5.2 C
București
marți, 5 noiembrie 2024
AcasăSportFormula 1UPDATE. EXCLUSIV. Un deputat cere demisia miniștrilor care au mimat donarea de...

UPDATE. EXCLUSIV. Un deputat cere demisia miniștrilor care au mimat donarea de sânge

Deputatul Tudor Ciuhodaru a cerut demisia celor patru miniștri care au mimat că au donat sânge săptămâna trecută, după ce România liberă a dezvăluit că patru demnitari din Guvernul Ponta au pretins public că au donat sânge pentru bolnavi, dar în realitate nu au făcut acest lucru.

Ministrul Sănătății anunța săptămâna trecută că în sistemul de sănătate românesc există o criză acută de sânge. A doua zi după apel, Nicolae Bănicioiu, alături de ministrul de Finanțe, Ioana Petrescu, ministrul de Externe, Titus Corlățean, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, și ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, au mers personal la CTS București, cu scopul declarat de a oferi propriul exemplu către cetățeni. Evident, nu au uitat să cheme aproape toată presa din Capitală, pentru a imortaliza momentul. Jurnaliștii au fost scoși din camera de donare după zece minute de la începerea acțiunii, după care, conform informațiilor noastre, miniștri au renunțat să mai doneze. Totuși, au ascuns acest lucru opiniei publice.

Deputatul Tudor Ciuhodaru susține că, în primul rând, potrivit reglementărilor, cei patru miniștri nu aveau voie să doneze la ora trei după amiaza. “Donarea de sânge se poate face doar la centrul regional de transfuzii sanguine din judeţul tău. Programul de prezentare la fişierul centrului: 7.00-13.00, de luni până vineri, cu excepţia sărbătorilor legale. În cazul sesiunilor de colectă mobilă, locaţiile stabilite vor fi anunţate in mass media locală sau natională”, a precizat parlamentarul.

Tudor Ciuhodaru a solicitat lămuriri legată de situația creată, mai ales că, potrivit acestuia, nici Victor Ponta nu putea dona sânge la centrul din Tulcea, așa cum a anunțat acesta public că a făcut-o. “Pentru ca premierul să poată dona la televizor nu a contat că regulamentul prevede că acest lucru este posibil doar la centrul regional de transfuzii din județul în care ai domiciliu. Solicit public clarificări din partea celor implicați pentru ca, dacă o astfel de situație se confirmă, singura soluție este demisia”, a afirmat deputatul. Potrivit parlamentarului, premierul Victor Ponta are domiciliul oficial în județul Gorj.

“Bărbaţi mai mici decât acele de perfuzie”

Un alt politician care s-a arătat indignat de acțiunea mincinoasă a miniștrilor a fost Cătălin Predoiu, prim-vicepreședinte al PDL. “Nu putem decât să notăm că ipocrizia cabinetului Dr. Ponta este de-a dreptul cinică. "Bărbaţii" aceştia politici sunt mai mici decât acele de perfuzie de care s-au speriat”, i-a ironizat acesta pe demnitarii Guvernului Ponta.

Ce spune Ioana Petrescu

Pe de altă parte, ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, ne-a transmis printr-un comunicat că nu ar fi ştiut să fie vreo problemă la Centrul de Transfuzii din București. “Ministrului Ioana-Maria Petrescu nu i-a fost semnalată de către personalul medical vreo problemă cu privire la donare”, a precizat Biroul de presă al ministerului. 

***

Campania de donare de sânge de săptămâna trecută, la care au participat patru demnitari din Guvernul Ponta, a fost, în realitate, doar un exerciţiu de imagine publică. Surse bine informate spun că de fapt miniştrii nu au donat sânge. Mai mult chiar, directorul Institutului de Transfuzii Sanguine a recunoscut că a încălcat regulamentul pentru ca momentul mediatic să aibă loc.

O inițiativă pozitivă a ministrului Sănătății, de a încuraja pe români să doneze sânge, s-a transfomat într-un simplu spectacol electoral. Deși patru dintre membrii Guvernului Ponta au susținut în fața presei, săptămâna trecută, că au donat la rândul lor sânge pentru a da un exemplu personal, surse de încredere susțin că în realitate nici unul dintre demnitari nu ar fi făcut acest lucru până la capăt.

Miniștrii s-ar fi așezat pe paturile Centrului de Transfuzie Sanguină (CTS) București, pentru ca presa să-i fotografieze și filmeze, apoi, după ce jurnaliștii au fost scoși din camera de donare, donarea ar fi fost oprită. Conducerea centrului din București, unde a avut loc tot acest show electoral, confirmă cu jumătate de gură informațiile surselor noastre.

Cinci demnitari la raport

Ministrul Sănătății anunța săptămâna trecută că în sistemul de sănătate românesc există o criză acută de sânge. “În lunile de vară, în perioada concediilor şi a muncilor agricole, ne confruntăm cu scăderi ale colectei de sânge, la centrele de transfuzii prezentându-se cu 20-25% mai puțini donatori față de media obișnuită. Pe de altă parte, există o cerere mai mare din cauza numeroaselor accidente rutiere sau a operaţiilor planificate. Ca urmare, se creează un dezechilibru între cerere şi cantităţile disponibile”, declara Nicolae Bănicioiu, care făcea în același timp un apel către români să se prezinte în număr cât mai mare la centrele de trasfuzie sanguină din țară.

A doua zi după apel, ministrul Sănătății, alături de ministrul de Finanțe, Ioana Petrescu, ministrul de Externe, Titus Corlățean, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, și ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, au mers personal la CTS București, cu scopul declarat de a oferi propriul exemplu către cetățeni. Evident, nu au uitat să cheme aproape toată presa din Capitală, pentru a imortaliza momentul.

