Președintele Academiei Române își ascunde sub parolă 16 proprietăți moștenite | DEZVĂLUIRE ROMÂNIA LIBERĂ

de Petre Badica , 30 august 2017 - stire actualizata la ora 19:06, 30 august 2017
Ionel-Valentin Vlad a decis să restricționeze accesul la declarațiile de avere ale membrilor conducerii instituției

Ionel-Valentin Vlad a decis să restricționeze accesul la declarațiile de avere ale membrilor conducerii instituției.

La transparentizarea exercitării demnităților publice a contribuit și publicarea declarațiilor de avere și interese și accesul facil al cetățenilor la aceste documente. Există însă persoane ingenioase, precum Ionel-Valentin Vlad, care apelează la orice tertip pentru a împiedica accesul direct la declarațiile de avere ale persoanelor din conducerea Academiei Române.

Unul dintre motivele pentru care Valentin Vlad ar putea dori ascunderea averii îl reprezintă tocmai dimensiunea acesteia: un număr impresionant de proprietăți imobiliare, în majoritate covârșitoare moștenite (16), și de conturi bancare (10).

 Parolă obligatorie

 Legea nr. 176 din 2010 men-ţine obligativitatea în ceea ce priveşte declararea averii şi a intereselor pentru următoarele categorii de persoane: „aleşii locali; persoanele cu funcţii de  conducere şi de control, precum şi funcţionarii publici, inclusiv cei cu statut special, care îşi desfăşoară activitatea în cadrul tuturor autorităţilor publice centrale ori locale sau, după caz, în cadrul tuturor instituţiilor publice“.

Persoanele din conducerea Academiei Române se încadrează în aceste categorii. Declarațiile de avere cuprind perioada 2010-2017 și sunt obligatorii pentru cei șase membri ai conducerii Academiei Române (un președinte, patru vicepreședinți și un secretar general). Acestea, însă, nu sunt disponibile pe site-ul Academiei (acad.ro). Când vrei să deschizi declarațiile de avere primești următorul mesaj: „Password required. This document is password protected. Please enter a password“. Niciun document nu se poate deschide pentru cei care nu dețin această parolă.

 Așa a cerut șeful

 Am cerut un punct de vedere de la Academia Română, care ne-a precizat, prin intermediul Serviciului Resurse Umane: „Declarațiile de avere și cele de interese ale persoanelor din conducerea Academiei Române se regăsesc în acces liber pe site-ul Agenției Naționale de Integritate. Aceste declarații au fost încărcate și pe site-ul Academiei Române, sub parolă, ca urmare a adresei președintelui Academiei Române către președintele Agenției Naționale de Integritate“.

Am încercat să aflăm care sunt dedesubturile acestei neobișnuite înțelegeri. La numărul aferent Direcției Comunicare, Relații Publice și Strategie a ANI nu a răspuns nimeni în cursul zilei de ieri. Iar comunicarea cu mass-media este mult îngreunată de faptul că se face exclusiv printr-un formular.

„România liberă“ a cerut președintelui Academiei, pe data de 18 august, un punct de vedere legat de activitatea sa academică și de situația plagiatelor din România, dar nu a primit răspuns. 

 O avere uriașă, bine ascunsă

 Declarația de avere a președintelui Academiei se regăsește printre cele 7.424.932 declarații de avere și interese ce pot fi consultate pe portalul ANI. Un posibil motiv pentru care Ionel-Valentin Vlad și-a „pierdut“ declarația de avere printre alte câteva milioane și a restricționat accesul direct și simplu la documente pe site-ul Academiei Române l-ar putea reprezenta dimensiunea averii sale.

