Pacienții din Vaslui sunt transportați la spital cu aceleași mașini de salvare care duc, cu încălcarea legii, tuburi de oxigen insalubre și care ar putea exploda oricând.
Aproape zilnic în România apar ştiri despre oameni care îşi pierd viaţa pentru că ambulanţa nu a ajuns la timp la ei sau pentru că sunt plimbaţi de la un spital la altul şi, în cazuri mai grave, personalul medical nu ştie să acorde primul ajutor.
Chiar dacă există, cel puţin pe hârtie, un plan pentru achiziţia a aproape 2.000 de maşini de salvare, cele care sunt acum folosite reprezintă un pericol pe patru roţi fie din cauza gradului mare de uzură, fie pentru că transportă ilegal materiale sanitare periculoase, cum ar fi tuburi de oxi-gen, uneori chiar şi în curse cu pacienţi.
Mai mulţi medici de pe ambulanţă au declarat în exclusivitate pentru „România liberă” că astfel de situaţii sunt frecvente, iar unul dintre aceste cazuri s-a întâmplat recent la Vaslui, al doilea judeţ pe țară la numărul de solicitări, cu o medie de 200 de apeluri zilnic. La serviciul judeţean de ambulanţă este la ordinea zilei, potrivit surselor RL, ca de la cele cinci substaţii – Vaslui, Negreşti, Bârlad, Huşi şi Murgeni – să se efectueze transporturi de tuburi de oxigen în condiţii improprii, cu toate că legislaţia interzice astfel de acțiuni. Potrivit reglementărilor în vigoare, depozitarea şi transportul materialelor inflamabile în spaţii închise sunt strict reglementate.
Uite tubul, nu e tubul!
Pe site-ul Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Vaslui se specifică în mod clar că “în dotarea compartimentului de consultaţii de urgenţă şi transport sanitar se afla ambulanţe tip A1 şi A2, precum şi alte mijloace de transport autorizate conform standardelor şi reglementărilor naţionale şi europene, dar şi autoturisme de transport pentru medicii de gardă în vederea efectuării consultaţiilor la domiciliu”.
Dar, în realitate, maşinile de salvare transportă laolaltă şi pacienţi, şi personal medical, şi materiale sanitare periculoase.
O înregistrăre video intrată în posesia „României libere” arată că însuşi purtătorul de cuvânt al instituţiei, medicul Daniel Ungureanu, este cel care a efectuat un transport cu tuburi de oxigen într-o ambulanţă cu un pacient în maşină, deși acele tuburi pot oricând pot să explodeze, chiar şi în trafic, dacă nu sunt sigilate corespunzător.
Contactat telefonic, Dan Ungureanu a admis că acest lucru reprezintă un pericol atât pentru echipaj, cât şi pentru bolnavii din maşina de salvare. “Noi avem maşini de consultaţii şi când este un drum la Bârlad sau la Huşi se iau şi tuburi de oxigen de la substaţia respectivă. Acestea pot fi imobilizate pe targă sau în portbagaj cu centuri şi nu implică alte cheltuieli. Deci ar trebui să avem o altă maşină numai pentru oxigen ca să facem chestia asta, dar nu avem maşini. Se poate face transportul cu ambulanţe de tip A, dar nu avem pentru că sunt defecte. Se termină oxigenul şi nu avem posibilitatea să le încărcăm în substaţii. Nu avem nici service auto. Nu avem contracte cu alte firme şi atunci se fac aceste transporturi în funcţie de necesităţi”, a precizat medicul.
Soția director neagă ce a recunoscut soțul purtător de cuvânt
Întrebat dacă a făcut solicitări pentru astfel de maşini care să transporte în siguranţă tuburile de oxigen şi dacă acestea sunt periculoase, medicul Ungureanu a declarat pentru “România liberă” că de ani de zile s-au făcut adrese fără rezolvare: “Or fi periculoase, dar nu avem altă soluţie. Nu ţine de noi acest lucru. De cinci ani facem aceste transporturi, dar directiva este să nu se facă cu pacient. Când avem o ambulanţă disponibilă sau cu maşina personală, că eu, de exemplu, mă duc să fac pregătire profesională la Negreşti, la Huşi, la Bârlad şi mi se decontează de către unitate transportul şi, dacă tot mă duc acolo, duc cu mine şi materiale sanitare sau medicamente şi tuburi. Mai avem colegi care sunt navetişti şi îi rugăm să facă şi ei astfel de transporturi. Avem o maşină de serviciu pentru personalul care conduce unitatea, dar nu tot timpul avem şofer pentru ea. Avem o Dacia Duster primită de un an de zile, dar nu putem să o folosim, uneori pleacă cu directorul la şedinţe sau la Bucureşti la diferite instruiri, nu tot timpul este disponibilă, dar şi cu ea facem transporturi, am dus medicamente, oxigen”.
Ulterior, directorul medical al SAJ Vaslui, dr. Ana Maria Ungureanu, soția purtătorului de cuvânt, ne-a trimis un drept la replică în care neagă o astfel de situa-ţie, în ciuda evidenţelor. La rândul său, managerul SAJ Vaslui, Daniela Corduneanu, a refuzat să comenteze situaţia, motivând că se află în concediu.
Stupefacţie la Ministerul Sănătăţii
Oficiali din cadrul MS, contactați de „România liberă”, s-au arătat stupefiaţi de existenţa unor astfel de transporturi periculoase şi au precizat că este interzis transportul acestor tuburi de oxigen cu maşinile de salvare.
“Există Ordinul 1789, care reprezintă standardul de dotare al ambulanţelor şi modul în care este amplasat fiecare obiect în ele. Este posibil ca anumite servicii de ambulanţă, poate mai mult private, să încerce să folosească nişte improvizaţii, dar tuburile de oxigen sunt absolut asigurate şi standardele respective sunt făcute de aşa manieră încât să asigure viaţa pacienţilor sau a ocupanţilor din interior în caz de accident. Dar transportul tuburilor de oxigen în condiţii improprii este o încălcare a oricăror regulamente. Este vorba de o abatere disciplinară a echipajelor, care, probabil, s-au gândit că fac economie. Soluţia este să solicite conducerii SAJ să trimită o maşină administrativă şi să strângă tuburile de oxigen. În ambulanţă nu ai voie să aduci alte obiecte sau alte persoane decât cele prevăzute în ordinele de ministru care reglementează transportul cu ambulanţa”, se arată într-un răspuns primit de “România liberă”.
Familia Ungureanu, acuzată de conflict de interese
Presa locală scrie despre conflictul de interese din familia Daniel şi Ana Maria Ungureanu, care ar face jocurile la SAJ Vaslui. Pe lângă atmosfera de teroare pe care o impune în rândul colegilor şi al subalternilor, surse din interior susţin că medicul Daniel Ungureanu primeşte mai multe gărzi şi, prin urmare, un salariu mai mare, datorită soţiei sale, care este directorul medical al serviciului de ambulanţă.
Angajaţii reclamă faptul că “Daniel Ungureanu este viceliderul sindicatului ambulanţierilor, iar soţia lui – directorul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Vaslui. Cu siguranţă şi aici putem vorbi despre un conflict de interese, pe care cei din conducere îl trec cu vederea”.