1.1 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăSportFormula 1Consulul român și mafia din Salvador. De ce a fost ucis Ricardo...

Consulul român și mafia din Salvador. De ce a fost ucis Ricardo Emanuel Salume Barake

Presa din Salvador a anunțat pe prima pagină decesul reprezentantului onorific al României în mica țară central-americană El Salvador, Ricardo Emanuel Salume Barake, ucis de agresori necunoscuți.

Publicațiile din Salvador au relatat pe larg asasinarea lui Salume Barake. Potrivit elsalvador.com, consulul a fost găsit legat și prezenta un puternic traumatism la gât. Publicația susține – citând autoritățile ­locale – că unul dintre posibilele motive ale crimei a fost acela că Salume făcuse împrumuturi importante, dar nici alte piste nu sunt excluse de către poliție. Surse diplomatice au declarat, însă, că nu cunosc ca Salume Barake să fi primit amenințări.

Citește și: VIDEO. Umbrele din viața diplomaților români. De la suspiciuni de corupție până la crime în stil mafiot

Crima a fost comisă duminică după-amiază pe strada Cuscatlan, între Bulevardele 87 Sud și 85 în suburbia Escalon din San Salvador. Potrivit directorului adjunct al Poliției Civile Naționale, Cesar Flores Murillo Baldemar, autorii crimei au luat vehiculul diplomatic pe care l-au abandonat câteva blocuri mai departe. Potrivit www.diariocolatino.com, corpul lui ­Salume Barake a fost găsit legat în sediul consular, și nu în propria casă.

Era un om bun

Informații contradictorii a pu­blicat și diariolatino.net, care a anunțat că, „potrivit unei surse de poliție, diplomatul ar fi fost totuși ucis în propria locuință, fiind strangulat. Ucigașii au lăsat cadavrul în garaj”.

Jurnaliștii de la “La Pagina” au stat de vorbă cu un angajat al lui Ricardo Emanuel Salume ­Barake, care şi-a adus aminte de acesta ca de “un om liniștit, fără vicii, căruia îi plăcea să lucreze în ciuda vârstei sale de 71 de ani”. Chestionat de jurnaliști, angajatul spune că nu a auzit împușcături și că Salume trăia separat de soția sa. Refăcând filmul evenimentelor, consulul a luat masa cu o persoană și apoi s-a îndreptat singur spre propria casă. Poliția crede că atacul a fost unul planificat de către sau cu ajutorul unui apropiat, mai ales că ușa nu era forțată. Înregistrările video care urmează a fi vizionate vor oferi mai multe detalii. “Cadavrul a fost descoperit după ce unei persoane care a venit să îl viziteze nu i s-a deschis ușa. Aceasta l-a apelat fără succes de mai multe ori pe consul la telefon. A chemat membrii familiei, care au deschis ușa și ­l-au găsi în una din camere”, scrie “La Pagina”. Nu se poate spune dacă atacul aparține grupărilor criminale Mara Salvatrucha (MS13) și Barrio 18, dar în mod cert au operat mai multe persoane. În acest moment, scriu jurnaliștii, sunt anchetați zece oameni, dintre care 6 lucrau în casa unde domicilia Barake, iar 4 erau angajați în sediul consular.

Crimă cu repetiție

Ricardo Emanuel Salume Barake este al doilea diplomat asasinat în El Salvador în cursul acestui an. La 26 mai, consulul onorific al Panama în El Salvador, Carlos Armando Lemus, a fost găsit fără viaţă în interiorul unei maşini pe o arteră a capitalei. El Salvador se confruntă cu o recrudescenţă a violenţelor care între 1 ianuarie şi 13 iunie 2016 au costat viaţa a 2.853 de persoane, cu 12,5% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului precedent, potrivit datelor publicate de Policia Nacional Civil (PNC). Grupările criminale Mara Salvatrucha (MS13), Barrio 18 şi altele cu influenţă mai redusă sunt acuzate că menţin un indice de criminalitate ridicat, astfel că această ţară situată în America Centrală este considerată una dintre cele mai violente din lume, notează Agerpres.

