22.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăGDPRClismele vă pot aduce la Urgenţă

Clismele vă pot aduce la Urgenţă

Curăţarea colonului se recomandă în situaţii extreme. În caz contrar, pot apărea hepatite acute, icter sau alergii.

 

Medicii avertizează că numeroşi pacienţi vin la consultaţii cu traumatisme anale, inflamaţii, sângerări şi infecţii la acest nivel însoţite de dureri după ce şi-au făcut clisme acasă. „Unii pacienţi fac clisme în mod nejustificat, pentru că nu au informaţii privind alimentaţia corectă şi pentru că nu fac mişcare şi aleg soluţia care pentru ei pare cea mai la îndemână. Unii fac clisme cu ceaiuri mai fierbinţi, alţii îşi introduc substanţe dezinfectante care provoacă usturimi. Despre clismele cu cafea nu cunosc nici un studiu, însă ştiu pacienţi care au făcut şi care nu au observat nici un rezultat”, spune Viorel Radu, medic coordonator proctolog la clinica Proctoline din Bucureşti.

În plus, clismele cu cafea pot cauza iritaţii şi crize hemoroidale din cauza cofeinei. Medicul gastroenterolog Oliviu Pascu de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj spune, la rândul lui: „Au venit pacienţi cu efecte adverse foarte serioase după clisme, precum icter, hepatite acute, alergii sau dereglări de tranzit”.

Procedurile se fac înainte de o operaţie pe colon

 Procedura are indicaţii medicale stricte şi este recomandată înainte de o intervenţie chirurgicală pe colon sau înainte de colonoscopie, persoanelor cu un traumatism la coloană care nu se pot deplasa, celor care au făcut un atac cerebral şi sunt imobilizaţi.

Persoanele care suferă de constipaţie cronică pot utiliza, la recomandarea medicului, microclisme speciale. „Există în farmacii dispozitive speciale, microclisme sau clismele de evacuare, ce conţin nalbă, muşeţel sau substanţe foarte sigure care pot fi utilizate de pacienţii care suferă de constipaţie în ciuda unui regim de viaţă sănătos, la indicaţia medicului. În mod normal, cele mai simple clisme se fac cu apă şi săpun. Pentru curăţarea colonului, la persoanele care au colon iritabil sau constipaţie cronică, se mai poate face hidrocolonoterapie, ce constă în «spălarea» colonului cu ajutorul unui «jet de lichid»”, spune medicul Viorel Radu. Constipaţie înseamnă mai puţin de trei scaune pe săptămână. La tineri, ea apare din cauza alimentaţiei uscate, de tip fast-food, cu multe sandvişuri, iar la vârstnici, pentru că mobilitatea tranzitului intestinal este diminuată.

Mâncaţi fructe şi legume şi faceţi mişcare

Regimul alimentar bogat în fructe, legume, cereale, iaurt, doi litri de apă pe zi,  mişcarea şi terapia antistres sunt metode care reglează în mod natural tranzitul. Aveţi grijă ca cerealele să fie cât mai puţin colorate şi să nu conţină E-uri. Ca să preveniţi constipaţia, puteţi bea pe stomacul gol un pahar sau două cu apă, puteţi consuma seminţe de in şi tărâţe de grâu. Mai puteţi lua de la plafar psyllium, o plantă pe care o puneţi la macerat şi pe care este bine să o mâncaţi dimineaţa cu iaurt sau sana şi miere. „În caz de necesitate, puteţi folosi laxative pe bază de plante sau ceaiuri care ar putea îmbunătăţi acest tranzit”, spune Viorel Radu. Persoanele care suferă de constipaţie ar trebui să evite afumăturile, caşul, telemeaua, bananele, orezul, carnea de porc, măslinele şi pâinea prăjită.

Dacă simptomele constipaţiei persistă sau cedează greu, în loc de o clismă medicii recomandă un consult gastroenterologic şi o colonoscopie pentru a exclude alte afecţiuni mai grave, precum polipi sau tumori.

Cele mai citite

Sorana Cîrstea, eliminată în primul tur la Stuttgart

Sorana Cîrstea părăsește turneul WTA 500 de la Stuttgart din prima rundă, după ce a fost învinsă, astăzi, în două seturi, de chinezoaica Qinwen...

Partidul Democrat din Italia lansează un manifest pentru alegerile europene

Opoziția italiană încearcă din răsputeri să se impună într-un ciclu electoral în care partidele de dreapta aflate la putere în țară speră să obțină...

Ministrul Burduja propune un Centru de Operațiuni de Securitate în domeniul energiei

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, dorește să se înființeze, în România, un Centru de Operațiuni de Securitate în domeniul energiei. Ministrul Burduja a lansat această propunere...
Ultima oră
Pe aceeași temă