Ionel-Valentin Vlad este un personaj extrem de norocos. 15 proprietăți imobile și clădiri au fost moștenite și doar una cumpărată. Are două terenuri cu pășune (de 15 hectare) în Maramureș, un teren agricol la Alba (2,3 hectare), 160 hectare de pădure în județul Argeș. Șeful Academiei Române mai deține, printre altele, șase apartamente în București, de 55, 57, 107, 157, 188 și 222 metri pătrați, un duplex tot în Capitală, o casă de vacanță, o casă și un apartament la Câmpulung Muscel. Vlad are 10 conturi bancare, în timp ce soția sa are cu unul mai mult. El nu ar fi putut dobândi atâtea proprietăți din veniturile sale, care anul trecut au totalizat 173.000 lei, adică 38.000 euro. Ca președinte al Academiei, Vlad a câștigat 78.000 lei. 

 Inginer, apropiat de PSD

Ionel-Valentin Vlad a fost ales președinte al Academiei în 2014 și este un apropiat al PSD. El a stârnit dezaprobarea unor membri ai Academiei Române după ce i-a invitat pe Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu să susțină discursuri în luna aprilie, când s-au sărbătorit 151 de ani de la înființare. Vlad este inginer, absolvent al Institutului Politehnic din București, Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii. După terminarea studiilor, a început activitatea de cercetare la Institutul de Fizică Atomică din Bucureşti. A devenit doctor în 1972. În 1991 a fost ales membru corespondent al Academiei Române, iar în 2009, membru titular al Academiei. În acest an a devenit și președintele Consiliului Național de Atestare a Titlurilor și Diplomelor Universitare.

 Publicarea online, obligatorie

Publicarea declarațiilor de avere pe site-ul instituției unde își desfășoară activitatea este obligatorie. Ce riscă președintele Academiei pentru că nu a publicat pe site-ul Academiei declarațiile de avere? „Nerespectarea obligaţiilor prevăzute de lege de către persoanele desemnate să asigure implementarea prevederilor legale privind declaraţiile de avere şi de interese constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 2.000 de lei“.

 Declarațiile de avere de pe site-ul Academiei Române por fi consultate doar de cei care știu parola

Citește textul integral în format .PDF aici!

Loading...

Comentarii

 • TICALOSULE

  30 august 2017 20:10

  Ionel-Valentin Vlad este MAI MULT DECAT un AVAR si nu academician, BOULE institutia pe care o reprezinti era ultima nadejde a intelecualitati SI SPIRITUALITATII romanesti .DA-TI DEMISIA .........PLAVANE.............ESTI PENTU OPINIA PUBLICA UN MARE ARDEI UMPUT CU ***.............

  raspunde comentariului
 • Raiul hotilor

  30 august 2017 19:14

  Academicienii bolsevici isi ascund averea precum pisica rusinea.

  raspunde comentariului
 • VIORICA

  30 august 2017 14:11

  INDIVIDUL ESTE UN MARE K K T ..............................in aceasta situatie .................

  raspunde comentariului
 • spartacus

  30 august 2017 14:06

  ACADEMIA ROMANA , BANCA NATIONALA SI BOR SUNT TREI INSTITUTII DE ***** . ASTIA NU SUNT CONTROLATI DAR FAC FARADELEGI MORTII MAMII LOR . TOATE INSTITUTIILE STATULUI TREBUIESC DEPOLITIZATE . SE IMPUNE ABROGAREA PENSIILOR SPECIALE, STABILIREA PLAFONULUI MAXIM DE PENSIE LA 1500 EURO MICSORAREA SALARIILOR NESIMTITE DE LA NUCLEARELECTRICA,TRANSGAZ ETC. ALO , ORBANE, PNL-ULE VOI VA DATI SEAMA CA NU VETI CASTIGA ALEGERILE DACA NU VA ASUMATI ACVESTE LUCRURI SI MULTE MULTE ALTELE

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  30 august 2017 13:12

  Domnule presedinte ,Constitutia Romaniei trebuie respectata de la vladica la opinca vezi Articolul 16 "cetatenii sunt egali in drepturi si obligatii in fata legiifara privilegii ! ".In pozitia de presedinte al ACADEMIEI ROMANE nu este o persoana care sa nu cunoasca CONSTITUTIA !!,ori respectati legile tarii ori parasiti functia care va impune declaratia de avere ,cale de intors nu-i !!.

