6 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialNegocieri pe bandă rulantă, fără rezultate. Ministerul Sănătăţii caută banii pierduţi în...

Negocieri pe bandă rulantă, fără rezultate. Ministerul Sănătăţii caută banii pierduţi în sistem

La sediul Ministerului Sănătăţii au avut loc noi negocieri între autorităţi şi sindicate, după ce 8.000 de cadre medicale au protestat ieri în faţa Guvernului. Reprezentanţii angajaţilor din Sănătate nu cred în promisiunile Guvernului şi nu renunţă la proteste şi la posibilitatea de a declanţa greva generală în sistemul sanitar.

Deşi ieri dădea asigurări, după intâlnirea de la Guvern, că niciun angajat din sistem nu va pierde nimic din venituri, vicepreşedintele Federaţiei SANITAS, Iulian Pope, a anunţat că negocierile vor continua pentru că nici vineri nu s-a stabilit nimic. El a declarat că nimeni nu le-a promis nimic, iar creșterile veniturilor cadrelor medicale vor fi de doar 4% la salariul de bază, în condiţiile în care se încearcă măcar ca sporurile și tichetele de masă să fie menținute şi de anul viitor.

Tot la runda de negocieri de ieri, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a promis că va face un control pentru a vedea unde sunt "prost împărţiţi" banii. "Prin legea salarizării, creştea un salariu de trei ori la unii, de două ori la alţii şi aşa mai departe. Problema noastră era că prin aplicarea regulamentului de sporuri, oamenii pierdeau, indiferent cum se aplica legea. Ei invocă secretare şi alţi oameni care au foarte mulţi bani la sporuri şi nu le merită. Şi noi vom face o analiză. Ministrul Sănătăţii va trimite în ţară un control în care să vadă cum stau lucrurile şi acest control va scoate în evidenţă locurile în care banii sunt prost împărţiţi. Corpul de control al ministrului vine cu date, iar noi, cu banii pe masă, încercăm să facem repartiţia. Ori dăm la toţi 10 la sută sau 30, ori reglăm în locurile unde au pierdut. Că dacă tu, medic, iei de trei ori salariu, iei şi garda şi ajungi la 300 de milioane, nu poţi să iei tu atât şi ceilalţi deloc", au declarat liderii SANITAS.

Principalele solicitări ale Federaţiei vizează, între altele, eliminarea plafonului de 30% pentru sporurile specifice sistemului sanitar şi de asistenţă socială; aplicarea integrală a creşterilor salariale pentru toţi angajaţii din sănătate şi asistenţă socială, începând cu 1 martie 2018; renunţarea la creşterea normei de bază (gărzi suplimentare obligatorii) pentru medici; renunţarea la transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, deoarece acesta va anula creşterea salarială de 25% prevăzută de lege; acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă întregului personal din sănătate şi asistenţă socială, inclusiv personalului TESA; acordarea tichetelor de masă pe tot parcursul anului 2018; negocierea şi semnarea Contractului Colectiv de Muncă la nivel de sector de activitate.

Ministrul de Finanţe, revoltat de solicitările cadrelor medicale

„Am avut discuții cu sindicatele din sănătate de mai multe ori. Au venit și la Ministerul de Finanțe și au pichetat. În bugetul de anul viitor se alocă 2,9 miliarde de lei, deci peste 20% creștere acordată doar la fondul de salarii. Înțeleg că în continuare nu sunt acoperite toate solicitările. Probabil că toate solicitările nu pot fi acoperite niciodată. Nu mi se pare normal ca o persoană să aibă un anumit salariu și să aibă sporuri până la aproape 300%. Poate mai bine ar fi să includem aceste sporuri în salariu să știm de la început că la nivelul unui medic salariul este exact atât, la nivelul unui asistent medical din zona de primire urgențe salariul este atât. Aceste sporuri creează foarte multe probleme și confuzii. Nu știu dacă la dumneavoastră există spor de calculator. Cred că astăzi toți utilizăm calculatorul. Să iau un spor de 15% pentru că utilizez calculatorul nu mi se pare foarte corect. Sunt activități care nu țin de actul medical în sine. Prioritatea a fost medicul și asistenții medicali. Probabil că nu au fost neglijate și celelalte categorii. Faptul că se plâng și vor mai mult decât au primit ține de alt mod de abordare a lucrurilor”, declara ieri Ionuț Mișa, ministrul Finanțelor Publice.

Elena Marinescu
Elena Marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Creștere de 28%: Fondurile de pensii private au depășit pragul de 155 miliarde de lei

Politica investițională a fondurilor de pensii private rămâne concentrată pe piața financiară locală Fondurile de pensii private din România au înregistrat o creștere semnificativă a...

Ministerul Finanțelor atinge un record: 16,4 miliarde lei atrași de la populație prin titlurile de stat Fidelis în 2024

Cea mai recentă emisiune, derulată între 9 și 18 decembrie 2024, a generat investiții de 2,6 miliarde de lei Ministerul Finanțelor a atras de la...

Raport ASF: Piața asigurărilor din România a crescut cu 11% în primele nouă luni din 2024

Valoarea totală a indemnizațiilor brute plătite s-a ridicat la 8 miliarde lei, din care 82% au fost aferente asigurărilor generale Volumul total al activității de...
Ultima oră
Pe aceeași temă