7.6 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSportFormula 1Medicii din mafia permiselor au fost condamnați. Polițiștii încă așteaptă | DEZVĂLUIRE

Medicii din mafia permiselor au fost condamnați. Polițiștii încă așteaptă | DEZVĂLUIRE

Procurorii au aplicat un tratament diferit inculpaţilor din unul dintre cele mai importante dosare de corupţie din Oltenia. Doctorii şi instructorii auto care au colaborat pentru falsificarea unor fişe medicale au fost condamnaţi definitiv. Poliţiştii sunt încă în faza de urmărire penală, după cinci ani de anchetă.

Caracatița mafiei permiselor auto din Gorj și-a întins tentaculele și a cuprins aproape toate sferele de influență din judeţ. Polițiști examinatori, medici, magistrați, șefii din Inspectoratul Poliţiei Judeţene, instructorii auto, patroni de școli auto și oameni politici s-au folosit de instituţiile statului după bunul plac, pentru a elibera sau obţine contra bani şi alte foloase permise auto.

Mita a luat cele mai „creative” forme, de la pâine, pampers, nisip, bani, brad de Crăciun, garoafe, cauciucuri, combine audio, baterii de mașini, chefuri cu șefii din Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor București și chiar, potrivit actelor din caz, cu sex.

Totuşi, cazul „Mafiei permiselor de la Gorj” a avut parte de un tratament diferit. Dacă medicii și instructorii auto care au falsificat fișe medicale au fost cercetați, judecați și condamnați de instanţele gorjene, dosarul care-i privea pe poliţiştii examinatori a fost preluat spre cercetare de DNA Craiova, care nu a finalizat cercetările nici după cinci ani de anchetă. 

Pe lângă faptul că traficul de influență din acest dosar a fost practicat la cel mai înalt nivel, ceea ce pare strigător  la cer este faptul că au ajuns  la volanul unor autoturisme persoane care nu îndepli-neau condițiile medicale, fizice, psihice și intelectuale, punând astfel în pericol viața  multor persoane, fie că vorbim de pietoni sau conducători auto.

Două permise pentru 400 de euro

Dosarul ,,Mafia permiselor auto la Gorj” a fost înregistrat în anul 2012 la Biroul Teritorial Târgu Jiu al DNA Craiova sub numărul 298/P/2012 și viza fapte de corupție comise de către lucrătorii Serviciului Public Comunitar Regim Permise Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor (SPCRPCIV) Gorj. Totul a plecat de la un anumit B.A., care se lăuda că a dat 400 euro și au obținut permisul auto atât el, cât și soția.

Medicii gorjeni și instructorii care au falsificat fișele medicale și  care făceau parte din aceeași rețea au fost cercetați de parchetele locale,  care au finalizat cercetările şi i-au trimis în judecată pe cei implicaţi, care au fost condamnați.

Cercetați în dosarul aflat la DNA Craiova  sunt cei  doi polițiști examinatori, Emil Copiluș și Nicu Cristian Stroe, dar și instructorii și administratorii unor școli auto din Târgu Jiu, Constantin Turbatu, Robert Turbatu, Ștefan Tănase, Giorgiana Stroe, Gheorghe Frățilescu, şi Vasile Frățilescu, suspecți de fapte de corupție cum ar fi trafic de influenţă, dare și luare de mită.

Tocmai pentru faptul că Emil Copiluş este ofiţer a făcut ca dosarul să fie disjuns şi preluat de către  Biroul Teritorial Târgu Jiu al DNA Cra-iova, trăgându-l astfel după el și pe celălalt polițist examinator, Nicu Stroe.

Vorbim în cazul de față de un dosar deschis în 2012, primele măsuri au fost luate de procurori în 2013, iar acum, în 2017, dosarul se află tot în cercetare, iar DNA București ne-a transmis că în momentul de față nu poate da detalii despre stadiul în care se află acest dosar care trenează suspect de mult. 

Senatorul cu influență

Pe 6 decembrie 2013 au fost efectuate descinderi la sediul SPCRPCIV Gorj, ocazie cu care s-au ridicat sume de bani și documente. Au fost reținuţi și arestaţi pentru 5 zile doi polițiști examinatori, un informatician și cinci instructori auto.  Potrivit surselor noastre, doi dintre arestați au colaborat cu procurorii și au făcut denunț. În arest, instructoarea Giorgiana Stroe ar fi făcut un denunț  împotriva lui Nicu Stroe, în care ar fi recunoscut că ar fi dat sume de bani în scopul favorizării ei, altfel nu ar fi putut rezista pe piață ca școală auto cu promovabilitate redusă.

Rata de promovare a probei practice, statistic era foarte mare la  instructorii Frățilescu Gheorghe, Frățilescu Vasile și Opruț Nicolae, față de alți instructori. 

