Academicienii de securitate ai lui Oprea sunt plătiți ilegal

de Catalin Prisacariu , 14 februarie 2016 - stire actualizata la ora 14:38, 15 februarie 2016
Academicienii de securitate ai lui Oprea sunt plătiți ilegal

Membrii titulari ai Academiei de Științe ale Securității Naționale încasează lunar o indemnizație viageră de 3000 de lei brut, stabilită prin lege. Această prevedere a fost votată, paradoxal, prin încălcarea legii.

Guvernul Victor Ponta a decis, în  decembrie 2014, prin ordonanța de urgență 83, să crească indemnizațiile membrilor titulari ai Academiei de Științe ale Securității Naționale (ASSN), numită la vremea aceea Academia de Științe Militare (ASM). Conform unui articol recent al Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație, actul normativ în cauză modifica prevederi ale legii 56/2012, prin care se înființa ASM. Astfel, dacă în legea  din 2012 se prevedea că membrii titulari ai Academiei încasau lunar o indemnizație echivalentă cu un salariu mediu pe economie, ordonanța de urgență din 2014 creștea indemnizația la nivelul celei primite de membrii titulari ai Academiei Române. Mutarea a fost în folosul academicienilor de securitate, deoarece în 2014, salariul mediu net pe economie nu depășea 1.800 de lei, în timp ce indemnizația netă lunară a unui membru titular al Academiei Române era de aproximativ 2.700 de lei.

Deputatul Zlati, amendament pentru anularea indemnizațiilor

La fel ca orice ordonanță de urgență, și OUG 83/2014 a urmat un traseu parlamentar prin care să devină lege. Prima cameră în care a fost dezbătută a fost Senatul. Senatorii nu au modificat articolul 26 care prevedea, la alineatul 1, că "Membrii titulari ai ASM beneficiază de o indemnizaţie lunară viageră egală cu indemnizaţia membrilor titulari ai Academiei Române". A doua cameră în care a fost dezbătută ordonanța de urgență a fost, firește, Camera Deputaților, care a avut și rol decizional. Înainte ca proiectul de lege de aprobare să ajungă în plen, acesta a trecut prin dezbateri la comisii de specialitate. În Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport, deputatul PNL Radu Zlati a depus un amendament care modifica tocmai articolul 26. Radu Zlati a cerut și a obținut de la colegii săi de comisie (în ședința din 17 martie 2015) abrogarea prevederii conform căreia membrii titulari ai ASM să fie plătiți întocmai membrilor titulari ai Academiei Române. Deputatul cerea practic, să se revină la prevderea inițială, ca membrii titulari ai ASM să primească o indemnizație echivalentă cu salariul mediu pe economie.

Amendamentul s-a pierdut pe drum

În ciuda faptului că amendamentul a primit votul favorabil în Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport și, prin urmare, trebuia să apară în textul proiectului de lege dezbătut în plenul Camerei Deputaților, acest lucru nu s-a întâmplat. În ședința de plen din 18 martie 2015, deputatul UDMR Szabo Odon i-a atras atenția președintelui Valeriu Zgonea că amendamentul lui Radu Zlati dispăruse fără urmă. “În Comisia pentru învăţământ am dezbătut şi a trebuit să oferim un aviz pe acest material şi am realizat mai multe propuneri, care ar fi trebuit să fie regăsite, în raportul final, cel puţin la amendamente respinse, întrucât în plenul său Comisia de învăţământ a adoptat o serie de modificări care nici măcar nu au fost cuprinse în acest raport, nici ca amendamente admise, nici ca amendamente respinse", a menționat deputatul. Mai mult, Szabo Odon i-a cerut lui Valeriu Zgonea ca dezbaterea proiectului de lege să fie amânată pentru a se repara eroare.

În ciuda argumentelor prezentate atât de deputatul Szabo Odon, cât și de deputatul PNL Ludovic Orban, președintele de ședință Valeriu Zgonea a rămas neclintit. După lungi dezbateri, acesta din urmă a făcut un singur compromis: a cerut votul deputaților pentru a tranșa problema. Practic, Zgonea a supus la vot dacă să se încalce legea (regulamentul Camerei Deputaților) prin acceptarea la dezbatere a unui proiect de lege care nu conținea amendamentele votate în comisiile de specialitate. Deși votul a fost strâns, Zgonea a câștigat: din 124 de deputați prezenți, 60 au votat pentru amânarea proiectului de lege, doi s-au abținut și 62 au votat ca documentul să meargă mai departe fără amendamentul deputatului Zlati. Din cei 62 de deputați, 54 au fost de la PSD, 7 de la ALDE și unul neafiliat. 

