aplicaţii web”. După implementarea proiectului se aşteptau ca 900 de nevăzători să fie plasaţi pe piaţa muncii publice şi private, care să aibă ca finalitate angajarea efectivă a 250 de oameni pe piaţa muncii. La un an de la finalizarea proiectului, o mare parte a acestor activităţi nu a fost realizată, motiv pentru care au intervenit blocaje financiare şi a fost demarată ancheta DNA.

Asociaţia Nevăzătorilor se simte curată

Asociația Nevăzătorilor din România (ANR) a precizat pentru România liberă că nu poate împiedica pe nimeni să intre în greva foamei. “Este un act de voință pe care nimeni nu îl poate împiedica, act de care organizația noastră se dezice în mod ferm. În privința motivelor care îi împing pe acești oameni la un asemenea gest, sunt în fapt falsuri, defăimări și calomnii. Prin afirmațiile și demersurile pe care le fac în spațiul public, membrii acestui grup caută să discrediteze asociația proliferând în acest sens acuze fără temei, confuzii și dezinformări”, se arată în răspuns. Totodată, ANR mai precizează că activitatea sa este verificată periodic de Ministerul Muncii şi Curtea de Conturi şi că poate dovedi “corecta gestionare a sumelor primite” de la bugetul de stat. “În privința lipsei de transperența pe care o reclamă membrii grupului, ne aflăm în fața unui fals”. Raportul anual al Asociaţiei “este publicat în Monitorul Oficial al României și transmis Autorității Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități și Ministerului Justiției”. Numirile pe posturile din filiale se fac pe baza unor alegeri a candidaţilor înscrişi şi că nu sunt necesare criteriile de competenţă “votul fiind o opțiune individuală, subiectivă, liberă. Precizăm că Statutul asociației impune obligativitatea ca președinții filialelor să fie persoane cu deficiență vizuală.  Așadar, este neadevărată ideea subînțeleasă conform căreia președinții filialelor nu ar fi nevăzători”, se mai arată în comunicatul ANR remis României libere.

Totuși, nu mai departe de săptămâna trecută Vasilică Ilieş, preşedintele Filialei ANR Galaţi, a fost filmat în timp ce se plimba pe stradă, se uita după maşini la trecerea de pietoni, se uita după ţurţuri la streşinile caselor, deşi figurează cu cel mai înalt grad de handcap – şi este plătit de la bugetul de stat -  ca nevăzător care are nevoie de însoţitor. Mai mult, Asociaţia Nevăzătorilor din România ne-a precizat că fiecare preşedinte de filială este o persoană cu deficienţă de vedere. Filmarea în care președintele filialei din Galați este realizată la solicitarea lui Valeriu Borşan. Vasilică Ilieș nu a putut fi contactat, în ciuda insistențelor noastre telefonice și prin e-mail.

Greviştii cer transparență

Conform datelor oficiale ale Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice sumele alocate Asociaţiei Nevăzătorilor din România pentru buna funcţionare au fost acordate pentru “cheltuieli de administraţie” şi “cheltuieli pentru activităţi specific de interes general”. În 2011, de exemplu, pentru cheltuieli de administraţie s-au alocat 1.021.490 de lei, care teoretic se folosesc pentru cheltuieli de personal, în limita a două posturi la nivel de filială şi 5 posturi la nivel central şi cheltuieli de întreţinere, cu excepţia chiriilor, care reprezintă cheltuieli de utilităţi. Iar pentru cheltuieli pentru activităţi specific de interes general, respectiv “activităţi cu caracter permanent şi activităţi de tip eveniment”, tot în 2011, s-au acordat 656.956 lei. În total s-au alocat numai în 2011 suma de 2.578.446. La aceasta se adaugă cotizaţiile celor 60.000 de membri înscrişi în Asociaţie, care este în medie 75 de lei/an de fiecare membru. Total 2011: 2.578.446 + 4.500.000 = 7.078.446 lei. În euro cifra este 1.572.988. În 2012, Asociaţia a primit în medie suma de 6.462.112 lei (1.436.000 euro), în 2013 s-au alocat 7.137.754 lei (1.586.000 euro), iar în 2014 s-a ajuns la 7.465.455 lei (1.659.000 euro). Problema protestatarilor este că nu ştiu ce s-a întâmplat cu aceşti bani. 