În timpul investigării acestui dosar, au căzut pe filajele polițiștilor în timpul anchetei politicieni, magistrați și polițiști. Unul dintre numele cele mai importante implicate în caz a fost cel al lui Dian Popescu, pe atunci senator PNL de Gorj. Potrivit documentelor judiciare, în anul 2013, acesta l-ar fi sunat pe instructorul auto  Nicu Stroe și i-ar fi spus: ,, Am un asistat social, trebuie să te ocupi de el în seara asta”. 

Ulterior, instructorul auto ar fi început să dea telefoane anumitor  persoane cunoscute în oraș ca proxeneți, iar mai târziu s-a ocupat și de cazarea ,,oaspetelui” la unul dintre cele mai bune hoteluri din Târgu Jiu. Singurele indicii despre „asistatul social” erau un preot din Teleorman. 

Din anchetă a reieşit că, înainte de a ajunge în Târgu Jiu, „asistatul social” a fost oprit de polițiștii din Rovinari pentru că încălcase regulile de circulație. Atunci ar fi încercat să scape de sancțiuni tot cu ajutorul polițistului de la Permise, Nicu Stroe, însă polițistul de la Poliția Rutieră din Rovinari ar fi refuzat dialogul, i-ar fi închis telefonul și și-ar fi făcut datoria, sancționându-l pe preot pentru încălcarea legislației rutiere.

În decembrie 2012, ministrul de Interne de atunci, Radu Stroe, a făcut o vizită în Gorj și s-a cazat la Hotelul Sara din  Țicleni, hotel deținut de acelaşi senator Dian Popescu. Atunci polițistul examinator Dan Stroe, împreună cu fostul şef al Serviciului Public Comunitar, Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, comisarul Liviu Chițiba, ar fi făcut o vizită înaltului demnitar, aducând cu ei și un brad de Crăciun. Scopul vizitei era de a-l susține pe Liviu Chițiba pentru șefia IPJ Gorj, după cum a reieşit din interceptări.

Procurorii au mai stabilit că polițistul examinator Nicu Stroe ar cumpărat în martie 2013, cu banii primiți din șpagă de la Bogdan Petre, condamnat definitiv în acest caz, 200 de garoafe. Florile au ajuns la  secretara senatorului  Dian Popescu,  pentru a fi împărțite doamnelor cu ocazia zilei de 8 Martie din partea PNL Gorj, condus pe atunci de către politician.  

Investigator sub acoperire

Cei implicaţi în „mafia permiselor de la Gorj” erau conştienţi că îşi riscă libertatea intrând în această reţea, potrivit declaraţiilor de la dosar al unui investigator sub acoperite, din octombrie, 2013. „După puțin timp, Cioră Florin  m-a chemat și pe mine în biroul în care se  afla. Acolo se mai afla o persoana de sex feminin aflată în fața unui calculator,  care a fost identificată ulterior ca numindu-se Volintiru Liliana (cumnata fostului procuror adjunct de la DNA Bucureşti, Dănuţ Volintiru – n.r.). În momentul în care am intrat , Volintiru Liliana l-a întrebat pe Cioră Florin  dacă «împarte pușcăria cu ea»  și ulterior m-a reprogramat să susțin proba practică la data de 30.09.2013”, arată ofiţerul sub acoperire. 

Intervenţiile la poliţiştii examinatori se făcea prin intermediul instructorilor. „La ora 11:50, m-am întâlnit cu instructorul auto Tănase Ştefan la școala unde este profesor de educație fizică  și l-am întrebat dacă poate interveni pe lângă polițistul examinator pentru a promova proba practica a examenului. Tănase Ştefan mi-a spus că a vorbit din nou cu polițistul examinator și că depinde la cine voi fi repartizată pentru a fi examinată. Totodată mi-a spus că ar fi bine dacă aș fi repartizata la unul dintre cei trei polițiști examinatori ai prietenului lui și că acesta m-ar ajuta să promovez proba oricum ar fi”, se menţionează în mărturia ofiţerului sub acoperire.

Şpaga în acest caz a fost de 200 de euro pentru obţinerea permisului. „I-am spus că nu am euro și că îi voi da contravaloarea în lei, Tănase Ştefan a răspuns afirmativ. I-am întins acestuia suma de 900 lei  compusă din 3 bancnote de câte 100 lei și 12 bancnote de 50 lei reprezentând banii primiți în acest scop  la data de… de către procurorul de caz. La final, am mulțumit pentru sprijinul  acordat și am coborât din autoturism”, a scris, în declaraţia inclusă în dosar ofiţerul în cauză.  

PRECIZĂRI DNA. Dosarul e încă în lucru

Direcţia Naţională Anticorupţie a confirmat că dosarul din 2013 care vizează mafia permiselor din Gorj este încă la procurorii anticorupţie, dar a menţionat că în această fază nu poate oferi mai multe detalii. „Dosarul la care faceți referire se află în lucru la DNA – Serviciul teritorial Craiova, iar în acest moment alte informații nu pot fi oferite”, se arată într-un răspuns al Biroului de Presă a DNA.

