5.6 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăSportFormula 1Bani pentru funcții: Cum a ajuns fiul unui om de afaceri din...

Bani pentru funcții: Cum a ajuns fiul unui om de afaceri din Târgoviște secretar de stat în subordinea ministrului delegat pentru Fonduri Europene, după ce Rovana Plumb a luat împrumut de la afacerist 63.000 lei | DEZVĂLUIRE

În 2016, Rovana Plumb a luat 63.000 de lei cu împrumut de la Ion Neculăescu. În ianuarie 2017, Rovana a devenit ministru delegat pentru fondurile europene. Tot atunci, fiul lui Neculăescu a devenit secretar de stat în subordinea doamnei Plumb.

Suma de 63.000 de lei i-a fost necesară pesedistei Plumb pentru a fi împrumutată mai departe de către aceasta Partidului Social-Democrat. Generosul care i-a dat banii a fost Ion Neculăescu, un om de afaceri din Târgoviște. Fiul acestuia, Laurențiu-Adrian Neculăescu, a fost secretar de stat vreo trei luni în subordinea Rovanei Plumb, la Ministerul Dezvoltării. Acum, Neculăescu junior este secretar de stat la Ministerul Mediului.

Împrumut de 63.000 de lei de la Ion și Elena

În prima declarație de avere depusă în calitate de ministru delegat pentru fonduri europene, Rovana Plumb a menționat, la rubrica „Datorii“, un împrumut luat în 2016 de la Ion și Elena Neculăescu în valoare de 63.000 de lei. Împrumutul, conform aceluiași document, trebuie returnat până în 2018. Banii au fost dați cu împrumut partidului pentru finanțarea campaniei electorale. Conform noii legislații în materie, partidele pot cheltui în campania electorală numai sume sub un anumit plafon, dar pot cere statului să deconteze aceste cheltuieli. Prin urmare, partidele și-au constituit cheltuielile din campanie din împrumuturi luate de la membri, împrumuturi restituite după rambursarea cheltuielilor de către stat.

Ion este patronul hotelului „King“

Ion și Elena Neculăescu sunt soți și locuiesc în Târgoviște. Ion este om de afaceri iar soția sa este expert-contabil. Cea mai importantă afacere a lui Ion Neculăescu este RESALCOM SA. În spatele acestui nume tern stă, însă, un stabiliment cu un nume ceva mai impozant: hotelul „King“ din Târgoviște. Până acum câțiva ani, acest hotel avea un grad slab de ocupare și mai degrabă subzista decât să facă profit. Acum mai puțin de zece ani, însă, întreg hotelul a fost modernizat din fonduri europene și naționale de peste 14 milioane de lei. După modernizare, hotelului i-a crescut de trei ori gradul de ocupare și a devenit unul din reperele Târgoviștei.

Ion, credit de 364.000 de lei pentru plata taxelor

Totuși, viața e grea pentru Ion Neculăescu: în noiembrie 2016, în plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare (da, acea campanie pentru care Neculăescu îi dăduse cu împrumut Rovanei Plumb 63.000 de lei), firma administrată de Neculăescu ia o decizie grea. Astfel, conform „Monitorului oficial“, „Aprobă contractarea de către Societate a unui credit cash pentru persoane juridice, în valoare de 364.000 lei, având ca destinație achitarea impozitelor și taxelor curente și restante, acordat de OTP BANK ROMANIA – S.A., pe o perioadă de 60 luni, precum și prelungirea cu noi perioade de creditare, în situația în care societatea va îndeplini condițiile de eligibilitate pentru prelungirea perioadei de creditare“. 