Comentarii

 • mirela

  24 ianuarie 2016 22:32

  Am uitat sa precizez ca trebuie luat ila rost si membrii comisiilor medicale de pensionare, evident nu persecutati dar facut o comparatie venituri din salariu versus avere reala si luate masuri. In plus, am uitat sa adaug ca nu fac parte din categoria persoanelor care tuna si fulgera impotriva a orice ! Dupa cum s-a vazut in comentariul meu de mai jos, am remarcat formidabila schimbare in bien a Politiei Romane, a Armatei Romane pe ansamblu - cu precizarea ca imi dispalce desfiintarea stagiului militar obligatoiu din 1000 de motive - a Procuraturilor de la toate instantele inclusiv, evident, DNA, regina anti-coruptiei si mama tuturor Procuraturilor, prietena a poporului pentru care ne-am da viatza caci doar ei incearca sa ne redea demnitatea celor multi si obiditi -, a serviciilor speciale care iarasi se dovedesc, in raport cu perioada comunista, niste prieteni neasteptat de apropiati poporului sarac, Directiiel de protectie a copilului si majoritatea institutiilor de protectie a acestora care fac de 10.000 de ori mai mult decat inainte de 1989, pentu copiii cu diverse probleme, uneori nascuti fara dragoste si parasiti, Directiile culturale judetene, Muzeele, uneori chiar si CfR-ul ai carei angajati se lupta cat pot ei sa ne asigure conditii pe tren, in ciuda marilor furaciuni ale propriilor lor sefi sau in ciuda furaciunilor de material rulant de pe calea ferata petrecut din lipsa autoritatii statului . Si in mod sigur ar mai fi si alte institutii, caci nu trebue isa uitam ca pana si acordarea ajutorului de somaj, este totusi, o realizare, cchiar daca, o stiu prea bine, rezolva doar temporar problema. Si , mai adaug ca, fulgerele si tunetele mele nu au atins nicio clipa guvernu lpe ansamblu - stiu ca exista minim doi ministri ce au venituri dubioase din prestatii intelectuale de consultanta si altele , efectuate catre statul roman in timp ce ei aveau alt servicu de care trebuiau sa isi vada si ca ziua pentru ei pare a fi fost de ...240 de ore - dar dincolo de asta, pe ansamblu, consider actualul guvern un iepuras nevinovat caruia populatia ii cere sa rezolve tot ce s-a acumulat nashpa in ultimii 26 de ani ! imi si imaginez cu misi freaca `partidele` mainile de bucurie la orice ezitare sau nerealizare a guvernului sau a dlui Johannis ! Caci, cine stie sa vada, va observa chiar si `cu ochii larg inchisi` , vorba filmului, sabotajul permanent al Parlamentului si altor structuri mafiote ale statului - o afirma procurorii prin rechizitoriile publice la adresa a peste 100 de `parlamentari !` - la adresa tuturor ce vor ordine si cinste in tara., adica la adresa Presedintelui Ales al tarii, a institutiei prezidentiale pe ansamblu, a serviciilor secrete invocate ca ....persecutoare a `virginelor` si `purilor` din Parlament, ca ..doritoare vezi doamne sa ia puterea in stat, a Procuraturilor si DNa-ului care se lupta pe viata si pe moarte cu hotzii cu steif extrem de versati i nale ...`democratiei ` originale si tertipurilor avocatesti, a Guvernului care, de cate ori incearca sa faca ceva ca lumea, imediat sar latraii `partidelor` ....grea situatiune, dragi tovarasi ! Rezultatul luptei e inca incert si daca noi, cetatenii, nu luam atitudine impotriva hotziei nationale, inclusiv prin mari mitinguri populare in care sa ne aratam sprijinul pentru procurori, serviciile secrete, guvern si Presedinte, toti acestia , fiind putini si saraci in raport cu Marea Caracatita Rosie diseminata in toate `partidele` si in `Parlament` risca sa nu invinga. Si atunci ramanem tot la troaca lui Moruzzi, disperati, flamanzi si saraci si someri.

