De ce plătește România mai mulți bani pentru un refugiat?

de Mona Scărişoreanu , 08 martie 2016 - stire actualizata la ora 00:16, 08 martie 2016
De ce plătește România mai mulți bani pentru un refugiat?

Sosirea migranţilor în Europa a stârnit, pe de o parte, reacţii de sprijin pentru cei ce au fost nevoiţi să-şi părăsească ţara, iar pe de altă parte de respingere. S-a pus astfel problema că cetăţenii comunitari ar fi dezavantajaţi şi că aceştia plătesc taxe şi impozite, în vreme de refugiaţii primesc gratuit serviciile achitate de la buget.

Statul român a plătit, în 2015, 540 de lei pe lună fiecărui refugiat şi doar 234 de lei persoanelor cu handicap grav, potrivit datelor Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice. „Ambele sume sunt plătite de la bugetul României din impozitele plătite de cetăţeni. Sigur, românul este neîndreptăţit. Însă amândoi vor muri de foame cu banii aştia. În plus, refugiaţii au asigurată cazarea, iar persoanele cu handicap nu”, a declarat, pentru România liberă, consultantul fiscal Adrian Benţa.

De ce există o difenţă între sumele pe care statul le alocă refugiaţilor comparativ cu cele destinate cetăţenilor români cu dizabilităţi? „În conformitate cu prevederile Legii nr.448/2006, persoana încadrată în grad grav de handicap, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri, beneficiază, pe toată durata handicapului, de indemnizație lunară în cuantum de 234 lei, buget complementar în cuantum de 106 lei şi asistent personal sau indemnizaţie lunară în cuantum egal cu salariul net al asistentului social debutant cu studii medii”, se arată în răspunsul primit de la Ministerul Muncii, la solicitarea ziarului România liberă. De asemenea, persoana încadrată în grad grav de handicap beneficiază și de alte facilități prevăzute de lege, ca de exemplu scutire la plata chiriei, transport, plata dobânzii la creditele pentru achiziționarea unui automobile sau adaptarea/amenajarea locuinței în raport cu nevoile specifice. În ceea ce priveşte persoanele cu statut de refugiat, reprezentanţii Ministerului Muncii explic faptul că, Legea nr.122/2006 prevede acordarea unui ajutor lunar, pe o perioadă de maximum 9 luni, în valoare de 540 lei, destinat acoperirii nevoilor zilnice de viață, în condițiile în care aceste persoane sunt lipsite de alte mijloace de trai.

Fonduri europene pentru migranţi

Dar, în afara baniilor prevăzuţi în bugetul de stat, UE alocă sume importante pentru statele membre care urmează să preia din valul de migranţi ce a luat cu asalt Europa. Astfel, ţara noastră are alocată o sumă de circa 21,9 milioane de euro prin Fondul pentru azil, migrație și integrare al UE, pentru intervalul 2014-2020, conforrm Regulamentului UE 516/2014. În cazul în care vom primi cei 1785 de refugiați, așa cum ne-am angajat, atunci pentru fiecare persoană țara noastră are alocați circa 13.000 de euro doar de la bugetul UE. În plus, România ar trebui să asigure de la buget, pentru cofinanţarea banilor europeni ce ne sunt alocaţi prin Fondul pentru azil şi migraţie, între 2,44 şi 6,1 milioane de euro pentru cheltuielile necesare preluării unei părţi a refugiaţilor. Însă, costurile se aşteaptă să fie mai mari, fără a se putea face un calcul exact. De exemplu, pentru „asigurări şi asistenţă socială centre de primire şi cazare a persoanelor cu statut de refugiat”, Inspectoratul General pentru imigrări are prevăzut în bugetul pe 2016 o sumă de circa 2,2 milioane de lei.

Pe de altă parte, Comisia Europeană a decis în luna ianuarie, acordarea unui sprijin, în valoare totală de 5,5 milioane de euro, pentru patru proiecte ce au în vedere provocările legate de starea de sănătate a migranților în statele membre cel mai afectate de criza refugiaților. Unul dintre proiecte, cu un buget de peste 0,5 milioane de euro, vizează România, ca țară de primă destinație sau tranzit, alături de alte state europene.

Comentarii

 • rodax

  08 martie 2016 10:50

  nu se pune problema inlaturarii sau nu a dictatorilor arabi.ei oricum ar fi disparut in mod natural.esentialul este ce urmeaza dupa...

  raspunde comentariului
 • Seicul de Viena

  07 martie 2016 18:05

  Sultano Anjelika a UE, trimite-i pe cei 10 milioane de miranti tuciurii pe care i-ai chemat la Koln sa-i tinem pe banii frayerilor din UE in tarile sarace Bularia si Roania, nu sa ne murdareasca noua trotorele la Viana !

  raspunde comentariului
 • Anjelika,sultana UE autoincoronata si autoimpusa

  07 martie 2016 17:55

  Dragi migranti, maika Rasia si tatuku vostru Putin va asteapta cu bratele deschise. E loc destul pt toti cei din arabia saudita, irak, siria, liban etc in Siberia si Iakutia. Iar cine mai vrea sa castige un ban in plus poate migra in Kazahstan, Kirkizstan, Uzbekistan, Turkmenistan etc, tari imense, ialamice, cu populatie foarte Putina, de langa voi si pt care nu va costa nik transportul,nici nu treceti marea Egee cu catelu si purcelu dupa voi!

  raspunde comentariului
 • Asteptam

  07 martie 2016 17:48

  Pai D.Ciolos a spus la Cluj ca Romania primeste bani de la UE pentru fiecare refugiat!?!?!?Cine minte???In contul cui intra banii de la Europa daca Primariile sunt obligate sa intretina refugiatii???Oamenii batrani de la tara NU primeste nimic de la guvern, iar musulmanii veniti in Romania primesc??????????

  raspunde comentariului
 • Gavril

  07 martie 2016 17:45

  Buna seara,Doresc sa ma abonez la newsletter.

  raspunde comentariului
 • vasile

  07 martie 2016 17:43

  Dacă românul este neîndreptățit, atunci nu poate primi cât un refugiat, care este îndreptățit

  raspunde comentariului
  • Stoian Gheorghe

   08 martie 2016 10:18

   Dle Jurja in 2016 persoanele cu handicap grav sau sever , primesc 272 leiluna. Cei veniti in"azil" pot fi primiti cu decenta, invatati romaneste si cum s-a "scris" nu sa poata cere, si sa fie pusi cei ce pot SA LUCREZE ! Cred ca nici acolo, de unde vin, nu stateau cu bratele incrucisate.Cat despre "comentariile" "seic" si "sultana"- sunt ale unora lipsiti de orice omenie ! Gh.Stoian, Alba Iulia.

   raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design