3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSportFormula 1Ministerele-fantomă ale Guvernului Grindeanu. Executivul PSD este corigent la transparență. Numele unor...

Ministerele-fantomă ale Guvernului Grindeanu. Executivul PSD este corigent la transparență. Numele unor persoane pe care partidul le-a plasat pe funcții de secretari de stat sunt ținute la secret

Executivul funcționează fără câțiva secretari de stat. Mai mult, o parte însemnată din cei care conduc ministerele nu sunt menționați public sau au cv-urile la secret. Pentru a putea intra în posesia lor este nevoie de o cerere oficială.

Timp de două zile, „România liberă“ a ana­lizat componența și organigrama fiecărui minister din Guvernul Grin­dea­nu, accesând pagi­nile ofi­ciale de Internet. Concluzia: Executivul este corijent la capitolul transparență.

Ministerul Dezvoltării va gestiona cei mai mulți bani din buget și de aceea are o conducere extinsă. Din cei 7 secretari de stat, doar doi și-au publicat pe site-ul instituţiei experiența profesională și pe cea educațională. De asemenea, nu există informații despre doi subsecretari de stat și despre secretarul general.

„Este o chestiune care va dura două săptămâni până se va rezolva. Dacă ne trimiteți pe mail numele celor cărora doriți să le vedeți cv-ul, vom rezolva“, a fost tot ce ne-a precizat Biroul de Presă.

Ministerul de Interne stă ceva mai bine la capitolul transparență, doar un secretar de stat și un subsecretar de stat putând fi trecuți la rubrica anonimi pentru că nu și-au făcut publică nicio autocaracterizare. La Ministerul Agriculturii lipsesc datele publice legate de unul dintre cei trei secretari de stat, Dănuț Alexandru Potor.

După demisia lui Florin Iordache, Ministerul Justiției a ajuns un sat fără câini. Cel puţin pe net. La rubrica „Echipa ministrului Justiției“ nu este trecut nimeni pe site. Și totuși, după mai multe telefoane, Departamentul de comunicare ne-a precizat că există, în acest moment, un secretar de stat pe numele lui Sofia Mariana Moț. De ce nu este menționat nicăieri pe just.ro acest fapt? „Probabil pentru că avem o situație de interimat. Când va fi numit cineva titular pe post, vom avea echipa completă“, ne-a spus Departamentul de comunicare.

Abia miercuri, coaliția de guvernământ va face o propunere care va opri interimatul asigurat de ministrul Ana Birchall. Consiliul Superior al Magistraturii a decis, la începutul lunii februarie, să îi retragă pe cei doi secretari de stat din mandatul lui Iordache, Oana Schmidt-Hăineală și Constantin Sima.

Pentru Mădălin se mai adună date

La Ministerul Educației, nimeni nu știe de ce pentru doi secretari de stat nu există publice informații care să precizeze care este aria lor de competență profesională și educațională. Echipa de comunicare ne-a transmis că va întreba la cabinetele secretarilor de stat Liviu Pop și Gigel Paraschiv de ce aceștia nu și-au publicat cv-ul, deși a trecut o lună și jumătate de la numire.

„Reveniți peste două zile“, a fost sfatul primit de la Biroul de presă. Care ne-a asigurat că fostul consilier al lui Adrian Năstase, Gabriel Ispas, este secretar de stat chiar dacă numele lui nu apare în echipa de conducere a Ministerului Educției. Explicația: site-ul instituției nu a mai fost actualizat. La Ministerul Cercetării, niciunul din cei doi secretari de stat nu au fost nominalizați.

Mădălin Voicu a fost numit secretar de stat la Ministerul Culturii, deși este acuzat de trafic de influență, fals în declarații și spălare de bani. Numele și prezentarea lui nu apar pe site-ul cultura.ro pentru că “la minister încă adunăm date despre dânsul“, după cum am aflat de la biroul de presă. Dar nici măcar ministrul Ionuț Vulpescu nu și-a publicat o biografie.

La Ministerul Tineretului și Sportului există un singur secretar de stat care se ocupă de tineret. Cel care ar trebui să se ocupe de activități legate de sport nu a fost numit. De asemenea, ministerul nu are subsecretari de stat și secretar general.

Trebuie acceptul domnului ministru

La Ministerul Apelor și Pădurilor este asigurată doar poza ministrului Adriana Petcu, care nu și-a publicat şi cv-ul. Ministerul nu are doi secretari de stat, un subsecretar de stat, secretarul general și nici pe cei doi secretari generali adjuncți prinși în organigramă. Departamenul de comunicare a declarat pentru „România liberă“ că abia zilele trecute s-a terminat separarea efectivă de Ministerul Mediului (în Guvernul trecut exista un singur minister).