Restaurantul hotelului, ipotecat la bancă

Drept garanție pentru plata creditului, banca a pus ipotecă pe mai multe bunuri ale hotelului. „Aprobă garantarea creditului (…), prin constituirea (…): Ipotecă asupra imobil situat în Târgoviște, bd. Regele Carol I nr. 7, jud. Dâmbovița, compus din teren intravilan curți-construcții, în suprafață de 893 mp din acte și măsurători, împreună cu construcția: C1 – Restaurant, cu regim de înălțime P, în suprafață construită la sol de 649 mp din acte și de 650 mp conform măsurători cadastrale, identificat cu nr. Cad. 11691, înscris în CF nr. 22673 a loc. Târgoviște, proprietatea SC RESALCOM – S.A.“, se arată în documentul publicat în „Monitorul oficial“. 

Cu alte cuvinte, în timp ce Ion Neculăescu dădea, generos, cu împrumut 63.000 de lei pentru PSD prin intermediul Rovanei Plumb, firma lui avea nevoie de o sumă de șase ori mai mare ca să plătească taxe la stat.

Neculăescu, secretar de stat la Plumb

Cu sau fără legătură cu împrumutul acordat de către Ion Neculăescu, pe 16 ianuarie a.c. era numit secretar de stat, în Guvernul Grindeanu, Laurențiu-Adrian Neculăescu. „Articol unic. Începând cu data intrării în vigoare a prezentei decizii, domnul Laurențiu-Adrian Neculăescu se numește în funcția de secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene“, se arată în decizia 84 a premierului Sorin Grindeanu. 

Dar, două luni mai târziu, în aceeași zi, prin două decizii succesive, Neculăescu de la Dezvoltare este mutat la Mediu. Tot secretar de stat. „Articol unic. Începând cu data intrării în vigoare a prezentei decizii, domnul Laurențiu-Adrian Neculăescu se numește în funcția de secretar de stat la Ministerul Mediului“, se menționează în decizia lui Grindeanu cu numărul 290 din 22 martie a.c.

Seniorul și juniorul, același domiciliu

Totuși, în ce relație de rudenie se află Ion Neculăescu și Laurențiu-Adrian Neculăescu? Primul este născut în 1950 iar cel de-al doilea în 1980, așadar este o diferență de 30 de ani. 

Între cei doi există și alte legături: seniorul este administrator unic al RESALCOM SA din Târgoviște, compania care deține hotelul „King“, iar juniorul a menționat în declarația de avere că a fost angajat plătit al RESALCOM SA. Cea mai relevantă informație, însă, pare a fi cea referitoare la domiciliu: conform „Monitorului oficial“, atât Ion Neculăescu, cât și Laurențiu Adrian Neculăescu locuiesc în imobilul de pe bulevardul I. C. Brătianu din Târgoviște la numărul 55A. 

De altfel, presa târgovișteană îl indică pe actualul secretar de stat de la Mediu ca fiind fiul lui Ion Neculăescu. Coincidența face ca Laurențiu-Adrian Neculăescu să fie coleg de partid și cu Sache Neculăescu, cu care nu are nici o legătură de rudenie. „Chiar am vrut să vorbesc la partid cu el (Laurențiu Adrian Neculăescu – n.r.), să văd dacă suntem rude pe departe“, a spus Sache Neculăescu, avocat și lider al pensionarilor PSD din Târgoviște, pentru RL.  

Credit gigant de 800.000 euro

Ministrul delegat Rovana Plumb are o povară financiară imposibil de dus din banii declarați oficial de către pesedistă. Este vorba de un credit de 800.000 de euro, pe care Plumb trebuie să-l returneze exclusiv din salariul de bugetară. Acest credit enorm ar explica și de ce a trebuit să apeleze ministrul delegat pentru Fonduri Europene de la Dezvoltare la un împrumut pentru partid de 63.000 de lei.

