7 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăSpecialUPDATE Lista urmăriților penal de la Spitalul Floreasca în scandalul secției de...

UPDATE Lista urmăriților penal de la Spitalul Floreasca în scandalul secției de arși care nu a putut fi folosită pentru salvarea victimelor incendiului de la Clubul Colectiv. Peste două milioane de euro ascunse în firme off-shore

UPDATE 15.00

DNA a publicat lista suspecților în scandalul cheltuirii banilor destinați înființării secției de arși de la Spitalul de Urgență Floreasca.  Echipamentele necesare bunei funcționări a secției au fost alese de profesorul doctor Ioan Lascăr și aprobate de managerul spitalului, Radu Alexandru Macovei, amândoi urmăriți penal pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave. Echipamentele au fost cumpărate de la singurul ofertant, firma Gemedica, contra 18,6 milioane lei. Pentru punerea în funcțiune echipamentelor nu s-a făcut licitație. S-au întocmit procese-verbale pentru servicii care fie au fost prost făcute, fie nu au fost făcute, dar au fost plătite. Cert este că, deși dată în funcțiune, cu fast, în aprilie 2015,  secția nouă NU a putut fi folosită pentru salvarea victimelor incendiului de la Clubul Colectiv. În urma incendiului au murit 64 de persoane.

Procurorii mai spun că peste două de milioane de euro au fost disimulate pe servicii fictive și au fost transferate către două firme de tip off-shore.

Lista. Procurorii DNA au început urmărirea penală a suspecților:

>MACOVEI ALEXANDRU RADU, la data faptei manager al Spitalului Clinic de Urgență București (Floreasca), cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată (opt acte materiale),

>GONTARIU MARINA-MAGDALENA, la data faptei șeful biroului achiziții al aceluiași spital, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată (două acte materiale),

>MIHĂILĂ MARIAN, la data faptei șeful biroului achiziții al aceluiași spital, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată (șase acte materiale),

>LASCĂR IOAN, la data faptei șeful Clinicii de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă din cadrul Spitalului Clinic de Urgență București (Floreasca), cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată (cinci acte materiale),

>GALEA AUREL CĂTĂLIN, administrator al S.C. Gemedica S.R.L., cu privire la săvârșirea infracțiunilor de: 
– complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată (opt acte materiale), 
– spălarea banilor 

>BAYTAR (fostă BOUROȘU) ANDREEA MARIA, cu privire la săvârșirea infracțiunii de spălarea banilor, 

>S.C. GEMEDICA S.R.L., cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată (opt acte materiale).

În ordonanța procurorilor se arată că în anul 2013, reprezentanți ai Spitalului Clinic de Urgență București (Floreasca) au încălcat normele și reglementările în vigoare atât cu privire la inițierea și organizarea unei proceduri de atribuire a contractului de achiziție publică de echipamente medicale necesare dotării Unității de îngrijire a arșilor gravi, cât și cu privire la derularea și executarea acordului cadru și contractelor subsecvente încheiate de unitatea spitalicească și SC Gemedica SRL, în baza cărora au fost achiziționate echipamente medicale supraevaluate în valoare totală de 18.643.437 lei.
Această conduită a dus la prejudicierea spitalului cu suma de 6.171.564,21 lei (inclusiv TVA) din care: 
– 1.927.788,21 lei reprezentând diferența dintre prețul plătit de spital pentru echipamentele medicale și prețul la care au fost achiziționate de S.C. Gemedica S.R.L. de la furnizorii săi
– 4.243.776 lei reprezentând contravaloarea barocamerei (care nu a funcționat vreodată). 
Concomitent, s-a obținut un folos necuvenit în favoarea societății SC Gemedica SRL prin aceea că s-au făcut plăți în contul unor lucrări care au fost realizate necorespunzător ori care în realitate nu au fost realizate.