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, și-a trecut pe site-ul instituției pe care o conduce doar declarațiile de avere, în timp ce despre secretarii de stat Cristian Cosmin și Adrian-Marius Dobre nu poți afla niciun fel de informație. De la biroul de presă am primit confirmarea că „de regulă cv-urile ar trebui să fie pe site, dar acesta trebuie actualizat. Unii își pun cv-ul, alții nu. Trimiteți-ne o cerere să vedem ce putem face“. Nici ministrul Turismului și nici cei doi secretari de stat nu oferă vreo informație despre activitatea lor anterioară.

De la Ministerul Econo­miei am primit cel mai sincer răspuns. La întrebarea: „de ce domnul ministru Alexandru Petrescu nu are pubicată biografia?“, departamentul de presă ne-a replicat: „Sperăm, cât de curând, chiar săptămâna aceasta, să o publicăm.

Dar trebuie să luăm un BT (bun de tipar – n.n.) de la cineva“. Urmând exemplul șefului său, secretarul de stat Petru Frătean a uitat să facă public cine este și ce poate face pentru minister.    

Totul la secret

La Ministerul Sănătății, aceeași problemă: nu există nicio informație publică despre ministrul Florian Bodog și despre cei patru secretari de stat. Și o problemă bonus: vineri, nu există program cu presa.

La Ministerul Transporturilor, nu există nicio informație publică despre cei care conduc ministerul. Am găsit în cazul lui Alexandru Cuc, într-un cv publicat cu prilejul participării sale la un eveniment local, pe vremea când nu era ministru, informația potrivit căreia ar fi doctorand la Academia Română. Cum nu are publicat un cv oficial pe siteul ministerului, nu putem confirma acest aspect. Nici­unul din cei 5 secretari de stat, secretarul general și adjunctul său nu au vreo fiță biografică. Biroul de presă mă îndrumă să fac o cerere scrisă pe care să menționez că am nevoie urgentă de aceste informații.

Pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene nu există nicio informație despre conducerea acestuia. În secțiunea media nu există niciun contact. Numele ministrului pentru Fonduri Europene, Mihaela Virginia Toader, apare pe site-ul Ministerului Dezvoltării, dar fără vreo altă informație în ceea ce o privește.   

Liderul PSD vrea control total

Președintele PSD, Liviu Dragnea, are drept de viață și de moarte nu doar asupra numirilor în Guvern (la nivel de secretari și subsecretari de stat și chiar de consilieri), ci și asupra numelor celor care vor să ocupe funcții în deconcentrate (șefi la diverse instituții județene). Conform mai multor surse apropiate Executivului, consultate de către RL, în partid s-a instalat o oarecare iritare în legătură cu dorința lui Dragnea. Care, din motive evidente ce țin de timp, nu apucă nici măcar să fie informat în legătură cu CV-urile doritorilor de posturi, darămite să le mai și confirme/infirme.

Pe de altă parte, chiar când este pus la curent cu potențialii ocupanți de funcții în Guvern, Dragnea refuză numirile în aproape jumătate din cazuri, invocând diverse incompatibilități (de la unele politice la altele subiective). Nemulțumirile pesediștilor au apărut și ca urmare a faptului că mulți din candidații la funcții care sunt pe placul lui Dragnea nu au un nivel corespunzător de pregătire profesională pentru domeniile vizate. (A.M.)

De ce e nevoie de transparență

Nevoia de transparență prin publicarea cv-urilor pe site-urile ministerelor, măcar în cazul miniștrilor și a secretarilor de stat, este imperioasă şi ar trebui să fie de la sine înţeleasă. Mai ales că foarte mulţi miniştri şi secretari de stat nu au mai avut experienţe la nivel guvernamental, fiind complet necunoscuţi. Publicul trebuie să știe cine sunt persoanele plătite din bani publici cu funcții extrem de înalte în Executiv. Spre exemplu, atât Camera Deputaților dar și Senatul publică online toate cv-urile membrilor lor, dar și o serie de date de contact precum adresa de e-mail sau numerele de telefon de serviciu.

Cele mai citite

Ucrainenii nu sunt dispuși la concesii teritoriale în schimbul păcii cu Rusia

Ucrainenii se opun în continuare unor concesii teritoriale către Rusia pentru a obţine pacea, în pofida avansării trupelor ruse, pierderilor de vieţi omeneşti şi...

România la „dietă” economică: top model sau moare de inaniție

Guvernatorul Mugur Isărescu a vorbit recent despre „dieta” economică, completată cu sintagma „să strângem cureaua”. Mesajul este clar: România trebuie să-și ajusteze politicile financiare,...

Un tânăr de 22 de ani a murit marți seara după ce a pierdut controlul mașinii și a lovit o pasarelă pietonală

Un tânăr de 22 de ani a murit, marți seara, după ce a pierdut controlul mașinii în timp ce mergea pe Șoseaua București-Ploiești, iar...
Ultima oră
Pe aceeași temă