Eugen Teodorovici a fost respins de la donare pe motiv că se află sub tratament cu antibiotice. Ceilalți miniștri s-au lăudat în schimb cu gestul lor, iar presa a prezentat câteva fotografii din timpul acțiunii.

Ministrul Sănătății nu comentează

În realitate însă, potrivit unor surse de încredere, nici unul dintre cei patru miniștri care s-au pozat pe patul special de la CTS București nu ar fi dus procesul de donare până la final. „Ministrul Bănicioiu a fost și el respins, pentru o problemă de sănătate, iar de la ceilalți nu s-a recoltat suficient sânge pentru a fi folosit“, au menționat sursele noastre.

Prin urmare, pungile cu lichid obținute de la restul de trei demnitari ar fi fost declarate rebuturi.

Toți cei patru miniștri au ascuns situația atunci când, după ce au ieșit din camera de donare, au discutat din nou cu presa. Mai mult, contactat de „România liberă“ la aproape o săptămână de la acel moment, ministrul Sănătății a refuzat să comenteze informațiile. “Întrebați-i pe cei de la Centrul de Transfuzii”, a fost singura declarație a lui Nicolae Bănicioiu.

Ieri, ministrul de Externe, Titus Corlățean, s-a arătat indignat de acuzație. “Am traversat toată procedura prealabilă, mi s-a luat sânge pentru grupa sanguină, pentru glicemie, apoi mi-a fost băgat acul, un proces destul de dureros, și mi s-a luat sânge. Eu am mers până la capăt”, ne-a declarat demnitarul. Titus Corlățean a precizat că nu avea rost să se ducă până la Centrul de Transfuzii București doar pentru spectacol, dar nu știe ce au făcut colegii săi din guvern. “Dacă eu m-am dus acolo, nu m-am dus să pierd vremea pentru fotografii. Ceilalți colegi erau și ei întinși pe paturi, dar nu știu ce au făcut”, a afirmat ministrul de Externe.

Miniștrii au încălcat regulamentul

Directoarea Centrului de Transfuzii Sanguine București, dr. Doina Goșa, a confirmat, pentru „România liberă“, că într-adevăr unul dintre miniștri nu a mers până la capăt cu donarea, iar ceilalți trei au donat doar cantități care nu pot fi folosite în spitale.

„Fetele i-au scos acul unui ministru pentru că le-a fost teamă că va leșina. S-a simțit rău. În rest, unul a donat 320 de militri, iar la ceilalți nu știu pe de rost cantitățile acum“, a menționat directoarea, care nu a dat mai multe detalii.

O pungă întreagă de sânge, care să poată fi utilizată în sala de operație, trebuie să aibă 450 de mililitri. Sub 300 de mililitri, sângele nu poate fi folosit pentru transfuzii.

Diana Goșa a precizat că acțiunea de încurajare a românilor a fost necesară, deoarece numărul de donatori de sânge a scăzut la jumătate după scandalul de corupție de la Centrul de Transfuzii din Slobozia, acolo unde directorul a fost arestat preventiv pentru că împreună cu alți angajați vindea pungile de sânge.

În fine, deși a negat vehement informațiile surselor noastre, directorul Institutului Național de Transfuzie Sanguină (INTS), dr. Andrei Rosin, prezent la acțiun, a recunoscut, fără să vrea, că angajații CTS București au încălcat regulamentul instituției doar pentru a permite ca acest moment electoral să aibă loc. Astfel, potrivit declarațiilor directorului INTS, în mod normal nici o persoană nu poate dona sânge după-amiaza.

“După donare, miniștrii erau destul de verzi la față, pentru că veniseră foarte târziu. Nu se donează la ora trei după amiaza. Programul de donare nu e degeaba de la ora 7 dimineața, corpul are un anumit bioritm și dacă ne batem joc de el, dăm de dracu”, a explicat, la șase zile de la eveniment, Andrei Rosin. Managerul a precizat că a avut chiar o discuție în contradictoriu pe această temă cu membrii guvernului prezenți la Centrul din București.

Pe de altă parte, Andrei Rosin a afirmat că demnitarilor le-a fost recoltată o eprubetă în plus, față de cele obligatorii, pentru un set de analize “cadou”. “În timpul donării, le-am recoltat câte o eprubetă de sânge în plus, să le facem și niște analize plătite de Casă (de Sănătate – n.r.), cadou”, a declarat directorul Institutului Național de Transfuzie Sanguină.

În fine, doctorul a confirmat că de la un punct încolo toată presa a fost scoasă din sala de donare unde se aflau cei patru demnitari. “După zece minute de filmare, pentru că nu mai era aer cu atâta presă acolo, am rugat cameramanii să iasă. Îmi leșinau cinci miniștri deodată”, a menționat Andrei Rosin.

Ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, și cel al Justiției, Robert Cazanciuc, nu au putut fi contactați.

Electoral. Ponta a donat la Tulcea

Premierul Victor Ponta a participat la rândul său la acțiunea de încurajare a românilor să doneze sânge, dar a făcut acest lucru la centrul de transfuzie sanguină din Tulcea. “E nevoie (de sânge – n.r.) în toată țara și, cu siguranță, campania de conștientizare este extrem de necesară. Poate chiar mai necesară decât cea cu gheața turnată în cap, deși și aceea are un scop extrem de nobil: de a strânge, de asemenea, fonduri pentru afecțiuni de grave”, a declarat Victor Ponta. Premierul a precizat că orice fel de asemenea campanii sunt foarte bune și “prin exemplul propriu și prin solicitările pe care le facem, e important să se transmită acest mesaj către toată lumea”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă