13.5 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialBritanicii au descoperit o nouă metodă de a scăpa de răul de...

Britanicii au descoperit o nouă metodă de a scăpa de răul de mișcare

O echipă de cercetărori englezi a descoperit că electroşocurile de intensitate medie pot preveni răul de mişcare – starea de ameţeală şi greaţă pe care o au multe persoane în maşină, barcă sau atracţii de tip roller coaster, potrivit webmd.com.

Cercetătorii au explicat că deşi cauza răului de mişcare rămâne un mister, este foarte posibil ca simptomele să apară atunci când ceea ce vede o persoană sau ceea ce simte nu se sincronizează perfect cu semnalele transmise creierului de urechea internă. Astfel, curentul electric întrerupe semnalele ambigue din urechea internă.

Oamenii de ştiinţă spun că şocul electric va putea fi aplicat printr-un aparat mic sau chiar prin casca de la telefonul mobil. „Credem că peste cinci sau zece ani oamenii îşi vor putea cumpăra din farmacii un aparat împotriva răului de mişcare”, a spus specialistul care a condus studiul, Qadeer Arshad.

Britanicii au condus studiul pe un eşantion format din 20 de voluntari. Participanţii au purtat electrozi pe cap timp de 10 minute, în care au stat aşezaţi pe un scaun care a simulat mişcările unei bărci sau unui roller coaster. Doar jumătate din voluntari au primit tratamentul, iar ceilaţi au fost lăsaţi să creadă că îl primesc.

Rezultatul experimentului a arătat că oamenii care au primit stimularea electrică au început să simtă o stare de greaţă moderată cu aproximativ trei minute mai târziu decât ceilalţi. În plus, voluntarii care au primit electroşocuri s-au recuperat mai repede decât colegii lor.

Totuşi, specialista Sujana Chandrasekhar, director al Centrului Comprehensive Balance al New York Head & Neck Institute of Northshore-LIJ Health System, spune că tratamentul le va fi de folos doar persoanelor care fac des călătorii de aproximativ 10 minute, dar nu şi celor care fac călătorii lungi.

De asemenea, Chandrasekhar a spus că ar fi de folos ca oamenii să îşi poată administra un şoc electric de fiecare dată când încep să se simtă rău. „Însă, nu ştim dacă această metodă este sigură”, a adăugat specialista.  

Simptomele răului de mişcare apar la trei din 10 oameni, în călătorii lungi cu autocarul, în croaziere sau plimbări cu nave aeriene mici. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă