Caravana SMURD ‘Fii pregătit!’ adăspotită de primul Centrul Mobil de Pregătire a Populaţiei şi a Personalului de Intervenţie din România, aflat în dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ‘Horea’ al judeţului Mureş, a pornit de la Târgu Mureş pentru pregătirea populaţiei să acţioneze în caz de dezastre, informează Agerpres.
Sâmbătă şi duminică, personalul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ‘Horea’ al judeţului Mureş, precum şi din Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă din Constanţa, Vâlcea şi Timiş au organizat, în centrul municipiului Târgu Mureş, cursuri de pregătire a populaţiei pentru acordarea de prim ajutor în situaţii de urgenţă.
De asemenea, au fost prezentate principalele dezastre naturale care pot afecta România ? cutremure, inundaţii, incendii ? şi modul în care populaţia trebuie să se comporte pentru a le face faţă.
‘Astăzi (duminică, n.r.) a fost folosit în premieră la o activitate cu public Centrul Mobil de Pregătire a Populaţiei şi a Personalului de Intervenţie. Este o autospecială care a intrat în dotarea ISU Mureş de câteva zile, fiind prima misiune cu public, aici, în centrul Târgu Mureşului. S-a prezentat modul de reacţie şi de comportament în diverse situaţii de urgenţă, iar colegii de la SMURD au prezentat câteva măsuri de acordare a primului ajutor, folosindu-se de manechinele din dotare. A fost invitată şi populaţia să aplice ceea ce a văzut şi s-a răspuns la întrebări. În cadrul acestor lecţii de informare preventivă pe care le-am prezentat la Târgu Mureş am popularizat şi campaniile de risc, ale IGSU în colaborare de E.ON, ‘Renunţă, improvizaţiile sunt catastrofale!’, campania ‘Foc! Flăcările omoară copiii!’, Campania ‘La cutremur’. La început copiii au avut oarecare reţineri văzând uniformele, dar s-au obişnuit şi sperăm că au plecat de la noi cu un plus de cunoştinţe’, a declarat, pentru AGERPRES, plutonier major Cristian Pop de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ‘Horea’ al judeţului Mureş.
Reprezentantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ‘Dobrogea’ Constanţa, Adrian Lotniceru, a prezentat camera de simulare din dotarea Centrului Mobil de Pregătire a Populaţiei şi a Personalului de Intervenţie, care va fi folosită pentru pregătirea profesioniştilor.
‘Avem o încăpere care imită interiorul unei ambulanţe, avem manechine, de adult şi copil, care imită diferite afecţiuni care pot apărea în cazul transportului. Această ambulanţă este folosită numai pentru instruirea şi antrenamentul paramedicilor din cadrul SMURD. Aproape toate cazurile sunt simulate, totul fiind computerizat, manechinelor putând să le fie aplicate inclusiv linii perfuzabile. Fiecare manevră este monitorizată, iar camera de comandă ne indică eventualele erori pe care le putem face’, a spus Adrian Lotniceru.
Acesta a spus că toţi copiii care au trecut sâmbătă şi duminică pe la caravană au primit diplome de mini pompieri şi insigna SMURD.
Centrul mobil are o sală de şcolarizare cu o capacitate de 40 de persoane şi este dotat cu toate echipamentele medicale şi de prim ajutor, dispozitive portabile, inclusiv simulatoare, ce permit instruirea eficientă a cursanţilor.
În perioada următoare traseul centrului mobil de instruire va trece prin Focşani (23-24 iulie), Bucureşti (30-31 iulie şi 9-11 septembrie), Constanţa/Mamaia (6-7 august), Mangalia (10-11 august), Braşov (13-14 august), Baia Mare (20-21 august), Oradea (27-28 august), Alba Iulia şi Sibiu (2-4 septembrie), Buzău (17-18 septembrie), Bacău (24-25 septembrie), Piatra Neamţ (1-2 octombrie), Iaşi (8-9 octombrie), Botoşani (14-15 octombrie), Suceava (22-23 octombrie).
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), dr. Raed Arafat, a declarat recent că acest camion completează campania de pregătire a populaţiei în caz de dezastre, iniţiată de Inspectoratul General pentru Situaţii Urgenţă, care deţine şi o aplicaţie care trebuie descărcată de cât mai multe persoane.
‘Avem informaţii educative pentru populaţie cum să reacţioneze la cutremure, la inundaţii, la furtuni, în anumite situaţii cum să acorde primul ajutor la stopul cardiac, la persoane inconştiente. Sunt peste 50 de lecţii pe care le găsiţi în aplicaţie. DSU şi IGSU au mers în ultimii doi ani pe foarte multe campanii de educaţie. O să vedeţi din ce în ce mai mult interacţiunea cu populaţia şi pregătirea populaţiei pe toate riscurile cu care pot să se confrunte’, a mai spus Raed Arafat.
Caravana SMURD ‘Fii pregătit!’ este un proiect al Fundaţiei pentru SMURD, derulat cu susţinerea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi finanţat cu sprijinul Fundaţiei Vodafone România.
Centrul Mobil de Pregătire a Populaţiei şi a Personalului de Intervenţie a luat parte la prima sa misiune la exerciţiul NATO de la Târgu Mureş, ‘Digital Exercise and Seminar on Civil military cooperation on health disaster response’, apoi a fost prezentat la Cluj-Napoca în cadrul unei activităţi, iar începând de sâmbătă a pornit în Caravana SMURD ‘Fii pregătit!’.