Președintele Alianței Pacienților Cronici din România (APCR), Cezar Irimia, a oferit explicaţii cu privire la sistarea tratamentelor pentru cazurile nou diagnosticate care necesită medicamente achiziţionate pe baza contractelor cost-volum. Potrivit acestuia, tratamentele au fost întrerupte din cauză că CNAS și Ministerul Sănătății nu au negociat din timp pentru acestea, scrie Agerpres.
„Sunt sistate ianițierile (n.r. — cazurile nou depistate care necesită tratament) pentru pacienții care necesită tratamente cu medicamente care au fost negociate cost-volum, deoarece nu s-a renegociat la timp aceste contracte pe moleculele respective, pacienții sunt puși pe o listă de așteptare. Este mult o zi pentru pacienți să aștepte tratamentul, dar luni de zile până când vor fi renegociate aceste tratamente pe criteriul cost-volum. Este o scăpare și o greșeală a CNAS și a ministerului, care nu au căutat să existe continuitate a acestor aprobări”, a explicat Irimia într-o conferință de presă.
Preşedintele APCR a precizat, însă, că tratamentele începute vor fi continuate fără restricții.
„Norocul este că acele tratamente începute vor fi continuate fără niciun fel de restricții cu fondurile alocate contractelor deja încheiate anterior. Toți pacienții care au fost inițiați în aceste tratamente pe contracte cost-volum au acces în continuare la medicație. Doar inițierile sunt sistate. Din păcate, se întâmplă acest lucru și pacienții cu nevoi de tratamente pe contracte cost-volum nu vor primi medicație decât după ce se vor încheia aceste contracte. Ceea ce am înțeles, vor fi de durată, câteva luni, două-trei luni, timp în care pacienților li se va agrava boala și chiar unii nu o să mai apuce să facă aceste tratamente”, a arătat președintele APCR.
Printre tratamentele „sistate” pe contracte cost-volum, potrivit acestuia, se numără și cele pentru unele afecțiuni oncologice și neurologice.