Numărul tinerilor din județul Dolj care au cerut testarea pentru depistarea virusului HIV a crescut semnificativ în luna octombrie, după decesul tânărului bolnav de SIDA, care ar fi avut relaţii sexuale cu mai multe fete din Segarcea. Opt cazuri de persoane seropozitive au fost confirmate în octombrie.
Conform statisticilor întocmite de DSP Dolj, 1.734 de persoane s-au testat pentru despistarea virusului HIV în luna octombrie, în întreg judeţul, numărul celor care au făcut astfel de teste crescând de la o medie lunară de aproximativ 1.500 de persoane la peste 1.700.
În urma analizelor, a reieşit că opt din cele 1.734 de persoane testate erau seropozitive.
"291 de persoane s-au testat la cerere. Dintre acestea, la patru testele au ieşit pozitive. Persoanele care au avut contacte sexuale cu altele infectate cu HIV au fost în număr de zece şi din acestea doar două sunt seropozitive, iar altă serie de testări ocazionale, adică persoane care vin să confirme diagnosticul sau care apar ca urmare a unor situaţii excepţionale, precum violul, au fost testate 63 de persoane şi două au ieşit seropozitive. În primele zece luni, au fost raportate cam 14.000 de teste la toate cabinetele, făcând o medie, asta înseamnă cam 1.500 de teste lunar. Luna octombrie a fost una cu o prezenţă mai mare şi ca urmare a situaţiei mediatizate de la Segarcea, iar asta e un lucru bun, pentru că oamenii au înţeles mesajul de a veni şi de a se testa", a declarat Narcisa Dinică, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj.
Decesul de luna trecută al tânărului de 25 de ani, din Segarcea, bolnav de SIDA, i-a alertat pe foarte mulţi tineri care au intrat în contact cu acesta sau cu alte fete cu care tânărul ar fi întreţinut relaţii sexuale.
Mătuşa tânărului mort consideră că o parte din vina acestei situaţii o au şi fetele care au stat cu el în toată această perioadă şi nu s-au protejat sub nicio formă, deşi ar fi ştiut despre boala acestuia.
"Nu trebuia să moară în băiat să se ducă toţi să îşi facă analize. Şi acum, toţi au legătură cu Dani. Câte fete putea să aibă? El nu era un băiat răzbunător, noi familia nu credem că era. Mai povestea cineva că într-o seară, când Dani s-a tăiat la un pahar la o mână, în discotecă, nu a lăsat pe nimeni să cureţe. A şters el tot sângele, nu a lăsat pe nimeni, ca să nu infecteze” a spus mătuşa băiatului.
Tot aceasta crede că după moarte băiatului realţiile celorlaţi oameni din Segarcea cu membrii familiei s-au schimbat.
"Am simţit aşa, de la înmormântare. Aveam prietene care veneau zilnic la magazin, chiar dacă nu cumpărau, acum nu mai vin. Ne acuză că nu am lipit pe frunte că era băiatul bolnav”, a mai spus mătuşa tânărului.
Procurorii au început urmărirea penală pentru infracţiunea de transmitere a sindromului imunodeficitar dobândit în cazul tânărului din Segarcea mort în urmă cu două săptămâni și care ar fi infectat cu HIV mai multe tinere, anchetatorii audiind mai multe persoane, între care mama tânărului.
"În cauză, se continuă cercetările, s-au primit răspunsurile de la adresele efectuate către unităţile sanitare, urmează să mai fie audiaţi martori, aspecte de care, în cauză, se va adopta o soluţie”,a declarat Magda Bădescu, purtătorule cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj.
Până în prezent, anchetatorii nu au formulat acuzaţii directe împotriva niciunei persoane.
Tânărul din Segarcea, în vârstă de 25 de ani, a murit în 12 octombrie, iar după decesul acestuia s-a aflat că avea SIDA și ar fi întreținut relații sexuale cu mai multe tinere din oraşul Segarcea, care, la rândul lor, ar fi putut transmite apoi virusul HIV.
Ulterior, mai mulţi tineri din Segarcea au mers la spital pentru a-și face testul HIV, iar până în prezent două foste prietene ale tânărului au fost depistate ca fiind infectate cu acest virus. Una dintre fete a primit tratament acasă, iar cealaltă este internată la Spitalul de Boli Infecţioase din Craiova.
Medicii de la spitalul din Segarcea care îl aveau în evidenţă pe tânăr spun că acesta s-a născut sănătos, dar s-a infectat cu virusul HIV în copilărie.