DECALAJ MAJOR: Pensionarii din Poliție, mult peste cei din Armată. Veteranii de război primesc pensii și de trei ori mai mici decât foștii polițiști

de Mihai Duță, Petru Zoltan , 11 august 2017 - stire actualizata la ora 16:11, 11 august 2017
DECALAJ MAJOR: Pensionarii din Poliție, mult peste cei din Armată. Veteranii de război primesc pensii și de trei ori mai mici decât foștii polițiști

Sumele enorme pe care le încasează la pensie polițiștii au provocat o adevărată revoltă față de pensiile militare. Cu toate acestea, sumele pe care le primesc foștii șefi ai Armatei și veteranii de război sunt chiar și de trei ori mai mici decât cele pe care le primesc foștii polițiști.

Cazul chestorului Cornel Ciocoiu, care a ieșit la pensie din funcția de secretar de stat la M.A.I. cu suma de 13.700 de lei și apoi a fost din nou angajat cu un salariu de 8.187 lei a atras atenția din nou asupra inechităților sistemului pensiilor speciale.

Este foarte greu de explicat cum un fost șef de stat major al Armatei primește o pensie de 6.100 de lei, iar un chestor de poliție sare ușor de 10.000 de lei.

Chiar și în cadrul Armatei, cea mai mare pensie, de 31.727 lei pe lună, o primește un magistrat militar și nu un ofițer de carieră.

„În luna aprilie a anului curent (2017 – n.r.), la nivelul Casei de pensii sectoriale a Ministerului Apărării Naţionale, cuantumul net al celei mai mari pensii de militar este de 12.741 lei,” a precizat Biroul de Presă al Armatei la solicitarea RL.

În comparație, chestorul Petre Tobă de la Ministerul de Interne are o pensie lunară de aproximativ 18.000 de lei.Discrepanța este mult mai mare în cazul militarilor pensionați înainte de 2009. Sunt foarte multe cazuri în care un subofițer pensionat anul acesta primește o pensie cu peste 1.000 de lei mai mare decât ofițerul în subordinea căruia a lucrat, dar care s-a pensionat până în 2009. Prăpastia s-a adâncit după 2015, atunci când fostul premier Victor Ponta împreună cu vicepremierul Gabriel Oprea au inițiat legea pensiilor militare, un act normativ susținut și votat de toate partidele parlamentare. Ca urmare a acestei legi, generalul Ilie Botoș, unul dintre preferații lui Gabriel Oprea, s-a pensionat cu 24.000 de lei, cu 7000 de lei mai mult decât ultimul salariu.

Veteranii de război, mult sub chestorii de birou

În timp ce generalii de carton iau pensii de zeci de mi de lei, foștii veterani primesc pensii incomparabil mai mici.

Generalul-locotenent de aviație cu trei stele, Gheorghe Constantin(96 de ani), a participat la 271 de misiuni de luptă în Al Doilea Război Mondial. După război, a fost primul comandant al Aeroportului „Mihail Kogălnicea-nu“. S-a pensionat în 1951 și primește lunar 4.500 de lei.

Generalul de aviaţie Ion Dobran are 98 de ani și -participat la 340 de misiuni de luptă. A fost doborât de trei ori și a fost decorat. Acum primește lunar 6.000 de lei care reprezintă venituri din pensie și indemnizația de veteran, conform adevarul.ro.

Generalul Constantin Degeratu: -Trebuie proclamată starea de urgență

Fostul șef al Statului Major General al Armatei susține că securitatea națională este afectată grav de pensionările anticipate.

„Acum, nu mai e de făcut decât atât: proclamarea stării de urgenţă în domeniul securităţii naţionale, aşa cum a făcut Franţa când s-a confruntat cu terorismul . E o stare de urgenţă, nu mai e o stare de normalitate. Pentru că pericolul acţiunii militare străine e aici. Este şi în interior – deja inamicul e în interior şi trebuia descoperit până acum. Trebuie proclamată starea de urgenţă şi făcut ceea ce trebuie într-o stare de urgenţă. Care este situaţia Marilor Comandamente la ora actuală 30-40-50 la sută fără personal de înaltă calificare – generali, colonei şi locotenenţi-colonei.”, a declarat generalul Constantin Degeratu pentru B1.

