1.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăSportFormula 1Ministrul de Interne a stat la sfat cu un sindicalist inculpat. Personajul...

Ministrul de Interne a stat la sfat cu un sindicalist inculpat. Personajul cercetat pentru evaziune fiscală și-a găsit loc de negociere la masa guvernului. Alt lider al unui mare sindicat a fost ignorat

Carmen Dan a avut o întâlnire cu liderii de sindicat din Poliție, cu care a discutat despre buget, salarizare și statutul polițistului. La discuții a participat și sindicalistul Iulian Surugiu, cercetat pentru evaziune fiscală. 

Ministrul de Interne, Carmen Dan, s-a întâlnit, vineri, cu reprezentanții sindicatelor din Poliție, printre care Vasile Lincu, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor „Pro Lex“, Emil Păscuț, președintele Sindicatului polițiștilor „Diamantul“, și Iulian Surugiu, liderul Sindicatului Național al Agenților de Poliție.

Ministrul și sindicaliștii au discutat despre mărirea salariilor polițiștilor, despre plata orelor suplimentare pe care agenții le prestează în mod constant, din cauza deficitului de personal, și despre statutul polițistului.

Până aici, nimic deosebit. Problema, însă, este că ministrul de Interne se sfătuiește în probleme legate de legislație și de modul cum sunt împărțiți banii în sistem cu o persoană cercetată penal pentru evaziune fiscală, Iulian Surugiu, care și demisionase din funcția de președinte al Sindicatului Agenților de Poliție imediat după ce a fost acuzat și plasat în arest la domiciliu.

Prejudiciu de 8 milioane de lei

În iunie 2016, Iulian Surugiu a fost reținut și, ulterior, arestat la domiciliu, după ce a fost acuzat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, alături de alte 27 de persoane, într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu estimat la 8 milioane de lei.

Potrivit procurorilor, „în perioada 2009-2013, în contabilitatea mai multor societăţi comerciale active, având ca principale obiecte de activitate construcţii, comerţ cu materiale feroase şi comerţ îmbrăcăminte–încălţăminte, au fost înregistrate achiziţii/prestări de servicii fictive, provenind de la un număr de 10 societăţi cu comportament de tip fantomă, înfiinţate în acest sens, prejudiciul cauzat bugetului de stat fiind estimat la suma de aproximativ 8 milioane lei (echivalentul sumei de aprox. 1,8 milioane euro), reprezentând impozit pe profit şi TVA de plată“.

La scurt timp după declanșarea scandalului Iulian Surugiu a demisionat din fruntea sindicatului, subliniind totuși că dosarul este fabricat, iar el este victima unui abuz. Totuși, acesta a fost prezent la discuția cu ministrul de Interne din postura de lider de sindicat.

„E adevărat, eu am demisionat, dar acum două luni, la congresul organizat de sindicat, colegii m-au reales în lipsă. N-am putut să las oamenii de izbeliște“, a declarat Iulian Surugiu pentru „România liberă“.

Cât despre dosarul penal în care este implicat, sindicalistul spune că „își urmează cursul legal“, în acest moment neexistând nicio măsură judiciară luată împotriva sa.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, nu a răspuns solicitării noastre de a comenta întâlnirea de vineri cu sindicaliștii. Purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, ne-a transmis un e-mail cu participanții la discuții și cu subiectele abordate. Până la închiderea ediției nu a răspuns, însă, la întrebarea dacă ministrul de Interne știa că Iulian Surugiu, cu care s-a consultat în privinșa salarizării polițiștilor, are dosar penal.

O altă problemă este că, în comunicatul MAI, se precizează că a fost invitat la discuții și Florin Vîlnei, președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Poliție „Sed Lex”, al doilea ca mărime din țară. Pe de altă parte, sursele RL suțin că Vîlnei nu a fost invitat oficial la întâlnire. Cu alte cuvinte, ministrul de Interne a ignorat reprezentantul celui de-al doilea sindicat al polițiștilor din țară, preferând, în schimb, un sindicalist cu probleme penale. 

Agentul milionar

Deși este doar agent de poliție, Iulian Surugiu are o avere la care tânjesc și chestorii. Surugiu deține trei terenuri agricole în Ilfov, Pitești și Bacău, un teren intravilan și o casă de locuit în București, precum și o casă de vacanță în Bacău. Potrivit ultimei sale declarații de avere, liderul de sindicat mai deține cea-suri și bijuterii în valoare de 22.000 de euro, 100.000 de euro și peste două milioane de lei în conturi.

De asemenea, Iulian Surugiu a dat împrumut, în nume personal, 600.000 de euro, din care mai are de primit 155.000 de euro. Tot el a împrumutat sindicatul pe care-l conduce cu 45.000 de lei.  

Carmen Dan, audiată la DNA

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a fost ieri la Direcția Națională Anticorupție, pentru audierea în calitate de martor în dosarul privind OUG 13/2017.

„Am fost audiată în calitate de martor, am dat toate datele acolo. O să facă DNA comunicări prin Biroul de Presă“, a spus Carmen Dan la ieșirea din sediul insituției, unde a stat o oră și jumătate.

Săptămâna trecută s-au prezentat la DNA secretarul general al Guvernului, Mihai Busuioc, și ministrul pentru Relația cu Parlamentul, Grațiela Gavrilescu, ei fiind audiați în același dosar.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat luni că i se pare „un pic ciudată“ chemarea la DNA a unor miniştri şi secretari de stat în dosarul privind adoptarea controversatei OUG 13, abrogată ulterior.

„Eu cred că suntem un unicat în Europa, în care procuratura anchetează deciziile politice ale Guvernului. Acesta e şi motivul pentru care am sesizat şi Curtea Constituţională, pentru conflict între puterile statului“, a susținut, ieri, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

De asemenea, tot în dosarul OUG 13 au fost audiați la DNA procurorii Oana Schmidt-Hăineală și Constantin Sima, foști secretari de stat în Ministerul Justiției în momentul în care a fost întocmită ordonanța.

Mihai Polițeanu, Elena Ghioc şi Răzvan Patachi, membri ai mişcării civice Iniţiativa România, au depus, pe 25 ianuarie, la DNA, un denunţ împotriva premierului şi a ministrului Justiţiei, pe care îi acuzau de favorizarea făptuitorului .

Cele mai citite

Senatorii și deputații, convocați luni pentru alegerea președinților Camerelor: Pas decisiv înaintea formării noului Guvern

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că, imediat după finalizarea alegerilor în Parlament, va face o nominalizare pentru funcția de prim-ministru Parlamentarii României au fost convocați...

Senatorii și deputații, convocați luni pentru alegerea președinților Camerelor: Pas decisiv înaintea formării noului Guvern

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că, imediat după finalizarea alegerilor în Parlament, va face o nominalizare pentru funcția de prim-ministru Parlamentarii României au fost convocați...

Crin Antonescu va fi candidatul comun al Coaliției la prezidențiale

Crin Antonescu va fi susținut de PSD, PNL, UDMR și reprezentanții minorităților la funcția de președinte al României Crin Antonescu va fi candidatul susţinut de...
Ultima oră
Pe aceeași temă