Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului „Matei Balş”, a declarat, vineri, la Piteşti, că în cazul infecţiilor din spitale, utilizarea apei şi săpunului reduce cu mai mult de jumătate contaminarea, adăugând că în cazul bebeluşilor cu sindrom hemolitic n-au fost respectate regulile de igienă. Streinu-Cercel a afirmat că, pe lângă dezinfectanţi, în spital există o serie de mecanisme care pot preveni ca infecţiile să se dezvolte, primul fiind respectarea condiţiilor minime de igienă, şi că „apa şi săpunul sunt sfinte“, relatează Mediafax.
Managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” a vorbit şi despre cazurile bebeluşilor din Argeş, diagnosticaţi cu sindrom hemolitic uremic, arătând că n-au fost respectate cu stricteţe regulile simple de igienă, ducând la contaminarea cu E-coli.
„Cauza deceselor bebeluşilor este cunoscută: E-coli. Modalitatea în care acest germen se poate transmite este curcuitul fecal. Atât timp cât nu se respectă, peste tot în lume, nu doar în România, regulile stricte de igienă, există riscul să apară. Aţi văzut că în Germania au fost cazuri la adulţi, care au contactat E-coli din produse importate dintr-o ţară mediteraneană. Astfel de episoade pot să apară oricând şi oriunde, oricât ne-am spăla „, a afirmat Streinu-Cercel.
În perioada 18 ianuarie – 11 februarie 2016, la spitalele din Argeş au fost internaţi 16 copii, dintre care 13 cu patologie digestivă, cărora le-au fost stabilite la internare următoarele diagnostice: „boală diareică acută”, „gastroenterocolită acută”, „sindrom dispeptic”, „sindrom febril rinofaringită acută”, „pneumonie cu sindrom obstructiv” şi „rotavirus confirmat”. Trei copii diagnosticaţi cu siondrom hemolitic uremic au murit, la spitale din Capitală.