El a mai explicat că problema pensionărilor anticipate a apărut în 1998 ca o măsură necesară pentru reducerea efectivelor Armatei de la 219.000 la 112.000.

„Atunci era nevoie. Am făcut atunci acea Ordonan-ţă cu asistenţă britanică. Era pe un program de 5 ani, 1998-2003, pensionare anticipată condiţionată de achitarea unor plăţi compensatorii. Dar se referea numai la Armată, numai la perioada reducerii efectivelor şi nu avea nimic nici cu viitorul – din 2003 trebuia să încea-pă înzestrarea Armatei, a noilor structuri ale Armatei – nici cu Ministerul de Interne, care nu-şi reducea efectivele, nici cu SRI, care nu-şi reducea efectivele. Din nefericire, o dată s-a prelungit după 2003 (deci, după atingerea cifrei; s-a mers mult mai jos decât 112.000, s-a mers la 85.000), s-a prelungit şi s-a extins la întregul sistem, fără o justificare obiectivă. Reducerea efectivelor şi pensionarea anticipată aveau atunci o justificare obiectivă – nu aruncăm oameni în stradă, Armata îi ia de la şcoala militară și îi duce până la cimitir, asta e regula oricărei armate din lume. Deci, s-a justificat atunci, mai departe nu s-a mai justificat niciodată decât din alte motive, din alte scopuri, poate politice, poate de altă natură.”, a explicat generalul.

SITUAȚIE. MApN, peste 4.000 de ofițeri în rezervă

Până în aprilie 2017, la nivelul Ministerului Apărării Naționale s-au pensionat 3.879 de cadre militare. Cei mai mulți s-au pensionat din structura centrală a Ministerului Apărării și a structurilor subordonate. Conform informațiilor furnizate de Biroul de Presă al Armatei, din structura centrală a ministerului s-au pensionat 1.413 cadre militare, 1.230 de la Statul Major al Forțelor Terestre, 543 de la Forțele Aeriene, 307 de la Forțele Navale, 300 de la Comandamentul Logistic și 86 de la Comandamentul comunicațiilor și informaticii. În ultimele patru luni, alte câteva sute de militari și-au depus dosarele de pensionare.

SITUAȚIE. Ministerul de Interne, peste 11.000 de pensionari

Din ianuarie 2016 până în aprilie a.c., s-au pensionat nu mai puțin de 11.467 de persoane. Numai de la Poliția Capi-talei au ieșit la pensie peste 600 de polițiști. De la „Doi și-un sfert” s-au pensionat alți 600 de ofițeri, majoritatea încă tineri, cu vârste cuprinse între 40 și 45 de ani. De exemplu, un șef serviciu de la Direcția Generală de Protecție Internă a ieșit la pensie cu aproximativ 7 - 8.000 lei, după 20 de ani de muncă. De la Direcția Generală Management Resurse Umane a Ministerului de Interne s-au pensionat alți 570 de ofițeri. Din structura centrală a Poliției Române s-au pensionat 420 de ofițeri, iar alte câteva mii de polițiștii au ieșit la pensie la nivel național.

Comentarii

 • Ion

  11 august 2017 20:05

  politia e in actiune iar armata vegheaza.

  raspunde comentariului
 • Lacuna

  11 august 2017 16:53

  Oricum, nici unul, nici altii nu merita pensii speciale, nesimtit de mari. Toti cei care lucreaza din greu la patroni, pt salarii de mizerie, cotizeaza la greu si sustin tot statul mafiot in spinare. Inclusiv pe cei din Parlament si fortele de opresiune ale statului servicii, militie, armata, justitie etc. Pensiile lor n-ar trebui sa fie cu 10-15 la suta mai mari, decat ale unui muncitor, profesor, medic, etc. Romania, tara de 2 bani, pe deplin meritata de nerozii care o tolereaza.

