3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSportFormula 1DEZVĂLUIRE. Scheletul din dulapul șefului asiguratorilor din sănătate. Directorul CNAS a girat...

DEZVĂLUIRE. Scheletul din dulapul șefului asiguratorilor din sănătate. Directorul CNAS a girat o potlogărie de 30 milioane lei | EXCLUSIV

Actualul șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Radu Țibichi, a girat un conflict de interese de milioane de euro când deținea funcția de director de relații contractuale la filiala ieșeană a instituţiei.

„România liberă“ a descoperit o relaţie suspectă pentru directorul din 2011 al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) din Iaşi, medicul Iulian Şerban. Cu puţin timp înainte ca omul de afaceri Viorel Blăjuţ să deschidă un spital privat, doctorul şi-a pus gaj apartamentul pentru refinanţarea unui credit de 5 milioane de euro luat de Blăjuţ pentru construirea clădirii.

După ce spitalul a fost inaugurat, Iulian Şerban, în calitate de şef al CJAS Iaşi, a semnat un contract de decontare a serviciilor medicale oferite de unitatea medicală. În primele cinci luni de funcţionare, spitalul a încasat de la CJAS 3,3 milioane lei, ceea ce a reprezentat 95% din veniturile firmei care îl administra. Director relaţii contractuale la CJAS Iaşi era, în acel moment, actualul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Radu Ţibichi. Anul acesta, apartamentul lui Şerban a fost scos la licitaţie pentru că patronul spitalului n-a mai plătit ratele la bancă.

Şef la stat şi ajutor pentru privat

Obiectivitatea unui funcţionar public care a avut pe mână, în 2011, împărţirea în sistemul de sănătate ieşean a 239 de milioane lei poate fi pusă sub semnul întrebării.

În iulie 2011, medicul Iulian Şerban, preşedinte-director general al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Iaşi, a girat un credit cu un apartament din care deţinea 5/8, restul fiind al fiicei sale. Creditul, în valoare de 5 milioane de euro, aparţinea omului de afaceri Viorel Blăjuţ. Afaceristul spune că avea nevoie de bani pentru refinanţarea unor credite luate anterior pentru construirea unei clădiri de birouri ce a devenit ulterior Spitalul „Sf. Sava” din municipiul Iaşi. 

Investitorul a ipotecat atunci şi spitalul, precum şi locuinţele unor angajaţi sau apropiaţi. La puţin timp după contractarea creditului, omul de afaceri şi-a inaugurat spitalul, semnând imediat şi un contract de decontare a serviciilor medicale cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Iaşi, reprezentată de acelaşi Iulian Şerban.   

Şerban: „E normal să ajuţi un investitor“

S-a gândit Şerban că, dându-i mai mulţi bani lui Blăjuţ, acesta va fi un bun plătitor la bancă şi ipoteca pe apartamentul său avea şanse să fie ridicată mai devreme? „Este absurd, aşa putem interpreta orice. E normal să ajuţi un investitor care vrea să deschidă un spital privat în oraşul tău. Părerea mea este că spitalele private sunt o soluţie pentru sistemul nostru de sănătate. În privinţa contractelor, am fost verificaţi de multe ori şi nu s-a găsit niciodată ceva ilegal”, a declarat Şerban pentru „România liberă“. „Eu nu-l cunoşteam atunci pe Şerban. Am avut nevoie de nişte garanţii suplimentare pentru refinanţarea creditului. Un prieten comun a vorbit cu el şi a acceptat să-şi pună apartamentul drept ipotecă”, a spus Blăjuţ, care a negat orice ilegalitate în derularea contractului de decontare cu CJAS. „Nu comentez”, a fost reacţia actualului şef al CJAS Iaşi, Robert Dâncă. 

