7.3 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSportFormula 1Investigație Rl: 20 de euro pacientul. O afacere imorală pe sănătatea românilor

Investigație Rl: 20 de euro pacientul. O afacere imorală pe sănătatea românilor

O lacună legislativă le permite medicilor de familie care vor să se retragă din activitate să vândă listele lor de pacienți oricui dorește să le cumpere. Prețurile variază între 10 și 20 de euro pentru fiecare persoană.

Pacienții sunt o marfă ca oricare alta, vândută și cumpărată de medicii de familie ca la piață. “Cabinet Medical Individual vinde lista de pacienți. Cabinetul are 2.240 pacienți înscriși, majoritatea copii. Zona este foarte bună, cu posi-bilități mari de extindere. Preț 20.000, euro negociabil, toți pacienții”, sună doar unul dintre zecile de anunțuri care pot fi găsite pe Internet. Deși pacienții nu știu că sunt tranzacționați la bucată de doctorii lor, autoritățile afirmă că această practică, acceptată de ani de zile de cei din domeniu, nu este ilegală, pentru că legea are o scăpare în acest sens.

„Pacientul nu pleacă“

Discuția dintre medicul de familie dispus să-și vândă lista de pacienți și potențialul cumpărător nu diferă cu mult de cea dintre un negustor oarecare și clientul său întâlnit în obor. Principalul subiect de discuție este prețul. Sub pretextul că dorim să cumpărăm și noi astfel de liste de pacienți – denumite “praxis” în limbajul de specialitate – ne-am întâlnit incognito cu doi dintre medicii vânzători. “Vreau întâi să vă arăt documentele, după care mergem în sala de tratament și discutăm. Am aici factură, să vedeți câștigul: la 30 ianuarie aveam de primit 7.022 de lei”, ne-a explicat o doctoriță din orașul Făgăraș. Pentru că fenomenul este foarte extins în prezent în România, am decis să-i protejăm identitatea medicului. “Pacienţii sunt în total 1.218, asiguraţi 922. Ăsta este cabinetul. Noi am plătit acum patru ani un avans (către Primăria locală – n.r.) şi de atunci nu -ne-a mai luat nimeni bani”, au fost alte avantaje cu care doamna doctor încerca să ne convingă să cumpărăm. Pentru fiecare pacient din listă, medicul de familie a cerut câte 10 euro. La întrebarea noastră dacă oamenii nu se vor revolta când vor descoperi că au ajuns, fără să știe, la alt medic de familie, doctorița din Făgăraș ne-a asigurat că nu există un asemenea risc. “Pacienţii nu pleacă. La cabinetul din față a mai cumpărat tot aşa un coleg şi nu a plecat nimeni de la el. Acuma şi de pacienţi trebuie să ai grijă, să nu îi calci în picioare, că acum e democraţie nu mai e ca înainte”, ne-a sfătuit medicul de familie. Aceasta a motivat că vinde “praxis-ul” pentru că are probleme cu glanda tiroidă și vrea să se retragă din activitate.

Concurență între clinicile private pentru “praxis”

O discuție similară am purtat și cu un medic de familie din Oltenița. Am -găsit anunțul acestuia pe Internet și am sunat. Inițial, ne-a răspuns o femeie care ne-a explicat că dorește să obțină 12.000 de euro pentru un portofoliu de peste o mie de pacienți asigurați. -Ulterior, ne-a direcționat către soțul său, doctorul căruia îi aparținea de fapt lista. Bărbatul a mărit prețul cerut până la 13.000 de euro. “Avem 1.350 de asiguraţi, dintr-un total de 1.500 de pacienţi de aici din zonă şi din satele din jur. Eu vreau zece euro de pacient, dar putem negocia până la maximum nouă”, ne-a comunicat doctorul, care a motivat prețul mai mare prin apropierea în kilometri dintre Oltenița și București. Mai exact, lista ar fi putut fi cumpărată și de un doctor din Capitală, dispus să facă naveta. “După ce semnăm, faceți un contract cu Casa de Sănătate, sunteți plătit de ei trei luni, după care eu vă cedez praxisul.

Eu decontez lunar, în medie, între 8000 și 8500 de lei pe lună doar de la Casa de Sănătate. Aici este bine că este spital, există şi chirurgie”, ne-a explicat doctorul din Oltenița.

