-0.9 C
București
duminică, 12 ianuarie 2025
AcasăSpecialN-avem sânge! E nevoie urgentă de donatori

N-avem sânge! E nevoie urgentă de donatori

Tot mai multe spitale din ţară anunţă că nu mai au sânge pentru operaţiile curente, iar listele de aşteptate pentru pacienţii ce au nevoie de intervenţii chirurgicale creşte. Autorităţile fac apel la populaţie să vină să doneze.

Perioada concediilor de odihnă din timpul verii înseamnă, de regulă, că tot mai puţini români donează sânge, dar anul acesta situaţia e mai dramatică pentru pacienţii din spitalele care au nevoie de transfuzii. La această criză s-a ajuns şi din cauza lacunelor din sistemului medical românesc, autorităţile centrale neacordând importanţa cuvenită asigurării unui personal calificat constant pentru a acoperi necesarul.

În urmă cu o săptămână, una dintre cele mai importante unităţi sanitare din România, unde sunt internaţi peste 60.000 de pacienţi/an, marea majoritate cu afecţiuni grave, lansa un apel disperat către public să doneze sânge: "Institutul Clinic Fundeni face apel către toţi cei care sunt apţi de a dona sânge să ofere o şansă la viaţă pacienţilor internaţi în institut, adresându-se centrelor de transfuzii naţionale şi teritoriale în vederea donării de sânge". Acesta a fost doar începutul, pentru că şi în Bucureşti, şi în ţară sunt probleme în privinţa stocurilor de sânge şi a componentelor derivate.

De altfel, specialiştii atrag atenţia că în România există un deficit major de sânge, ţara noastră fiind în topul statelor europene cu una dintre cele mai scăzute rate ale donării. Dr Doina Goşa, directoarea Centrului de Transfuzii Bucureşti, a declarat pentru România Liberă că este foarte dificil de gestionat această criză a sângelui, pentru că numărul donatorilor este tot mai mic, iar cererea spitalelor tot mai mare. În plus, mulţi dintre donatori vin pentru un pacient anume, iar restul cererilor rămân de multe ori neacoperite, chiar dacă s-a ajuns în situaţia ca la Bucureşti să se trimită sânge tocmai de la Bacău. Şi asta în condiţiile în care există şi un parteneriat cu Patriarhia Română şi cu Ministerul de Interne, care funcţionează de 3 ani de zile foarte bine în perioadele de campanie.

150-180 de pungi de sânge, la 60 de spitale!

Medicul Doina Goşa ne-a precizat că cererea spitalelor este de aproape 1.000 de unităţi de sânge în fiecare zi, în vreme ce la Centrul de Transfuzii vin zilnic în general, în jur de 250-280 de persoane. “Dar gândiţi-vă că 50-60 de persoane sunt respinse de la donare pentru că au diferite probleme, nu se poate face rabat de la protocol sub nici o formă, pentru că punga aceea merge la un pacient şi trebuie să fie sigură. Apoi, în urma analizelor mai dispar vreo 20-30 de donatori. Deci rămân în medie 150-180 de pungi, care trebuie împărţite la 60 de spitale. Sigur, noi avem o procedură şi trimitem maşinile să ia sânge de la centrele de transfuzii limitrofe, care, din păcate, nici ele nu prea mai au ce să ne dea", a precizat directoarea CTS Bucureşti.

O altă problemă care acutizează criza naţională este că se fac donări de la aparţinătorii din spitale, majoritatea donatorilor fiind cei care vin pentru un pacient anume, dar există riscul ca să nu poată fi procesate trombocitele, componente ale sângelui care se obţin doar printr-o donare constantă, de cel puţin 2-3 recoltări anual. Şi bolnavii de talasemie, o boală hematologică ereditară, care supravieţuiesc doar prin transfuzii de sânge lunare, sunt în pericol şi au nevoie de donatori, după cum explică dr Doina Goşa. Este vorba de aproape 300 de pungi de sânge pe lună care trebuiesc acordate prioritar acestor pacienţi.    

N-avem sânge! – campania Crucea Roşie

Directorul general al organizaţiei Crucea Roşie din România, Ioan Silviu Lefter, a declarat în exclusivitate pentru România Liberă că, din 4 iulie, va demara o amplă campanie naţională pentru informarea populaţiei privind nevoia donării de sânge. "Vom sensibiliza populaţia să meargă la centrele de donare pentru a face donare voluntară de sânge. Vom avea spoturi audio şi bannere în presă, vom face şi promovare în oraşe şi în zonele rurale cu caravane care vor informa lumea, vom împărţi flyere cetăţenilor în zonele dens populate. Mesajele către public vor fi de informare, pentru că mulţi oameni nu ştiu ce înseamnă să donezi sânge, dacă să mănânce în ziua respectivă sau nu, cât sânge se va recolta şi multe alte aspecte pe care românii nu le ştiu si poate de aceea evită să meargă la centrele de recoltare. Va fi un fel de mini-ghid pentru donarea de sânge",  a precizat Ioan Silviu Lefter.    

Pentru început, voluntarii de la Crucea Roşie vor avea acţiuni în Bucureşti, Buzău şi Iaşi, iar apoi acestea se vor extinde în toate judeţele ţării. Directorul Crucii Roşii ne-a mai spus că această campanie este concepută pe o perioadă de cel puţin un an de zile, în funcţie şi de resursele financiare şi logistice care vor fi atrase din partea eventualilor sponsori şi parteneri.

 

Cine şi cine nu poate dona sânge

  • orice cetăţean român cu domiciliul în România şi orice cetăţean al Uniunii Europene care are reşedinţă în România; Donarea de sânge constă în recoltarea unei cantități de 450 ml în timp de 8 — 10 minute.
  • pentru a deveni donator trebuie îndeplinite următoarele condiții: vârsta între 18 — 60 de ani, greutate peste 50 kg, puls regulat 60 — 100 bătăi/minut, tensiune arterială sistolică între 100 și 180 mmHg, să nu fi suferit în ultimele șase luni intervenții chirurgicale, femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală, să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării, să nu fi fost sub tratament pentru hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, hepatice sau endocrine.
  • orice persoană care a avut sau are una dintre următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie și alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (psoriazis, vitiligo), miopie forte (-) șase dioptrii, cancer nu poate dona.

În Bucureşti, programul de donare începe la 7.30 dimineaţa. Oamenii pot dona la Centrul de transfuzii din strada Doctor Felix sau la spitalele Floreasca, Fundeni şi Universitar.

Elena Marinescu
Elena Marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Diana Șoșoacă a fost prezentă la ceremonia de învestire a președintelui venezuelean Nicolás Maduro

Diana Șoșoacă, liderul partidului SOS România, a călătorit în Venezuela, unde a participat la ceremonia de învestire a președintelui Nicolás Maduro, în ciuda controverselor...

Tanczos Barna ar lua în calcul creșterea TVA-ului de la 19% la 21%

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat sâmbătă că „ia în calcul creșterea TVA-ului de la 19% la 21%”, deși inițial a spus că nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă