10.5 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăSportFormula 1Cum acoperă inspectorii de la Fisc corupția din Gorj

Cum acoperă inspectorii de la Fisc corupția din Gorj

Minprest Serv SA, companie al cărei acționar principal este statul român prin Complexul Energetic (CE) Oltenia și, implicit, Ministerul Energiei, este supusă unor acuzații de corupție grave. Deși există acte evidente care dovedesc faptele comise de conducerea unității, se încearcă prin toate mijloacele acoperirea neregulilor constatate.

Tot scandalul a pornit de la doi inspectori ANAF din cadrul Administrației pentru Contribuabili Mijlocii – Craiova, care au efectuat un control în urma unor sesizări. Dar, în loc să scoată la iveală neregulile pe care le-ar fi găsit, au acoperit faptele prin procesul-verbal de control.

Disponibilizări ilegale

Managerul Minprest Serv, Gabriel Giorgi, este acuzat de către Sindicatul „Lignitul“ Oltenia că a disponibilizat ilegal zeci de salariați, ca apoi instanțele de judecată să oblige compania de stat să plătească oamenilor drepturile salariale pierdute, daune morale, tichetele de masă și cheltuieli de judecată de sute de milioane de lei. Sindicatul a solicitat recuperarea sumelor de bani plătite din bugetul companiei pentru managementul defectuos și deciziile ilegale ale managerului, dovedite cu hotărâri judecătorești definitive.

În schimb, echipa de control ANAF a constatat că pagubele produse prin suspendări din funcție și concedieri ilegale sunt cheltuieli deductibile fiscal, atât timp cât reprezintă despăgubiri acordate persoanelor suspendate sau concediate abuziv, așa cum au constatat instanțele de judecată, astfel absolvindu-l pe managerul Gabriel Giorgi de orice responsabilitate pentru deciziile ilegale.

Tichetele de masă și sporul de vechime au fost introduse în nota de fundamentare a prețurilor în contractele cu Complexul Energetic Oltenia, însă salariații Minprest nu au beneficiat nici de tichete de masă și nici de spor de vechime. Astfel, prin tarifele de prestări servicii aferente contractului cu Complexul Energetic Oltenia, Minprest Serv SA a încasat contravaloarea tichetelor de masă pentru tot anul 2016, adică aproape 2,3 milioane lei, fără să acorde tichetele angajaților, prejudiciul fiind constatat de o altă echipă de control din cadrul DGRFP Craiova, în aprilie 2017.

Inginerii financiare

Sindicatul „Lignitul“, nemulțumit că CE Oltenia nu a luat măsuri, a transmis memorii către premierul Mihai Tudose, către ministrul Finanțelor, președintele ANAF și Parchetul General. De asemenea, sindicatul a reclamat faptul că cei doi inspectori ANAF din cadrul Administrației pentru Contribuabili Mijlocii – Craiova au încercat să acopere problemele de la Minprest Serv, în defavoarea statului român.

„Punctul nostru de vedere este că cei doi inspectori, DUCHI LIANA și POPESCU FELICIA, în calitatea lor de inspectori, au întocmit procesul-verbal prin înscrierea de date false, acoperind (favorizând) falsurile, fiind o situație fără precedent de săvârșire de acte de corupție. Concret, cei doi inspectori au acoperit pagubele provocate atât societății comerciale verificate, cât și bugetului de stat, favorizând producerea de prejudicii, cu încălcarea flagrantă a legislației în vigoare“, a reclamat sindicatul.

Conducerea „Lignitul“ susține că cei doi inspectori sunt părtași la ingineriile financiare făcute de Giorgi Gabriel Giorgian, directorul general al Minprest, ajutându-l să-și îndeplinească indicatorii de performanță aferenți anului 2015, stabiliți prin contractul de mandat, și să beneficieze de un bonus de 30.000 lei prevăzut în contractul de mandat pentru performanță.

Sindicatul „Lignitul“ Oltenia a mai arătat că Administrația pentru Contribuabili Mijlocii – Craiova nu le-a comunicat o copie după actul de control (așa cum este legal) din care să rezulte cum au fost soluționate sesizările.

Trei acuzații falsificate

Surprinzător, ANAF a confirmat, la solicitarea noastră, trei dintre cele șase acuzații prezentate de Sindicatul „Lignitul“ Oltenia, în condițiile în care verificarea informațiilor era încă în curs la data transmiterii solicitării. „În urma solicitării dumneavoastră, vă comunicăm că sesizarea Sindicatului «Lignitul» Oltenia a fost primită și înregistrată în Registrul unic al petițiilor al ANAF în luna august 2017 și este în curs de soluționare, conform OG nr. 27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor.