Contactat de "România liberă", deputatul PNL Radu Zlati a explicat de ce a propus ca membrii titulari ai Academiei de Științe Militare (actuala Academie de Științe ale Securității Naționale) să nu primească indemnizații echivalente cu cele ale membrilor titulari ale Academiei Române: "ASSN este o academie de ramură, cum sunt și Academia de Științe Medicale, Academia de Științe Tehnice sau Academia Oamenilor de Știință din România. Nici una din academiile de ramură nu plătește indemnizații membrilor titulari la nivelul indemnizațiilor membrilor titulari ai Academiei Române, ci mai mici, la nivelul salariului mediu pe economie, deci era firesc ca nici la Academia de Științe Militare să nu existe indemnizații de nivelul Academiei Române." Radu Zlati a adăugat că nimeni nu s-a opus acestui amendament în Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport a Camerei Deputaților.
 

Comentarii

 • Constantin

  15 februarie 2016 13:45

  Cati academicieni de securitat ,pe metru patrat sunt in Romania???Numarul lor dovedeste ca tema este "suculenta "la propriu-indemnizatii .substantiale-fara sa mai aibe alte obligatii-si la figurat -se bucura de faima ,nu doar in Romaniaci peste tot in lume!Rand pe rand sunt rugati si remunerati sa impartaseasca ,"fabuloasele "lor cunostinte teoretic practice in facultati de renume de pe Glob!!Astfel ,contul lor creste si faima intelectualitatii intra la "murat"De ce se mai intreaba cineva de ce suntem umiliti,ingenuncheati??Propria noastra "elita" a calcat orice demnitate national ,in picioare!!"Medici" competenti intarzie ,nepermis de mult aplicarea tratamentului adecvat!! Absolventii acestei ii intalnim peste tot -primari ,parlamentari,generali din toate structurile de aparare!!!BANI sa iasa,!!!

  raspunde comentariului
 • IOAN

  15 februarie 2016 12:07

  Am auzit mai demult de "academia infractorilor " care pregateau hotii.Diferenta dintre cele doua categari de "academicieni" este ca unii fura sporadic iar altii fura permanent .Pentru ei nu este curte de conturi ??

  raspunde comentariului
 • Abia acum

  15 februarie 2016 11:17

  "Palatul secret!!! httpsmail.google.commailu0?tab=wmspam152db45a91083a48

  raspunde comentariului
 • Abia acum

  15 februarie 2016 11:12

  Acesti fii de securisti au pus mana pe putere...!!!

  raspunde comentariului
 • Constantin

  15 februarie 2016 11:05

  Ponta, Oprea, PSD, ALDE, UNPR - simbolurile lichelismului politic postdecembrist

  raspunde comentariului
  • iOAN

   16 februarie 2016 9:43

   DOMNULE cONSTANTIN ATI OMIS ,CU SAU FARA VOIE , PNL-UL.SI DE LA EI SUNT CACADEMICIENI.

   raspunde comentariului
 • adelin

  15 februarie 2016 10:45

  Sigur,asta nu e academia si o facatura.Oare cit timp vor mai prostii acest popor,CITA NESIMTIRE VOR MAI AVEA ACEST MAFIOTI AI REGIMULUI SECURIST CARE AU PRELUAT FRINELE PUTERII IN ROMANIA IN DEC 1989, MINTIND SI ATUNCI UN POPOR UMILIT ,SARAC ,FACIND DIN ROMANI UN POPOR CREDUL. EI AU STIUT BINE CE FAC,NUMAI NOI NE-AM LASAT DUSI DE NAS,AR FI VREMEA SA_I LUAM LA INTREBARI CE AU FACUT PENTRU NOI ,POPORUL IN ACESTI 26 ANI SI CU CE SI-AU FACUT EI AVERILE COLOSALE? VINE DRAGNEA ,TARICEANU SA NE SPUNA CA EUROPA ARE CEVA CU NOI ,POPORUL,NU EUROPA ARE CU EI MAFIOTII SI HOTII.AR FI BINE CA ACESTI INDIVIZI SA NU MAI MINTA CU ATITA NERUSINARE.