  raspunde comentariului
 • Mirela

  24 ianuarie 2016 21:59

  Iata la ce s-a ajuns in Romania neo-RSR-ista ! Unii dintre fostii PCR-isti plus unii dintre fostii securisti plus smecheri postrevolutionari transpartinici au reusit sa ..privatizeze comunismul. Caci ,asa cum se vede, institutiile statului roman se poarte , de multe ori - nu toate, caci de ex, Politia, serviciile secrete, Procuraturile, DNA=ul, serviciile de asistenta pentru copii etc se poarta exemplar - discretionar, iar banii statului, deci ai nostri si, uite, ai nevazatorilor, sunt manariti , culmea, de cele mai multe ori la varful insitutiilor in cauza. Caci, sunt absolut convins ca la acele institutii lucreaza si functionari cae fie habar n-au ce se inampla, fie tac intimidati ca isi pierd altfel serviciul. Iar metoda de rezolvare era de mult timp foarte simpla - si anume, la sesizarile celor furati sau ale presei scrise sau tv, judecatoriiel sa se autosesizeze si sa dea tema de casda procurorilor sa-i intrebe pe prezumtivi hotzi `ce averi ai, cati bani in conturi, declarati ide avere etc - toate verificate ulterior, evident - si de unde ai ce ai, ca salariul tau de 4.000 lei nu iti dadea posibilitatea nici in 1848 de ani sa strangi ce-ai strans ! Dar, ce autosesizare a judecatorilor cand acestia sunt ocupati sa-i termine pe procurori si sa le desfiinteze munca si rechizitoriile si probele, intr-un avant al milei pentru hotzii cu steif vizati ceva nu-i adevarat !Iar presa scrisa si media tv au aratat de ani de zile, in fabuloase reportaje cum sate intregi de `nevazatori` din Teleorman - acolo sunt multi , tare multi orbi ! I-a orbit Catalina Stefanescu cu priceperea ei de consultanta la muls vaca si la muls orice asemanator ugerului si care aduce pozitii, privilegii, bani, avere, apartament, masina la 20 si ceva de ani ! - stau toata ziulica in poarta admirand ulitele satului cu ochii lor ageri, trai neneaca cu 1000 lei pe luna total nemeritati si , in fond, furati ! Dar, asa cum am mai spus, in Romania nimeni nu raspunde pentru nimic, niciodata ! Ia sa vedem acuma arestati aceia dintre cei 40.000 de care nu dau bani inapoi, dovediti fiind ca n-au fost si nu sunt orbi ! Si pusi la munca, in vaste plantatii agricole si zootehnice, pentru recuperarea pagubelor ! Pentru ca ar fi absolut culmea ca, la inchisoare sa stea degeaba si sa consume din banii nostri minim 2.800 lei pe luna in loc sa munceasca. Ar trebui redefinita, deci, insasi institutia inchisorii ! Caci taberele de munca sunt foarte educative si aducatoare de venit ! Iaca ce buna era vorba socialismului - ptiu, aghiutza, am ajuns sa apreciez sloganuri antedecembriste ! - `nici munca fara paine , dar nici paine fara munca ! ` Pana cand nu sunt pedepsiti toti cei vizati de spusele acestui onest domn cae vorbeste in numele nevazatorilor adevarati si cinstiti -adica nu sunt recuperate fortat sumele incasate oneros de falsii nevazatori si nu sunt dibuite si celelate manarii cu fondurile nevazxatorilor provenite din cotizxati isau din fonduri europene accesate dar fraudate, deci autorii lor pusi in fatza declararii bunurilor persoanel si a intrebari `de unde ai ce ai ?!` si a altor dovezi adiacente, pana atunci nu se va rezolva nimic, caci, iata, nevazatorii nici macar nu vin cu revendicari de marire a indemnizatiei ci vor doar cinste in herstionarea a ce e al lor ! Ca sa nu mai spunem ca daca ar fi taiate stipendiile pentru acei 40.000 de suspecti de frauda, indemnizatia pentru cei realemnte nevazatori si neputinciosi in fatza vietii ar putea creste. Asa cum am mai scris, pe zi ce trece, constatam tot mai mult cat de boilnava e `democratia din Romania, iar pentru asta nu sunt de vina nici agenturilii, nici rusii, nici romii, nici maghiarii, nici evreii, nici masoneria si nici corporatiiel multinationale sau vestul Europei ! Nu, nu ! Hotzii sunt printre noi, cu noi, dintre noi ! Au mancat, uneori salam cu soia ! Asa, demonstrativ si simbolic ! Pupa