Actualul președinte al comisiei parlamentare de control al Serviciului Român de Informaţii, Adrian Ţuţuianu, dar şi unul dintre foştii șefi al aceleiaşi comisii, Ion Stan, au fost asociaţi într-o firmă ce exporta armament, alături de controversatul om de afaceri arab Fathi Taher şi de partenerul de afaceri al lui Omar Hayssam, cel care ispăşeşte, în prezent, o pedeapsă cu închisoarea pentru terorism.
Din filieră mai face parte, potrivit datelor de la Registrul Comerţului, fostul colonel al Direcţiei de Informaţii Externe (DIE) a Securităţii comuniste, Marin Antonescu.
Afacerea a funcţionat între anii 2002 și 2008 în localitatea Mija din Dâmbovița, judeţ controlat în prezent chiar de către deputatul PSD Adrian Ţuţuianu. Acesta a fost asociat și administrator la SC Parc Industrial Mija SA, care i-a avut ca acţionari şi pe Marin Antonescu, fost ofițer DIE sub acoperire în Belgia şi vicepreședinte al Partidului Democrat Dâmbovița, pe Fathi Taher şi pe Mohamad Yassin. Firma din Mija era producătoare de echipamente militare (grenade de mână ofensive şi defensive, bombe de aviaţie, rachete antitanc, mitraliere cu două şi patru ţevi, proiectile reactive, cutii de viteze pentru transportoare blindate) și lucra pentru și în subordinea Companiei Naționale ROMARM.
Mohamad Yassin a fost partener de afaceri cu Omar Hayssam, printre altele, în Manhatan Fashion SRL. Iar sirianul condamnat pentru terorism a fost implicat și în alte dosare ultrasecrete de trafic internațional de armament (conform declarației din dosarul DIICOT a procurorului Ciprian Nastasiu).
Cine este colonelul DIE
Marin Antonescu a fost ofițer sub acoperire al Direcţiei de Informaţii Externe a Securităţii comuniste. În anul 2006, fostul premier al României Petre Roman declara presei că acesta ar fi fost şeful lui Traian Băsescu, pe când fostul preşedinte lucra la Anvers. Informaţia a fost negată atât de şeful statului, cât și de fostul ofițer DIE. Traian Băsescu a afirmat că ”lui Petre Roman memoria îi joacă feste”.
Totuşi, Marin Antonescu a lucrat la Ambasada României din Belgia în subordinea lui Silvian Ionescu, în aceiași perioadă (1987-1990) în care Traian Băsescu era șeful agenției NAVROM la Anvers. După Revoluţie, ofiţerul a fost membru PD și PDSR și a avut mai multe funcții în administrație, între care și cea de prefect al județului Dâmbovița. Marin Antonescu a primit de la CNSAS verdict de colaborare cu poliţia politică.
Fostul ofiţer DIE a intrat pe 30 iulie 2006 în acționariatul firmei ce aparținea lui Yassin Mohamad, SC Parc Industrial Mija SA. Acum este pensionar. Oana Antonescu, fiica lui Marin Antonescu, a fost europarlamentar PDL între anii 2009–2014.
Ceilalţi asociaţi controversaţi
Fostul deputat PSD Ion Stan, fost preşedinte în Comisia parlamentară de Control al SRI și fost şef al organizaţiei Dâmboviţa a acestui partid, a fost condamnat definitiv, în ianuarie 2016, la doi ani închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, fiind acuzat că a primit bani în timpul campaniei electorale din 2012 de la oameni de afaceri, în schimbul înlesnirii câştigării unor contracte cu statul.
Plăiașu Gabriel, unul dintre asociaţii din SC Parc Industrial Mija SA, este membru PNL Dâmbovița și fost deputat între 2004-2008. Acesta a uitat să-și treacă în CV implicarea sa în această firmă, deşi a menţionat asocierea în alte societăţi comerciale. Gabriel Plăiașu este fratele șefului Oficiului Național pentru Combaterea Spălării Banilor, chestorul Neculae Plăiașu.
Fathi Taher, de naţionalitate palestiniană, având triplă cetăţenie – iordaniană, română şi greacă, a venit în România la mijlocul anilor ’70, sub acoperirea de comerciant. În realitate, potrivit relatărilor din presă, aceasta nu reprezenta decât o formă de acoperire a activităţilor sale din România, menite să asigure obţinerea resurselor necesare finanţării unor acţiuni ale Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei. Pentru o mai bună conspirare, s-a căsătorit cu o româncă, unul dintre argumentele forte în obţinerea cetăţeniei române.
Ţuțuianu: În acel parc industrialaveau loc numai activități de industrie și comerț ori servicii
Preşedintele comisiei de control al SRI a declarat, pentru „România liberă“, că implicarea sa în SC Parc Industrial Mija SA ar fi fost limitată. „Am fost numai administrator în calitate de reprezentant al Consiliului Județean Dâmbovița, care era acționar în acea societate. Armament se fabrica la Uzina Mija care aparținea de Ministerul Economiei și Industriilor. În acel parc industrial aveau loc numai activități de industrie și comerț ori servicii. La desemnarea mea ca administrator s-a ținut cont de faptul că eram și sunt jurist, avocat specializat în economia comerțului și afaceri”, a precizat senatorul Adrian Ţuţuianu.
Totuşi, acesta nu pomenește nimic în CV-ul său despre fosta sa funcție de administrator la SC Parc Industrial Mija SA. În dreptul anilor cu pricina, 2002-2007, actualul șef al Comisiei de Control al SRI se mărginește să scrie că a făcut un master la Institutul Național de Administrație şi un doctorat.
SENTINŢĂ. Bani pentru anularea unei condamnări
Mohamad Yassin, doctorul lui Omar Hayssam, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare în condiții speciale, sub supraveghere, în octombrie 2016, de către magistrații de la Tribunalul București. Condamnarea sub supraveghere a fost aplicată deoarece inculpatul și-a manifestat acordul de a presta muncă neremunerată în folosul comunității și a „manifestat posibilităţile de îndreptare”.
Mohamad Yassin a fost acuzat de DNA că, în perioada octombrie 2014 – martie 2015, ar fi pretins de la doi denunțători suma de aproximativ două milioane de euro, în mod direct și prin intermediul unui complice, Tahli Fadel, în schimbul intervenției sale pentru a obține anularea condamnării de 23 de ani închisoare primită de sirianul Omar Hayssam.
Puteti citi România Liberă în format .pdf, aici!