Profesorul Lascăr a făcut lista echipamentelor necesare. GEMEDICA a fost singurul ofertant
Concret, la data de 23 aprilie 2013, Ministerul Sănătății a emis un ordin privind înființarea unităților de arși. Ca urmare, s-a solicitat achiziționarea echipamentelor medicale strict necesare dotării unei unități de îngrijire a arșilor gravi. Referatul de necesitate a fost întocmit de suspectul Lascăr Ioan, în calitate de șef al Clinicii de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă și a fost aprobat de managerul spitalului, Macovei Alexandru Radu.
Ulterior, la data de 25 aprilie 2013, suspecta Gontariu Marina-Magdalena a elaborat documentația de atribuire, ce conținea caietul de sarcini cu specificații tehnice întocmit de șeful Clinicii de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă și aprobat de managerul spitalului.
În cuprinsul acestei documentații s-a prevăzut printre altele: 
– valoarea totală estimată stabilită ca sumă a valorii fiecărui echipament medical în parte, fără să se regăsească în dosarul achiziției justificarea modului privind determinarea acesteia sau un alt document din care să rezulte fundamentarea acestor valori (studiu de piață, oferte furnizori, etc.),
– atribuirea să se facă într-un singur lot, ceea ce a condus la îngrădirea accesului altor firme la procedura de achiziție, având în vedere numărul mare de echipamente medicale (54) ce urmau a fi achiziționate.
De asemenea, la baza întocmirii specificațiilor tehnice nu au existat documente din care să reiasă o consultare a pieței, având în vedere că aceste echipamente aveau un grad ridicat de complexitate tehnică.
Astfel, în urma procedurii de atribuire (licitație deschisă) a fost declarată câștigătoare oferta SC Gemedica SRL (singurul ofertant), administrată de suspectul Galea Aurel Cătălin, cu care la data de 23 iulie 2013, a fost încheiat un acord cadru pe o perioadă de 24 de luni și o valoare maximă de 38.935.650 lei fără TVA.
De precizat este faptul că firma respectivă a oferit prețuri ale echipamentelor identice sau aproape identice (diferențe de 0,0001 %) cu cele estimate de spital. 
Ulterior, au fost încheiate (fără licitație publică, această procedură nemaifiind necesară), patru contracte subsecvente în valoare totală de 14.680.099,6 lei. 
Până la data de 29 aprilie 2016, echipamentele medicale achiziționate încă din anul 2013 pentru Unitatea de îngrijire a arșilor gravi nu au fost utilizate în actul medical, cu excepția celor din dotarea blocului operator, care au fost utilizate în perioada 5 noiembrie 2015 – 11 martie 2016, la un număr de 116 intervenții chirurgicale.
De asemenea, până la aceeași dată, spitalul nu a încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București un contract pentru serviciile medicale furnizate prin unitatea de îngrijire a arșilor gravi. Medicamentele și materialele sanitare utilizate în actul medical pentru cele 116 intervenții medicale la blocul operator al Unității de îngrijire a arșilor gravi au fost trecute în evidența Secției clinice chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă.
Barocamera nu este funcțională și nici instalată. Cu toate acestea, reprezentanți ai autorității contractante, împreună cu cei ai furnizorului, au semnat procese-verbale de recepție și procese-verbale de punere în funcțiune.
În perioada 2014-2015, suspecții Galea Aurel Cătălin și Baytar Andreea Maria, împuternicită să efectueze tranzacții financiare, au disimulat adevărata natură a provenienței și a proprietății sumelor de 1.895.920 euro și 536.000 lei, prin efectuarea de tranzacții financiare succesive la scurte intervale de timp (câteva zile) între diferite conturi bancare deținute de S.C. Gemedica S.R.L., și două societăți de tip off-shore.
Ulterior, sumele respective au fost retrase în numerar de suspecta Baytar Andreea Maria, cunoscând că sumele de bani provin din săvârșirea unor infracțiuni. 

UPDATE 14.00: Profesorul Ioan Lascăr este audiat, în aceste momente, la DNA.


Mai mulți medici de la Spitalul Floreasca, între care fostul manager Radu Alexandru Macovei și seful noii secții de arși, Ioan Lascăr, sunt urmăriți penal de procurorii DNA pentru abuz în serviciu în forma agravantă, prin care s-a obținut un folos pentru sine sau pentru altul.

Cadrele medicale au fost chemate la audieri în dosarul în care sunt investigate cheltuielile de circa 9.000.000 de euro  pentru Unitatea de îngrijire a arșilor gravi de la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca. 

Înființarea Unității de îngrijire a arşilor grav de la Spitalul Floreasca s-a făcut cu fonduri de la Primăria Sectorului 1, Ministerul Sănătății și Banca Mondială. Deschisă prima oară în 2010, după o investiţie de 9 milioane de euro, secţia a rămas nefuncţională din lipsa personalului medical. O altă inaugurare cu fast a fost făcută în aprilie 2015, în prezența ministrului Sănătății de atunci, Nicolae Bănicioiu (PSD).

Probele existente deja la dosarul în care s-a început urmărirea penală împotriva medicilor de la Spitalul de Urgență Floreasca  ar fi raportul Corpului de Control al ministrului Sănătății Vlad Voiculescu, mai multe rapoarte de la Curtea de Conturi precum și toate documentele ridicate de la Spitalul Floreasca și de la firmele implicate în dotarea noii secții de arși

–-

 La ieșirea din sediul DNA, profesorul Macovei a declarat că nu este vinovat. La audieri urma să intre doctorul Ioan Lascăr.