Verificarea informațiilor cuprinse în sesizarea Sindicatului «Lignitul» Oltenia este în curs. Până în acest moment, trei dintre aspectele semnalate au fost infirmate, în timp ce trei au fost confirmate. În acest sens, vor fi dispuse măsurile prevăzute de lege“, a precizat biroul de presă al ANAF.

Practic, în procesul-verbal incriminat, cei doi inspectori sunt acuzați că au înscris date false, legalizând falsurile produse de conducerea societății Minprest și actele de înșelăciune, în detrimentul angajaților, care nu au beneficiat de acest drept, și al Complexului Energetic Oltenia, de la care a încasat contravaloarea tichetelor de masă, banii fiind folosiți pentru cheltuieli necunoscute până în prezent.

Inspectorii ANAF au scris că în perioada ianuarie-iunie 2016 nu s-au mai acordat tichete de masă, cu motivarea că societatea și-a redus contractele de prestări servicii cu Complexul Energetic Oltenia și, potrivit Legii 142/1998, tichetele de masă se acordă în limita prevederilor din bugetul de venituri și cheltuieli.

Mai mult, sporul de vechime încasat de Minprest de la Complexul Energetic Oltenia, în contul angajaților, nu se regăsește în evidențele contabile ale societății și nu a fost acordat acestora. Compania de stat a cuprins în tarifele aprobate de Complexul Energetic Oltenia din anii 2015-2017 sporul de vechime aferent salariilor de bază. Pentru a acoperi această „inginerie financiară“, conducerea Minprest a scos din Contractul Colectiv de Muncă aplicabil anului 2015 sporul de vechime și l-a introdus în salariul de bază, salariul majorat cu sporul de vechime fiind utilizat la fundamentarea tarifelor și sporul de vechime fiind inclus și separat în tarif, fără să mai fie acordat angajaților.

Minprest este pepiniera PSD Gorj

Compania Minprest Serv SA este locul unde tinerii pesediști din Gorj ocupă funcții de director fără a da concurs, fiind mult mai ușor de a fi transferați apoi pe funcții publice. De exemplu, actualul deputat de Gorj, Alin Văcaru, a ajuns – din responsabil de sală de jocuri de noroc – director adjunct la Minprest, de unde a sărit pe funcția de prefect de Gorj, ca în final să fie trecut pe un loc eligibil pe listele de la alegerile parlamentare, ajungând deputat de Gorj. S-a remarcat doar prin faptul că a rupt rândurile din PSD, alăturându-se lui Victor Ponta.

Sindicatul „Lignitul“ Oltenia mai acuză că actualul deputat ar fi fost angajat în companie cu încălcarea OUG nr. 109/2011, dar și faptul că ar fi beneficiat de sporuri ce nu i se cuveneau, cum ar fi cel de gestiune, în valoare de 500 lei pe lună, conform statelor de plată.

Traseul deputatului nu diferă mult nici de cel al directorului adjunct al Minprest, Aurelian Cîrstina. Acesta a fost inițial șofer pe o mașină de distribuit marfă. A intrat în Minprest și a reușit în timp-record să treacă toate etapele carierei și să ajungă director adjunct. Cele mai mari realizări profesionale la Minprest au fost acelea de a angaja un număr foarte mare de membri ai familiei în cadrul companiei și de a posta pe Facebook fotografii și mesaje anti-liderul PSD, Liviu Dragnea.

Tot în această companie și tot pe funcție de conducere a lucrat și actualul viceprimar al municipiului Târgu Jiu, Adrian Tudor, pentru care Minprest a fost o rampă de lansare profesională în urma căreia s-a ales cu o funcție de director în CV.

Sediul companiei Minprest este locul preferat pentru întâlniri și al actualului prefect de Gorj, Ciprian Florescu, care a fost surprins de mai multe ori intrând în timpul programului, dar fără a avea vizita trecută pe agenda de lucru.

Cele mai citite

Crin Antonescu crede că procurorii ar fi trebuit să renunțe la concedii când „țara noastră a fost atacată”

Crin Antonescu i-a criticat, luni seară, pe procurorii care s-au ocupat de anchetele privind primul tur al alegerilor prezidențiale care a fost anulat. El...

Falimente corporative în SUA au atins nivelul cel mai înalt de la criza financiară globală

Rata falimentelor corporative din Statele Unite a atins un nou record, depășind nivelurile înregistrate în anii de după criza financiară globală, potrivit Financial Times,...

România achiziționează un sistem avansat anti-drone de 60 de milioane de dolari

Sistemul oferă o imagine aeriană completă și capabilități avansate de atac electronic România va cumpăra un sistem de luptă anti-drone în valoare de 60 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă