Octombrie este luna dedicată luptei împotriva cancerului de sân şi lumea întreagă vorbeşte despre prevenţie şi depistare timpurie. România este însă singurul stat european fără un program de screening pentru cancerul mamar.
În plus, nici bărbaţii nu au parte de programe eficiente de depistare a cancerului de colon, al doilea ca incidenţă la nivel naţional. Pacienţii cu cancer localizat în zona capului şi gâtului vor beneficia în premieră de primul ghid al supravieţuitorului.
Mai multe asociaţii şi organizaţii neguvernamentale trag semnale de alarmă privind situaţia dezastruoasă în care se află România la acest capitol. “Educație pentru viață” este cea mai recentă campanie de conştien-tizare asupra cancerului colorectal şi mamar, iniţiată de Medical Express, în parteneriat cu Institutul Naţional de Sănătate Publică, şi are în vedere o serie de acţiuni de suport şi consiliere pentru pacienţii oncologici.
Nivelul scăzut de educație medicală, ignorarea primelor simptome ale bolii și accesarea dificilă a investigațiilor medicale gratuite sunt principalele cauze, spun medicii. “Informarea salvează vieți. Asta vrem să spunem prin campania pe care o lansăm. Ne dorim să aducem în atenția opiniei publice, a cadrelor medicale și a pacienților rolul definitoriu al prevenției, importanța tratamentului și a îngrijirii personalizate. Vom evidenția acest lucru printr-o serie de povești, exemple de persoane diagnosticate cu cancer colorectal sau mamar -care au fost depistate la timp și care s-au vindecat complet, atât fizic, cât și psihic. Vrem să facem cunoscut faptul că prevenţia salvează vieţi. Iar acolo unde prevenţia a eşuat, tratamentul chirurgical şi terapiile adjuvante, cât şi un suport psihologic constant pot pune din nou zâmbet pe chipul unui pacient oncologic”, a declarat Andra Stoian, de la Medical Express.
Un control poate salva o viață
Datele arată că în România sunt depistate anual 9.000 de cazuri de cancer de sân, a doua cauză a mortalității. Mai mult, 66% dintre românce nu și-au autoexaminat niciodată sânii pentru a descoperi prezența unor noduli, deși medicii recomandă ca această metodă de autocontrol să fie efectuată lunar. Cosmina Grigore a fost diagnosticată cu cancer mamar în 2013. Pentru că boala a fost depistată la timp, prin terapie și procedee chirurgicale, a reușit să se vindece. Între timp, a devenit primul consultant din România pentru pacienții diagnosticați cu cancer. Cosmina susține seminarii dedicate pacienților diagnosticați cu cancer, familiilor și prietenilor acestora, precum și celor care vor să prevină această boală. „Îmi doresc ca fiecare pacient nou-diagnosticat să știe că are alternative. Îmi doresc ca tot mai mulți români să se informeze și să meargă la control. Prevenția și boala depistată la timp cresc foarte mult șansele de supravie-țuire. Le stau la dispoziție pentru orice fel de întrebări și informații”, a declarat Cosmina Grigore.
Pentru că a fost diagnosticată la timp, ea este unul dintre cazurile fericite. Studiile arată, însă, că una din cinci femei este depistată cu cancer mamar în stadiul II sau III, astfel scad spre 0 șansele de vindecare. Așa se face că 36% dintre româncele diagnosticate cu cancer la sân mor, mult peste media europeană, de 29%, și cea mondială, de 31%. 25 de femei sunt diagnosticate zilnic cu cancer la sân, în timp ce în România nu funcţionează un plan de prevenţie.
Boala care ucide 5.000 de femei și bărbați anual
A doua cea mai des întâlnită formă de cancer la bărbați este cancerul colorectal, care ucide anual peste 3.000 dintre aceștia și pune 5.700 de noi diagnostice anual. Cel puțin 10.000 de români sunt diagnosticați anual cu această boală. Majoritatea dintre aceste cazuri sunt depistate mult prea târziu. Astfel, mai bine de jumătate mor. Paradoxul este că 90% dintre decesele cauzate de cancerul colorectal ar putea fi prevenite printr-un control medical anual (colonoscopie). Medicii spun că 90% dintre românii de peste 50 ani nu au făcut nici măcar o dată un control medical pentru depistarea cancerului colorectal, ci boala este depistată întâmplător, în stadii avansate.
30 de psihologi la -jumătate de milion de bolnavi
Spaima de moarte, depresia severă, lipsa de reintegrare în societate sunt doar câteva dintre consecinţele unui diagnostic de cancer. “Ne luptăm cu psihicul pacientului, îl facem să îşi dorească să trăiască! Cei mai mulţi pacienţi intră în cabinete la îndrumarea medicilor, altfel, oamenii nu ştiu că psihologul este un suport în depăşirea barierelor mentale şi a suferinţelor“, declară Oana Dumitraşcu, psiholog la Institutul Oncologic -Bucureşti.
Cosmina este şi unul dintre pacienţii norocoşi care au beneficiat de un psiholog pe parcursul diagnosticului ei de oncologic. Zeci de mii de alţi români renunţă mental la această luptă, iar sistemul imunitar cedează deopotrivă, spun medicii. “Psihologul a reuşit să mă mobilizeze şi să mă facă să lupt cu boala. Să mă facă să mă ridic de unde am căzut şi să văd o şansă, să mă re-descopăr şi să fiu recunoscătoare că sunt, acum”, povesteşte Cosmina, operată de mastectomie.
Cancerul mamar, 25 de femei pe zi
Un român primeşte diagnosticul de cancer la fiecare 12 minute. Potrivit datelor International Agency for Research on Cancer, cele mai des întâlnite forme sunt cel mamar, pulmonar, cancerul de col uterin, de prostată şi cel în zona cap-gât. În plus, 25 de femei sunt diagnosticate zilnic cu cancer mamar, iar alte 27 de persoane află că au cancer de colon. Cancerul de colon se află pe locul 2 ca incidenţă în România, la nivel mondial. 5.500 de oameni mor anual răpuşi de această boală, reprezentând a doua cauză a mortalităţii la bărbaţi în ţara noastră, în timp ce cancerul mamar, prima cauză de incidenţă şi mortalitate la femei, ucide 3.500 de românce anual.
România este ţara în care şansele de supravieţuire după cancer sunt de două ori mai mici decât în Europa. Asociaţia Sănătate pentru Comunitate lansează primul ghid al supravieţuitorului de cancer localizat în zona capului şi gâtului.
„Ideea unui ghid al supravieţuitorului vine din contactul cu oamenii care au trecut printr-un tratament oncologic şi a căror luptă cu boala este continuă. Membrii familiei, prietenii și alte tipuri de aparținători sunt considerați parte importantă a procesului de supraviețuire deoarece reprezintă o experiență unică și continuă, diferită pentru fiecare pacient în parte, dar și pentru familiile acestora. Principalul obiectiv al procesului de supraviețuire urmărește recăpătarea, pe cât mai mult posibil, a celor mai importante aspecte ale vieții înainte de diagnosticare și identificarea unor noi abordări de reintegrare socială și în câmpul muncii. Ghidul apare tocmai în contextul acestor necesităţi”. (Alina Comănescu, fondatoarea Asociaţiei Sănătate pentru Comunitate)
Citește ziarul integral în format .PDF, aici!