  raspunde comentariului
 • Alina

  15 februarie 2016 10:19

  Aceste pseudo-academii, aceste ONG-uri populate cu impostori, plagiatori, nulitati trebuie sa fie desfintate.Este intolerabil ca acesti indivizi sa primeasca indemnizatii pe viata, mult mai mari decit o pensie medie.Nu exista nicio ratiune pentru ca acesti impostori sa primeasca vreun ban.Sa primeasca pensie pentru cit au contribuit.

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  15 februarie 2016 9:30

  Ce academicieni si despre ce securitate trancanesc ei ?,asta nu-i academie e o facatura ca si doctoratul lui Oprea asimilat la apelul de seara al izmenelor !!!.In domeniul militar si al sigurantei nationale este Academia militara recunoscuta si cu dreptul de a pregati specialisti in domeniu. Facatura marca Oprea trebuie sa inceteze .

  raspunde comentariului
 • militaru gheorghe

  15 februarie 2016 6:43

  Cum poti sa faci bani! Sursa banilor e chiar langa tine un curs GRATUIT, online, pas cu pas, cu cele mai simple si mai clare explicatii! Inveti imediat cum poti sa faci bani! Trebuie doar sa urmezi acest curs de exceptie si inveti garantat, GRATUIT, cum poti sa faci bani! Cand vrei cu seriozitate si tu acest curs online, cere informatii la adresa de emailautotestsibiuyahoo.com.

  raspunde comentariului
 • pepe le moko

  14 februarie 2016 19:55

  Ar fi trebuit sa le dea indemnizatii ca la Academia Franceza, ca si aia sunt academicieni, asa cum se cred distinsii inculti cu trese. Si sa primeasca in euro, ar vrea ei. Ar trebui sa dea si la ASE si la Academia de fotbal aceleasi indemnizatii. Si studentii academiilor sunt, pana la urma academicieni, ar trebui si lor. Armata asta romana e plina sus de semidocti, ce-or face astia daca ne ataca tara? Nestiind bine definitiile cuvintelor, vor spune la infrangere ca e victorie si vor trece cantand pe sub arc de tunuri straine cu fanafare romanesti. Armata asta de academicieni poate apara deocamdata doar o Romanie proasta.

  raspunde comentariului
 • Dan

  14 februarie 2016 19:01

  Urgent! Castigati bani din prima luna! 100-285 de euro lunar! Cautam de urgenta oameni foarte seriosi care vor sa munceasca si sa castige 100 de euro lunar part-time sau 285 euro lunar full-time, din prima luna, intr-o colaborare usoara si placuta, in timpul liber sau full-time. Pentru mai multe informatii, solicitati acum detalii unuia dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de emaildan.dodoiuyahoo.com

  raspunde comentariului
 • Vlad Tepes

  14 februarie 2016 18:45

  La noi s-a furat pana a disparut si codrul!

  raspunde comentariului
 • Dr Samarascu

  14 februarie 2016 17:45
 • Dr Samarascu

  14 februarie 2016 17:45
 • Dr Samarascu

  14 februarie 2016 17:45
 • Dr Samarascu

  14 februarie 2016 17:44
 • Mirela Antonescu

  14 februarie 2016 17:43
 • Mirela Antonescu

  14 februarie 2016 17:43
 • Mirela Antonescu

  14 februarie 2016 17:43
 • Mirela Antonescu

  14 februarie 2016 17:43
 • Mirela Antonescu

  14 februarie 2016 17:43
 • Kurt Roth

  14 februarie 2016 16:43
 • SOCRATE

  14 februarie 2016 14:39

  DOSAR PENAL SI JUDECATA PUBLICA PT TOTI CEI CARE AU ACCEPTA ACEASTA MIZERIE UMANA. TOTI TREBUIE EXCLUSI DIN VIATA PUBLICA SI SCUIPATI .

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design