Un medicament controversat pe plan internațional este prescris copiilor români cu ADHD. Conform prospectului, medicamentul crește riscul de suicid

de Mihai Diac , 15 iulie 2017 - stire actualizata la ora 22:44, 09 iunie 2017

În România, unul dintre medicamentele prescrise pacienților  care suferă de ADHD se numește Strattera.

Medicamentul este fabricat de o firmă străină și este prescris, în România, inclusiv la copii.

Îngrijorător este însă faptul că acest medicament este controversat pe plan internațional, iar propriul său prospect avertizează – în limba engleză – că Strattera crește riscul apariției unor tentative de sinucidere la copii și la adolescenți. Acest avertisment din prospect se referă explicit la pacienții cu ADHD.

Surse neoficiale au declarat, pentru România Liberă, că Strattera este prescris copiilor și tinerilor cu ADHD, chiar și în cazul în care acești pacienți, sau părinții lor, au rezerve față de folosirea lui. În unele cazuri se ajunge la situația în care medicul psihiatru determină acceptarea produsului Strattera  prin semnarea, de către reprezentanții copiilor, a unor formulare de consimțământ, iar cei care au refuzat să semneze au fost amenințați că nu li se va mai prescrie niciun fel de medicament.

Până în acest moment, nu sunt disponibile date care să ateste că, în România, ar fi apărut tentative de sinucidere la copii sau la adolescenți care au luat Strattera. Dar avertismentul de pe prospectul în limba engleză al acestui produs, care se poate citi pe site-ul  www.strattera.com,  este limpede:

“Atenție. Idei de suicid la copii și la adolescenți. Strattera crește riscul ideilor de sinucidere la copii sau la adolescenți cu ADHD”.

Ca opinie indepedentă, pe un site frecventat mai ales de pacienți din Occident, www.everydayhealth.com, Strattera are un calificativ mediu de 2 stele și jumătate din maxim 5.

Firma străină care produce Strattera are și o reprezentanță în România, căreia i-am trimis câteva întrebări legate de respectivul medicament. Una dintre întrebările noastre se referea la dezavantajele utilizării medicamentului Strattera. Din păcate, reprezentanța din România a firmei producătoare nu ne-a răspuns la nicio întrebare.

Ce se întâmplă, totuși, concret, în România? Acest medicament este prescris, ca tratament pentru ADHD, inclusiv la copii instituționalizați. Despre această situație ne-a relatat Rodica Baban, specialistă în psihopedagogie, responsabilă a trei case de tip familial din Baia Mare.

“Se dă de dragul de a se da” – astfel descrie Rodica Baban insistența unor medici de a prescrie Strattera. Dar ea are și suspiciunea că unii medici ar fi cointeresați material să prescrie Strattera.

După observațiile sale asupra copiilor cu ADHD, Rodica Baban are impresia că medicamentul nu are efecte vizibile (nici negative, dar nici pozitive), iar această opinie i-ar fi fost chiar confirmată de unii medici – dintre cei care nu recomandă Strattera. Rodica Baban i-a însoțit pe unii dintre copiii cu ADHD aflați în grija ei la clinica specializată de psihiatrie de la Voila (județul Prahova). “Toți cei care au fost la Voila, și care la Baia Mare primiseră Strattera, s-au întors de acolo cu alt tratament”, ne-a precizat Rodica Baban.

Unul dintre medicii care prescriu Strattera a acceptat să ne răspundă la întrebări. Doctorița Eniko Maria Szilagyi este specializată în psihiatrie pediatrică și este, poate, singurul asemenea specialist din județul Maramureș. “Eu am în evidență aproximativ 100 de pacienți cu ADHD.  Marea majoritate  au vârste cuprinse între 6 - 12 ani. Din aceștia, 80 de copii iau tratament cu Strattera, la mai mult de jumatate s-au ameliorat simptomele de hiperactivitate, inatenție și impulsivitate, la restul doar o parte din simptomatologie”, ne-a precizat dr. Szilagyi.

Drept urmare, potrivit acesteia, “la unii copii întrerupem tratamentul cu Strattera deoarece apar reacții adverse severe sau nu se observă niciun efect pozitiv. La aceștia încercăm și alte tratamente pentru ADHD”.

Evident că Strattera se prescrie nu doar în provincie, ci și la București, “și chiar foarte ușor”, ne-a confirmat un medic. Un caz fericit este al unei mame al cărei copil, diagnosticat cu ADHD, a primit tratament cu Strattera. Mama a avut o ezitare și a cerut și cea de-a doua opinie, de la alt medic, acesta recomandându-i “să se mai gândească” înainte să aplice tratamentul cu acest medicament. În loc să-i dea copilului Strattera, mama l-a dus la un psiholog, iar rezultatele sunt acum încurajatoare.

Comentarii

 • Simona

  18 iulie 2017 0:30

  Ma intreb cu ce scop a fost scris acest asa-zis "articol", pt ca pt mine este clar ca nu informarea corecta a fost scopul. Ci mai degraba ideea de "senzational" si gen "stire de ultima ora". Strattera este un medicament folosit de multi ani, in Ro si in toata lumea inclusiv tarile occidentale, USA si efectele sale adverse sunt bine cunoscute. Ca si in cazul altor medicamente, psihiatrice sau nu, nu poate persoanele care iau medicamentul respectiv au efecte adverse. Are efecte bune in tratamentul ADHD in cazul in care pacientul si parintii au rabdare sa astepte, efectul instalandu se in pana la 4 saptamani. Daca autorul ar fi avut ca scop informarea corecta a cititorilor, ar fi vorbit si de efectele bune si de beneficiile pe care pacientii le au in urma tratamentului, si nu ar fi prezentat doar aceste efecte adverse. Din pacate, astfel de articole fac mult rau tocmai celor care au nevoie de ajutor. Dar cui ii pasa de ei??? Iar stimabila dna consultata nu are calificarea necesara sa si de a cu parera despre medicamente, si cu atat mai putin despre cele psihiatrice.

  raspunde comentariului
 • Ruxandra

  17 iulie 2017 21:27

  E un medicament care functioneaza foarte bine la copii cu ADHD. Spre deosebire de Concerta nu este un stimulant central. Face parte din categoria antidepresivelor SNRI dar care este indicat in ADHD. Din cauza sistemului de actionare poate creste riscul de ganduri suicidare la adolescenti ca toate antidepresivele in prima perioada de medicatie iar efectul apare treptat. Din cauza efectului treptat parintii si copii pot avea dificultati in a observa efectul Stratterei. Dar daca discuti cu profesorii sau folosesti o scala efectul pozitiv o sa fie evident. Nu toti copii raspund la Strattera, si daca raspund, nu toti copii raspund la fel. De multe ori se uita ca existe diferente individuale de raspuns la tratament!

  raspunde comentariului
anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design