Călin Popescu Tăriceanu a scandalizat opinia publică la fel de mult ca premierul Victor Ponta, prin declarațiile pe care le-a făcut în apărarea acestuia din urmă, ca și prin artificiile care au dus la tergiversarea cazului Șova în Parlament. Printre altele, președintele Senatului a susținut că „imunitatea nu este un privilegiu al parlamentarilor, ci un beneficiu pentru cetățeni“ și a propus înființarea unei comisii parlamentare pentru evaluarea „democrației, a statului de drept“.
Se poate spune, însă, că intervențiile șefului Camerei superioare nu au fost întâmplătoare. Călin Popescu Tăriceanu are o relație de lung parcurs cu PSD și, întocmai ca Victor Ponta și Dan Șova, a fost protagonistul mai multor scandaluri care au vizat companiile de stat din zona energiei. Presa a relatat în numeroase rânduri că o parte din afacerile controversate au fost desfășurate cu implicarea unor membri importanți ai PSD, printre care și Dan Șova, care a obținut mai multe contracte de la stat chiar în perioada în care Tăriceanu, pe atunci liderul PNL, era prim-ministru.
CET Govora – vaca de muls a pesediștilor
Casa de avocatură a lui Dan Șova a încasat nu mai puțin de 27 milioane lei doar din contracte cu companii de stat și doar în perioada 2006-2009, a relatat Digi24, care citează un raport al ANAF. Printre societățile cu care avocatul Șova a încheiat contracte s-au numărat CET Govora – 6,4 milioane de lei, MFA Mizil – 3,6 milioane lei, Electrica SA – 2,9 milioane lei, Electrica Serv – 1,8 milioane lei, Romfilatelia – 1,6 milioane lei, Banc Post – 1,1 milioane lei.
E important de observat că din cei trei ani verificați de ANAF, în doi, 2006-2008, PSD se afla, formal, în opoziție, dar de fapt beneficia pe deplin de avantajele parteneriatului politic cu PNL. Pesediștii au primit contracte grele în schimbul susținerii lui Tăriceanu ca premier, după ruperea Alianței DA. Și nu este deloc întâmplător că multe dintre contractele lui Șova din perioada „de opoziție“ au fost cu companii din energie, întocmai ca și cele pentru care este azi anchetat alături de Victor Ponta“.
Implicarea lui Călin Popescu Tăriceanu în afaceri controversate din sectorul energetic este mai veche. Acesta se află în spatele păgubosului contract de retehnologizare a hidrocentralei Porțile de Fier I, acordat fără licitație firmei elvețiene VA Tech, în 1997. Ministerul Industriilor, prin care s-a derulat totul, era condus la acea vreme de Tăriceanu. Contractul a costat statul român peste 200 de milioane de dolari și l-a scos în evidență pe “băiatul deștept“ Bogdan Buzăianu.
Legătura dintre Călin Popescu Tăriceanu și acesta din urmă ar fi fost făcută de Radu Boroianu, actualul președinte al Institutului Cultural Român, dar și nașul și prietenul fostului liberal. Evenimentului zilei a scris în 2007 că Radu Boroianu a făcut afaceri în Elveția cu Bogdan Buzaianu și „a făcut lobby mai departe pe lângă bunul său prieten Călin Popescu-Tariceanu ca modernizarea celei mai mari hidrocentrale din România să fie făcută de firma elvețiană“.
Radu Boroianu, numit luna trecută președinte al ICR, a recunoscut acum câțiva ani că în perioada în care a fost ambasador în Elveția a sprijinit intrarea în afaceri a firmei lui Buzăianu cu statul român.
După ce puterea a fost preluată de PSD, în anul 2000, afacerea Porțile de Fier I – VA Tech – Tăriceanu a fost controlată la sânge, descoperindu-se numeroase nereguli. Noul ministru al Economiei, Dan Ioan Popescu, nu a trimis dosarul procurorilor, ci a preluat din mers relația cu VA Tech și cu Buzăianu. Astfel încât, în 2001, Ministerul Economiei a încheiat cu VA Tech, tot fără licitație, încă un contract. Obiectul: modernizarea hidrocentralei Porțile de Fier II, după cum a relatat presa centrală ulterior. Prețul a fost cu 20% mai mare decât cel cerut inițial de VA Tech – 122 milioane euro.
Contractele oneroase au fost în cele din urmă reclamate procurorilor de către Ioan Talpeș, în 2003, când acesta era consilierul președintelui Ion Iliescu pe probleme de siguranță națională. Talpeș a făcut sesizare la Parchetul General atât împotriva lui Dan Ioan Popescu cât și a lui Tăriceanu. Dosarul a fost închis, fără nici o condamnare. Traian Băsescu, în 2007, a încercat să îl readucă în atenție, însă fără rezultat.
