Unul dintre cele mai celebre dosare penale din Constanța bate pasul pe loc. Este vorba despre dosarul „Retrocedărilor“, în care sunt acuzate 37 de persoane, printre care se numără primarul Radu Mazăre și președintele Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu. Urmărirea penală în dosar a început în decembrie 2005, iar peste trei ani, în 25 octombrie 2008, cei 37 au fost trimiși în judecată. Dosarul a ajuns la termenul cu numărul 62 (s-a întâmplat luni la Curtea de Apel București), dar este departe de un verdict.
Potrivit unor surse judiciare, va mai dura cel puțin un an până la un astfel de moment. Motivul? Inculpații au contestat modul în care s-a calculat prejudiciul. Precizăm că, potrivit experților DNA, acesta s-ar ridica la aproximativ 114 milioane de euro, din care 77,77 milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro în dauna municipiului Constanţa. Cererea avocaților a fost aprobată și de atunci a început epopeea rapoartelor de expertiză.
Apărătorii au cerut o expertiză geologică, pentru a demonstra calitatea terenurilor vizate în dosar. Așa se va ști gradul de umiditate al terenurilor, de exemplu, și, implicit, dacă pe aceste terenuri se puteau construi clădiri cu mai multe etaje sau numai case. Procurorul DNA s-a opus, dar instanța a decis că este nevoie. Problema care va face să treneze dosarul este că în România există o singură persoană care poate face acest lucru, un profesor universitar din Iași. Procedura este complicată și presupune foraje în mai multe locuri din Mamaia și Constanța, la adâncime de zeci de metri, deci sunt necesare echipamente speciale. La un termen de la finalul anului trecut al dosarului, Radu Mazăre a declarat instanței că au existat verificări de acest tip făcute la cererea unor instituţii din Constanţa din cauza surpărilor de teren și a spus că va depune rapoartele la dosar. Următorul termen a fost fixat pentru 17 februarie.
Cine este judecat
În acest dosar, alături de Radu Mazăre și Nicuşor Daniel Constantinescu, mai sunt judecați Constantin Racu – fost director al Direcţiei Administraţie Publică, Daniela Ramona Dospinescu – directorul Direcţiei Patrimoniu, Ion Marica – directorul Direcţiei Tehnic Investiţii, Dan Miron – fost consilier municipal, Cristian Tălpău şi Nora Alina Chircă – consilieri juridici, precum şi Bogdan Ghiţulescu – fost consilier juridic. De asemenea, au fost trimişi în judecată Andrei Sozanski, Graţiela Rusu, Gabriela Radu, Claudia Cealera, funcţionari din Primăria Constanţa, precum şi Luminiţa Călătoru şi Silvia Stanciu – funcţionare în cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa, precum şi mandatari, moştenitori ai persoanelor îndreptăţite – Elena Ştefănescu şi Laura Mariana Leşe -, cesionarii cumpărători de drepturi succesorale şi interpuşii cumpărători de terenuri. Cele 37 de persoane sunt acuzate că au încălcat Legea 10/2001 privind persoanele îndreptăţite la restituire, termenul de depunere a cererilor, indisponibilizarea bunurilor restituibile în natură, competenţa de soluţionare a cererilor de restituire, întinderea suprafeţei revendicate. „Avantajele patrimoniale dobândite ilegal se regăsesc în proprietatea inculpaţilor sau a firmelor controlate de aceştia, după cum urmează: Mazăre Radu Ştefan (prin firmele Nisipuri SA), mama şi fratele acestuia (prin firma APV Media Turism), Giurgiucanu Georgică, Săvulescu Emil Dragoş, Borcea Cristian, Ionescu Valentin George (prin firma Habitat şi Ambient SA), Camboianu Mihai, Popa Basarab (prin firmele Pomacost SA şi Aqualand SA), Sandu Bogdan Gabriel (prin firma Holland Development Group SA), Ceacîreanu Mihai Sergiu (ca persoană fizică şi prin firma sa New Home Construct SA), Şerban Alexandru Octavian, Barbu Paraschiva, Puşcaşi Marius şi Puşcaşi Carmen“», preciza DNA.