Un singur spital de stat din Arad a primit acreditare din partea Comisiei Naționale de Acreditare a Spitalelor (CoNAS), deși toate au depus cereri încă din 2011. Mai mult, cea mai mare unitate din județ – Spitalul Clinic de Urgență – nu poate fi acreditată din cauza unor clădiri aflate în stare avansată de degradare, informează Mediafax.
Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică (DSP) Arad, Spitalul Orășenesc Ineu este singurul acreditat de CoNAS, în timp ce celelalte șase unități medicale de stat din județ au cerut încă din 2011 să fie acreditate, dar procedurile nu sunt încheiate în special din motive legate de îndeplinirea normelor legale.
Singurul spital de stat acreditat, cel de la Ineu, este nou, inaugurat în 2012 în urma unei investiții de 70 de milioane de lei, deservind 70.000 de locuitori din zona orașului. Unitatea are 112 paturi, iar potrivit raportului de evaluare emis de CoNAS, au fost verificați 2.400 de indicatori, din care numai 58 sunt neconformi, dar aceștia nu privesc siguranța pacienților.
Cea mai mare unitate sanitară din județ, Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU), care are aproape 1.400 de paturi, nu a fost acreditată pentru că o serie de clădiri sunt în stare avansată de degradare. Astfel, după o primă evaluare, conducerea SCJU a decis să amâne procedura de acreditare.
"Noi avem niște secții care sunt o povară din cauza clădirilor în care se află și care sunt în stare deplorabilă. Este vorba de câteva imobile retrocedate, în care legea nu ne permite să facem investiții. Singura soluție este să transferăm aceste secții în alte clădiri, iar pentru unele am început să construim de la zero", a declarat, miercuri, managerul SCJU Arad, Teodora Olariu.
Conform acesteia, cele mai mari probleme sunt cu imobilele secțiilor Infecțioase Adulți – în proceduri de retrocedare comunității germane, Obstetrică-Ginecologie (Maternitatea Arad) – retrocedată comunității evreiești, TBC, Neuropsihiatrie Infantilă, Pediatrie I și Psihiatrie.
În ultimul caz, clădirea a fost cumpărată în vară de Consiliul Județean și va fi reabilitată, iar pentru TBC există o clădire aflată în fază finală de construire.
În următorii ani, spitalul va transfera în alte clădiri și celelalte secțiile cu probleme, însă nu se știe dacă acest lucru va putea fi realizat până la sfârșitul anului 2015, termenul limită de acreditare pentru ca unitățile să mai poată încheia contracte cu casele de asigurări de sănătate.
SCJU Arad are 52 de secții în 22 de clădiri, în țară fiind spitalul cu cele mai multe imobile și cea mai mare răspândire, pe o rază de peste 85 de kilometri.
Anul trecut, unitatea a avut peste 50.000 de persoane internate, 154.200 de persoane consultate în ambulatoriu și 62.216 persoane care au primit îngrijiri la Unitatea de Primire Urgențe.
În județ mai există spitale de stat în Lipova, Sebiș, Mocrea, Ineu, Căpâlnaș și Dezna.
Procesul de acreditare a spitalelor a început în 2010, 480 de unităţi din toată ţara solicitând CoNAS certificatul de calitate. Pentru a fi acreditate, spitalele trebuie să îndeplinească peste 85% din cei aproximativ 2.000 de indicatori luați în considerare.