POZIŢIE. Popescu: „Am plătit garoafele“

Fostul deputat Dian Popescu, condamnat definitiv pentru abuz în serviciu într-un alt dosar, a declarat că nu îşi mai aduce aminte detaliile acestui caz. „Ştiam de aceste înregistrări, mi-a spus de ele finul meu, Stroe Nicu Cristian, le-a ascultat din dosar. Iar despre înregistrarea cu «asistatul social» chiar nu îmi aduc aminte, sunt aproape patru ani de atunci. Eu vorbesc foarte mult la telefon, iar cu finul meu mai fac şi bâză (glume – n.r.). În ceea ce privește garoafele, eu l-am rugat să le cumpere şi le-am plătit, a dat pe ele 50 de lei”, a precizat Dian Popescu.

Pe de altă parte, şeful SPCRPCIV Gorj, Ştefan Țacu, a declarat că nu poate comenta nimic până la finalizarea cercetărilor şi până când nu va exista o hotărâre judecătorească definitivă. 

Magistratul din Gorj care ar fi intervenit la instructorii auto

Mădălin Călinoiu, fiul fostului președinte al Consiliului Județean Gorj, Ion Călinoiu,  a fost filat de mai multe ori pe timpul cercetărilor. Conform surselor noastre, acesta făcea vizite matinale la domiciliul polițistului examinator Nicu Stroe, înainte ca acesta din urmă să ajungă la locul unde se desfășurau probele practice. 

Instructoarea Stroe Giorgiana ar fi avut o regulă de aur, primea sumele de bani în WC–uri, conform informaţiilor judiciare. Cu o altă ocazie,  ar fi dat șpagă o mașină de nisip poliţistului examinator, care, la rândul lui,  a oferit-o unui om de afaceri deținător al unui număr important de acțiuni la mai multe entități media din Gorj, care în acea perioadă executa  lucrări de amenajare a bazei sportive de la Liceul Sportiv Târgu Jiu.  

Tot în perioada investigațiilor a fost interceptat  fostul șef de poliție  Birău Mihai, care ar fi transmis un  mesaj telefonic polițistului examinator  Emil Copiluș, cu numele celui care trebuie să treacă proba practică. 

Bogdan Petre,  apropiat al lui Nicu Stroe, a participat împreună cu acesta și șefii din cadrul Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculări a Vehiculelor București la diverse chefuri la Rânca, la aceeași vilă pe care, peste timp, socrul său, Ilie Lungu,  a vândut-o pe nimic fostului primar al Târgu Jiului și actual senator Florin Cârciumaru.

Neștiind că sunt supravegheați în 19 mai 2013, Vasile Frățilescu a organizat un chef la  Pocruia, Gorj,  în punctul „La Roata”, unde a  invitat pe Ion Frățilescu, inspector-şef adjunct al IPJ Gorj în prezent, Emil Copiluş şi Liviu Chițiba.  În dosarul aflat acum în lucru la DNA Craiova apare cel puțin  numele unui magistrat din Gorj care ar fi intervenit la instructorii auto.

Aproape 100.000 lei a cheltuit statul român cu investigațiile. În dosar sunt probe obținute cu mijloace tehnice de supraveghere audio-video, dar și investigatori sub acoperire care s-au dat drept candidați pentru a obține un permis auto.  

I-am întins acestuia suma de 900 lei,  compusă din 3 bancnote de câte 100 lei și 12 bancnote de 50 lei, reprezentând banii primiți în acest scop  la data de… de către procurorul de caz.“

OFIŢER SUB ACOPERIRE

Elev: ,,Intru la examen și nu știu de unde se aprind becurile“.
Instructor: ,,Ia bricheta și fă focul sub volan“.

DIALOG LA TELEFON, CU O ZI ÎNAINTE DE PROBA PRACTICĂ  PENTRU OBŢINEREA PERMISULUI DE CONDUCERE

Cele mai citite

Declarațiile selecționerului Edward Iordănescu înaintea amicalului România – Columbia

Înaintea partidei amicale dintre România și Columbia, care se va disputa în această seară la Madrid, selecţionerul Edward Iordănescu a afirmat că doar ridicându-şi...

Claudiu Târziu (AUR): „Aberant, un elev român este amendat pentru patriotism!”

Senatorul Claudiu Târziu, preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), se declară revoltat de cazul unui elev de liceu din...

FOTO. Schimbări de design și butoane noi. Cum ar putea arăta iPhone 16

Nici bine nu a trecut febra iPhone 15, căci Apple deja pregătește următorul model, iPhone 16. Potrivit informațiilor apărute în spațiul online, se pare...
Ultima oră
Pe aceeași temă