Doar 97.000 euro plătiți în cinci ani

În 2007, pe când era doar deputat PSD, Rovana Plumb a contractat un credit ipotecar de 800.000 de euro, întins pe 24 de ani, până în 2030. Vreme de cinci ani, până în decembrie 2012, Plumb plătise abia 97.000 de euro din credit, conform propriilor declarații de avere. Jumătate de an mai târziu, în iunie 2013, Plumb mai avea de plătit 690.000 de euro, deci în cele șase luni (adică în perioada decembrie 2012 – iunie 2013) abia reușise să mai plătească vreo 13.000 de euro. Un an mai târziu, în iunie 2014, pesedistei îi mai rămăsese de plată sumă de 585.000 de euro. Deci, între iunie 2013 și iunie 2014, în douăsprezece luni, Plumb a reușit performanța să plătească 105.000 euro. La depunerea declarației de avere din acest an, Rovana Plumb nu a menționat cât mai are de plătit, ci a pomenit creditul integral, de 800.000 de euro.

Medie lunară minimă de plată: 3.500 de euro

Conform revistei „Kamikaze“, suma de plătit lunar de către Plumb ar fi foarte mare: „Asta spun cifrele declarate de  Plumb. Acum, să socotim și noi cu abacele noastre. Mai întâi, să facem o aritmetică banală: 24 de ani de credit a câte 12 luni pe an înseamnă 288 de luni de plată a creditului de 800.000 de euro. Dacă în fiecare lună s-ar plăti aceeași sumă, ca să se acopere doar creditul, fără dobânzi, ar fi nevoie de 2.777 de euro lunar. La care, însă, s-ar adăuga dobânzi și comisioane. Lejer (și foarte optimist) ar reieși, de fapt, o plată lunară de minimum 3.500 de euro timp de 24 de ani. Minimum.“

Europarlamentar cu 6.000 de euro lunar

Câtă vreme a fost membru al Parlamentului European, Plumb nu a avut probleme cu plata ratelor creditului bancar. Astfel, din 2007 până în 2012, pesedista a plătit 97.000 de euro doar din credit. În medie lunară, cam 1.600 de euro lunar. Cel mai probabil, însă, la suma de 1.600 de euro lunar din credit s-au adăugat dobânzi și comisioane bancare (știut fiind că, în primii ani, băncile se preocupă să încaseze dobânzile, cu prioritate). Deci, cu tot cu dobânzi, poate că Rovana Plumb a plătit nu doar 1.600 de euro lunar, ci posibil chiar dublu, adică 3.200 de euro lunar sau eventual chiar mai mult. Ceea ce nu ar fi fost o problemă: între 2008 și 2012, Rovana Plumb a fost europarlamentar și încasa lunar peste 6.000 de euro numai indemnizație, fără diurne și alte costuri acoperite de Parlamentul European.

Venituri de 1.500 euro, plăți la bancă de 9.000 euro

Tot revista „Kamikaze“, însă, a observat că, o vreme, Plumb pare să fi plătit la bancă de șase ori mai mult decât veniturile: „Revenită în Parlamentul României, în decembrie 2012, Rovana a mai plătit, până în iunie 2013, 13.000 de euro din credit. Deci, cam 2.200 de euro lunar. Între iunie 2013 și iunie 2014, însă, Plumb a plătit băncii 105.000 euro, deci aproape 9.000 de euro lunar. Când ne uităm, însă, cât a câștigat Rovana Plumb în 2014, ne dezumflăm: în tot anul 2014, Rovana Plumb a încasat 70.000 de lei (de la Ministerul Mediului și Ministerul Muncii). Iar soțul, Dan Plumb, a câștigat 13.000 de lei din pensie în tot anul 2014. În total, soții Plumb au avut venituri de 84.000 de lei în 2014.

