8.7 C
București
duminică, 3 noiembrie 2024
AcasăSportFormula 1Ciorbea a cerut băncilor să-l păsuiască pentru o datorie de 1,5 milioane...

Ciorbea a cerut băncilor să-l păsuiască pentru o datorie de 1,5 milioane euro

 

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, este în pragul falimentului personal. Deși are restanțe la plata creditelor și împrumuturilor de aproape 1,6 milioane de euro, Ciorbea nu are ­venituri decât din funcția de Avocat al Poporului. Soția lui Ciorbea, Lacrima, are venituri din avocatură. Acestea, însă, nu depășesc 20.000 de euro anual.

Conform declarației de avere a lui Victor Ciorbea, depusă în mai a.c., în calitate de Avocat al Poporului, creditele bancare și împrumuturile de returnat însumează 1.505.000 de euro și 90.000 de dolari. În 2007, Ciorbea a contractat două credite din care mai are de returnat 536.000 de euro până în 2024. Un an mai târziu, în 2008, Ciorbea a mai luat două credite, din care mai are de returnat băncii, tot până în 2024, peste 635.000 de euro. Pentru „dobândă amînată la plată” (cum se menționează în declarația de avere) aferentă creditelor, actualul Avocat al Poporului mai are de returnat 267.000 de euro.

În 2012, Ciorbea a mai luat cu împrumut niște bani, probabil de la persoane fizice: 65.000 de euro (de returnat până la sfârșitul acestui an) și 90.000 de dolari (de returnat până în 2020).

Veniturile lunare ale soților Ciorbea: 3.000 euro

Așadar, la un calcul simplist, reiese că, numai pe credite bancare, soții Victor și Lacrima Ciorbea au de plătit lunar rate de cel puțin 12.000 de euro (adică peste 1,4 milioane de euro în următorii zece ani). Cu toate acestea, veniturile soților Ciorbea abia depășesc 3.000 de euro lunar, de patru ori mai puțin decât suma minimă de plată la bănci. Astfel, Victor Ciorbea trăiește numai din salariul de Avocat al Poporului (nu mai mare de 1.500 de euro lunar), iar soția, Lacrima ­Ciorbea, câștigă din servicii de avocatură 82.000 de lei anual (conform situației financiare din 2013), deci vreo 7.000 de lei lunar (aproximativ 1.700 de euro).

Insucces la încasat comisioane de succes

Totuși, există o sursă de venit care ar putea să-l salveze pe Ciorbea de bănci. Este vorba de restanțe ale unor comisioane de succes pe care Victor Ciorbea le mai are de încasat de la clienții pe care i-a reprezentat ca avocat. Conform declarației de avere a lui Ciorbea, aceste comisioane de succes însumează 1,2 milioane de euro. E vorba, însă, de sume cîștigate în perioada 2005-2014. Pentru „România liberă”, Avocatul Poporului a explicat: „Mare parte din aceste comisioane de succes le-am încasat, dar mai sunt unele pe care nu le-am încasat pentru că clienții mei nu au bani.

Adică i-am reprezentat ca să poată câștiga bunuri imobiliare reven­dicate, le-au câștigat, dar acum tre­buie să aștept ca acei clienți să vân­dă terenuri sau clădiri ca să mă poată plăti. După cum știți, piața imobiliară nu merge prea bine”.

Poate rămâne oricând fără casă, dar e păsuit

Victor Ciorbea nu a putut preciza câți bani mai are de încasat din comisioane de succes și nici când. Ce a putut spune cu certitudine, însă, pentru „România liberă”, este că nu-și poate plăti restanțele la bănci în acest moment: „Nu știu exact care sunt sumele lunare de achitat, soția mea se ocupă de aceste credite, ea știe exact. Dar acum nu plătim decât o sumă simbolică lunar, avem o înțelegere cu banca pentru un an sau doi. Sigur că banca ne-ar putea executa, să ne ia casa, dar știe și banca: în perioada asta nu ar scoate prea mulți bani pe casă. Așa că avem o perioadă de grație”.  

Cele mai citite

Câte o mașină de poliție la fiecare secție de votare în Republica Moldova

Simpatizanți ai lui Șor ar fi promis bani în schimbul voturilor împotriva unui anumit candidat Echipajele de poliție vor monitoriza dacă, în turul doi al...

Câte o mașină de poliție la fiecare secție de votare în Republica Moldova

Simpatizanți ai lui Șor ar fi promis bani în schimbul voturilor împotriva unui anumit candidat Echipajele de poliție vor monitoriza dacă, în turul doi al...
Ultima oră
Pe aceeași temă