moaste la greu ! Urla `patriotismu` n ei ! La fiecare deschidere de an scolar Ecaterian Andronescu plesnea de discursuri despre cinste, onoare, munca asumata, patriotism ! N udeparte este si ALina Gorghiu, actuala diva `de dreapta` care are multe bube juridice in viata ei plus cele morale plus lipsa totala de activitate in folosu lcetatenilor de cand e `parlamentara` si mare co-sefa a ..opozitiei tare, tare slabe si deloc luptatoare cu unsii cu toate alifiile de la puterea `parlamentara`. Si de cate ori ne apropiem de sursa raului, mai trag si ei o perdea de fum cu pericolu` rusesc, cu pericolu maghiar, cu masoneria si cu amestecul UE in `treburile` interne ! Adica, i ntreburie llor, ca noi nu ne simtim deranjati, biej nar fi sa ne conduca direc UE ca dispar marii hotzi ai natiunii ! Romani verzi ! De `stanga` , de `centru` si `de dreapta` ! Patrihotzi din tata`n fiu ! Mari vizitatori de camine de batrani , de doua ori pe ani, dar musai filmati ! Mari amatro ide cizme la inundatii, de pulovere revolutionar-muncitoresti ,de camasi descheiate `neglijent`, oleaca nerasi asa, ca asa-i trendu` dictat de directori ide campanii electorale pentru `confundarea ` aparenta de fapt cu poporu munictor si sarac ! Mari manipulatori ! Mari migratori de la un partid la altul ! Mari unsurosi si `politichiei ` care , mai nou, chiar cand receptioneaza o intrebare profund indif=gesta pentru ei - de ex, `de unde ai , bai frate, milioane de euro` , inghit rapis `broasca raioasa` - adica intrebarea indigesta - si zambind rapid si larg telespectatorilor, spun `multumes pentru intrebare, mia-ti ridicat la fileu un raspuns pe care demult voiam sa il dau ! eu intotdeauan am fost dintr-o familie bogata, mosteniri, matuse, neveste, bunici, bani din dividende - de fapt, furaciuni introduse intr-un circuit economic normal, pentru spalare , dragi cititori - vanzari anterioare, bani de dinainte de 1989 ascunsi de `crancena securitate` -asa zic ei - si cate si mai cate ..... Acesti limbrici ai neamului care au dus tara la ruina, nu sunt straini, nici romi, nici agenturi , nici corporatii si nici functionari UE ! Ei sunt romani, aflati pe diverse functi iadministrative si politice ! Averiel lor cumulate au speriat Europa, pentru ca e posibil sa rivalizeze cu PIB-ul Elvetiei ! Vorbesc foarte serios ! iAr daca nu cu PIB-ul acesta atunci sigur sunt de sute de ori mai mari decat averea cumulata a tuturor politicienilor din Europa civilizata ! Pana cand nu le confiscam averile, ei vor sapa in continuu la temelia statului roman, sugandu-l de puteri , pe el si tara Romanai si pe noi, cetatenii someri si flamanzi, pana cand ne vom prabusi de tot ajungand, atunci intr-adevar da, la cheremul unor forte straine ! caci, situatia financiara a statului roman, a tarii Romania ,si a cetatenilor pe ansamblul lor e intr-adevar, asa cum bine spunea dl. Johannis =primul politician care a spus asta clar si public - o problema de securitate nationala. intr-o societate de tip bananier , cu 20.000 de politicieni si functionari furaciosi si restul populatiei muritoare de foame sau emigrata i nvest pentru auto-salvare, declinul e oricand posibil si nevazatorii pot fi oricand profund nedreptatiti si furati, dupa cum se vede. Iar Ei, unsurosii, burtosi, imoralii si madonele ranite ale neamului din parlament si alte locuri generatoare de supt bani, daca vor vedea ca se impute situatia, isi vor lua banii si vor zbura catre tarile calde, lasandu-ne aici tristi, golasi, palizi, datori la banci straine cu peste 90 miliarde de euro

  raspunde comentariului
 • Ion

  24 ianuarie 2016 19:36

  Preventia in sanatate lipseste cu desavarsire.

  raspunde comentariului
 • vasile

  24 ianuarie 2016 18:24

  DNA-ule, intra pe fir si scapa-ne de medicii care falsifica documente, si de toti infractorii din primarii care dau certificate pentru ajutor social. O raie care trebuie curatată urgent.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design