Evenimentul zilei a mai relatat, în 2007, că drept răsplată pentru contractul bănos pe care l-a primit de la ministrul Industriilor Călin Popescu Tăriceanu, campania electorală a PNL pentru alegerile locale din 2000 a fost organizată de firma B&C Consulting a aceluiași Bogdan Buzăianu și a lui Corneliu Vișoianu, mare-maestru mason în Marea Lojă a României. „Cel care a introdus firma B&C Consulting în sânul liberalilor a fost vicepreședintele partidului de la acea vreme, Călin Popescu-Tăriceanu“, potrivit cotidianului.
Implicațiile penale care ajung la președintele Senatului
Recentul dosar anchetat de DNA privind ilegalitățile de la compania Hidro Prahova SA, în care sunt anchetați și cumnatul și prietenul cel mai bun al lui Victor Ponta, ar duce și la președintele Senatului. Gheorghe Boeru, reprezentant al SC Romair Consulting SRL, firmă care a derulat afaceri cu SC Hidro Prahova SA, era trimisul special al lui Călin Popescu Tăriceanu, acesta fiind prieten cu Adrian Semcu, cu ajutorul căruia firma omului de afaceri a câştigat proiectul din judeţul Prahova, potrivit anchetatorilor.
„Unul din oamenii-cheie din aceste firme este Dan Ioan Gheorghiu, numit în 2012 consilier onorific al premierului Ponta pe domeniul energiei. Întâmplător sau nu, Gheorghiu a devenit și mai apropiat de premierul Victor Ponta: vecin de apartament. Potrivit datelor de pe SEAP, Institutul de Studii și Proiectari Energetice SA (ISPE) a obținut nu mai puțin de 29 de contracte în doar trei ani, 2012-2015“, potrivit Hotnews.ro.
Portalul a remarcat că Laurențiu Ciurel, șeful Complexului Energetic Oltenia, care a dat, din 2012 încoace, contracte pe bandă rulantă rețelei „Romelectro – ISPE“, este și cel ce a acordat, începând cu 2007, contractele de asistență juridică lui Șova, din care ar fi fost plătit și Victor Ponta.
În 2012, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a fost audiat la Tribunalul Bucureşti, ca martor în dosarul Rompetrol, privind manipularea pieței de capital și utilizare de informaţii privilegiate. Acesta a declarat că a cumpărat acţiuni Rompetrol, dar a fost o tranzacţie „modestă, măruntă“. Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat definitiv, în 2014, în acest dosar, pe senatorul Sorin Roşca Stănescu la doi ani şi patru luni de închisoare cu executare şi pe fostul ministru Sorin Pantiş la doi ani şi opt luni de închisoare, tot cu executare.
Petrol: „Ultimul tun pentru Patriciu“
Guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu a dat pe ultima sută de metri a mandatului, în 2008, o hotărâre de guvern prin care aproba un act adiţional prin care canadienii de la Sterling Resources îşi prelungeau contractul semnat în 1992 de explorare şi producţie a petrolului şi gazelor naturale în două câmpuri din Marea Neagră, scria un an mai târziu Jurnalul Național, în articolul „Marea Neagră, la prieteni: Tăriceanu, ultimul tun pentru Dinu Patriciu“. „Documentul este semnat de fostul şef al Cancelariei premierului, Dorin Marian, la rândul său fost consilier în cadrul Rompetrol Group pe când compania era încă în proprietatea lui Patriciu. În acest răstimp, Nicolae Vidu, administrator al Rompetrol Well Services, companie la care Patriciu deţine acţiuni, este de 9 ani reprezentant legal al Sterling Resources în România“, nota cotidianul.
Răsplată: Oamenii lui Tăriceanu, la energie
Interesul lui Călin Popescu Tăriceanu față de sectorul energetic e vizibil și în actualul guvern condus de Victor Ponta. Anul trecut, premierul Victor Ponta a numit pe poziția de secretari de stat mai multe persoane susținute de noul partid al lui Călin Popescu-Tăriceanu, Partidul Liberal Reformator. Astfel, la Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri a fost pus Bogdan Nicolae Badea, iar la Ministerul Fondurilor Europene a ajuns Valeriu Olimpiu Şoneriu. Bogdan Badea a mai fost secretar de stat, la Energie, în perioada iunie 2013 – februarie 2014, iar Valeriu Olimpiu Soneriu a mai ocupat postul de secretar de stat la Ministerul Agriculturii, potrivit Ziuanews.