CULISE. Cum a ajuns în Guvern omul lui Sebastian Ghiță. Surse confidențiale au povestit, pentru Rl, de ce a ieșit la pensie din SRI generalul Gabriel Stătescu

de Silviu Sergiu , 17 martie 2017 - stire actualizata la ora 13:30, 16 martie 2017

Generalul de brigadă din SRI, Gabriel Stătescu, trecut recent în rezervă, a solicitat ieşirea la pensie, după ce i s-au cerut explicaţii, în interiorul instituţiei, despre dezvoltarea Programului SII Analytics, au declarat pentru „România liberă” surse confidenţiale.

Generalul Stătescu a fost recuperat rapid de premierul Sorin Grindeanu, care l-a numit consilier de stat în cadrul aparatului său de lucru. Şeful Guvernului a declarat ieri că l-a luat consilier pe IT şi cybersecurity “pe criterii de competenţă”, adăugând că-l cunoaşte  de pe vremea când  conducea Ministerul Comunicaţiilor.  

Atribuţii în domeniul IT&C

În cadrul SRI, Gabriel Stătescu a condus Directoratul de comunicaţii și tehnologia informației (UM 0296), care se ocupa de reţeaua de comunicaţii a SRI, dar avea şi un rol important în pro-iectele de IT&C derulate de serviciul secret.

De exemplu, în cazul unor achiziţii de echipament făcute de SRI, Directoratul era implicat în întocmirea ca-ietului de sarcini, deoarece stabilea specificaţiile tehnice ale acestora. În această calitate, structura a fost implicată şi în dezvoltarea Programului SII Analytics - Sistemul Informatic Integrat.  

Relaţii apropiate cu Ghiţă

Potrivit surselor RL, din postura de şef al Directoratului de comunicaţii și tehnologia informației, Gabriel Stătescu a avut o relaţie strânsă cu omul de afaceri Sebastian Ghiţă. Firmele de IT aflate sub controlul acestuia au avut, de-a lungul timpului, numeroase contracte cu SRI, dar şi cu alte servicii secrete. 

Stătescu a fost numit în această poziţie importantă de către de Florian Coldea, fost prim-adjunct al directorului SRI, care-şi petrecea vacanţele în compania lui Sebastian Ghiţă. De altfel, Coldea a fost trecut în rezervă, după izbucnirea scandalului sejururilor celor doi din Seychelles, Toscana şi Paris. 

Sistemul Informatic Integrat (SII), cunoscut şi sub numele de Programul SII Analytics, a fost creat în 2003, a devenit operaţional în 2006 şi se referă la inter-operabilitatea bazelor de date ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ministerului de Finanţe, ANAF, Direcţiei Generale a Vămilor, Ministerului de Justiţie - Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Ministerului Dezvoltării - APIA, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Băncii Naţionale a României, Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. 

Într-o investigaţie publicată pe blogul său, jurnalista Sorina Matei a scris că, în 2015, SRI, în calitate de instituţie ce coordonează Programul SII Analytics, a început dezvoltarea acestei structuri de IT&C. În 8 iulie 2015, serviciul secret a lansat o primă licitaţie în valoare de 15,5 milioane de euro, bani proveniţi din fonduri europene prin Programul Operaţional Sectorial “Creşterea Competitivităţii Economice”.

În data de 17 iulie 2016, o a doua licitaţie deschisă a fost lansată,  pentru dezvoltarea componentei de analiză, formare personal, integrare şi valorificare operaţională a SII Analytics. De această dată, valoarea contractului a fost de 25,5 milioane de euro, criteriul de atribuire fiind preţul cel mai scăzut. Potrivit jurnalistei, unul din ofertanţi a fost o asociere între SC Telekom România Communication SA şi firma YMens Teamnet SRL, condusă de interpusul lui Sebastian Ghiţă, Bogdan Padiu.  

SOCIETATE CIVILĂ. Reclamat la OLAF

La sfârşitul lunii ianuarie a.c., cinci organizaţii nonguvernamentale au trimis o plângere la Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) în legătură cu modul în care SRI a primit fon-duri europene pentru Programul SII Analytics. Este vorba de Societatea Academică din România (SAR), Active Watch, Asociaţia Miliţia Spirituală, Asociaţia pentru Apărarea Drapturilor Omului în România – --Comitetul Helsinki (APADOR-CH) şi Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet (ApTi). În sesizare, recla-manţii precizează că există suspiciunea că SRI a fost favorizat înaintea şi în cadrul procedurii de licitaţie a proiectului din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), licitaţie la care a fost singurul ofertant. SRI a depus proiectul înainte de publicarea Ghidului solicitantului.

Loading...

Comentarii

 • "ardei umplut" DE GAGESTI

  18 martie 2017 9:00

  Aseara,17,03,2017, la postul de televiziune LA-TRINA A3, s-a pornit un atac FURIBUND la adresa ziarelor Romania Libera si Kamikaze ! Coordonatorul atacului a fost tovarasa oana zamfir, a carei sot este "liberal", si OM DE CASA la "don profesor" FELIX MOTANU VARANU ! Ce s-o fi intamplat in HAZ-NAUA puscariasului felix motanu -varanu ?

  raspunde comentariului
 • NARAMZOIU ROMICA

  16 martie 2017 12:29

  .....PUNCTUL 8 DE LA TIMISOARA ......IMEDIAT DUPA DEC. 1989...DE AR FI FOST ADOPTAT ....SCAPAM DE COZI DE TOPOR GRADELE LOR DE RUDENIE CARE SUFOCA SI AZI BUNUL MERS AL TARII.....SI SE VEDE CUM IN CONTINUARE SE PASTREAZA ACCESUL LA TOATE'' BUTOANELE '' DE INSTITUTIILE STATULUI....PARCA FARA EI TARA AR'' DISPAREA''.......SE SIMTE CAT DE MULT SI-AU ADUS CONTRIBUTIA LA TOT CE E RAU IN ROMANIA....

  raspunde comentariului
  • Paunescu Cornelius

   17 martie 2017 10:46

   TOV. ILICI ILIESCU STIE !!FaraPunctul 8 de la Timisoara,fara REGE, faraDul. COPOSU, fara Dul. RATIU !!!

   raspunde comentariului
 • dr.Samarescu

  16 martie 2017 9:05

  Sa inteleg, ca "programe pentru dezvoltarea economiei" au avut efecte contrare?Sa ne întrebam si cum a ajuns Ghita sa fie atât de influent ?

  raspunde comentariului
 • Dab

  16 martie 2017 0:20

  Tara este condusa de TI GANITara este Ti ganeasca

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design