Un raport al Corpului de control al Ministerului Sanătății arată că barocamera de 3,4 milioane de lei, care trebuia folosită pentru salvarea vieții celor arși, NU era funcțională la data de 30 octombrie 2015, când au fost duși la Spitalul Floreasca primii răniți de la Clubul Colectiv,  cu toate că exista un proces verbal de predare-primire și de punere in funcțiune, semnat cu șase luni înainte de incendiul de la club. În total, în noua secție de arși de la Floreasca au fost investite peste 9 milioane de euro.

Scandalul a izbucnit după ce niciun rănit in incendiul din clubul Colectiv nu a fost tratat în această barocameră, care fusese inaugurată  în baza unui proces verbal, dar nu era funcțională. Barocamera a fost livrată la sfârsitul lunii decembrie 2013 (în mandatul de ministru al Sanătății al lui Nicolae Banicioiu) și achitată 10 zile mai tarziu, costul fiind de 3,4 milioane de lei.

In momentul inaugurarii, Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii la acea vreme, a laudat echipamentele de ultima generatie, iar Ioan Lascar, seful sectiei, s-a mandrit cu capsula speciala pentru terapia cu oxigen, despre care spunea ca este vitala in cazul pacientilor cu arsuri severe. 

Furnizorul echipamentelor a fost firma Gemedica SRL, despre care presa a relatat ca este patronată de un apropiat al lui Sorin Oprescu, Cătălin Galea ( Sorin Oprescu și Cătălin Galea au fost patronii Clinicii Medicale "Academica").

–-

Barocamera finanțată pentru arși, folosibilă pentru tratamente antiîmbătrânire

În 27 octombrie, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, declara presei că barocamera de la Spitalul Floreasca, pentru care a fost cheltuită suma de 3,4 milioane de lei, nu poate fi folosită pentru tratarea arsurilor, ci pentru tratamente antiîmbătrânire.

Vlad Voiculescu a mai adăugat că, de fapt, barocamera de la Secția de Arsuri Grave de la Floreasca a fost concepută pentru tratamente antiageing sau pentru tonifierea pielii și în niciun caz pentru tratarea arsurilor grave, scopul pentru care a fost de fapt cumpărată. Barocamera a fost livrată la sfârșitul lunii decembrie 2013 și achitată după zece zile, pentru suma de 3,4 milioane de lei.

Un control realizat de Corpul de control al ministrului Sănătății, efectuat în luna iunie, a relevat că unitatea medicală Floreasca nu era încă pe deplin funcţională. La acel moment, comisia de control a constatat că personalul medical angajat nu era prezent în totalitate în interiorul Unităţii de îngrijire a arşilor gravi, unii dintre aceştia fiind angajaţi în activitatea altor secţii (chirurgie plastică, ATI).

În 24 mai, Guvernul a anunţat sesizarea Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 pentru întocmirea nereală a procesului-verbal de punere în funcţiune a barocamerei de la Unitatea de Arşi a Spitalului Floreasca şi pentru plata contravalorii acesteia către furnizorul SC Gemedica SRL, precizând că verificările Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii confirmă că Secţia de Arşi de la Floreasca nu este încă pe deplin funcţională, mai adaugă news.ro.

În 27 mai, procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 au dispus începerea urmăririi penale in rem – faţă de faptă – în cazul Secţiei de Arşi de la Floreasca. În urma informaţiilor contradictorii furnizate de conducerea Spitalului de Urgenţă Florească în şase luni şi la solicitarea Corpului de Control al premierului, Corpul de control al ministrului Sănătăţii a făcut un control în Unitatea de Arşi, în perioada 26-29 aprilie.

„Concluziile acestui control sunt că Unitatea de îngrijire a arşilor gravi de la Spitalul Clinic de Urgenţă (Floreasca) nu este încă funcţională, în ciuda celor declarate de conducerile anterioare ale spitalului şi a inaugurărilor oficiale din ultimele luni”, preciza Guvernul.

 

 

Ştire în curs de actualizare.

 

Cele mai citite

Ronaldinho vine în România! Legenda fotbalului, prezent la Sports Festival 2025

Fostul mare fotbalist brazilian Ronaldinho Gaucho va fi prezent la ediția din 2025 a Sports Festival, organizată la Cluj-Napoca, au anunțat joi organizatorii. Evenimentul...

Sistemul biometric de trecere a frontierei, pregătit pentru lansare în UE în 2025

Uniunea Europeană va lansa în 2025 noul sistem biometric de trecere a frontierei, Entry/Exit System (EES), destinat cetățenilor din afara blocului comunitar care călătoresc...

Donald Trump a fost desemnat Persoana Anului 2024 de către revista Time. Mai primise această distincție în 2016

Donald Trump, preşedintele ales al Statelor Unite, a fost ales persoana anului 2024 de revista Time. Renașterea politică a lui Trump nu are egal...
Ultima oră
Pe aceeași temă