1.1 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSpecialZiua mondială a primului ajutor

Ziua mondială a primului ajutor

La 10 septembrie 2016 este marcată Ziua mondială a primului ajutor, inițiată de Federația Internațională de Cruce Roșie și Semilună Roșie (FICR), care a trecut această zi în calendarul său de evenimente în 2000, fiind celebrată în a doua zi de sâmbătă a lunii septembrie.

Pentru a marca această zi, oameni obișnuiți și voluntari participă la acțiunile de mobilizare pentru acordarea asistenței primare în situații de criză. Toată lumea ar trebui să știe cum să salveze o viață. În fiecare an, peste 100 de societăți naționale de Cruce Roșie/Semilună Roșie organizează evenimente, competiții și ceremonii pentru a conștientiza, în rândul opiniei publice, importanța acordării primului ajutor. IFRC consideră că primul ajutor trebuie să fie accesibil tuturor, inclusiv celor mai vulnerabili, și ar trebui să fie, de asemenea, o parte integrantă a unei abordări mai largi pentru dezvoltare.

Primul ajutor este un gest de umanitate, care face diferența între moarte și viață, dar și între indiferență și solidaritate, între apatie și acțiune. În urmă cu aproximativ 150 de ani, o bătălie în nordul Italiei a dat naștere unei idei care a schimbat lumea. În 1859, după una dintre cele mai sângeroase bătălii ale secolului, Bătălia de la Solferino, Henry Dunant, om de afaceri elvețian, venise în nordul Italiei, la 24 iunie 1859, pentru a-l întâlni pe Napoleon al III-lea în interes de afaceri. Impresionat profund de victimele bătăliei, el a adunat oameni din satul învecinat și a petrecut trei zile, fără întrerupere, pentru a îngriji răniții. Vorbele sale ”Siamo tutti fratelli” (suntem cu toții frați) au deschis inimile voluntarilor, care au îngrijit deopotrivă inamici și compatrioți, conform www.crucearosie.ro. Primul ajutor nu înlocuiește serviciile de urgență. Este un prim pas vital pentru asigurarea măsurilor eficiente și rapide pentru a reduce accidentările grave și pentru a crește șansele de supraviețuire.

Mișcarea Internațională de Cruce Roșie și Semilună Roșie s-a născut la inițiativa lui Henry Dunant. El este autorul cărții ”O amintire de la Solferino”, care a reușit să transmită ideile sale în rândul guvernanților europeni și al oamenilor influenți de la acea vreme. Astfel, în 1863, s-a întrunit pentru prima oară o comisie care s-a auto-intitulat Comitetul Internațional pentru Ajutorarea Răniților și care, în 1876, urma să devină Comitetul Internațional al Crucii Roșii.

În raportul numit „Primul ajutor pentru un viitor mai sigur: Focus pe Europa”, publicat în 2009, de IFRC, pentru a marca Ziua mondială a primului ajutor, se arată „că în timp ce 95% din populație, în Norvegia și 80% în Germania și Austria este instruită în acordarea primului ajutor, în multe alte țări europene doar 5-10% din populație are competențele necesare pentru a lua măsuri imediate și de a aplica tehnicile necesare, în caz de accident.” Raportul oferă câteva exemple pentru primele programe de formare pentru acordarea primului ajutor, care au fost adaptate la nevoile grupurilor vulnerabile (persoanele cu handicap și în vârstă, tineri din mediul urban și minoritățile etnice).

Crucea Roșie Română a lansat, în 2012, proiectul ”Centre de prim ajutor în comunități izolate”, care are ca scop formarea și instruirea unor persoane pentru a putea acorda primul ajutor de bază în cazul unor urgențe. Proiectul se adresează comunităților izolate din mediul rural care nu dispun de servicii medicale permanente, iar serviciul de ambulanță se află la distanță.

Concret, o familie din fiecare zonă izolată este instruită să acorde primul ajutor de bază. Familia instruită este dotată cu o trusă de prim ajutor și are rolul de a va veni în sprijinul rezolvării urgențelor minore și de a preveni agravarea situației în cazul unor urgențe care necesită asistență medicală. Diplomele pe care voluntarii de Cruce Roșie le primesc în urma stagiilor de pregătire sunt recunoscute la nivel european.

Primul punct de prim ajutor a fost lansat în 2013, în satul izolat Titcov din județul Brăila. Al doilea punct de prim ajutor a fost lansat în satul izolat Răscoala, din județul Hunedoara, conform site-ului www.crucearosie.ro.

Elena Marinescu
Elena Marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Rusia și războiul său hibrid din Europa, inclusiv în România

O investigație a publicației germane „Die Zeit” a documentat cel puțin 50 de cazuri de spionaj, sabotaj, atacuri cibernetice și alte acțiuni ostile în...

Protest de Ziua Culturii Naționale: Sindicaliștii atrag atenția asupra subfinanțării și inechităților din domeniu

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Presă „CulturMedia” a anunțat un protest organizat cu ocazia Zilei Culturii Naționale, pe 15 ianuarie, pentru a...
00:01:12

VIDEO. O rachetă lansată din Yemen pe o casă dintr-un sat israelian

Armata israeliană a declarat marți dimineața că a încercat de mai multe ori să doboare o rachetă lansată din Yemen, care a declanșat sirenele...
Ultima oră
Pe aceeași temă