2.8 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSpecialSpecialiştii români se unesc pentru a lupta cu bolile cardiovasculare

Specialiştii români se unesc pentru a lupta cu bolile cardiovasculare

Societatea Română de Cardiologie (SRC), Fundația Română a Inimii (FRI) și Alianța Pacienților Cronici din România (APCR) au semnat astăzi la București, protocolul de colaborare Împreună pentru sănătatea inimilor noastre privind prevenția primară și secundară a bolilor cardiovasculare (BCV).

„Prin semnarea acestui protocol, SRC, FRI și APCR se aliază în lupta pentru prevenirea BCV și totodată fac un apel privind prioritizarea acestor afecțiuni în politicile de sănătate, în contextul în care BCV sunt responsabile de aproximativ 60% dintre decesele înregistrate anual în România. Considerăm că programele pentru prevenția BCV ar trebui să constituie o prioritate națională și să beneficieze de implicare și susținere la toate nivelurile, de la cel al publicului larg și al mass media, până la nivelul factorilor decizionali.”, a declarat dr. Gabriel Tatu-Chiţoiu, Președinte al SRC.

Principalul obiectiv al protocolului îl reprezintă cooperarea SRC, FRI și APCR în crearea și implementarea de programe și campanii de conștientizare și educare a publicului larg, în special a populației tinere, în ceea ce privește prevenția primară și secundară a bolilor cardiovasculare. Parteneriatul este deschis tuturor celor care sunt interesați de sprijinirea și dezvoltarea unor inițiative de prevenire a bolilor cardiovasculare, precum: instituții media, autorități și instituții publice centrale sau locale, societăți comerciale sau organizaţii non-profit.

„Protocolul de colaborare cu SRC și APCR este o continuare firească a proiectelor pe care le-am implementat până acum în domeniul prevenţiei bolilor cardiovasculare şi în vederea susţinerii campaniilor de sănătate. Ne-am alăturat acestui demers cu încrederea că împreună, prin programele pe care le vom derula și prin promovarea unor măsuri privind reducerea fumatului, a consumului de sare, zahăr și grăsimi animale şi prin combaterea sedentarismului, vom reuși să schimbăm modul de viață al românilor, astfel încât să aibă o inimă sănătoasă și o viață sănătoasă cât mai lungă.”, a continuat prof. dr. Ioan Mircea Coman, Președinte al FRI.

„Colaborarea cu SRC și FRI reprezintă confirmarea faptului că medicii și pacienții sunt parteneri pentru un scop comun, acela de a găsi și de a propune soluții privind scăderea mortalității cardiovasculare, care situează România pe ultimele locuri din Europa în ceea ce privește speranța de viață la naștere. Considerăm că sănătatea este în egală măsură și responsabilitatea pacienților, iar printr-un stil de viață echilibrat și prin controlul unor factori de risc ai BCV care sunt la îndemâna tuturor, ne putem bucura de o viață mai lungă și de calitate.”, a precizat Cezar Irimia, Președintele APCR.

Pe lângă inițiativele proprii, APCR va susține programele privind prevenția primară a BCV care sunt derulate de SRC, FRI și Athletic Cardioclub (ACC) precum: programul național și aplicația de auto-diagnostic al hipertensiunii arteriale, programul/aplicația dedicată combaterii sedentarismului, programul de prevenire și combatere a efectelor produselor din tutun, programul Stil de viață sănătos, destinat prevenirii și combaterii efectelor excesului de colesterol, al alimentației dezechilibrate, obezității, diabetului, etc.

În ceea ce privește prevenția secundară, SRC, FRI și APCR vor iniția demersuri în vederea asigurării accesibilității publicului larg la toate mijloacele moderne de terapie și prevenție secundară a bolilor cardiovasculare, în conformitate cu recomandările ghidurilor internaționale de practică medicală.

Bolile cardiovasculare reprezintă principala problemă de sănătate în România. Aproximativ 60% dintre decesele înregistrate anual în țara noastră sunt datorate acestor boli, un procentaj net mai mare comparativ cu media de 46% a țărilor din Comunitatea Europeană. În rândul bolilor cardiovasculare, cardiopatia ischemică și accidentele vasculare cerebrale sunt primele două cauze de îmbolnăvire și mortalitate. 

Elena Marinescu
Elena Marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Portul Constanța: Sistem inovator de acostare cu geamanduri

Sistemul permite operarea în siguranță a navelor de până la 70.000 TDW, inclusiv a celor de tip Panamax Un sistem modern de acostare cu geamanduri...

Portul Constanța: Sistem inovator de acostare cu geamanduri

Sistemul permite operarea în siguranță a navelor de până la 70.000 TDW, inclusiv a celor de tip Panamax Un sistem modern de acostare cu geamanduri...

Firmele mici trebuie să se adapteze rapid la interacțiunile fiscale cu ANAF

De la 1 ianuarie 2025, contribuabilii mici din România sunt obligați să transmită fișierul standard de control fiscal (SAF-T) Fișierul standard de control fiscal SAF-T...
Ultima oră
Pe aceeași temă