Consulul din El Salvador, numit din Costa Rica

„România liberă“ a dorit să afle modul în care și pe ce criterii a fost ales Ricardo Emanuel Sa­lume Barake pentru poziţia de consul onorific al României în El Salvador. “Emanuel Ricardo Salume Barake a fost numit în funcția de consul onorific al României în Republica El Salvador în anul 1994. Propunerea a fost formulată în anul 1992 de către Ambasada României la San Jose (Costa Rica), care la data respectivă asigura reprezentarea diplomatică a României și în El Salvador”, a răspuns Mi­nisterul Afacerilor Externe în exclusivitate pentru „România liberă“. Domnul Salume Barake era cunoscut în cercurile economice și financiare din El Salvador ca o personalitate integră și onestă, a precizat Centrala diplomaţiei româneşti. „Candidatura sa a fost promovată după consultări prealabile cu Mi­nisterul Afacerilor Externe din El Salvador. În conformitate cu normele de drept internațional și cu prevederile aplicabile din legislația internă, portofoliul consulilor onorifici ai României vizează, cu precădere, promo­varea intereselor și a imaginii țării noastre în statul acreditar și dezvoltarea relațiilor bilatera­le de cooperare în domeniul economic, politico-administrativ, social și cultural. De asemenea, consulii onorifici își aduc, după caz, contribuții importante în cadrul acțiunilor de protecție consulară în bene­ficiul cetățenilor români aflați în situații deosebite în statul de reședință, însă nu îndeplinesc atribuții care implică exercitarea autorității de stat, precum prestarea de servicii consulare în materie de cetățenie, stare civilă, documente de călătorie, acte notariale sau vize”, arată Ministerul de Externe român.

Oficialii de la Bucureşti au explicat că reprezentanţii ţării din poziţia de consuli onorifici nu sunt angajați ai statului român și nu sunt retribuiți pentru activitatea prestată, fiind aleși din rândul cetățenilor români sau străini cu domiciliul în statul acreditar. „Domnul Salume Barake nu era cetățean român, ci doar al statului El Salvador. România a stabilit relații diplomatice cu Republica El Salvador în anul 1979. În prezent, relațiile diplomatice ale României cu Republica El Salvador sunt gestionate de Ambasada României la Ciudad de Mexico”, a precizat MAE.

Ministerul Afacerilor Externe și-a exprimat regretul pentru acest deces și speră că “cei vinovați pentru comiterea acestui act vor fi identificați în cel mai scurt timp pentru a fi trași la răspundere în fața justiției”.

Consuli certați cu legea și în Nigeria

Consulul României din El Salvador nu este primul care a avut activităţi controversate. Ţara noastră este reprezentată în Nigeria de doi consuli care au probleme cu legea, potrivit unor informații apărute în luna mai a anului trecut.

Mircea Furtoş, consulul României la Abuja, este un fost om de afaceri român din judeţul Prahova, implicat în afa­ceri cu petrol, la firma Petroconsult. Acesta a fost acuzat de înşelăciune, prejudiciul în acest caz depăşeşte 5 milioane de do­lari. Speța a fost explicată de Sabin Orcan, moderatorul emisiunii X-Press: “Un procuror de la Ploiești l-a scos de sub urmărire penală pe domnul Furtoș, fostul lui asociat. Păgubitul a făcut plângere în justiție și instanța din Alba Iulia a decis că trebuie refăcut dosarul și l-a trimis la parchet. Se pare că dosarul s-a plimbat între DIICOT și DNA pentru câțiva ani, dar nu se mai știe nimic de el, o fi zăcând prin vreun dosar?”.

 

Probleme cu legea are și consulul onorific al României în oraşul nigerian Lagos, Emeke Offor, scria portalul b1.ro. Consulul României din oraşul Lagos este un cetăţean nigerian anchetat de FBI pentru implicare ­într-o ­afacere de corupţie, în urma căreia un congresman american a fost trimis după gratii.

El era căutat de autorităţile americane pentru afacerile de corupţie în care a fost implicat congresmanul american William Jefferson, prins când lua mită şi trimis 13 ani după gratii.

Potrivit unor articole apărute în presa americană, procurorul general din statul nigerian Sao Tome a acuzat că Emeke Offor a făcut plăţi improprii oficialilor guvernamentali din această ţară pentru a pune mâna pe un zăcământ uriaş de petrol.

Emeke Offor este și astăzi consul al României în Lagos, potrivit portalului www.mae.ro al Ministerului Afacerilor Externe. Despre consulatul de la Abuja nu există informații pe site-ul instituţiei de la Bucureşti.   

Cele mai citite

După S.O.S., încă un partid își declară susținerea pentru Călin Georgescu

Preşedintele AUR, candidatul formaţiunii în alegerile prezidenţiale, a afirmat, luni, că România are ”şansa” unui guvern şi a unui preşedinte suveranist. ”România s-a trezit!...

Un celebru realizator de podcast american a intrat în conflict cu Vladimir Kliciko

Joe Rogan, celebru realizator de podcast american, "răspândeşte propaganda rusă" cu privire la războiul din Ucraina, a acuzat fostul campion mondial de box la...

După S.O.S., încă un partid își declară susținerea pentru Călin Georgescu

Preşedintele AUR, candidatul formaţiunii în alegerile prezidenţiale, a afirmat, luni, că România are ”şansa” unui guvern şi a unui preşedinte suveranist. ”România s-a trezit!...
Ultima oră
Pe aceeași temă