5.9 C
București
marți, 21 ianuarie 2025
AcasăSpecialUn medicament controversat pe plan internațional este prescris copiilor români cu ADHD....

Un medicament controversat pe plan internațional este prescris copiilor români cu ADHD. Conform prospectului, medicamentul crește riscul de suicid

În România, unul dintre medicamentele prescrise pacienților  care suferă de ADHD se numește Strattera.

Medicamentul este fabricat de o firmă străină și este prescris, în România, inclusiv la copii.

Îngrijorător este însă faptul că acest medicament este controversat pe plan internațional, iar propriul său prospect avertizează – în limba engleză – că Strattera crește riscul apariției unor tentative de sinucidere la copii și la adolescenți. Acest avertisment din prospect se referă explicit la pacienții cu ADHD.

Surse neoficiale au declarat, pentru România Liberă, că Strattera este prescris copiilor și tinerilor cu ADHD, chiar și în cazul în care acești pacienți, sau părinții lor, au rezerve față de folosirea lui. În unele cazuri se ajunge la situația în care medicul psihiatru determină acceptarea produsului Strattera  prin semnarea, de către reprezentanții copiilor, a unor formulare de consimțământ, iar cei care au refuzat să semneze au fost amenințați că nu li se va mai prescrie niciun fel de medicament.

Până în acest moment, nu sunt disponibile date care să ateste că, în România, ar fi apărut tentative de sinucidere la copii sau la adolescenți care au luat Strattera. Dar avertismentul de pe prospectul în limba engleză al acestui produs, care se poate citi pe site-ul  www.strattera.com,  este limpede:

“Atenție. Idei de suicid la copii și la adolescenți. Strattera crește riscul ideilor de sinucidere la copii sau la adolescenți cu ADHD”.

Ca opinie indepedentă, pe un site frecventat mai ales de pacienți din Occident, www.everydayhealth.com, Strattera are un calificativ mediu de 2 stele și jumătate din maxim 5.

Firma străină care produce Strattera are și o reprezentanță în România, căreia i-am trimis câteva întrebări legate de respectivul medicament. Una dintre întrebările noastre se referea la dezavantajele utilizării medicamentului Strattera. Din păcate, reprezentanța din România a firmei producătoare nu ne-a răspuns la nicio întrebare.

Ce se întâmplă, totuși, concret, în România? Acest medicament este prescris, ca tratament pentru ADHD, inclusiv la copii instituționalizați. Despre această situație ne-a relatat Rodica Baban, specialistă în psihopedagogie, responsabilă a trei case de tip familial din Baia Mare.

“Se dă de dragul de a se da” – astfel descrie Rodica Baban insistența unor medici de a prescrie Strattera. Dar ea are și suspiciunea că unii medici ar fi cointeresați material să prescrie Strattera.

După observațiile sale asupra copiilor cu ADHD, Rodica Baban are impresia că medicamentul nu are efecte vizibile (nici negative, dar nici pozitive), iar această opinie i-ar fi fost chiar confirmată de unii medici – dintre cei care nu recomandă Strattera. Rodica Baban i-a însoțit pe unii dintre copiii cu ADHD aflați în grija ei la clinica specializată de psihiatrie de la Voila (județul Prahova). “Toți cei care au fost la Voila, și care la Baia Mare primiseră Strattera, s-au întors de acolo cu alt tratament”, ne-a precizat Rodica Baban.

Unul dintre medicii care prescriu Strattera a acceptat să ne răspundă la întrebări. Doctorița Eniko Maria Szilagyi este specializată în psihiatrie pediatrică și este, poate, singurul asemenea specialist din județul Maramureș. “Eu am în evidență aproximativ 100 de pacienți cu ADHD.  Marea majoritate  au vârste cuprinse între 6 – 12 ani. Din aceștia, 80 de copii iau tratament cu Strattera, la mai mult de jumatate s-au ameliorat simptomele de hiperactivitate, inatenție și impulsivitate, la restul doar o parte din simptomatologie”, ne-a precizat dr. Szilagyi.

Drept urmare, potrivit acesteia, “la unii copii întrerupem tratamentul cu Strattera deoarece apar reacții adverse severe sau nu se observă niciun efect pozitiv. La aceștia încercăm și alte tratamente pentru ADHD”.

Evident că Strattera se prescrie nu doar în provincie, ci și la București, “și chiar foarte ușor”, ne-a confirmat un medic. Un caz fericit este al unei mame al cărei copil, diagnosticat cu ADHD, a primit tratament cu Strattera. Mama a avut o ezitare și a cerut și cea de-a doua opinie, de la alt medic, acesta recomandându-i “să se mai gândească” înainte să aplice tratamentul cu acest medicament. În loc să-i dea copilului Strattera, mama l-a dus la un psiholog, iar rezultatele sunt acum încurajatoare.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Minipiscine vs piscine tradiționale: Care este alegerea potrivită pentru tine?

Piscină clasică sau mini piscină? Ambele opțiuni au avantajele și dezavantajele lor. Piscinele tradiționale oferă un spațiu generos pentru înot și alte activități acvatice,...

Arbitru slovac pentru Qarabag – FCSB! Filip Glova, delegat de UEFA

Meciul dintre Qarabag și FCSB, contând pentru penultima etapă a grupelor Europa League, va fi arbitrat de slovacul Filip Glova, însoțit de o brigadă...

Celebrul violonist Alexandru Tomescu, printre cărămizi și speranțe

Artistul a susținut un recital inedit, între zidurile viitoarei case familiale a unor copii cu nevoi speciale severe Violonistul Alexandru Tomescu, Ambasador al Hope...
Ultima oră
Pe aceeași temă