România are cea mai mare rată a deceselor evitabile din Europa, iar Franţa cea mai scăzută, se arată într-un nou studiu Eurostat. Astfel, potrivit statisticilor, ţara noastră se situează în topul celor mai multe cazuri de deces în spitale din cauze care ar fi putut fi evitate, la persoane sub vârsta de 75 de ani, cu o rată de 49,4%, urmată de Letonia (48,5%) şi Slovacia (44,6%). La coada clasamentului se situează Franţa (23,8%), precedată de Danemarca (27.1%) şi Olanda (29,1%).
Conceptul de "moarte evitabilă" se referă la faptul că anumite tipuri decese, în funcţie de grupurile specifice de vârstă şi de morbiditate, ar putea fi evitate, adică nu s-ar întâmpla în cazul unei intervenţii rapide de asistenţă medicală eficientă. Jurnalistul Dan Alexe scrie că acest indicator este folosit de specialişti pentru a evalua performanţele şi calitatea sistemului de îngrijiri de sănătate la nivel global.
O treime din decesele evitabile la nivelul Uniunii Europene au legătură cu bolile cardiovasculare. AstfeI, în 2013, atacurile de cord domină cauzele de deces (184.800 de decese, aproximativ 32%), urmate de accidentele vasculare cerebrale, cu o rată de 16%, cancerele colorectale – 12%, cancerele de sân – 9%, bolile cauzate de hipertensiunea arterială – 5% şi pneumoniile – 4%.
VEZI RAPORTUL COMPLET ÎN STÂNGA TEXTULUI