Pe noi, însă, ne interesează numai jumătate de an (ianuarie – iunie 2014), perioadă în care Rovana a plătit cam 9.000 de euro lunar la bancă. Pe jumătatea aia din 2014, soții Plumb au încasat 42.000 de lei, deci 7.000 de lei lunar, adică în jur de 1.600 de euro. Ei, în fiecare din lunile respective, în 2014, soții Plumb au încasat 1.600 de euro și au plătit la bancă 9.000 de euro, de aproape șase ori mai mult. Și nu, soții Plumb nu au avut și alte venituri (în afară de salariu și pensie) și nici conturi grase (au conturi bancare, dar în ele nu se află mai mult de 15.000 de euro).“  

CV. Neculăescu, funcții sub toate partidele

Laurențiu-Adrian Neculăescu și-a împărțit cariera între toate partidele relevante din România. După ce a fost contabil, între 2001 și 2004, la o afacere din Târgoviște a familiei, actualul secretar de stat a fost instalat în Ministerul Dezvoltării Regionale, la Direcția Contractare, unde a lucrat între 2004 și 2008. Totul, pe mandatul de premier al lui Călin Popescu Tăriceanu. În 2009, Neculăescu a ocupat o poziție tot în Ministerul Dezvoltării, dar la Direcția Generală Autorizare Plăți Programe, în ministeriatul Elenei Udrea. Din 2009 până în 2012, Neculăescu a lucrat în subordinea lui Florin Popescu, fostul șef al Consiliului Județean Dâmbovița, membru al PDL. Între 2012 și 2016, actualul secretar de stat la Mediu a condus o afacere turistică, apoi a administrat programe europene ale Companiei de Apă Târgoviște.

Campanie electorală la „King“

Conform publicației locale electronice anchetespeciale.ro, „În anul 2012, Rovana Plumb şi staff-ul său şi-au stabilit sediul de campanie la hotelul «King» din Târgovişte. După o lună de campanie electorală, nota de plată pentru cazare şi masă nu a fost făcută cu bani, ci cu mici intervenţii. Fiul lui Neculăescu, patronul hotelului, a fost cooptat în staff-ul lui Andrei Plumb, fiul ministresei şi viitor candidat la Primăria Târgovişte iar un nepot, Ionuţ Ghiţă, a ajuns Comisar Şef la Garda de Mediu Dâmboviţa“.

Plumb și Neculăeștii refuză să comenteze

Nici unul din cei implicați în această poveste nu a avut decența să vorbească despre subiect. Ministrul Rovana Plumb a primit întrebările RL de mai multe zile, dar a refuzat să răspundă. La sfârșitul săptămânii trecute, purtătorul de cuvânt al Ministerului Dezvoltării ne-a transmis următoarele: „Ministerul Dezvoltării nu poate răspunde la aceste întrebări care o privesc direct pe doamna ministru, însă vă asigur că doamna ministru a primit întrebările și vă va răspunde“. Ceea ce, până în acest moment, nu s-a întâmplat.

Laurențiu-Adrian Neculăescu ne-a dat pe mâna unei secretare de la cabinet, care nu a putut să ne spună decât că secretarul de stat nu are telefon mobil de serviciu (!) și că ne va suna de la birou când va ajunge. În ultima săptămână, însă, se pare că nu a ajuns la Ministerul Mediului.
Tatăl, Ion Neculăescu, s-a ascuns în spatele altei secretare, cea de la RESALCOM. 

 

Citește ziarul integral în format .PDF aici!

Cele mai citite

Investițiile străine în România cresc, dar numărul noilor companii cu capital străin scade semnificativ

Italia deține cel mai mare număr de firme (53.411) înregistrate în România Investițiile directe ale nerezidenților în România au totalizat 5,362 miliarde de euro în...

Accizele la băuturi alcoolice vor crește treptat în următorii doi ani, conform unui proiect al Ministerului Finanțelor

Ministerul Finanțelor a publicat joi un proiect care propune majorarea accizelor pentru băuturi spirtoase, vinuri spumoase și alte tipuri de băuturi alcoolice cu 4,4%...

Vizită la fosta închisoare politică de la Râmnicu Sărat: un nou pas pentru Memorialul „Închisoarea Tăcerii” și Centrul Educațional privind Comunismul în România

Vineri, 15 noiembrie, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) organizează o vizită de prezentare la șantierul fostei închisori politice...
Ultima oră
Pe aceeași temă