Țibichi, șeful CNAS: „Nu vorbesc!“

Conform datelor oficiale, firmei care administra spitalul lui Blăjuţ i s-au decontat 3,33 milioane lei în 2011, ceea ce reprezintă 95% din cei 3,51 milioane de lei raportaţi de respectiva societate drept venituri în acel an. Următorul contract de decontare semnat de cei doi prieteni, valabil pe 2012 (an la jumătatea căruia Şerban, membru PDL, a fost schimbat din funcţie) a fost de 9,7 milioane lei, nivel la care nu a mai ajuns în contractele din anii următori (8,2 milioane lei în 2013 şi 8,1 milioane lei în 2014). 

În acea perioadă, director relaţii contractuale la CJAS Iaşi era actualul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Radu Ţibichi. Acesta, practic, a girat conflictul de interese dintre Blăjuț și Șerban. „Nu ştiu, nu vorbesc prin telefon!”, a spus Țibichi pentru „România liberă“. 

Filieră de devalizare a bugetului sănătăţii la Iaşi

Tot în mandatul lui Iulian Şerban, CJAS Iaşi a ajuns în atenţia procurorilor din cauza unei reţele de devalizat bugetul instituţiei prin deconturi false. Soţia unui funcţionar din instituţie, asociată cu medici arabi, a înfiinţat o firmă care a ajuns în scurt timp în topul sumelor pe care le deconta CJAS Iaşi pentru consultaţii în diferite specialităţi. Se ajunsese ca această societate, cu un sediu obscur şi activitate necunoscută, să primească sume comparabile cu spitalele mari din Iaşi. Ancheta procurorilor nu este terminată, fiind chemaţi la audieri mii de ieşeni despre care există suspiciunea că au fost introduşi în mod fals pe listele de decontare. Prejudiciul adus CJAS Iaşi ar fi fost de mai multe sute de mii de lei.  

INCOMPATIBILITATE. Contract cu instituţia pe care a condus-o

Ulterior schimbării din funcţie, Șerban și-a făcut o firmă, Spitalis SRL, care a deschis o policlinică în comuna Ţibănești – Iași și un spital în Negrești – Vaslui. Aflat de cealaltă parte a „baricadei”, Șerban a fost sancţionat de două ori de autorităţile medicale. Un control din august 2015 al Casei Naţionale de Asigurări a stabilit că la afacerea de la Negrești trebuie să restituie 510.895,44 lei către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Vaslui din cauza completării incorecte a mai multor fișe de spitalizare de zi. Pe de altă parte, la sfârșitul anului trecut, Direcţia de Sănătate Publică Vaslui – Serviciul de Control în Sănătate Publică, a amendat firma lui Șerban, acesta contestând sancţiunea la instanţă. 

EȘEC. Investitorul privat nu a achitat creditul

În ultima perioadă, Blăjuţ, care a fost deputat între 2012 şi 2016, a avut mari probleme cu returnarea creditului, fiind executaţi silit toţi giranţii din creditul de 5 milioane de euro din 2011. Între aceştia şi bancă au loc mai multe procese, dar, în baza unor sentinţe, instituţia bancară i-a scos la licitaţie apartamentul lui Şerban, în februarie 2017, pentru suma de 352.561 lei. În ultima clipă, girantul a obţinut o sentinţă care a suspendat procedura până la clarificarea situaţiei din alt proces.

Cele mai citite

Programul marilor magazine de Crăciun și Revelion 2024

Ca în fiecare an, marile lanțuri de magazine din România adaptează programul, ținând cont de Sărbători De Crăciun, 25 decembrie, și în prima zi din...

Franța adaugă la rețea, primul reactor nuclear din ultimii 25 de ani

Reactorul sub presiune Flamanville 3 este cel mai mare din Franța, cu 1,6 gigawați și unul dintre cele mai mari din lume Franța a conectat...

Federația Ospitalității: Eliminarea voucherelor de vacanță va distruge turismul românesc

Reprezentanții a 29 de patronate din domeniul HoReCa atrag atenția că peste 1,7 milioane de persoane vor fi afectate direct Federația Patronatelor din Industria Ospitalității...
Ultima oră
Pe aceeași temă