  raspunde comentariului
  • Veteran

   11 august 2017 17:24

   toti sunt niste smpli fonctionari baashinosi ce nu merita nimic special, singurii care intr-adevar merita ceva sunt VETERANII din primul si al doilea razboi mondial, dar nici ei nu mai sunt in viata caci i-au bagat comunistii la Jilava, Pitesti sau Aiud cand au infiintat diviziile T. Vladimirescu dupa model bolsevic. Din 1948 si pana acum nu a mai rasarit nici un erou sau veteran, caci toti erau niste borfasi si hoti de alimente din popota, obezi intr-un asa hal ca nici nu se mai puteau misca de grasi ce erau, la fel si militienii care de-abia mai incapeau in uniforme de putori ce sunt da' la intins mana sunt primii in nesimtirea lor. Merita bagati toti sa faca sapun de rufe sau cheia de joasa calitate.

   raspunde comentariului
 • Irimia Georgica

  11 august 2017 13:18

  Vad ca cei din M.Ap.N. si Guvern prin Proiectul de modificare a Legii pensiilor militare 2232015 au uitat iar de fostii militari angajati trecuti in rezerva la varsta de 40 de ani conf.leg.3842006.art.45, din motive neimputabile lor, care nu pot beneficia de scaderea grupei de munca din varsta standard de pensionare conf.Lg.2232015.art.21, cu toate ca au realizat vechimea minima in specialitate de 15 ani care se cere in legea pensiilor militare Leg.2232015.art16 si de ce oare sunt bagati la art.19 la fel cu cei cu o vechime in specealitate de doar 10 ani care, normal, neavand vechimea in specealitate de 15 ani nu pot beneficia altfel. O sa spuneti ca nu am realizat vechimea efectiva de 25 de ani la data trecerii in rezerva asa cum prevede legea, de aceea stau si ma intreb ce rost mai are vechimea in specealitate si de ce noua nu ni se adauga la vechimea efectiva cumulata conf.art.25.din Leg2232015 vechimea realizata anterior armatei tinand cont ca am venit in armata prin transfer la fel ca la cei in activitate, si vechimea realizata ulterior armatei cum ar fi somajul de la trecerea in rezerva, vechimea realizata ulterior armatei asa cum li s-a adaugat cadrelor militare care dupa trecerea in rezerva au putut cumula la vechimea efectiva vechimea realizata in viata civila pana la intrarea in vigoare a Lg.2232015. De ce lor se poate si noua nu, tinand cont ca am fost dati afara din sistem dupa 19 ani de armata fiind participanti in teatre de operatii externe ca Afganistan si Irak, avand la trecerea in rezerva, majoritatea dintre noi, o vechime efectiva de 23 ani actualmente 31 ani vechime cumulata ? si nici nu am beneficiat de ordonante asa cum au beneficiat cadrele militare inclusiv pana in 2010 si nici de salarii compensatorii, pensie anticipata, pensie anticipata partial asa cum beneficiaza cei in activitate conform Lg.2232015. Eu cred ca am fost discriminati din toate punctele de vedere, tinand cont de CONSTITUTIA ROMANIEI.art.16.alin.1 si 2 1 Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari. 2 Nimeni nu este mai presus de lege. Cu toate acestea cei din MApN sunt indiferenti la aceasta situatie, fara sa tina cont macar de art 2.lit.a,b si f din legea 2232015. "Principiile de baza ale sistemului pensiilor militare de stat sunt urmatoarele a principiul unicitatii, potrivit caruia statul organizeaza si garanteaza sistemul de pensii militare de stat bazat pe aceleasi norme de drept, pentru toti participantii la acesta b principiul egalitatii, prin care se asigura tuturor participantilor la sistemul de pensii militare de stat un tratament nediscriminatoriu intre persoane aflate in aceeasi situatie juridica, in ceea ce priveste drepturile si obligatiile prevazute de lege f principiul recunostintei fata de loialitatea, sacrificiile si privatiunile suferite de militari, politisti si functionari publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare si familiile acestora pe timpul carierei". Se acorda in continuare un tratament discriminatoriu fostilor militari angajati, trecuti in rezerva la varsta de 40 de ani din motive neimputabile lor conf.Leg.3842006.art.45, fata de cei in activitate. cu privire la pensiile militare Leg.2232015.art.21, in care la vechimi egale in armata si in viata civila cei in activitate beneficiaza de scaderea grupei de munca, iar cei in rezerva NU. Ar trebui sa se respecte macar art.2.lit.b din Leg.2232015, la care cei din MApN vad ca nici acum prin proiectul de modificare a legii pensiilor militare nu au venit si cu reglementari in acest sens. De aceea va rog respectuos sa faceti public aceasta situatie de DISCRIMINARE. Va multumesc anticipat!