Acesta ne-a explicat că renunță la cabinet, deoarece a obținut un post în Franța, plătit cu 3.000 de euro. Pe lângă banii obținuți din vânzarea pacienților, doctorul spera să obțină și o chirie de 100 de euro pe lună, pentru cabinet.

Vânzarea pacienților este un fenomen și în București, unde prețul pentru “praxis” este mult mai mare – ajunge și la 20.000 de euro – deoarece cererea este mai mare. Centrele medicale private se luptă între ele să obțină cât mai multe portofolii de pacienți de la medicii de familie, deoarece se asigură astfel că bolnavii vor fi direc-ționați pentru analize și tratament către propriile clinici.

Listele cumpărate sunt administrate de medici fără portofoliu, angajați pentru salarii de până în 2.000 de lei, potrivit unor surse din domeniu. Remunerația acestora crește dacă aduc clinicii private venituri minime de circa 3.000 de lei, prin trimiterea pacienților pentru analize la laboratoarele indicate anterior. Concurența pe piața din București este atât de mare încât, conform informațiilor pe care le deținem, unele centre medicale plătesc și un comision de cinci euro oricui convinge pacienții să se înscrie la medicii de familie arondați lor.

Clinicile își asigură în acest fel clienți – unele percep 15 lei pentru lua-rea tesiunii – și obțin și bani din decontarea mai multor servicii de la Casa Națională de Sănătate.

Legea s-ar putea schimba

Reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) au declarat pentru „România liberă“ că sunt la curent cu această practică. “Vânzarea pacienților nu este un lucru ilegal. ”, a declarat Mihaela Tănase, purtătorul de cuvânt al instituției.

Guvernul a propus spre dezbatere publică, săptămâna trecută un proiect privind modificarea contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate. Printre schimbările propuse se numără eliminarea limitei minime, existentă în prezent, pentru ca un doctor să poată încheia contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. “Prin eliminarea pragului minim, de opt sute de pacienţi necesari pentru a încheia un contract cu Casa de Sănătate, putem crea un mediu cu adevărat concurenţial. Astfel un medic tanar are posibilitatea sa isi deschida un cabinet de medicina primara“, a susținut Mihaela Tănase.

De asemenea, conform noilor reglementări propuse, numărul de pacienți nu va mai fi la fel de relevant pentru veniturile medicilor de familie. În prezent, un doctor primește 50% din remunerație în funcție de numărul de pacienți și 50% în funcție de numărul de consultații acordare. “Reducerea procentului pentru numărul de pacienţi la zece la sută este pentru binele pacientului. Obligă cumva medicul să aibă grijă de pacienţi, pentru că va fi plătit pentru serviciile pentru care le face”, a precizat purtătorul de cuvânt al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Aceasta a explicat că, de asemenea, în prezent doctorii de familie nu riscă nimic dacă primesc comisioane pentru a trimite pacienții la anumite clinici private pentru analiză și tratament. “Un medic aflat in contract cu Casa de Asigurari ,conform noului proiect, nu poate incheia conventii cu alti furnizori aflati si ei in contract cu Casa de Asigurari.Sanctiunea prevazuta este de rezilierea contractului si imposibilitaea de a mai incheia un alt contract cu CAS pe o perioada de cinci ani”, a menționat Mihaela Tănase.

Medicii de familie sunt nemulțumiți de modificările aduse de Guvern și au cerut public retragerea proiectului.  

Cele mai citite

Andrei Ivan, pe cale de a pleca de la Craiova în iarna aceasta. Destinația posibilă și viitorul olteanului

Andrei Ivan ar putea părăsi Universitatea Craiova în această iarnă, iar Turcia ar putea deveni următoarea sa destinație, în ciuda unei perioade mai puțin...

Mesaje de Crăciun. E momentul să-ți faci timp pentru familie și prieteni

Mesaje de Crăciun. Este timpul să ne amintim cât de prețioși sunt cei dragi și să le oferim un gând bun, o urare sinceră...

Junior Centenar: Programul de economisire pentru copii, ocolit de români. Sub 150.000 de beneficiari în 5 ani

Valoarea medie economisită per copil este de 3.592 lei Lansat în 2019, programul de economisire Junior Centenar, destinat copiilor din România, rămâne neatractiv pentru majoritatea...
Ultima oră
Pe aceeași temă