Poluarea atmosferică provoacă modificări ale creierului asemănătoare cu simptomele de autism şi schizofrenie, informează Mediafax citând un studiu american.
Oamenii de ştiinţă americani au observat aceste modificări efectuând o serie de experienţe pe şoareci, în urma unor cercetări care au stabilit existenţa unei legături între poluarea din trafic şi creşterea cazurilor de autism în rândul copiilor.
Ca şi în cazul oamenilor, mai afectaţi au fost şoarecii de sex masculin, care au obţinut rezultate mai slabe în ceea ce priveşte testele de evaluare a memoriei pe termen scurt, confruntându-se în acelaşi timp cu o creştere a impulsivităţii.
Într-o serie de experimente, oamenii de ştiinţă au expus şoarecii la niveluri de poluare regăsite în mod normal în oraşe, în primele două săptămâni după naştere.
Şoarecii care au fost examinaţi la 24 de ore după ultima expunere la poluare au manifestat o inflamare "flagrantă" a creierului. Astfel, camerele ventriculare pline cu lichid din ambele emisfere ale creierului au crescut de două sau de trei ori faţă de dimensiunile normale.
"Când am examinat îndeaproape ventriculele, am observat că materia albă care le înconjoară de obicei nu s-a dezvoltat pe deplin. Se pare că inflamarea a afectat neuronii respectivi şi a împiedicat dezvoltarea acelei regiuni a creierului, astfel încât ventriculele pur şi simplu s-au extins pentru a umple spaţiile goale. Descoperirile noastre se adaugă dovezilor din ce în ce mai numeroase că poluarea atmosferică joacă un rol în apariţia autismului, ca şi în alte tulburări neurologice", a explicat coordonatoarea studiului, Deborah Cory-Slechta, de la Universitatea Rochester, din Statele Unite.
Cercetarea, publicată în revista Environmental Health Perspectives, a studiat particulele fine de carbon care sunt produse de obicei de fabrici şi de vehiculele motorizate. Deoarece sunt extrem de fine, aceste particule pătrund repede în plămâni şi sunt absorbite în sistemul circulator.
În 2013, un studiu publicat în revista JAMA Psychiatry a demonstrat că acei copii care şi-au petrecut primul an de viaţă în regiuni intens poluate din cauza traficului au o probabilitate de trei ori mai mare de a se îmbolnăvi de autism.