  raspunde comentariului
 • Gigi

  11 august 2017 11:57

  Solutia MODIFICAREA BAZEI DE CALCUL. Apoi, recalcularea tuturor pensiilor. Daca se aplica principiul dreptului castigat, cei cu pensii foarte mari stau pe loc mai multi ani......Corelarea cu salariile activilor trebuie refacuta,insa odata cu RENUTAREA LA INDEXARI - nu se poate si una si alta ! De fapt, legea 164 prevedea doar corelarea fara indexari Asa este CORECT ! OARE VEDE CINEVA.............daca se doreste....

  raspunde comentariului
 • Gigi

  11 august 2017 11:41

  Nu stiu daca va auta cu ceva sau nu, insa o explicatie exista intodeauna. Diferentele acestea se "justifica" prin modificarea Bazei de Calcul a pensiei militare. Fosta lege 1642001 avea o baza de calcul alcatuita din elemente cu caracter permanent. Nu existau in baza de calcul sporuri temporare, unele cu caracter subiecti, cum este acest spor pt lucrari exceptie !!! spor care nu se aplica acum 10 ani. Mai mult, au fost introduse in baza de calcul si sporuri permanente care au fost aplicate dupa 2006, cum este sporul de informatii clasificate. Ei bine, aceste sporuri nu se aplica celor care nu le aveau la momentul pensionarii !!! nu asa stau lucrurile la magistrati, pe buna dreptate, carora orice spor permanent introdus ulterior le este aplicat la pensia actualizata, astfel incat sa li se asigure un nivel de trai recent. Asda se explica de ce un fost sef de stat major are o pensie mai mica decat un subofiter de politie pensionat in 2017 !!!

  raspunde comentariului
 • Mmpr Stan l Stefan

  11 august 2017 6:20

  Am fost pensionat in anul 2012 .Stiu si cred ca este corect din data 01 Iulie 2010 pana in prezent nici un cadru Militar pensionat nu a primit conform legii 801995 cu modificările ulterioare Indemnizația de iesire la Pensie. Aceasta constand in 10.15.20.solde lunare functie de anii de activitate in armata20.25.30ani . In aceasta situatie va rugam sa luati măsuri de depunere in drepturi.Va anunt pe aceasta cale ca majoritatea celor in cauza au intentat proces ministerului apărării. Am onoarea,si daca se poate un raspuns de la avocatul poporului si de la factorii responsabil de aceasta anomalie,inechitate,discriminare.

  raspunde comentariului
 • goe

  10 august 2017 19:27

  Fostii politisti ? Nu. Fostii militieni, promovati de Iliescu , primesc cele mai mari pensii.

  raspunde comentariului
 • Lucas

  10 august 2017 18:16
 • Florian Jipa

  09 august 2017 22:11

  Foarte bun si foarte documentat articolul.Multumesc autorului.Semneaza un maistru militar trecut in rezerva in anul 2006, cu ordonanta de urgenta ptr armata romana, care intrase in Nato si se desfiintau foarte multe posturi functii militare .Cu parere de rau spun ca singura restructuare a fost doar in Armata .

  raspunde comentariului
 • raul

  09 august 2017 19:46

  Dupa ce-ati ***** armata acum faceti diferente ,MAPN ,MAI ,SRI!Ati mancat pensii militare ,prostimea a inteles armata!PACAT ,ziaristi de doi lei!

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design