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  30 august 2017 13:12

  Domnule presedinte ,Constitutia Romaniei trebuie respectata de la vladica la opinca vezi Articolul 16 "cetatenii sunt egali in drepturi si obligatii in fata legiifara privilegii ! ".In pozitia de presedinte al ACADEMIEI ROMANE nu este o persoana care sa nu cunoasca CONSTITUTIA !!,ori respectati legile tarii ori parasiti functia care va impune declaratia de avere ,cale de intors nu-i !!.

  raspunde comentariului
 • centrix

  30 august 2017 11:32

  Academia s-a transformat in biserica iertarea pacatelor din vremea codoaiei si a tamaierii domnilor, celor de sus ca da imagine smerita in fata prostimii si celor de pe pamant ca sa mai pice ceva concret din lumea reala fara sa faci nimic, bani buni la batranete pentru hartii inutile care gadila amorul propriu national ca avem si noi savantlac.

  raspunde comentariului
 • ??????

  30 august 2017 11:14

  Ce "simpatic" este totuși domnul preedinte al Academiei ?Nu ? Și-a ascuns declarația și nu se mai văd "proprietățile" ?

  raspunde comentariului
 • ??????

  30 august 2017 11:14

  Ce "simpatic" este totuși domnul preedinte al Academiei ?Nu ? Și-a ascuns declarația și nu se mai văd "proprietățile" ?

  raspunde comentariului
 • Ion

  30 august 2017 9:16

  Alta carpa kgb-ista, care-si primeste tainul pentru serviciile aduse mafiei.

  raspunde comentariului
 • idiot

  30 august 2017 8:27

  Sunt uluit cum de am atatea sosii, toti comentatori aici.

  raspunde comentariului
  • viceversa

   30 august 2017 19:54

   Daca ai dreptate, nu esti ***** si ceilalti nu sunt nici ei, dar iar ramai la urma, daca nu ai drepate ei nu sunt idioti si tu ramai asa. Cum o dai, ei ies bine si tu nu. Din aceasta dilema nu puteti iesi decat tot asa.

   raspunde comentariului
 • Constantin

  30 august 2017 7:21

  Banul!!!!Ce are academicianul cu moralitatea?Se plang de veniturile "firave"! In realitatr titlurile academice sunt cele mai eficiente paravane pentru inbuibare!!!! Te privesc de sus cu superioritate,dar ei sunt mai hoti decat multi alti ! Mai hoti dar si mai periculosi!

  raspunde comentariului
 • Virgil Ciuca

  30 august 2017 7:21

  Atentie mare ca si Academia Romana ca si BOR , si desigur toate ONG-urile -cu precadere cele sorosiste- sunt institutii PRIVATE si " PRIVATE" sunt blestamate sa ramana dar NU MAI TREBUIE sa fie subventionate de stat sub pretext ca-s de interes public...interesul "imbecilizarii religioase"- BOR, a manipularii si ascunderii adevaraului adevarat- apanajul actualilor membrii ai Academiei Romane si interesul destabilizarii Romaniei sarcina ONG-urilor platite de Soros si serviciile Marilor Putori! financiare si militare!Virgil CiucaBucuresti30 august 2017

  raspunde comentariului
  • viceversa

   30 august 2017 20:00

   Nu se pun toate ONG-urile in aceeasi oala, unele sunt oneste. SI nu au a face cu morga academica sau ecleziasta. Frica de Soros e luata din teoria manelelor cu dusmanii mei, dusmanii mei, ameninta neamul meu de oameni buni ca mine, frati cu copilu minune.

   raspunde comentariului
 • ??????

  29 august 2017 23:30

  Nici academicienii nu mai sunt "egali" între ei ?

  raspunde comentariului
 • ??????

  29 august 2017 23:30

  Nici academicienii nu mai sunt "egali" între ei ?

  raspunde comentariului
 • dusu

  29 august 2017 22:23

  originili sanatoase is azi burghezo-mosierimea cu care ruminii au fost speriati de cind s or nascut

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design